PSV viert een doelpunt tegen Maccabi Tel Aviv

Remise bij Maccabi Tel Aviv helpt PSV naar laatste zestien Conference League

Nooit werd een Nederlandse club in de knockout-ronde door een Israëlische tegenstander uit een Europees toernooi geknikkerd en dat is ook een weinig overtuigend spelend PSV bespaard gebleven.

De Eindhovenaren kwamen op bezoek bij Maccabi Tel Aviv moeizaam op 1-1 uit, maar dat was opgeteld bij de 1-0 van een week geleden voldoende voor een plaats bij de laatste zestien in de Conference League.

Zonder de geblesseerde Cody Gakpo, vorige week de maker van het enige doelpunt in Eindhoven, en nog een reeks andere potentiële basiskrachten had PSV-coach Roger Schmidt gekozen voor een behoudende 4-4-2-opstelling. Dat ging ten koste van nieuwkomer Joey Veerman, die na twee basisplaatsen op rij op de bank moest beginnen in Tel Aviv.

Rakelings naast

De behoudende formatie kon niet verhinderen dat de eerste grote kans voor de thuisploeg was. Na een klein kwartier verdween een harde kopbal van Dan Biton rakelings naast het doel van de kansloze Joël Drommel. PSV had ondertussen het meeste balbezit en zette de tegenstander ook wel onder druk, maar slaagde er lange tijd niet in gevaarlijk te worden.

Totdat na een halfuur Noni Madueke, samen met voormalig Maccabi-speler Eran Zahavi de voorhoede vormend, zich in het vijandelijke strafschopgebied magistraal langs enkele geelhemden toverde. De afronding werd door de voet van doelman Daniel Peretz voorkomen.

Even later was Zahavi in scoringspositie, maar Ritsu Doan wist de 34-jarige spits net niet te bereiken.

PSV-spits Eran Zahavi in duel met Dan Glazer van Maccabi Tel Aviv

Meteen na rust kwam PSV met de schrik vrij, toen Sheran Yeini een schuiver losliet, die via de hak van Stipe Perica vol de paal trof. Pech voor Maccabi, maar voor de thuisploeg wel een aanmoediging om er een schepje bovenop te doen in de jacht naar het benodigde doelpunt.

Lang was dat offensief de Israëliërs niet gegund, ook omdat de Oostenrijkse scheidsrechter Harald Lechner beide ploegen in de 57ste minuut voor even naar de catacomben dirigeerde. Het herhaaldelijk gooien van voorwerpen op het veld was hem te gortig geworden, toen het Madueke onmogelijk werd gemaakt een hoekschop te nemen.

Drie aanvallers

Na het korte oponthoud haalde Schmidt de onzichtbare Zahavi en de ijverige Doan naar de kant ten faveure van Bruma en Carlos Vinícius en ging PSV het laatste kwart van het duel met drie aanvallers in. De wissel Yorbe Vertessen voor Madueke, die even later volgde, veranderde daar niets aan.

Die offensieve impulsen brachten PSV wat vaker in de buurt van het Maccabi-doel en zowaar ook een treffer. Een schot van Vertessen werd voldoende door Enric Saborit van richting veranderd om Peretz het nakijken te geven: 0-1.

Maccabi sloeg echter al snel terug. Perica zag zijn inzet nog worden gekeerd door Drommel, maar die was kansloos op de kopbal van uitgerekend Saborit, die Vertessen in de lucht aftroefde: 1-1.

Met nog acht minuten extra tijd op de klok had Maccabi plots weer zicht op de verlenging, maar die wist PSV te voorkomen.