Rodney Antwi in het shirt van FC Volendam
NOS Voetbal

Amsterdammer Antwi wil Oekraïne ontvluchten: 'Probeer busrit naar Polen te regelen'

Het trainingskamp met zijn Oekraïense club Inhoelets Petrove in Turkije zat er net op en de voetbalploeg was op weg naar de thuisbasis. "Een paar uur later hoorden we dat de Russen hadden aangevallen", vertelt Amsterdammer Rodney Antwi vanuit Kiev.

"We zaten in het hotel. Iedereen met een gespannen gezicht: wat gebeurt er nu, wat gaan we nu doen? Het was wel even schrikken."

De 26-jarige aanvaller, oud-speler van onder andere FC Volendam en FC Utrecht, doet zijn relaas donderdagavond in Langs de Lijn En Omstreken. "Ik probeer nu naar Lviv te gaan. Ik heb gelukkig een trein kunnen regelen, een krappe trein met bedden. Ik hoop nu heel in Lviv aan te komen."

Paniek

Het gaat goed met hem, vertelt hij. "Maar het was natuurlijk wel even schrikken als je hoort dat er oorlog is uitgebroken en als al je teamgenoten in paniek raken en je hoort dat de competitie niet doorgaat."

In Kiev merkte hij overigens weinig van dat er iets gaande is. "Ik heb gek genoeg niks gezien buiten. Ik zag alleen veel mensen naar de supermarkt gaan. Ik hoorde ook wel sirenes, maar dat was het eigenlijk. Geen aanslagen of dat soort dingen."

Rodney Antwi

Bang is Antwi dan ook ook niet. Nog niet, in ieder geval. "Ik blijf vaak wel rustig onder zulke situaties. Ik probeer te kijken wat er op zo'n moment mogelijk is. Ik zal misschien pas bang worden als ik een aanslag zie of wanneer het echt heel dichtbij is."

Busrit

Maar daar gaat hij niet op wachten. Zijn zus heeft contact gehad met de Nederlandse ambassade in Lviv, maar die bleek niet veel te kunnen betekenen. "Ze zeiden dat ik het zelf moest gaan uitzoeken, maar dat ik wel naar Lviv moest komen. Als ik daar ben, ga ik naar de ambassade of ik probeer met mijn Nederlandse teamgenoot een busrit naar Polen te regelen en vandaar een vlucht naar Nederland."

Als het zover is, zal vooral het thuisfront opgelucht ademhalen. "Ik heb constant contact met mijn familie. Die maken zich wel erg zorgen, ja."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl