NOS Sport

Belg Abdi duikt onder Europees record in jubileumeditie marathon Rotterdam

Abdi duikt onder Europees record in jubileumeditie marathon Rotterdam

De veertigste editie van de Rotterdam Marathon is een prooi geworden voor Bashir Abdi. De 32-jarige Belg bleef met een tijd van 2.03.35 ruim onder het Europees record van de Turk Kaan Kigen Özbilen (2.04.16).

De strijd begon al vroegtijdig, want nog voor het 30 kilometerpunt waren alle hazen uit de wedstrijd en maakte Marius Kipserem zich los van de rest. De Keniaan liep op dat moment bijna een minuut onder zijn parcoursrecord van 2.04.11, gelopen in 2019.

Kipserem kon zijn tempo niet volhouden en werd achterhaald door Bashir Abdi en de Ethiopiër Dawit Wolde. Abdi, elf weken terug nog goed voor brons op de Spelen, pakte vervolgens het initiatief en liet Kipserem en Wolde achter zich.

Hoornweg beste Nederlander

Abdi passeerde triomferend de meet en werd de eerste Europeaan sinds Fabián Roncero in 1998 die in Rotterdam zegevierde. Kipserem en Wolde eindigden als tweede en derde. Roy Hoornweg werd op de zestiende plaats de beste Nederlander in een tijd van 2.16.37.

Bekijk hieronder de reacties van Bashir Abdi en beste Nederlander Roy Hoornweg.

Na afloop dankte Abdi het Rotterdamse publiek. "Op bepaalde stukken werd ik gek. Ze riepen mijn naam. Daar kreeg ik kippenvel van. Het motiveerde mij." Ook Hoornweg stak de loftrompet. "Dit publiek is zo gaaf! Ik denk dat ik dadelijk in het hotel suizende oren heb."

Barsosio wint bij de vrouwen

Stella Barsosio won de wedstrijd bij de vrouwen. De Keniaanse was bijna de hele race omringd door meerdere tempomakers, maar was de enige vrouw die hen bij kon benen.

Barsosio kwam na 2.22.08 binnen en verbeterde haar persoonlijk record met anderhalve minuut.

ANP
Deelnemers aan de Rotterdam Marathon passeren de Erasmusbrug

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl