De sluitingstijden van de horeca worden ook weer versoepeld
NOS NieuwsAangepast

Kabinet wil horeca open tot 01.00 uur en volle theaters en stadions toestaan

Het kabinet wil dat de horeca vanaf volgende week vrijdag tot 01.00 uur 's nachts open kan blijven. Ook wil het kabinet vanaf die dag veel meer toestaan op plekken waar een coronatoegangsbewijs nodig is, zoals theaters en stadions.

Op locaties tot 500 bezoekers hoeft dan geen anderhalve meter afstand meer te worden gehouden en de vaste zitplaats vervalt ook. Op grote plekken voor meer dan 500 mensen blijft de vaste zitplaats nog wel bestaan. Maar ook daar hoeven de gasten geen anderhalve meter afstand meer van elkaar te houden.

Dit staat in een brief die minister Kuipers van VWS aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het is nadrukkelijk een voorstel, want als uit nieuwe cijfers blijkt dat er nog te veel besmettingen zijn, moet het plan worden uitgesteld. "De versoepelingen die het kabinet per 18 februari voorstelt", schijft de minister, "bieden perspectief voor grote groepen in de samenleving."

Grote mate van immuniteit

De coronatoegangspas blijft verplicht in de horeca, de pret- en dierenparken, professionele sportwedstrijden, andere sportbeoefening en "vertoning van kunst en cultuur". Door het handhaven van het coronatoegangsbewijs is het mogelijk om de afstandsregels, de mondkapjesplicht en de placeringsplicht op bijeenkomsten met veel mensen los te laten, zegt het kabinet.

Gisteren lekte al uit dat het kabinet allerlei coronaregels wil versoepelen vanaf volgende week vrijdag. Het thuiswerkadvies komt te vervallen, net als de regel om niet meer dan vier mensen thuis te ontvangen. Maar details waren nog niet bekend.

Het optimisme van het kabinet is onder meer gebaseerd op het dalend aantal ziekenhuisopnamen. Er liggen nu 1513 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1531), van wie 198 op de IC (gisteren: 206), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Ook is er een grote mate van immuniteit opgebouwd en maakt de omikronvariant minder ziek, zo staat in de brief.

Het kabinet houdt dus nog wel een slag om de arm, want vrijdag komt er nog een advies van het Outbreak Management Team (OMT) op basis van de meest recente cijfers. Ook de burgemeesters komen nog een keer bij elkaar. Pas daarna weet het kabinet of het beoogde stappenplan ook echt kan doorgaan.

Minister Kuipers van VWS kondigt de beoogde maatregelen nu al aan om ze zo snel mogelijk te kunnen laten ingaan. In de wet staat dat extra maatregelen om corona te bestrijden meteen van kracht kunnen worden, maar bij versoepelingen kan dat niet.

Nu de beoogde plannen al in een brief aan de Kamer zijn aangekondigd kunnen de gewenste versoepelingen op vrijdag 18 februari ingaan, de kortst mogelijke termijn.

Aanstaande dinsdag maakt Kuipers op een nieuwe coronapersconferentie bekend wat er precies vanaf 18 februari mag. Die persconferentie is dit keer voor het eerst zonder premier Rutte, die een andere afspraak heeft.

Hoe komen we uiteindelijk van het coronavirus af? Eerder maakte NOS op 3 deze video over de eindstrategie van de coronapandemie:

Komen we ooit nog van corona af?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl