liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kuipers: we lijken over de piek • 'Wel carnaval, maar geen grote evenementen'

liveblog gesloten

Ouders mogen weer mee naar binnen op school

De aangekondigde versoepelingen zijn ook van invloed op het onderwijs. In principe gaan de versoepelingen in op 18 en 25 februari, maar scholen en onderwijsinstellingen kunnen ervoor kiezen ze pas de maandagen daarna in te voeren. Zo hoeven scholen in het primair en voortgezet onderwijs vanaf 18 februari de pauzes niet meer te spreiden over verschillende groepen. Ook kunnen de looproutes worden losgelaten, meldt het ministerie van Onderwijs.

Vanaf dan mogen ouders ook weer mee naar binnen en mogen zij ook weer mee naar open dagen. De eerste week geldt nog wel een mondkapjesplicht en de afstandsregel. Die maatregelen vervallen een week later.

Voor het hoger onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs vervalt de maximale groepsgrootte van 75 personen. De basisregels blijven wel gelden. Dat betekent handen wassen, hoesten en niezen in de elleboog, geen handen schudden, testen bij klachten en thuisblijven na een positieve test. Daarnaast geldt het dringende advies om twee keer per week een zelftest te doen. Dat geldt voor het onderwijspersoneel en leerlingen vanaf groep 6.

Economie groter dan voor de coronapandemie

Na twee jaar corona is de economie weer groter dan voor het begin van de coronacrisis, bleek vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Tegenover de ongekende economische krimp van 3,8 procent in 2020 kwam een groei van 4,8 procent in 2021 te staan.

Wat er in de tussentijd in de economie is veranderd en welke uitdagingen we nog kunnen verwachten, lees je in dit bericht:

Theaters: compensatie voor schade blijft noodzakelijk

De theatersector vindt dat er compensatie moet komen voor podia als vrije producenten. "De versoepelingen betekenen dat voor veel podia juist nu een spannende tijd aanbreekt", stelt de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties.

"De afgelopen weken is gebleken dat met de huidige beperkingen de zalen niet altijd vol zitten. Zelfs als er straks geen beperking meer geldt, is het onzeker of het publiek meteen in groten getale komt. Schadecompensatie blijft dan ook noodzakelijk."

Burgemeesters blij met versoepelingen vlak voor carnaval

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn blij dat de versoepelingen net voor aanvang van carnaval ingaan. Carnaval begint in het weekend van 26 februari. Op 25 februari gaat de derde stap van de versoepelingen in. Dat betekent onder meer dat er geen afstand meer hoeft te worden gehouden in de horeca. Ook vervalt daar dan de mondkapjesplicht en gelden de normale openingstijden weer.

Voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls zegt daarover: "We hebben ons heel grote zorgen gemaakt over handhaving in kroegen vol carnavalvierende mensen." Nu kan er volgens de Nijmeegse burgemeester zowel op straat als in de café's volop carnaval gevierd worden.

De burgemeesters raden wel af om massaal af te reizen naar bekende carnavalssteden vanwege de grote drukte. "Maar we zijn niet zo bang voor een enorme corona-uitbraak zoals twee jaar geleden na het carnaval. De meeste mensen zijn gevaccineerd en hebben een booster gehad en veel mensen hebben ook corona gehad. Bovendien is de nieuwe variant veel minder ziekmakend", stelt Bruls.

Twee jaar geleden werd carnaval volop gevierd in Maastricht

Reissector blij, maar wil wel van verplichte test bij terugkeer af

De Algemeen Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) is tevreden met de versoepelingen. "Wij zijn blij met deze eerste stappen van versoepeling richting de rest van de wereld en hopen dat nog veel landen volgen", zegt voorzitter Frank Oostdam. "Maar een domper op de reisvreugde is nog wel de verplichte test bij terugkeer naar Nederland." Dat geldt voor reizigers van buiten de EU.

Hij stelt dat deze verplichting in buurlanden niet geldt en vraag zich af waarom Nederland dat wel doet. "Wij hopen dat we deze test- en soms quarantaineplicht voor ongeboosterden snel achter ons kunnen laten nu de wereld aan onze voeten ligt." De quarantaineplicht voor reizen naar Nederland vervalt wel op 25 februari.

Volgens Oostdam is de reisbranche er klaar voor om "de voor sommige vakantiegangers een paar keer uitgestelde droomreis naar een verre bestemming eindelijk uit te voeren".

Festivalorganisator ID&T: 1G-regel is disproportioneel

Festivalorganisator ID&T roept het kabinet op om "de strenge regels en het gebruik van ctb (coronatoegangsbewijs) voor indoor-evenementen heel snel los te laten". Topvrouw Rosanne Janmaat noemt de 1G-regel niet proportioneel.

"Het staat haaks op onze unity-gedachte: evenementen en festivals zijn er voor iedereen. Voor onze buitenlandse bezoekers, voor sommige van onze evenementen zijn dat er tienduizenden, is de wirwar aan onduidelijke en onbegrijpelijke regels niet te volgen."

Daarnaast stelt ze dat het coronabeleid van het kabinet heeft geleid tot oneerlijke concurrentie op de arbeidsmarkt. "Door het bovengemiddeld hoge uurloon dat zij aan personeel in teststraten betalen", zegt Janmaat. "Personeel dat normaal in de horeca en op evenementen werkt. Voor beide sectoren is het hierdoor onmogelijk personeel te vinden. Een branche die twee jaar gesloten is geweest heeft simpelweg niet de financiële middelen met dit uurloon te concurreren."

FNV: nu de arbeidsmarkt goed regelen

Vakbond FNV vindt de versoepelingen goed nieuws voor de werknemers en bedrijven in de sectoren "die zo lang in lockdown of met flinke beperkingen hebben gezeten zoals de (nacht)horeca, cultuur- en evenementensector". FNV benadrukt dat de versoepeling van het thuiswerkadvies er niet toe mag leiden dat mensen die thuiswerken nu verplicht worden om de helft van de tijd op kantoor door te brengen.

De vakbond wil dan ook dat er goed wordt gekeken naar hoe de arbeidsmarkt er in de toekomst uit moet zien. "De helft van de beroepsbevolking heeft de afgelopen twee jaar vooral thuis gewerkt. Veelal naar tevredenheid van beide partijen. Geef werknemers daarom regie en zeggenschap over de plek waar ze werken."

Werkgeversorganisaties willen nu langetermijnperspectief

Werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland zijn blij met de aangekondigde versoepelingen. "Nu is het zaak verder vooruit te kijken", zeggen de organisaties. Er moet wat de belangenclubs betreft gekeken worden naar oplossingen voor de financiële problemen van ondernemers in de getroffen sectoren. En er moet gekeken worden naar "een goede strategie voor de langere termijn om toekomstige lockdowns te voorkomen". Ondanks de blijdschap is er nog wel verbazing over het feit dat nog niet alle sectoren volledig opengaan. "Zeker nu het goed gaat in de zorg." Ze wijzen op onder meer de nachthoreca, de reisbranche en de evenementensector.

Ondanks de versoepelingen blijft de invloed van corona op de maatschappij nog groot. "Zo zit op dit moment nog een ongekend hoog aantal mensen thuis in isolatie of quarantaine. Dit zorgt in veel sectoren - waar thuiswerken geen optie is - voor ontwrichting." VNO-NCW en MKB-Nederland zijn daarom blij met de verkorting van de quarantaineperiode, maar het kabinet "zou er goed aan doen om te kijken hoe de quarantaineregels nog verder versoepeld kunnen worden".

De organisaties zijn te spreken over het nieuwe advies om maximaal de helft van de werktijd op kantoor door te brengen. "Dit past bij de situatie waarin we naar meer hybride werken gaan in de toekomst." Maar dat het volledig loslaten van het thuiswerkadvies pas op 15 maart wordt besloten, valt de organisaties tegen.

Voorzitter Landelijk Netwerk Acute Zorg vreest opnieuw afzeggen operaties

Voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) Ina Kuper denkt dat het versoepelen van de coronamaatregelen zal leiden tot het opnieuw moeten afzeggen van operaties. "Gezien het loslaten van de maatregelen verwacht ik dat de besmettingen nog verder toe zullen nemen en er meer medewerkers zullen uitvallen", zegt ze tegen persbureau ANP. "Dit zal leiden tot het weer moeten afschalen van de zorg waar mensen al lang op hebben moeten wachten."

Zij vreest ook dat de nazorg voor mensen die bijvoorbeeld zijn geopereerd "problematisch" wordt.

Kuper is de opvolger van minister Kuipers (Volksgezondheid) bij het LNAZ: "Ik begrijp heel goed dat de huidige ziekenhuiscijfers versoepelingen mogelijk maken. Echter in de ziekenhuizen zien we een oplopend aantal opnames ten opzichte van vorige week. En we zien een toenemende zorgvraag bij huisartsen en de thuiszorg. En we zien een oplopend ziekteverzuim onder medewerkers in de zorgketen." Dat is volgens haar "een grote zorg".

Horeca blij, maar wel vraagtekens bij 1G

Koninklijke Horeca Nederland noemt de versoepelingen voor een groot deel van de horeca goed nieuws. Maar de nachthoreca komt er volgens voorzitter Robèr Willemsen bekaaid van af. "Het kabinet denkt dat ze nachtclubs en discotheken weer heropenen, maar testen voor toegang zorgt voor een aanzienlijke drempel", aldus Willemsen.

Hij stelt dat veel mensen pas kort van tevoren besluiten om op stap te gaan en dat kan volgens hem niet als er nog getest moet worden. "Dus zullen er nog steeds veel illegale feestjes blijven", denkt Willemsen. Ook de grens van 500 gasten is discutabel, vindt de horecavoorman. "Waarom is er gekozen voor 500 en niet 1000 of 1500?"

De belangenorganisatie blijft in gesprek over meer mogelijkheden voor de nachthoreca met de minister van Economische Zaken. Die heeft volgens Willemsen beloofd ook te blijven kijken naar wat er mogelijk is. "Als er eerder iets kan dan op het evaluatiemoment op 15 maart, dan zou dat kunnen."

Ov-bedrijven: schrap ook bij ons de mondkapjesplicht

De bedrijven in het Nederlandse openbaar vervoer reageren vol onbegrip op de mondkapjesplicht, die alleen in de ov-sector en in de luchtvaart behouden blijft. "Nu de anderhalvemeterregel in zijn geheel komt te vervallen, ziet de ov-sector er geen reden voor de mondkapjesplicht nog aan te houden in het ov", staat in een verklaring van brancheorganisatie OV-NL.

Volgens de ov-branche hebben boa's in het ov dagelijks discussies met reizigers over de mondkapjesplicht. "Welke regelmatig uitmonden in incidenten", staat in de verklaring. De ov-bedrijven vragen het kabinet het besluit "per direct" te heroverwegen.

"Als straks op alle plekken de mondkapjesplicht komt te vervallen, behalve in het ov, dan is dit niet meer te volgen voor reizigers. Daarnaast komt er een enorme druk te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het ov. Simpelweg omdat dit voor medewerkers van de ov-bedrijven niet meer uit te leggen is aan reizigers", staat in de verklaring.

'Met 1G kan zo veel mogelijk zo snel mogelijk open'

Kuipers licht toe waarom er voor de 1G-maatregel voor grote binnenevenementen is gekozen. Daarmee moeten alle bezoekers, ongeacht of ze zijn gevaccineerd, een negatieve test laten zien bij binnenkomst. Kuipers zegt te kiezen voor een situatie waarbij zoveel mogelijk zo snel mogelijk open kan. "Dat betekent ook het volledige aantal mensen toelaten op grote locaties, niet placeren, geen mondkapje en geen anderhalve meter. Als je dan toch uitbraken wil voorkomen, moet je toch iets doen", zegt hij. Het alternatief zou zijn om evenementen weer beperkingen op te leggen, zoals een maximumaantal bezoekers. "Maar ik denk dat niemand dat wil."

Hij pareert de kritiek op 1G en verwijst naar onderzoek van de TU Delft. "Een wetenschappelijke onderbouwing voor invoering van 1G is er zeker. 1G reduceert de kans om besmet te worden, zeker bij grote evenementen."

Minister Kuipers: '1G reduceert kans om besmet te raken'

Kuipers: klaarstaan voor komende winter

Om komende winter klaar te zijn voor eventuele nieuwe uitbraken, zegt Kuipers dat er veel factoren zijn om rekening mee te houden. Hij zegt dat het van belang is om goed in de gaten te blijven houden hoe het virus zich gedraagt. Daarmee doelt hij op het monitoren van de besmettingen om een eventuele nieuwe variant te herkennen. "Daar hoort ook nauw internationaal overleg bij met onder andere de WHO. Je wil onder andere in de gaten houden waar een nieuwe variant ontstaat en wat de kans is op infectie."

Daarnaast zegt hij dat het belangrijk is om "klaar te staan met boostervaccins". "Dat moet je zo inrichten dat je ze zeker voor de kwetsbaren, met een korte aankondiging in een korte periode, kunt toedienen." Hij spreekt van een paar weken of een maand. "Dat kan niet als je iedereen wil doen, maar stel dat je in een situatie zit waarin je zegt: voor nu is het voor boven de zestig jaar, dan moet dat mogelijk zijn en dan kun je dus ook sneller reageren."

Kuipers gaat ook in op de testverplichting voor mensen die Nederland inreizen. "Die testverplichting blijft gelden. Mensen moeten een recente antigeentest of PCR-test tonen." Dit is volgens hem nodig om de kans dat nieuwe varianten Nederland binnenkomen zo klein mogelijk te houden. "Als mensen positief testen, komen ze het vliegtuig niet in."

De belangrijkste versoepelingen op een rij

Dit zijn alle aangekondigde versoepelingen op een rij

Kuipers: 'We mogen optimistisch zijn, maar corona is niet weg'

Op de persconferentie vertelde minister Kuipers van Volksgezondheid dat de meeste coronaregels per 25 februari vervallen, maar hij gaf ook aan dat het belangrijk is om voorzichtig te blijven:

Kuipers: 'We mogen optimistisch zijn, maar corona is niet weg'

Kuipers roept op om voorzichtig te zijn voor kwetsbaren

"Deze nieuwe periode zou zorgelijk kunnen zijn voor kwetsbaren", zegt de minister. "De besmettingen blijven nog hoog. Ik roep mensen op om voorzichtig te zijn. Ook voor de kwetsbaren." Als voorbeeld geeft hij het doen van een zelftest voordat iemand op bezoek gaat bij een kwetsbaar persoon.

"Of ze vermijden zelf de drukte, bijvoorbeeld in winkels." Hij benadrukt dat het een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, "niet alleen van de kwetsbaren."

Kuipers: wel carnaval vieren, maar geen grote evenementen

Kuipers laat weten dat in overleg met burgemeesters en carnavalsverenigingen "grote evenementen voor carnaval zijn stopgezet". Hij zegt dat het vieren van carnaval mogelijk blijft "maar geen hele grote evenementen". Hiermee wil de minister grote drukte en menigtes voorkomen.

Twee maatregelen blijven over, de rest is advies

Er blijven straks twee maatregelen over, zegt Kuipers. De rest is een advies.

Voor grote evenementen waar je niet kunt zitten en waar geen anderhalve meter afstand gehouden kan worden, geldt testen voor toegang. En het mondkapje blijft nodig in het openbaar vervoer en in de luchtvaart. "We moeten daar een zekere mate van bescherming bieden", zegt de minister. "De kwetsbaren in de samenleving moeten daar ook gebruik van kunnen blijven maken."

'Pandemie is nog niet zo goed als voorbij'

De pandemie is niet zo goed als voorbij, benadrukt Kuipers. "Het aantal besmettingen is ontzettend hoog. Misschien zijn we net over de piek heen, maar vandaar ook de nadruk: wees voorzichtig, want de kans dat je iemand tegenkomt die het virus meedraagt is groot." Vandaar dat wordt gekozen voor de drie stappen, zegt hij.

'Alles gaat weer open, maar in stappen'

De gehele samenleving gaat weer open, zegt Kuipers. "Niet in een keer, maar in stappen. Dat worden grote stappen, snel achter elkaar. Dat gebeurt met het oog op de kwetsbaren in de samenleving. Want we kunnen niet zonder elkaar", zegt hij. "We moeten weer kunnen genieten van sport, ondernemers moeten weer kunnen bouwen aan hun levenswerk. En we snakken weer naar cultuur."

De drie stappen die gevolgd worden, staan op de website van de Rijksoverheid. De eerste stap gaat meteen in en houdt in dat je thuis weer zoveel mensen mag ontvangen als je wilt. Ook het advies om zoveel mogelijk thuiswerken vervalt. Het advies is dan om maximaal de helft van de werktijd op kantoor door te brengen.

Op 18 februari volgt de tweede stap. Dan gaan alle locaties open tot 01.00 uur. Het dragen van een mondkapje en de anderhalvemeterregel vervallen dan grotendeels.

Stap drie is op 25 februari. Dan gelden weer de normale openingstijden. En het coronatoegangsbewijs vervalt dan op locaties waar minder dan 500 mensen binnen zijn.

Op 15 maart beoordeelt het kabinet onder andere de nog geldende mondkapjesplicht in het ov, het verplichte testen voor toegang (1G) en het thuiswerkadvies.

Kuipers: nieuwe fase in de pandemie, we lijken over de piek

"Corona wierp een schaduw over onze levens, maakte ons eenzaam, verdeelde ons soms tot op het bot. Gelukkig zitten we nu in een andere fase", zegt minister Kuipers van Volksgezondheid aan het begin van de persconferentie. "Veel mensen zijn besmet, meer dan ooit. Het aantal besmettingen is sinds de versoepelingen toegenomen. Maar we lijken nu op of over de piek heen te zijn."

Tijdens eerdere besmettingsgolven steeg het aantal ziekenhuisopnames mee met het aantal besmettingen. Nu is het aantal ziekenhuisopnames nagenoeg stabiel, zegt Kuipers. "Het vermoeden blijkt te kloppen. We zijn beter bestand tegen het virus dankzij de booster."

'Het land gaat weer open, we zitten in een nieuwe fase'

Persconferentie op punt van beginnen

De persconferentie staat op het punt van beginnen. De aanwezige journalisten wachten op minister Kuipers (Volksgezondheid). De persconferentie is live hier te volgen.

Onder meer ruimere openingstijden horeca waarschijnlijk aangekondigd op persconferentie

We maken ons op voor de coronapersconferentie van minister Kuipers (Volksgezondheid), die om 19.00 uur begint. Het is de eerste persconferentie zonder premier Rutte.

Veel aangepaste maatregelen en versoepelingen lekten al eerder uit. Dit zijn er een aantal van:

  • restaurants en cafés en culturele sector open tot 01.00 uur
  • geen mondkapje, behalve in het openbaar vervoer
  • geen 1,5 meter en geen vaste zitplek meer op locaties met minder dan 500 mensen waar coronatoegangsbewijs geldt
  • advies voor de werkplek wordt: werk voor de helft thuis
  • het advies om thuis maximaal vier mensen per dag te ontvangen vervalt
  • iemand die besmet is, hoeft niet meer zeven dagen in verplichte isolatie. Dat wordt vijf dagen. De persoon in kwestie moet dan wel 24 uur geen klachten meer hebben

Voetbalstadions weer vol met supporters

Komend weekend mogen de clubs uit de eredivisie en eerste divisie weer in een vol stadion voetballen. Bezoekers moeten dan wel een coronatoegangsbewijs tonen bij binnenkomst. Een zitplaats is verplicht en bij verplaatsing moeten de bezoekers een mondkapje dragen.

Vanaf 25 februari hoeven de supporters geen coronatoegangsbewijs meer te tonen.

Berlijn heft 2G-regel voor winkels op

Berlijn heeft de 2G-regel voor winkels opgeheven. Op dit moment zijn veel winkels en warenhuizen in de hoofdstad alleen toegankelijk voor mensen die zijn gevaccineerd of zijn hersteld van corona. Vanaf vrijdag geldt alleen nog de verplichting om een FFP2-mondkapje te dragen. Ook voor toeristen gaat de 2G-maatregel van tafel. Voor rondleidingen door de stad en boottochten geldt de maatregel ook niet meer vanaf vrijdag. Voor musea is dat eveneens het geval.

RIVM: kans op ziekenhuisopname met booster 12 keer kleiner dan zonder

De effectiviteit van de COVID-19-vaccins tegen ziekenhuisopname was in de periode 26 januari tot en met 8 februari 92 procent na de booster en 55 procent na basisvaccinatie. Dat maakt het RIVM vandaag bekend.

De meeste ziekenhuisopnames in deze periode werden veroorzaakt door de omikronvariant. Mensen die een boostervaccinatie hebben gehad, hadden een ruim twaalf keer kleinere kans op opname in het ziekenhuis dan mensen zonder vaccinatie. Mensen die de booster niet hebben gekregen, maar wel de basisserie, hebben twee keer minder kans op ziekenhuisopname ten opzichte van ongevaccineerde mensen.

Ook hebben geboosterde mensen veel minder kans op IC-opname. Boostervaccinatie verkleinde de kans op opname met 98 procent in de periode tussen 26 januari en 8 februari 2022. Daarmee is de kans op IC-opname na een boostervaccinatie vijftig keer kleiner dan de kans op opname zonder vaccinatie.

Ziekenhuizen kunnen weer meer operaties uitvoeren

De operatiecapaciteit in Nederlandse ziekenhuizen is deze week weer iets toegenomen. De capaciteit is echter nog niet op het niveau van voor de coronapandemie, blijkt uit de Informatiekaart Druk op de zorg die de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wekelijks publiceert.

Deze week zijn 13 procent minder operatiekamers in gebruik dan normaal. Vorige week was dat 14 procent. Ook zijn er iets meer ziekenhuizen die aangeven alle kritieke planbare zorg binnen zes weken te kunnen leveren. Maandag 7 februari gaven nog 66 van de 73 ziekenhuizen dat aan. Deze week stijgt dat naar 68.

RIVM ziet coronacijfers overal dalen, maar: 'het virus is nog lang niet klaar met ons'

RIVM ziet coronacijfers overal dalen, maar: 'het virus is nog lang niet klaar met ons'

Carnavalsverenigingen voorzichtig optimistisch na berichten over versoepeling

Carnaval 2022 kan sowieso gevierd worden in zalen en cafés, maakte het Veiligheidsberaad gisteren bekend. Ook zijn buitenlocaties zeer waarschijnlijk uitgezonderd van de 1G-test. Daardoor zijn evenementen buiten dan vrij toegankelijk.

Carnavalsverenigingen zijn benieuwd wat er precies mogelijk wordt. Zoals de Stichting Carnaval Roosendaal, die morgen in overleg gaat met de gemeente en veiligheidsregio over carnaval 2022. "Wij zijn altijd optimistisch maar het hangt af van de details", zegt Joep van Rijswijk. Dat geldt ook voor Stichting Optoch Kommitee Zitterd, in Sittard. Secretaris Guus Queisen vreest dat het sowieso nog geen carnaval wordt als vanouds. "Onze carnavalswagens hebben we al twee jaar klaarstaan in een loods", zegt hij aan de telefoon.

"Het zal geen volwaardig carnaval worden", denkt ook Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie. "Zonder optochten en andere evenementen zal het vooral een kroegenfeest zijn. Op zich ook een prettig idee want na twee jaar zijn mensen wel toe aan een soort uitlaatklep", zo wordt hij geciteerd door Omroep Brabant.

De gemeenten Tilburg en Breda wachten ook nog af wat het kabinet precies van plan is. Wel duidelijk voor Breda is dat daar het carnavalstoerisme de komende editie sterk wordt afgeraden. "We willen het zo kleinschalig en lokaal mogelijk houden", zegt een woordvoerder.

RIVM: hoogtepunt omikron is achter de rug, daling is begonnen

De omikronvariant is volgens het RIVM aan het uitdoven in Nederland. "Het lijkt erop dat we de bocht genomen hebben en dat we begonnen zijn aan het dalende been van de epidemie", zegt RIVM-viroloog Chantal Reusken. "Er is een daling in het aantal testen en besmettingen, in de rioolmetingen en in de ziekenhuis- en ic-opnames."

De afgelopen week rapporteerde het RIVM 482.695 positieve testen. De cijfers zijn moeilijk te vergelijken met een week eerder, omdat het RIVM toen eenmalig een enorme achterstand wegwerkte. Maar het aantal positieve testen is hoe dan ook gedaald.

Bedreiger van De Jonge krijgt celstraf van twee jaar

Een 32-jarige man die de toenmalige minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge in september op Facebook bedreigde, is veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, meldt RTV Drenthe.

De man zette een bedreigende tekst op de Facebook-pagina van De Jonge. Hij schreef meerdere keren: "Hugo de Jonge, kogel door je kop en een bom op de Tweede Kamer. Alles opgelost." Ook deelde hij het adres van De Jonge in een video en beweerde hij in een andere post op weg te zijn naar de minister.

De man, die psychische problemen heeft, zit sinds december vast. Tegen de politie zei hij dat hij het niet eens was met het coronabeleid en dat de minister angst zaaide.

Hij krijgt de maatregel Inrichting Stelselmatige Daders (ISD) opgelegd. Dit betekent dat hij niet alleen veroordeeld wordt tot een celstraf, die hij moet uitzitten in een speciale ISD-inrichting, maar daarnaast ook psychiatrisch onderzoek en behandeling krijgt aangeboden.

53.548 positieve tests, ziekenhuisbezetting opnieuw iets toegenomen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 53.548 nieuwe positieve tests gemeld. Gisteren waren dat er 55.116. Verder werden bij het RIVM 12 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 11 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.

In de ziekenhuizen zijn 248 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 11 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1656 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1554), van wie 181 op de IC (net als gisteren), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Sinds zondag neemt de ziekenhuisbezetting toe.

OMT: stop met GGD testen niet-kwetsbaren als piek omikron voorbij is

Het Outbreak Management Team adviseert om te stoppen met het testen door de GGD als de omikrongolf in een dalende trend zit. Testen bij de GGD moet wel beschikbaar blijven voor kwetsbare mensen met coronasymptomen en voor mensen die met kwetsbaren in aanraking komen, schrijft het OMT (pdf) aan het kabinet.

Toch geen 1G voor locaties in de buitenlucht

Het zogeheten 1G beleid gaat vanavond volgende week vrijdag alleen gelden voor binnenlocaties waar meer dan 500 mensen aanwezig zijn. Dat betekent dat mensen alleen worden toegelaten op die plekken als ze negatief zijn getest op corona.

Buitenlocaties zijn uitgezonderd van de verplichte test. Daardoor zijn voetbalwedstrijden en evenementen buiten dan vrij toegankelijk.

Coronacijfers tellen vanaf morgen niet meer bij reisadviezen

Vanaf morgen tellen de coronacijfers in een land niet meer mee voor de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Dat bevestigen Haagse ingewijden na berichtgeving in De Telegraaf. Dat betekent dat tientallen landen buiten Europa weer naar code geel ('let op, er zijn risico's) gaan.

Morgenochtend zal het reisadvies van zo'n dertig populaire vakantiebestemmingen al worden versoepeld. Welke dat zijn, is nu nog niet duidelijk.

Sinds het begin van de coronapandemie werden de reisadviezen gekoppeld aan de coronacijfers, waardoor voor bijna de hele wereld code oranje ('alleen noodzakelijke reizen') gold. Afgelopen zomer is code oranje binnen de Europese Unie al vervallen.

Coronapas niet verboden, maar wel twijfelachtig bij vaccinatie

Het gerechtshof in Den Haag heeft, net als eerder de voorzieningenrechter, bepaald dat de coronapas niet verboden hoeft te worden. Wel suggereert het hof dat vaccinatie mogelijk geen grond zou moeten zijn om een coronapas te krijgen.

De zaak was aangespannen door Bart Maes en Elke Lenting van advocatenkantoor Maes Law. Ze noemen het coronatoegangsbewijs (CTB) een onrechtmatige inbreuk op hun grondrechten. Volgens hen is de coronapas bovendien zinloos, omdat vaccinatie niet goed beschermt tegen verspreiding van het virus.

Het gerechtshof oordeelt dat de coronapas in ieder geval bestaansrecht heeft voor mensen die hersteld zijn van corona of negatief zijn getest. Of dat ook geldt voor gevaccineerden, zegt het hof niet.

Ongeldig verklaren

Maar het hof wijst er wel op dat in de Wet Publieke Gezondheid staat dat een "bewijs van vaccinatie slechts een grond voor het verkrijgen van een CTB mag zijn indien daarmee een vergelijkbare kans op overdracht van het virus bestaat als bij een bewijs van een negatieve testuitslag".

In het arrest suggereert het hof dat de eisers op dit punt mogelijk gelijk hadden kunnen krijgen, als ze tenminste hadden gevraagd om het coronatoegangsbewijs ongeldig te verklaren voor gevaccineerden. Maar dat hebben ze niet gedaan; ze eisten totale afschaffing van de coronapas. Het hof noemt dat "het kind met het badwater weggooien".

Europese uitstoot was bijna op zelfde niveau als voor coronacrisis

In het derde kwartaal van 2021 is de Europese uitstoot van broeikasgassen met 6 procent toegenomen in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Daarmee is de uitstoot bijna op hetzelfde niveau als voor de coronacrisis, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De gestegen uitstoot is te wijten aan de herstellende economie in het derde kwartaal. Door de coronacrisis was tijdens hetzelfde kwartaal een jaar eerder de uitstoot een stuk lager omdat er minder economische activiteit was. De totale uitstoot neemt op de lange termijn wel af, verwacht Eurostat.

In Nederland daalde de uitstoot met 1,6 procent in kwartaal drie ten opzichte van een jaar eerder. De grootste toename werd gemeten in Bulgarije, het gaat om een stijging van bijna 23 procent.

Directeur Mojo Concerts: 1G-beleid voor festivals direct weer afschaffen

Als de overheid vanavond aankondigt dat festivals weer mogen, maar alleen met een 1G-beleid, dan pleit directeur Ruben Brouwer van Mojo Concerts ervoor om die maatregel zo snel mogelijk weer af te schaffen. "Die voelt eigenlijk een beetje symbolisch, alleen voor onze branche", zegt hij tegen de NOS.

1G betekent dat alle bezoekers negatief getest moeten zijn op corona. Die maatregel vindt Brouwer niet proportioneel als straks misschien nergens meer getest hoeft te worden in de samenleving. "Je mag straks bijvoorbeeld in een feestcafé met 500 man gewoon op elkaar staan, ongetest. En als je dan bij een concert van Sting staat, dan moet ineens iedereen wel getest worden." Dat vindt hij moeilijk uit te leggen.

Brouwer stelt dat festivals gewoon veilig gehouden kunnen worden zonder 1G-beleid.

Meer duidelijkheid

Brouwer zegt wel ontzettend blij te zijn dat evenementen straks waarschijnlijk weer gehouden kunnen worden. Of dat zo is, moet vanavond blijken tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen om 19.00 uur. Gisteren kwam naar buiten dat de overheid van plan is om de samenleving per 25 februari weer grotendeels open te gooien. Voor festivals en evenementen waarbij veel mensen aanwezig zijn gaat waarschijnlijk 1G gelden.

'Carnaval wordt vooral kroegenfeest'

Kroegen en carnavalsverenigingen staan in de startblokken om dit jaar weer festiviteiten te organiseren. Naar verwachting verdwijnen vanaf 25 februari de anderhalvemetermaatregel en het coronatoegangsbewijs, net voordat carnaval begint.

Erik Hopmans van café Hopmans in Groesbeek is zo optimistisch dat hij zijn kroeg al versierd heeft. Ook is hij al begonnen met de kaartverkoop voor een kroegentocht door het dorp op 27 februari. "Als het fout gaat, kunnen we altijd nog buitencarnaval doen", zegt hij tegen Omroep Gelderland.

Voorzitter Loek de Graauw van horecavereniging 11-11 in Den Bosch is ook blij, maar verwacht wel een ander carnaval dan gebruikelijk. "Er zal niet voldoende capaciteit zijn. We kunnen op zo'n korte termijn niet meer allerlei extra tenten en paviljoens erbij zetten. Daarom moeten we proberen er vooral voor de Brabanders te zijn, zodat zij het feest kunnen vieren", zegt hij tegen Omroep Brabant.

"Het zal geen volwaardig carnaval worden", denkt ook Rob van de Laar van de Brabantse Carnavals Federatie. "Zonder optochten en andere evenementen zal het vooral een kroegenfeest zijn. Op zich ook een prettig idee want na twee jaar zijn mensen wel toe aan een soort uitlaatklep."

Economische krimp na corona goedgemaakt, vorig jaar groei van 4,8 procent

Afgelopen jaar is de economie snel teruggeveerd na de coronacrisis. De economische groei was 4,8 procent, blijkt uit voorlopige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De laatste keer dat de groei zo groot was, was in 1998.

Het laatste kwartaal van 2021 is de economie gegroeid met bijna een procent. Volgens het statistiekbureau is dat vooral te danken aan uitgaven van de overheid en de goed lopende industriesector. Ook de zakelijke dienstverlening en de zorg droegen bij aan de groei. Huishoudens gaven wel minder geld uit in deze periode door de sluiting van de horeca en de niet-essentiële winkels.

Carnavalsvierders van boven de rivieren niet overal welkom

'Feesttoeristen' die carnaval willen vieren in Den Bosch en Breda zijn daar niet welkom. De steden roepen op de polonaise over te laten aan de lokale bewoners, schrijft De Telegraaf. De Brabantse gemeenten vrezen voor te grote drukte in de cafés.

Naar verwachting worden vanavond op de coronapersconferentie versoepelingen aangekondigd waarmee carnaval vieren weer mogelijk wordt. In Zuid-Limburg zijn feestvierders van boven de rivieren wel welkom omdat het goed zou zijn voor de lokale horeca.

Tennisser Djokovic heeft liever minder titels dan vaccinatie

De nummer een tennisser van de wereld, Novak Djokovic, mist liever een aantal titels dan dat hij zich laat dwingen tot een coronavaccinatie. Dat zegt hij in een interview met de BBC.

Djokovic zegt dat hij niet geassocieerd wil worden met de antivaxbeweging, maar dat hij wel voorstander is van het recht om eigen keuzes te maken. Hij zegt verder af te zien van deelname aan toernooien als Roland Garros en Wimbledon vanwege zijn standpunt over de vaccinaties.

Vorige maand moest de 20-voudig grandslamwinnaar Australië verlaten omdat zijn visum werd geweigerd. Djokovic zou daar deelnemen aan de Australian Open, het eerste grandslamtoernooi van het jaar.

Steun voor het coronabeleid neemt toe

Voor de tweede maand op rij is de steun voor het coronabeleid toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS.

Een maand geleden was 45 procent van de Nederlanders voor het coronabeleid van de overheid, nu is dat 51 procent.

I&O Research doet al sinds het begin van de coronacrisis representatief onderzoek naar de steun voor het kabinetsbeleid.

Dag van nieuwe persconferentie

Vanavond geeft minister Kuipers van Volksgezondheid een nieuwe persconferentie over de coronamaatregelen. Het is al bekend dat een reeks versoepelingen zal worden aangekondigd.

Het staat vrijwel vast dat de meeste maatregelen per 25 februari worden opgeheven. Bronnen melden aan de NOS dat alleen een aantal basisadviezen overeind blijft, waaronder geen handen schudden, ventileren en testen bij klachten.

Lees er meer over in dit bericht van gisteren:

Goedemorgen!

Welkom in het liveblog van dinsdag 15 februari. Het coronaliveblog van gisteren is hier terug te vinden.