Frenkie de Jong scoort voor Barcelona

Scorende De Jong met Barça door in Europa League, Van Bronckhorst stunt met Rangers

FC Barcelona heeft zich, mede dankzij een prachtig doelpunt van Frenkie de Jong, geplaatst voor de achtste finales van de Europa League. De nummer vier van Spanje was Napoli met 4-2 de baas.

Ook Giovanni van Bronckhorst had een mooie avond: met Rangers schakelde de trainer het sterker ingeschatte Borussia Dortmund uit.

Vierde doelpunt De Jong

De heenwedstrijd in Camp Nou eindigde vorige week in 1-1, maar in Napels was Barcelona een klasse beter. Jordi Alba maakte al snel de openingstreffer door een scherpe counter af te ronden (0-1).

Even later maakte Frenkie de Jong op schitterende wijze de 2-0. De Oranje-international kreeg een afgevallen bal voor zijn voeten en krulde die vol gevoel achter Napoli-doelman Alex Meret, waarna hij zijn vierde doelpunt van het seizoen kon vieren.

Voor de wedstrijd maakten Napoli en Barcelona een statement tegen de inval van Rusland in Oekraïne

Lorenzo Insigne deed iets terug door een penalty binnen te schieten (1-2), maar Gerard Piqué zorgde nog voor rust weer voor een veilige marge (1-3).

Pierre-Emerick Aubameyang zette Barcelona in de tweede helft na een slim overstapje van Frenkie de Jong op 4-1. Na slordig uitverdedigen kwam Napoli een minuut voor tijd nog wel op 4-2 via Matteo Politano, maar dat was niet voldoende voor een plek in de volgende ronde. Luuk de Jong viel in de tweede helft in, Memphis Depay is nog geblesseerd.

Malen scoort, maar niet genoeg

Rangers-coach Van Bronckhorst had met zijn ploeg een uitstekende uitgangspositie na de indrukwekkende 4-2 uitzege bij Borussia Dortmund. Op eigen veld begon de nummer twee van Schotland ook voortvarend; James Tavernier zette zijn ploeg via een strafschop op voorsprong (1-0).

Dortmund bracht de spanning snel weer terug; Jude Bellingham maakte de gelijkmaker (1-1) en Donyell Malen bracht zijn Duitse ploeg vlak voor rust weer terug in de race door de bal van dichtbij binnen te tikken (1-2).

Van Bronckhorst juicht

Na rust maakte Rangers, na slordig verdedigen van Dortmund, een einde aan de Duitse hoop op de achtste finales. Tavernier maakte de gelijkmaker (2-2) en na een door de VAR afgekeurde Schotse treffer wist de Duitse ploeg niet meer te scoren.

Dortmund reikte vorig jaar nog tot de kwartfinales van de Champions League, dit seizoen kreeg de nummer twee van de Bundesliga op het hoogste niveau twee keer een pak slaag van Ajax.