NOS Sport

Rotterdam is klaar voor Bashir Abdi, voor eeuwig de man van die 20 seconden

Abdi over zijn vriend Nageeye: 'Zondag moet ik het helaas zonder Abdi doen'

Onvergankelijke olympische roem is niet alleen weggelegd voor hen die in de slagschaduw van de vijf ringen hun ultieme moment van glorie kennen en met de handen in de lucht de finish passeren. De Belg Bashir Abdi weet er na de olympische marathon van Tokio alles van.

De man die zondag van start gaat als grote smaakmaker in de marathon van Rotterdam tekende op die memorabele achtste augustus van dit jaar voor een van de mooiste momenten van de Zomerspelen.

Niet winnaar Eliud Kipchoge, maar de vrienden Abdi Nageeye en Bashir Abdi bezorgden zichzelf in de Japanse metropool in één klap wereldfaam.

Nageeye stevende in de race op een sensationele zilveren medaille af, maar had bij de finish nog de tegenwoordigheid van geest om zijn vriend Abdi in woord en gebaar op sleeptouw te nemen voor de derde plaats. En die opzet slaagde.

Nog dagelijks wordt Abdi (32) in eigen land herinnerd aan het moment waarop zijn Nederlandse vriend hem naar de bronzen medaille loodste. "Overal waar ik kom, moet ik over die laatste twintig seconden van de marathon praten." Over de twee uur, negen minuten en veertig seconden die aan dat moment vooraf gingen rept niemand een woord.

Abdi Nageeye viert zijn tweede plaats op de olympische marathon, terwijl zijn vriend Bashir Abdi (in het wit) op weg is naar brons

Als geen ander snapt Abdi dat hij in eigen land tot 'de man van die 20 seconden' is uitgegroeid. "Het was een prachtig voorbeeld van 'Teamwork Makes The Dream Work.' Ik was zó blij dat Nageeye in de finale beter was dan ik. Hij bleek in de laatste kilometer frisser dan ik en had alles onder controle. Gelukkig dacht hij eraan om zijn vriend naar de finish te slepen."

Zo mooi als in Tokio gaat het zondag in Rotterdam niet worden, weet ook hij. Maar als hij toch ergens een gooi kan doen naar het Europees record van 2.04.16, dat sinds 1 december 2019 op naam staat van de Turk Kaan Kigen Özbilen, dan maar in Rotterdam.

Abdi, die zelf een persoonlijke toptijd en Belgisch record van 2.04.49 kan overleggen, bereidde zich in de Pyreneeën voor op de klassieke 42.195 meter door de Maasstad. "Want als ik ergens hard wil lopen, dan is het wel hier."

Bashir Abdi

Lopen in Rotterdam is voor Abdi een thuiswedstrijd. De race staat in dikke letters omcirkeld in zijn agenda.

"Hier is mijn marathonavontuur begonnen. Letterlijk met vallen en opstaan. Dit keer wil ik vooral niet vallen."

Abdi weet zich gesteund door een hoop vrienden die naar Rotterdam zijn gekomen. "Als het me lukt om een Europees record te lopen, is dat zoveel te beter. Slaag ik niet in mijn missie, dan kom ik gewoon een andere keer terug."

Abdi Nageeye blikt vooruit op de marathon van Rotterdam en in het bijzonder op de race van Bashir Abdi:

Nageeye gunt vriend Bashir snelle tijd in Rotterdam: 'Met hem weet je het nooit'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl