Poppodium 013 in Tilburg is een van de clubs die meedoet aan de protestactie van het nachtleven
NOS Nieuws

Boetes, sluitingen? Nachtleven zet actie door: 'Dit kan niet meer zo'

Al bijna twee jaar is dansen in een nachtclub niet mogelijk vanwege de coronamaatregelen. En voor veel clubs is de maat nu vol. Komend weekeinde openen ze in het hele land hun deuren onder het motto 'De nacht staat op'. Burgemeesters tonen begrip, maar handhaven wel en dreigen soms met tienduizenden euro's boete.

Een van de deelnemers aan het protest is poppodium 013 in Tilburg. Samen met zes andere clubs in de stad is daar zaterdagavond de anderhalve meter afstand niet verplicht en hoeven bezoekers geen mondkapjes op. De avond begint om 21.00 uur, maar de clubs zijn niet van plan een uur later al te sluiten.

De directeur van 013 legt in onderstaande video uit waarom hij de versoepelingen niet afwacht en nu al de deuren opent:

Boete of niet, Club 013 gaat open: 'Het was in 1 minuut uitverkocht'

Met de actie worden volgens de gemeente Tilburg verschillende coronaregels overtreden. Tilburg gaat zaterdag daarom controleren en handhaven als dat nodig is. De boete die 013 boven het hoofd hangt is 10.000 euro.

Gemeente aan zet

Tilburg begrijpt dat veel nachtclubs het water tot aan de lippen staat. Maar de gemeente voelt zich verplicht de coronaregels te handhaven. Minister Yesilgöz van Justitie roept gemeentes op te handhaven op plekken waar clubs open gaan.

Volgende week worden er hoogstwaarschijnlijk versoepelingen doorgevoerd, waardoor de horeca tot 01.00 uur open kan blijven. "Maar zo ver is het nog niet", zegt de minister. "Wacht nog heel even. Ik begrijp dat mensen denken: het is bijna zover. Maar we doen het niet voor niets stap voor stap."

Vrijwel alle gemeenten lijken aan de oproep van de minister gehoor te geven. Velen zeggen eerst het gesprek aan te gaan en een officiële waarschuwing uit te delen. Er dreigen boetes als daar niets mee gedaan wordt.

Gigantische boetes

De hoogte van die boetes varieert nogal: van enkele duizenden euro's (bijvoorbeeld in Utrecht 4000 euro) tot tienduizenden euro's (Haarlem: 50.000 euro). Ook zijn op verschillende plekken al waarschuwingen uitgedeeld, waardoor er bij een overtreding meteen een boete kan worden opgelegd.

Ondanks het risico van een hoge boete doet bijvoorbeeld Patronaat in Haarlem toch de deuren open. Directeur Jolanda Beyer heeft al een brief van de gemeente gehad waarin een boete van 50.000 euro wordt aangekondigd.

"Dat kunnen we niet betalen, dat hebben we de gemeente en onze bezoekers ook laten weten. Maar we gaan ervan uit dat we eerst een waarschuwing krijgen en zullen dan de actie meteen stilleggen en de club ontruimen."

Te groot risico

Niet alle clubs durven dat risico te nemen. In Groningen (boete: 15.000 euro) blijft evenementenlocatie EM2 bijvoorbeeld dicht. Op Instagram laat de organisatie weten dat onder zware druk van de gemeente en onder de dreiging van gigantische boetes de deuren gesloten blijven.

Hoe hard er daadwerkelijk door gemeenten wordt opgetreden en hoe snel boetes worden uitgedeeld, zal moeten blijken. Maar mochten waarschuwingen en boetes niet helpen dan kan een gemeente een bestuurlijke maatregel nemen en een club per direct sluiten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl