liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kuipers neigt naar tweede booster • Afrikaanse landen gaan zelf mRNA-vaccins maken

liveblog gesloten

Arrestaties om belaging van GGD'ers

De politie heeft een man en een vrouw aangehouden die vorige week medewerkers van GGD-vaccinatielocaties lastigvielen. In verband met het onderzoek zijn er niet meer details over de twee vrijgegeven, zoals leeftijd of woonplaats.

Een groep antivaxers belaagde op 9 en 10 februari medewerkers van de prikplekken in Heerlen. Ze filmden aanwezigen en beschuldigden hen van moord en genocide. Toen de medewerkers ingrepen ontstond er een klein handgemeen. Volgens de politie hebben de verdachten zich schuldig gemaakt aan mishandeling, bedreiging en belediging van GGD-medewerkers.

Een dag na de protestactie hielden ongeveer 150 mensen een solidariteitsbijeenkomst waar werd geapplaudisseerd voor de GGD'ers. Burgemeester Wever zei in reactie dat het prima is dat je voor je mening opkomt, "maar doe dat met respect voor de mening en rechten van anderen". Omdat medewerkers zich na het incident onveilig voelden, is de beveiliging opgeschroefd.

1584 coronapatiënten in het ziekenhuis, 49.296 nieuwe positieve tests

In de ziekenhuizen zijn 180 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 16 nieuwe patiënten bij.

De bezetting nam af. Er liggen nu 1584 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1588), van wie 179 op de IC (gisteren: 168), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 49.296 nieuwe positieve tests gemeld.

Ook werden er16 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 13 doden per dag, tegen 10 doden per dag een week eerder.

Vader verliest kort geding over toelating zonder CTB bij zwemles zoon

Een zwembad in Zeist mag van de rechtbank Midden-Nederland ouders om een coronatoegangsbewijs (CTB) vragen als ze met een kind naar een zwemles komen. De zaak was aangespannen door een vader die zonder CTB met een zoontje naar zwemles kwam. Het personeel liet hem niet binnen.

Volgens de vader had dat wel gemoeten. Een sportlocatie moet bezoekers naar hun CTB vragen, een onderwijslocatie niet. Volgens de vader is het zwembad in Zeist een sportlocatie, maar omdat er zwemlessen worden gegeven ook een onderwijslocatie. Vanwege dat laatste had hij moeten worden toegelaten, vond hij.

De rechtbank ging daar niet in mee. Uit de beantwoording van Kamervragen blijkt dat een zwembad niet van 'kleur kan verschieten'. Een zwembad is óf een sportlocatie óf een onderwijslocatie. Het zwembad in Zeist wordt deels gebruikt voor zwemles, maar ook om te sporten en voor recreatief gebruik en moet daarom als sportlocatie worden beschouwd, zegt de rechtbank. Het personeel had daarom de plicht om de vader naar zijn CTB te vragen.

Marathon Rotterdam krijgt groen licht

De marathon van Rotterdam heeft van burgemeester Aboutaleb groen licht gekregen. Nu het kabinet de coronamaatregelen afbouwt, ziet Aboutaleb geen belemmeringen meer. "De lopers en alle andere betrokkenen verheugen zich weer, net als ik, op een sportief marathonweekeinde."

De marathon wordt gelopen op 10 april. Vorig jaar was hij in verband met de coronapandemie uitgesteld tot het najaar. De Belgische winnaar Bashir Abdi dook toen met een tijd van 2.03.35 ruim onder het Europees record.

Abdi is er ook dit jaar weer bij, net als de nummers twee en drie van toen, de Keniaan Marius Kipserem en de Ethiopiër Dawit Wolde.

Ook de Nederlandse topper Abdi Nageeye doet mee. Hij eindigde in 2020 bij de Olympische Spelen in Japan als tweede, net voor zijn trainingsmaat Bashir Abdi die toen brons won.

Kuipers neigt naar positief besluit over tweede booster, besluit volgende week

Minister Kuipers weet nog niet zeker of 70-plussers en mensen met een kwetsbare gezondheid een tweede boostervaccinatie krijgen. Hij wil het advies van de Gezondheidsraad eerst goed bestuderen en dan volgende week de knoop doorhakken.

Het lijkt er wel op dat Kuipers het advies zal overnemen. Hij wijst erop dat de kans om besmet te raken nog steeds reëel is en dat het erop lijkt dat de beschermende werking van van de eerste booster na verloop van tijd afneemt. Dat zijn met name voor kwetsbare mensen belangrijke feiten, zegt hij.

Hij voegt er nog aan toe dat de vaccins voor de tweede booster "op korte termijn" geleverd kunnen worden. "Als u vraagt of we er klaar voor zijn, dan is het antwoord: 'ja'."

Hongkong worstelt met coronauitbraak

Hongkong verhoogt de isolatiefaciliteiten voor mensen met milde coronasymptomen. De stadsstaat kampt met een grote uitbraak. De isolatieruimten die beschikbaar waren, zitten vol en het aantal besmettingen loopt verder op. De autoriteiten hoopten over 7000 tot 10.000 extra hotelkamers te kunnen beschikken. Hotelketens hebben meer dan 20.000 extra kamers beschikbaar gesteld.

Het aantal besmettingen per dag is nu zestig keer hoger dan begin deze maand. Vandaag zijn meer dan 3600 nieuwe infecties gemeld, bij nog eens 7600 inwoners is een voorlopig positieve testuitslag vastgesteld.

Vanuit het Chinese vasteland is extra personeel naar Hongkong gestuurd. De testcapaciteit moet aan het eind van deze maand zijn uitgebreid naar 300.000 test per dag. Nu zijn dat er nog 200.000.

Ook de ziekenhuizen zitten vol, zo vol dat patiënten in bedden in de openlucht worden gelegd. De gezondheidsautoriteiten streven ernaar vandaag alle patiënten binnen onder te brengen. De temperatuur zakt vannacht naar 10 graden.

Gezondheidsraad: tweede booster voor 70-plussers en kwetsbaren

Mensen met een ernstige immuunstoornis en 70-plussers moeten drie maanden na hun eerste boosterprik een tweede kunnen krijgen. Dat schrijft de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van VWS. Voor de rest van de bevolking is een extra booster op korte termijn niet nodig, aldus de raad.

In landen waar eerder begonnen is met het toedienen van de boosterprik, blijkt dat de bescherming daarvan na verloop van tijd weer afneemt. Hoeveel extra bescherming een tweede boosterprik biedt, is niet duidelijk omdat er nog weinig ervaring mee is. In Israël wordt hij al toegediend aan 60-plussers en zorgmedewerkers. Eerste onderzoeksresultaten laten daar zien dat er 4,3 keer minder mensen zijn met een ernstige corona-infectie in de groep met twee boosters, ten opzichte van de groep met één booster. Hoelang de vermoedelijk extra bescherming aanhoudt, is nog onduidelijk.

Vanwege het ontbreken van harde gegevens over de extra bescherming en de duur daarvan, zegt de Gezondheidsraad dat het zich mede heeft laten leiden "door het voorzorgsprincipe". Ouderen en kwetsbaren zijn als eersten geboosterd en de bescherming neemt bij die groep dus ook het eerst weer af.

Zes Afrikaanse landen gaan zelf mRNA-vaccins maken

De Wereldgezondheidheidsorganisatie (WHO) geeft zes Afrikaanse landen de kennis en technologie om zelf een mRNA-vaccin tegen corona te produceren. Dat zijn Egypte, Kenia, Nigeria, Senegal, Zuid-Afrika en Tunesië. De zes voldoen aan de eisen die de WHO daaraan stelt. Dat houdt in dat ze met hulp van de WHO in staat moeten zijn om dit soort vaccins op grote schaal te produceren met de kwaliteit die internationaal wordt vereist.

WHO-voorzitter Tedros maakte de namen bekend op een bijeenkomst in Parijs. Met het besluit gaat een lang gekoesterde wens van de WHO in vervulling. Tedros heeft geregeld geklaagd dat de rijke landen de goedwerkende mRNA-vaccins van Pfizer-BioNTech en Moderna opkopen. Mede daardoor blijft de vaccinatiegraad in Afrika ver achter bij die in de rest van de wereld.

Daarom werd in 2021 een internationaal kenniscentrum opgericht, om producenten in de niet-rijke landen te helpen bij het maken van vaccins. Het is de bedoeling dat hier in de toekomst ook kennis over andere vaccins en medische producten wordt aangeboden.

"De coronapandemie laat zien dat het gevaarlijk is om van een beperkt aantal bedrijven afhankelijk te zijn", zei Tedros vandaag. "Als je de hele wereld moet bedienen, is het in medische noodsituaties beter als alle regio's zelf de producten kunnen maken die ze nodig hebben."

Californië beschouwt virus als endemisch

Californië is de eerste Amerikaanse staat die het coronavirus als endemisch beschouwt. Door op die manier naar het virus te kijken, kunnen zware maatregelen worden geschrapt. Gouverneur Newsom kondigde gisteren een plan aan waarin het gebruik van mondkapjes niet meer verplicht is. Ook hoeven bedrijven niet meer gesloten te blijven.

"We gaan voorbij de crisisfase naar een fase waarin we zullen moeten leven met het virus", zei Newsom. Daarmee worden niet meteen alle noodbevelen die sinds het begin van de pandemie van kracht zijn opgeheven.

In zijn plan zei de gouverneur dat de focus enerzijds op preventie en anderzijds op een snelle reactie op uitbraken komt te liggen. Om dat voor elkaar te krijgen, wordt een voorraad aangelegd van meer dan 75 miljoen mondkapjes. Daarnaast wordt een infrastructuur opgezet om, in het geval van een nieuwe uitbraak, tot 200.000 vaccinaties en 500.000 testen per dag uit te voeren. Daarnaast staan 3000 gezondheidswerkers paraat om tijdens piekmomenten in te zetten.

Drie zoenen of een boks: is ons gedrag door corona veranderd?

Drie zoenen of een boks: is ons gedrag door corona veranderd?

Deze versoepelingen gaan vandaag in

Een deel van de aangekondigde versoepelingen van de coronamaatregelen gaat vandaag in. De horeca en de cultuursector mogen langer openblijven, tot 01.00 uur 's nachts.

In het openbaar vervoer en in de luchtvaart is het dragen van een mondkapje nog wel verplicht. Op locaties met minder dan 500 mensen waar het coronatoegangsbewijs op dit moment nodig is, is een mondkapje niet meer nodig. Ook hoeft een vaste zitplaats niet meer, en verdwijnt de anderhalvemeterregel.

Oproep CEO Aziatische luchtvaartmaatschappij: 'Open de grenzen'

De baas van de Aziatische luchtvaartmaatschappij AirAsia roept regeringen in de regio op om de grenzen open te stellen. "Politici moeten dapper zijn", zegt Tony Fernandes tegen de BBC.

Volgens de topman van de prijsvechter is het niet logisch om de grenzen dicht te houden terwijl Omikron veel milder blijkt. Het is nu tijd om de economische belangen zwaarder te wegen, zei hij tijdens een luchtvaartconferentie die in Singapore werd gehouden.

Kwetsbare mensen maken zich zorgen over versoepelingen

Kwetsbare mensen moeten nog voorzichtiger zijn nu de coronamaatregelen worden versoepeld. Terwijl de meeste mensen blij zijn met de versoepelingen, breekt er voor honderdduizenden anderen een spannende tijd aan. Bij hen werkt vaccinatie onvoldoende.

Zonder afstandsregels en mondkapjes komt het virus weer een stap dichterbij. Jezelf beschermen én deelnemen aan de samenleving is en blijft voorlopig voor hen vrijwel onmogelijk, zeggen experts.

"Anderhalve meter afstand, mondkapjes en thuiswerken waren nou juist drie maatregelen waar je kwetsbaren in de samenleving mee kunt beschermen", zegt epidemioloog Alma Tostmann van het Radboudumc. Ze begrijpt dat er versoepeld wordt, maar niet waarom juist deze maatregelen nu losgelaten worden."

Testlocaties dicht vanwege storm Eunice

Veel teststraten en vaccinatielocaties gaan de komende dagen dicht vanwege de storm Eunice. Die trekt vanaf vanmiddag tot morgenochtend over Nederland. Aan de kust worden windstoten tot 130 kilometer per uur verwacht. Het KNMI waarschuwt daarvoor en heeft code oranje afgegeven. Meerdere locaties waren gisteren al dicht vanwege de storm Dudley.

De GGD in Kennemerland houdt de grote vaccinatielocatie bij Schiphol vandaag de hele dag dicht. Andere prikplaatsen en teststraten in de regio sluiten om 12.30 uur.

Politie grijpt in bij Canadees truckersprotest tegen coronabeleid

In Canada is de politie begonnen met het arresteren van demonstranten die meedoen aan het truckersprotest in hoofdstad Ottawa. Onder de arrestanten zouden ook de twee belangrijkste organisatoren van het protest zijn, meldt de Canadese zender CBC News.

Het gaat om Tamara Lich en Chris Barber die worden gezien als de drijvende krachten achter de protestbeweging die de wegen naar het centrum al ruim twee weken blokkeert. De demonstranten zijn boos op de regering van premier Trudeau en zijn aanpak van de coronacrisis.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van vrijdag 18 februari. Volg hier al het coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren lees je hier terug.