Het konvooi blokkert een weg naar het centrum van Ottawa
NOS NieuwsAangepast

Truckers blijven toegangswegen tot centrum Ottawa blokkeren

Tientallen vrachtwagens en andere voertuigen blokkeren het centrum van Ottawa voor een tweede dag op rij om te protesteren tegen het coronabeleid van de Canadese regering. Vrachtwagens staan geparkeerd in de straten in de buurt van het parlement. Sommige chauffeurs zeggen niet te willen vertrekken voordat verschillende coronaregels worden geschrapt.

Het zogenoemde Vrijheidskonvooi kwam gisteren aan in de Canadese hoofdstad. Wat begon als een protest tegen een vaccinatieverplichting van vrachtwagenchauffeurs die de grens met de Verenigde Staten oversteken, liep uit op een demonstratie van allerlei groeperingen tegen het hele beleid van de regering-Trudeau.

We maakten eerder deze impressie van de protesten:

Canadese truckers zijn coronabeleid zat: 'Geef onze vrijheid terug'

Waar het de demonstranten aanvankelijk ging om het schrappen van de vaccinatieplicht voor vrachtwagenchauffeurs, willen ze nu dat alle regels voor vaccinaties, het dragen van mondmaskers en lockdowns in het hele land geschrapt worden. Andere demonstranten eisen dat premier Trudeau opstapt.

Vlaggen met hakenkruizen

Gisteren protesteerden duizenden mensen bij het parlementsgebouw. Het protest verloopt nog altijd vreedzaam, maar er waren gisteren ook incidenten die tot commotie leidden. De Canadese legerchef Wayne Eyre beklaagde zich er op Twitter over dat betogers op het Graf van de Onbekende Soldaat dansten en het Nationale Oorlogsmonument daarbij "ontheiligden" door erop te urineren.

De politie van Ottawa heeft gezegd dat demonstranten hiervoor vervolgd kunnen worden, meldt persbureau AP. "Er lopen verschillende strafrechtelijke onderzoeken naar de ontheiliging van het oorlogsmonument", zegt de politie. Sommige demonstranten parkeerden op het terrein van het National War Memorial en anderen droegen vlaggen met hakenkruizen.

De politie heeft bij de nadering van het konvooi bewoners gewaarschuwd de binnenstad te mijden. Een winkelcentrum en slijterijen in de buurt van het protest gingen gisteren eerder dicht en bleven vandaag gesloten.

  • Marieke de Vries | NOS
    Politie in het centrum van Ottawa: de stad is afgesloten
  • Marieke de Vries | NOS
    Deze chauffeurs zijn er nog met hun trucks
  • Marieke de Vries | NOS
    Verder zijn veel straten leeg

Trudeau en zijn familie hebben gisteren hun huis in het centrum van Ottawa om veiligheidsredenen verlaten. Trudeau heeft deze week gezegd dat het konvooi een "radicale minderheid" vertegenwoordigt die niet de standpunten van de Canadezen weergeeft. Van de chauffeurs die regelmatig de grens tussen de VS en Canada passeren is 90 procent volledig gevaccineerd. Voor de Canadese bevolking ligt dat percentage op 77.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl