NOS Sport

Nageeye stunt met zilver op olympische marathon achter ongenaakbare Kipchoge

Abdi Nageeye heeft op zeer verrassende wijze Nederland aan een nieuwe zilveren medaille geholpen. De 32-jarige Nederlander stuntte met een tweede plaats op de olympische marathon achter de ongenaakbare wereldrecordhouder en titelverdediger Eliud Kipchoge, die won in 2.08.37.

Nageeye liep in 2.09.58 naar het zilver en spoorde vanaf een kilometer voor de finish bovendien zijn Belgische trainingsmaatje Bashir Abdi aan om naar het brons te lopen.

Dat Kipchoge zou winnen, was geen verrassing, maar de strijd om de overige medailles was na een slopende race bijzonder spannend. In de laatste meters voor de finish ging het tussen de Keniaan Lawrence Cherono, Bashir Abdi en Nageeye. Wat toen gebeurde was bijna onwerkelijk.

Nageeye passeerde Cherono en maakte met armgebaren aan Abdi kenbaar om hem te volgen. Zo graag wilde Nageeye dat ook zijn vriend een medaille zou pakken. Beiden zijn van Somalische afkomst en al jaren reizen de twee atleten samen de wereld over.

Reuters
Eliud Kipchoge wint zijn tweede olympische marathon

De ontknoping was een mooi einde van een meeslepende marathon. Om 7.00 uur 's ochtends Japanse tijd gingen 106 lopers van start in het Odori-park in Sapporo. Met een temperatuur van 26 graden en hoge luchtvochtigheid van 80 procent waren de omstandigheden net als bij de vrouwenwedstrijd op zaterdag zwaar. Dat was te merken aan de vele uitvallers al in de eerste helft van de race.

Niet de dag van Ethiopië

Het eerste voorname slachtoffer was de Ethiopiër Shura Kitata. De winnaar van de marathon van Londen in 2020 moest al na tien kilometer de strijd staken met kramp. Het was sowieso niet de dag van Ethiopië. Later gaven ook de andere twee Ethiopiërs Sisay Lemma en Lelisa Desisa, de wereldkampioen van Doha in 2019, op.

Daniel do Nascimento haalde de finish ook niet. De Braziliaan maakte in de eerste helft van de race een goede indruk, maar lag opeens op het asfalt. Daarna ging hij toch even door om vervolgens de strijd te staken. De Oegandees Stephen Kiprotich, winnaar van het goud in 2012, gaf ook op en dat gold eveneens voor de Nederlanders Bart van Nunen en Khalid Choukoud.

Nageeye toont karakter

Hoe anders verging het de 32-jarige Nageeye. Hij oogde ontspannen en handhaafde zich met groot gemak in de voorste gelederen van de kopgroep, die met elke afgelegde kilometer een beetje kleiner werd. De Kenianen maakten de dienst uit.

Reuters Connect
Amos Kipruto en Lawrence Cherono, met op achtergrond Abdi Nageeye

Kipchoge kon lang gebruik maken van de hulp van landgenoten Lawrence Cherono en Amos Kipruto. Na dertig kilometer vond Kipchoge het tijd om alleen verder te gaan. De titelverdediger liep op indrukwekkende wijze weg bij de rest.

Met Ayad Lamdassem uit Spanje, Abdi en Cherono vormde Nageeye de achtervolgende groep. Even leek het of Nageeye moest lossen bij de drie, maar hij toonde karakter en kwam terug. In de laatste kilometer loste Lamdassem waarna de overige drie gingen sprinten om zilver en brons.

Nageeye had nog veel over, zo bleek. Zoveel dat hij naar het zilver kon sprinten en zijn vriend kon meenemen in zijn succes. Na de meet vielen de twee vrienden elkaar in de armen. Cherono werd vierde en Lamdassem vijfde.

Collega-marathonloper Frank Futselaar legt in onderstaande video uit waarom Nageeye er alles aan deed om de Abdi mee te nemen naar het podium.

Waarom Nageeye per se met Abdi naar podium wilde: 'Ze zien elkaar vaker dan hun gezin'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl