Sluitingstijd horeca België vervalt • Boosters mogelijk voor 12- tot 17-jarigen, na goedkeuring EMA
- Welkom in het coronaliveblog van vrijdag 11 februari.
- Toch 3G tijdens carnaval
- Kabinet maakt booster mogelijk voor 12- tot 17-jarigen, na goedkeuring EMA
- 80.723 nieuwe positieve tests
FDA stelt besluit uit over vaccineren van jonge kinderen
De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) stelt een beslissing uit over het vaccineren van kinderen onder de 5 jaar. De FDA wil eerst nieuwe data beoordelen over het effect van een derde dosis van het vaccin op deze jonge doelgroep, zo staat in een persbericht van de medicijnwaakhond.
De FDA zou volgende week een besluit nemen over het toedienen van het Pfizer-vaccin aan kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud. Het vaccin zou dan vanaf 21 februari aan deze groep worden toegediend. Maar die beslissing wordt nu met zeker twee maanden uitgesteld.
Drie doses
Het besluit tot uitstel heeft te maken met de wijze waarop Pfizer het vaccin voor kinderen heeft opgebouwd. Eerst bestond die uit twee prikken (met een lagere vaccindosis dan voor oudere leeftijdsgroepen). Maar toen in december bleek dat de eerste twee prikken onvoldoende effect hadden, besloot Pfizer daar drie prikken van te maken.
De eerste twee doses zijn in een klinisch onderzoek al getest en onderzocht. Maar gegevens over de derde prik ontbreken nog. Pfizer verwacht in april de nodige data te kunnen aanleveren aan de FDA.
België kondigt versoepelingen aan, nachtleven weer helemaal open
Ook in België gaan op vrijdag 18 februari nieuwe versoepelingen in. Dat heeft het Overlegcomité vanavond in een persconferentie bekendgemaakt.
België gaat bij de versoepelingen van de horeca een stuk verder dan Nederland. Zo kan het nachtleven vanaf volgende week vrijdag weer helemaal open, zonder voorgeschreven sluitingstijd.
Wel geldt er een maximaal aantal bezoekers dat per ruimte naar binnen mag: zalen waarin wordt gedanst, mogen voor slechts 70 procent gevuld worden. Ook moeten bezoekers een coronatoegangsbewijs laten zien.
Verder vervalt over een week de verplichting dat mensen ten minste vier dagen per week vanuit huis moeten werken. Ook hoeven kinderen tussen de 6 en 12 jaar geen mondkapje meer te dragen op school.
Franse truckers krijgen van diverse kanten steun bij hun protest
Correspondent Frank Renout is in Le Mans waar, net als in de rest van Frankrijk, een divers gezelschap sympathiseert met de protesterende Franse truckers. Ze willen net als de vrachtwagenchauffeurs naar Parijs om te demonstreren tegen de coronamaatregelen van de regering van president Macron.
Het protest richt zich ook tegen het bredere beleid van de Franse president. "Het gaat om belastingen en brandstof en alles wat de dictatuur van Macron brengt", zegt een demonstrant.
Bekijk hieronder de beelden van de demonstranten in Le Mans:
Kabinet maakt booster jongeren 12-17 jaar mogelijk, na goedkeuring EMA
Jongeren tussen de 12 en 18 jaar kunnen over ongeveer drie weken een boostervaccinatie krijgen. Voorwaarde is dat het Europees Medicijn Agentschap (EMA) deze boostervaccinatie goedkeurt.
De Gezondheidsraad ziet geen medische redenen om alle jongeren in deze leeftijdsgroep een booster aan te bieden. Het kabinet snapt dit, maar wil toch het boosteren bij pubers mogelijk maken. Minister Kuipers van VWS zegt dat er een "eigen afweging" gemaakt wordt. Sommige jongeren willen zo'n booster om hun kwetsbare gezinsleden te beschermen. Ook speelt mee dat een booster in andere landen nodig is om toegang te krijgen tot bepaalde voorzieningen. Nederlandse jongeren kunnen zonder booster bijvoorbeeld niet op skivakantie in Oostenrijk.
Deze jongeren moeten nog wel even wachten; het EMA komt naar verwachting over drie weken met het oordeel.
Ook in Groningen trekken nachtclubs zich terug uit protestactie
De Groningse nachtclubs EM2, Paradigm en Palace hebben zich teruggetrokken uit de protestactie 'De nacht staat op', schrijft RTV Noord. Dat besluit hebben de clubs genomen vanwege de boetes die zij riskeren als zij hun deuren zaterdagavond na 22.00 uur openen.
De gemeente Groningen maakte vanochtend bekend dwangsommen tot 15.000 euro op te zullen leggen aan clubs die zich niet aan de maatregelen houden. De burgemeester van Groningen liet gisteren al weten dit weekend te zullen handhaven.
Ook in andere steden zien nachtclubs af van hun aangekondigde protestactie. In Leiden riskeren zaken een boete van 50.000 euro. "Dit risico is voor ons veel te groot en dit kunnen we dan ook - met pijn in ons danshart - niet nemen", schrijven verschillende Leidse nachtclubs in een verklaring op Instagram. De nachthoreca in Zwolle vindt de protestactie niet meer nodig, omdat er hoogstwaarschijnlijk toch versoepelingen aan zitten te komen, volgende week.
Clubs die wel de deuren openen
Toch zijn er clubs die zaterdagavond de deuren na 22.00 uur wel openhouden, ondanks de boetes die hen boven het hoofd hangen. Zo is in poppodium 013 in Tilburg zaterdagavond de anderhalve meter afstand niet verplicht, en kunnen bezoekers als het aan de eigenaren ligt tot diep in de nacht dansen.
De directeur van 013 legt in onderstaande video uit waarom hij de versoepelingen niet afwacht en nu al de deuren opent:
Toch 3G-beleid tijdens carnaval
Als de carnavalsplannen dit jaar kunnen doorgaan, zal er hoogstwaarschijnlijk gekozen worden voor een 3G-beleid. Dat bevestigen bronnen aan de NOS.
Eerder vandaag zei Kuipers dat carnaval als een 'groot evenement' geldt, waarvoor iedereen zich mogelijk zou moeten laten testen, het zogenoemde 1G-beleid. Dat leidde tot onrust onder burgemeesters van carnavalsgemeenten, die zich afvroegen of zij al teststraten moesten gaan inrichten.
Het kabinet benadrukt dat er nog geen besluit is genomen. Begin volgende week wordt definitief beslist of de versoepelingen die gisteren zijn aangekondigd echt kunnen doorgaan.
'OMT heeft geen bezwaar tegen geplande versoepelingen'
De geplande versoepelingen kunnen wat het Outbreak Management Team (OMT) betreft doorgaan, bevestigen bronnen aan het AD en persbureau ANP. De deskundigen kwamen vandaag bij elkaar om het kabinet hierover te adviseren.
Minister Kuipers van VWS kondigde de versoepelingen gisteren aan in een brief aan de Tweede Kamer. Ook de 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad zullen zich over de maatregelen buigen. Dat doen zij maandagavond. Dinsdagavond staat de persconferentie van minister Kuipers gepland.
Ministerie paste adviezen van onafhankelijk OMT aan
Het ministerie van Volksgezondheid heeft aan het begin van de pandemie verschillende keren tekstuele wijzigingen aangebracht in conceptadviezen van het OMT, voordat deze beschikbaar werden gemaakt aan het publiek. Dat komt naar voren uit interne mailwisselingen die Nieuwsuur onderzocht.
Het RIVM, dat onder het ministerie valt en het OMT voorzit, heeft tekstsuggesties van het ministerie overgenomen. Betrokken OMT-leden blijken daarbij niet te zijn geraadpleegd.
Volgens deskundigen is door de bemoeienis van het ministerie inbreuk gemaakt op de onafhankelijkheid van het OMT. Het kabinet heeft altijd gezegd dat het OMT volstrekt onafhankelijk is.
80.723 nieuwe positieve tests
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 80.723 nieuwe positieve tests gemeld, dat zijn er ruim 6000 minder dan gisteren (86.862).
Er zijn 19 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 10 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.
Vakbonden openen meldpunt voor onderwijspersoneel met long covid
De Algemene Onderwijsbond (AOb) en FNV Onderwijs & Onderzoek openen een meldpunt voor onderwijspersoneel met longcovidklachten die hun werk niet meer kunnen doen en daardoor financiële schade oplopen. Het meldpunt moet eerst de omvang van het probleem in het onderwijs in kaart brengen.
De vakbonden vinden dat de overheid een fonds voor long covid moet instellen. Daaruit zouden medewerkers die op de werkvloer besmet zijn geraakt en nog steeds klachten ondervinden een financiële tegemoetkoming kunnen krijgen. Bij long covid gaat het om langdurige klachten zoals vermoeidheid, vergeetachtigheid, kortademigheid en hartkloppingen.
In het eerste ziektejaar ontvangen medewerkers nog het volledige salaris, maar in het tweede jaar zakt dat terug naar 70 procent. Wie er niet in slaagt om te re-integreren, raakt arbeidsongeschikt of moet een baan elders zoeken.
Eerder al werd een meldpunt opgericht voor zorgmedewerkers met long covid.
1540 coronapatiënten in het ziekenhuis, 189 op de IC
In de ziekenhuizen zijn 210 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Er liggen nu 1540 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1513), van wie 189 op de IC (gisteren: 198), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de IC's kwamen er 9 nieuwe patiënten bij.
In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensivecareafdelingen is:
Parijs zet ruim 7000 agenten in tegen 'vrijheidskonvooi'
Parijs zet komend weekend zeker 7200 agenten in om te voorkomen dat betogers met voertuigen in een zogenoemd 'vrijheidskonvooi' het verkeer ontregelen. Er zijn strenge sancties aangekondigd zoals hoge boetes, celstraffen en jarenlange intrekking van het rijbewijs.
Sinds woensdag rijden tegenstanders van de coronamaatregelen in voertuigen in optochten naar de hoofdstad. De autoriteiten in Parijs rekenen vooralsnog op 1700 voertuigen, maar volgens berichten uit de departementen is dat laag ingeschat. Een konvooi uit het zuiden zou al negenhonderd voertuigen tellen.
De konvooien volgen het voorbeeld van de Canadese truckers, maar inmiddels rijden ook onder meer personenauto's, campers en motoren mee. Het is nog onduidelijk of alle deelnemers zaterdag de regio Parijs inrijden, waar de konvooien elkaar dan willen treffen.
Veel betogers zouden maandag verder willen rijden richting Brussel om daar mee te doen aan een Europees protest tegen de coronamaatregelen. De Belgische regering probeert betogers al aan de grens tegen te houden, want de stoet is in België verboden.
Minister Kuipers vraagt begrip voor mailtjes over coronabeleid
Minister Kuipers van VWS vraagt om begrip voor de mailtjes uit 2020 van de ambtenaren van zijn ministerie over het coronabeleid. FvD-leider Baudet en PVV-leider Wilders lieten gisteren via tweets weten dat zij ontstemd zijn over het woordgebruik van de ambtenaren en de manier waarop er over grondrechten werd gesproken.
In mei 2020 mailden ambtenaren over de ontwikkeling van een app voor besmettingsmeldingen, die app werd later de CoronaMelder. Zij bespreken het draagvlak onder burgers om zo'n app te downloaden en zo het bron- en contactonderzoek van de GGD te ondersteunen.
Het gaat over onderzoek waaruit blijkt dat er een verschil is tussen wat mensen zeggen en wat zij vervolgens doen. In een van de mailtjes staat: "Wellicht dat het gat hier minder groot is als de worst wordt voorgehouden dat er in de toekomst minder vrijheidsbeperkingen zullen zijn?"
Ook handhaving bij opening nachtclubs in Tilburg en Eindhoven
Verschillende clubs en poppodia riskeren een boete als ze morgen meedoen aan de protestactie 'De Nacht staat op'. Het Tilburgse poppodium 013 kan een boete van 10.000 euro krijgen, maar wil toch doorgaan met de actie.
Aan 013 is gisteren een zogeheten last onder dwangsom opgelegd, die geldt als waarschuwing. Als zaterdag geconstateerd wordt dat de deuren geopend zijn, wordt deze last onder dwangsom "verbeurd verklaard". Het poppodium liet deze week weten 1400 kaarten te hebben verkocht. Ook in Eindhoven zal gehandhaafd worden: eerst met een waarschuwing en daarna met een boetebedrag van 4500 euro.
In meerdere plaatsen in het land dreigen gemeenten met boetes, waardoor sommige clubs zich al hebben teruggetrokken. Amsterdam, Groningen, Utrecht, Maastricht, Venlo, Den Haag en Haarlem hebben laten weten te gaan handhaven.
Kuipers: als carnaval doorgaat, waarschijnlijk met 1G-beleid
Als carnaval doorgaat, ziet het kabinet dat in elk geval in de steden als een groot evenement waarvoor een 1G-beleid kan gaan gelden, zei minister Kuipers vanmorgen. Dat wil zeggen dat alle carnavalsvierders, ook als ze geboosterd zijn of recent van corona genezen, een recent negatief testbewijs moeten kunnen laten zien.
Op de vraag waarom carnaval als 'groot evenement' en niet als horeca-aangelegenheid wordt gezien, zei Kuipers: "Ik denk dat iedereen nog de herinnering heeft over hoe corona hier ooit begonnen is en wat dat vervolgens betekende voor aantallen patiënten over het hele land. Dus ik denk dat het antwoord op de vraag of dat een groot evenement is en of je daar infectierisico loopt, 'ja' is."
Overigens wijst Kuipers erop dat de knoop wat betreft carnaval nog niet is doorgehakt. Begin volgende week valt het definitieve besluit over de versoepelingen die gisteren zijn aangekondigd. Minister Yesilgöz van Jusitie en Veiligheid is inmiddels met carnavalsgemeenten in gesprek over de mogelijkheden.
Minister Van Gennip: nieuwe werksituatie waarschijnlijk 'fiftyfifty'
Minister Van Gennip van Sociale Zaken zei vanochtend dat ze zich kan voorstellen dat het in de nieuwe thuiswerksituatie 'fiftyfifty' wordt: de helft van de werknemers werkt thuis, de helft gaat naar kantoor. Volgens haar is dat een "gezonde balans". Ze vindt het overigens vooral een kwestie waarover organisaties van werkgevers en werknemers en brancheverenigingen moeten overleggen. Maar het kabinet komt ook nog met een eigen visie op de toekomst van thuiswerk.
Voordat Van Gennip minister werd, heeft ze zelf ook veel thuisgewerkt. Ze vond het fijn dat dat kon, omdat ze het werk zo beter kon combineren met dingen thuis. "Maar tegelijkertijd heb je gewoon behoefte om naar kantoor te gaan om mensen te zien en om grote strategische discussies te hebben. Dat heb ik enorm gemist." Ze zei dat ze vorig voorjaar een "kamerplantje" was, dat hard water nodig had: "Ik moest echt de deur uit en mensen zien."
Aantal kinderen met zwemdiploma afgenomen
Het aantal kinderen onder de 17 jaar dat geen zwemdiploma heeft, is gestegen. In 2020 ging het om 9 procent van kinderen, in de periode van 2012 tot 2018 was dit nog 6 procent. Dit blijkt uit onderzoek van het Mulier Instituut.
Ook hadden in 2020 minder kinderen van 6 tot 16 jaar een volledig ABC-diploma dan in de jaren daarvoor. In deze leeftijdsgroep had 32 procent het volledige zwem-ABC en is daarmee zwemveilig, eerder was dat nog 36 procent.
Deze daling heeft waarschijnlijk te maken met de sluiting van zwembaden vanwege coronamaatregelen. Daardoor hebben kinderen minder zwemlessen kunnen volgen, is de start van de zwemles mogelijk uitgesteld en hebben ze minder mogelijkheden gehad om een diploma te halen.
Yesilgöz sluit optreden tegen nachtclubs niet uit
Minister Yesilgöz van Justitie blijft erbij dat er morgen eventueel moet worden opgetreden tegen nachtclubs die de deuren openen. "Het uitgangspunt blijft: naleven, controle en als sluitstuk handhaving." Ze wijst er nog eens op dat zij er niet over gaat, maar dat per gemeente afspraken gemaakt moeten worden tussen de burgemeester, de handhavers en de nachthoreca.
Yesilgöz snapt dat de nachtclubs denken dat hun actie misschien door de vingers zal worden gezien. Volgende week worden er hoogstwaarschijnlijk versoepelingen doorgevoerd, waardoor de horeca tot 01.00 uur open kan blijven. Maar zo ver is het nog niet, zegt ze. "Wacht nog heel even. Ik begrijp dat mensen denken: het is bijna zover. Maar we doen het niet voor niets stap voor stap."
Ze wil naar eigen zeggen voorkomen dat de versoepelingen binnen korte tijd weer teruggedraaid moeten worden.
Parlement Nieuw-Zeeland zet sproeiers aan tegen kamperende betogers
De voorzitter van het Nieuw-Zeelandse parlement heeft de sproeiers rondom het gebouw aan laten zetten in een poging de coronabetogers te verjagen. Op het terrein wordt sinds dinsdag geprotesteerd tegen het 2G-beleid en de vaccinatieplicht voor bepaalde beroepen.
De betogers kamperen op het gras bij het parlementsgebouw in Wellington. Hun aantal is opgelopen van 250 naar ongeveer 1500. Door de sproeiers zijn de betogers en hun tenten nat geworden. Daarbij wordt voor komend weekend flinke regenval verwacht. De sproeiers zullen ook 's nachts aan blijven staan, zei de parlementsvoorzitter.
De politie probeerde de betogers gisteren nog uiteen te drijven, waarbij 122 arrestaties werden verricht en pepperspray werd ingezet. Inmiddels heeft de politie besloten zich meer terughoudend op te stellen. Dat is mede vanwege de aanwezigheid van kinderen onder de betogers.
Het protest begon naar voorbeeld van de truckersactie in Canada. Net als in Canada reden de Nieuw-Zeelandse betogers met een konvooi van voertuigen naar de hoofdstad.
Onderzoeksraad komt met eerste rapport over aanpak coronacrisis
De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) presenteert woensdag het eerste rapport over de aanpak van de coronacrisis. Hierin is speciaal gekeken naar de wijze waarop in verpleeghuizen met de crisis is omgegaan. Daar was veel kritiek op omdat bewoners vrijwel helemaal van de buitenwereld werden afgesloten.
Het eerste rapport gaat over het begin van de pandemie, de periode van maart 2020 tot september 2020. In het onderzoek is onder meer gekeken naar de voorbereiding op een pandemie, de crisisbeheersing en de getroffen maatregelen. Ook zijn de effecten van de coronacrisis op de veiligheid van kwetsbare mensen in de samenleving onderzocht. Het onderzoek is mede op verzoek van het kabinet uitgevoerd.
Het tweede deelrapport over de periode van september 2020 tot juli 2021 wordt rond de zomer verwacht. Hierin wordt gekeken naar het vaccinatieprogramma en drie ingevoerde maatregelen: de mondkapjesplicht, de scholensluiting en de avondklok. Er komt ook nog een derde onderzoek.
Vooral horecabedrijven kregen loonsteun
Vooral horecabedrijven, in totaal ruim 16.000, hebben loonsteun gekregen voor hun omzetverlies in de maanden november en december vorig jaar, meldt het UWV dat de zogeheten NOW-regeling uitvoert. Ook bedrijven in de detailhandel kregen relatief vaak steun (7300 firma's).
Het gebruik van de steunmaatregel lag in november en december hoger dan in de periode daarvoor. In totaal kregen bijna 41.000 bedrijven loonsteun voor hun omzetverlies eind vorig jaar. Over de periode juli tot en met september kregen nog ruim 26.000 bedrijven steun.
In totaal kregen deze 41.000 bedrijven een voorschot van ruim 907 miljoen euro, om de salarissen van zo'n 702.000 werknemers door te betalen.
Het was de zevende ronde loonsteun. Vanaf volgende week maandag kunnen bedrijven loonsteun voor de achtste periode aanvragen.
Niertransplantatiepatiënten meer kans op overlijden na corona-opname
Mensen die een nieuwe nier hebben gekregen, hebben een zes keer grotere kans om te overlijden na een coronabesmetting en opname in het ziekenhuis dan mensen die geen niertransplantatie hebben ondergaan. Dat blijkt uit een nieuwe studie waaraan elf Nederlandse ziekenhuizen meededen.
Ook hebben deze mensen zes keer meer kans om in de maanden na hun coronabesmetting opnieuw te worden opgenomen in het ziekenhuis. In de studie zijn 4000 opgenomen coronapatiënten onderzocht.
Andere nierpatiënten, zoals mensen die afhankelijk zijn van dialyse, hebben evenveel kans op een ernstig verloop van een coronabesmetting als mensen zonder nierproblemen.
Opnieuw minder bedrijven failliet
In januari zijn er opnieuw minder bedrijven failliet gegaan dan een maand eerder. In totaal werden 110 bedrijven failliet verklaard, dat zijn er 21 minder dan een maand eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
De faillissementsgolf waarvoor werd gevreesd aan het begin van de coronacrisis blijft al lange tijd uit. Sterker nog: het aantal faillissementen is op een historisch laag niveau. Sinds de zomer van 2020 daalt het aantal bedrijven dat failliet gaat. Bedrijven met aanzienlijk omzetverlies kunnen sinds dat voorjaar aanspraak maken op het steunpakket van de overheid, dat een deel van de verliezen kan compenseren, en bedrijven konden belastinguitstel krijgen.
Het Centraal Planbureau waarschuwde eerder dat de steun ook niet-levensvatbare bedrijven overeind houdt die zonder de coronacrisis mogelijk wel al failliet zouden zijn gegaan.
Kuipers: isolatie na besmetting kan mogelijk korter
Mensen die besmet zijn met corona hoeven mogelijk minder lang in zelfisolatie, zei zorgminister Kuipers in talkshow Beau. Nu is die periode nog minstens een week, maar mogelijk kan dit ingekort worden omdat de omikronvariant minder ziekmakend is. Het is aan het RIVM om dit te beoordelen, zei Kuipers.
Nu mag iemand met corona pas een week na de positieve test weer naar buiten, mits diegene 24 uur klachtenvrij is.
Kuipers vreest dat de samenleving ontwricht raakt door het grote aantal mensen dat in zelfisolatie zit. Sectoren zoals de zorg of het openbaar vervoer kampen met krapte omdat veel mensen thuis moeten blijven. Volgens de cijfers van het RIVM raken per dag meer dan 100.000 mensen besmet.
Het kabinet heeft de regels al versoepeld voor quarantaine na contact met een besmet persoon. Wie in de buurt is geweest van iemand met corona, hoeft nu niet meer in quarantaine als hij of zij langer dan een week geleden is geboosterd of recentelijk besmet is geraakt. De versoepelde regels gelden alleen als iemand geen klachten heeft.
Na loslaten maatregelen willen veel werknemers blijven thuiswerken
Het kabinet is van plan om het thuiswerkadvies vanaf volgende week los te laten. Uit onderzoek van TNO blijkt dat op de werkvloer niet veel zal veranderen, schrijft dagblad Trouw. Uit het onderzoek blijkt dat acht op de tien werknemers die thuis kunnen werken, dat willen blijven doen. Voor het onderzoek zijn 8000 thuiswerkers ondervraagd.
Ongeveer een derde van de ondervraagden wil grotendeels of volledig thuiswerken. Iets minder dan de helft wil evenveel thuis als op kantoor werken. Ruim 70 procent verwacht dat op het werk thuiswerken toegestaan blijft.
Eind 2021 ging driekwart van de ondervraagde thuiswerkers alweer deels naar kantoor. Dit doen werknemers voor het sociale contact, maar ook omdat het geld scheelt voor onder meer de energierekening.
Versoepelingen stellen evenementensector niet tevreden
De evenementensector is niet tevreden met de versoepelingen die het kabinet volgende week vrijdag wil laten ingaan. Grote zalen en organisatoren van festivals vallen met name over het feit dat evenementen met meer dan 500 bezoekers vaste zitplaatsen moeten blijven hanteren.
De logica ontgaat Jolanda Jansen, directeur van Rotterdam Ahoy en woordvoerder van de Alliantie van Evenementenbouwers. "Waarom mag je wel staan tot 500 mensen, maar daarboven niet?", zegt ze tegen het ANP.
Berend Schans van de Vereniging Nederlandse Poppodia en -Festivals sluit zich daarbij aan. "Dat betekent dat je wel mag dansen in de Ekko in Utrecht maar niet in Paradiso in Amsterdam. Dat is krom." Jansen en Schans hopen dat er dinsdag op de persconferentie van het kabinet meer duidelijkheid over komt.
De voorgestelde versoepelingen vallen beter bij de bioscoop- en theatersector. Van het kabinet hoeven bezoekers van theaters en bioscopen over een week geen 1,5 meter afstand meer te houden en mogen ze tot 01.00 uur blijven.
"Ik ben ontzettend blij", zegt Boris van der Ham, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Bioscopen en Filmtheaters en van de Nederlandse Vereniging Vrije Theaterproducenten. Wel hoopt Van der Ham dat het kabinet de theatersector financieel "op gang helpt", zoals hij het noemt. "Je opent niet zomaar het theater, zoals je dat bij een bioscoop doet. De cast moet weer in vorm komen, repeteren, dat kost tijd en geld."
Witte Huis maant Canada om truckersprotest te stoppen
De Verenigde Staten hebben Canada opgeroepen om de truckersprotesten bij de grens te beëindigen. Volgens het Witte Huis hebben Amerikaanse bestuurders aan hun Canadese collega's laten weten dat ze de demonstranten op federaal niveau moeten aanpakken. De Amerikanen beloven daarbij "volledige ondersteuning".
Uit protest tegen het Canadese coronabeleid blokkeren vrachtwagenchauffeurs al dagen belangrijke grensovergangen met de VS, na hun protest eerder te zijn begonnen in de hoofdstad Ottawa. Dat begint steeds grotere economische gevolgen te hebben. Zo hebben autofabrikanten in beide landen problemen met de bevoorrading.
De Canadese premier Trudeau haalde de afgelopen week meerdere keren uit naar de truckers. Die zeggen op hun beurt dat ze niet zullen wijken totdat alle coronamaatregelen in het land zijn opgeheven.
Horeca blij met langere opening, 'maar nachtclubs hebben er niets aan'
De aangekondigde versoepelingen zijn goed voor gewone cafés en restaurants, maar "voor de nachthoreca betekent dit niets". Dat zegt voorzitter Robèr Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland tegen het ANP. "De overheid doet nu of ze daar ook wat voor betekent, maar dat is niet zo."
Willemsen vindt de verruiming van de openingstijden tot 01.00 uur niet genoeg en ziet meer in een volledige opening van nachtclubs en discotheken. Hij stelt zich voor dat bezoekers dan de eerste tijd nog hun QR-code moeten tonen. "Maar als de beperkingen verdwijnen moet die verplichting er ook snel weer vanaf."
Willemsen snapt het goed dat de nachthoreca dit weekeinde de deuren opent tijdens een protestactie. "Wij hebben daar heel veel begrip voor. Zij zien dat mensen in huis feestjes houden en in fabriekspanden en zelf moeten ze gesloten blijven."
Bedrijven Zuidas willen medewerkers graag weer op kantoor
Bedrijven op de Amsterdamse Zuidas willen graag dat er weer personeel naar kantoor komt. Als het thuiswerkadvies vervalt, in overeenstemming met de woensdag uitgelekte kabinetsplannen, gaan de advies- en advocatenkantoren daar waarschijnlijk meteen gebruik van maken. Dat valt af te leiden uit een rondgang van het ANP.
Bij accountants- en advieskantoor Deloitte ligt al een plan klaar. De helft van de tijd wordt er op het kantoor gewerkt, en de andere helft vanuit huis, mochten de versoepelingen doorgaan. Bij advocatenkantoor Houthoff willen ze het personeel drie keer per week naar de zaak laten komen. De bank ABN Amro wil niet op de zaken vooruitlopen.
Dinsdag geeft zorgminister Ernst Kuipers een nieuwe coronapersconferentie waarin hij versoepelingen wil aankondigen. Daarover heeft hij al een brief naar de Tweede Kamer gestuurd.
Goedemorgen
Welkom in het liveblog van vrijdag 11 februari. Het coronaliveblog van gisteren is hier terug te vinden.