liveblog
NOS NieuwsAangepast

Rutte: geen versoepelingen voor 15 februari • Boosterprik voor Vlaamse tieners

liveblog gesloten

Einde

Tot zover het liveblog over corona van 4 februari. Goede nacht!

Organisatoren festivals optimistisch over nieuw seizoen

De organisatoren van verschillende festivals zien het nieuwe festivalseizoen positief tegemoet. Ze denken dat de meeste festivals kunnen doorgaan, als er geen nieuwe virusvariant de kop op steekt.

Als eerste staat het Startschotgala op het programma, op 1 april op het terrein van de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Organisator Ronnie Degen weet dat het kort dag is, maar hij is toch optimistisch. "We houden natuurlijk ook de landen om ons heen in de gaten en hopen dat onze overheid Denemarken en het Verenigd Koninkrijk gaat volgen."

Later in het seizoen volgen grotere festivals als Pinkpop en Lowlands. "Als je me zou vragen, gaat je festival in maart door, dan zou ik het heel spannend vinden, maar augustus, daar heb ik toch wel veel vertrouwen in", zegt Lowlands-directeur Eric van Eeerdenburg.

Rutte: Geen versoepelingen voor 15 februari

Het kabinet neemt niet voor 15 februari een besluit over verdere versoepelingen. Dat heeft premier Rutte op zijn wekelijkse persconferentie gezegd.

Volgens Rutte is het nog te vroeg om nieuwe besluiten te nemen en is volgende week nog nodig om een beter beeld te krijgen. Het volgende weegmoment is 15 februari.

Scholen mogen sneltest geven aan ouders van kinderen in groep 1 t/m 5 met weinig geld

Scholen krijgen de mogelijkheid om minder draagkrachtige ouders een gratis zelftest mee te geven voor hun jongere kinderen uit groep 1 t/m 5. Nu krijgen alleen kinderen vanaf groep 6 gratis zelftesten mee om zich thuis twee keer per week te testen. Maar er zijn ook ouders die de zelftesten niet kunnen betalen en graag ook hun jongere kinderen willen controleren op corona. Een zelftest kost bij de drogist ongeveer 3 euro.

Minister Wiersma wil die ouders nu tegemoet komen. De ministerraad heeft daarom vandaag besloten dat scholen extra zelftesten kunnen aanvragen voor specifieke situaties, zoals een grote uitbraak of als ouders het niet zelf kunnen betalen.

Het is zeker niet de bedoeling dat ouders hun kinderen in de groep 1 tot en met 5 preventief twee keer per week gaan testen, benadrukt de woordvoerder van Wiersma.

Vlaamse tieners mogen eind volgende week booster halen

Vlaamse tieners kunnen vanaf eind volgende week een booster halen, ook als andere deelstaten in België dat nog niet mogelijk maken, zegt de Vlaamse minister van Welzijn Wouter Beke. De jongeren tussen de 12 en tot en met 17 jaar krijgen hiervoor geen uitnodiging, maar kunnen met een door hun ouders ondertekend formulier terecht op een priklocatie.

Eind februari start de krokusvakantie en in sommige landen is een boosterprik verplicht als het laatste vaccin meer dan zes maanden geleden is toegediend. Daardoor dreigt de reis van jongeren die vroeg werden gevaccineerd in het water te vallen. Sommige jongeren laten zich daarom bewust besmetten of halen een boosterprik in het buitenland, meldt VRT Nieuws.

Vlaanderen neemt nu de vlucht vooruit en wil de boosters "zo snel mogelijk" toedienen

Kuipers wil advies Gezondheidsraad over booster voor jongeren eerst bestuderen

Minister Kuipers wil nog niet reageren op het advies van de Gezondheidsraad om jongeren tot 18 jaar geen boosterprik aan te bieden. "Ik heb het net gekregen en wil het eerst even goed bestuderen."

De Gezondheidsraad stelt dat de "gezondheidswinst" te beperkt is om alle jongeren een derde vaccinatie aan te bieden. Meestal neemt het kabinet de adviezen van de Gezondheidsraad zonder meer over. Dat de minister nu even de tijd neemt voor zijn reactie, zegt niet dat het deze keer anders gaat, stelt hij.

Op de vraag of hij in zijn besluit ook rekening houdt met jongeren die bijvoorbeeld op ski-vakantie willen in een land dat om een boostervaccinatie vraagt, zegt de coronaminister zich allereerst te richten op de gezondheidsaspecten. "Daar zijn die boostervaccinaties op gericht", zegt hij, en niet op de vraag of mensen al dan niet in een bepaald land op vakantie kunnen.

RIVM meldt 72.162 positieve tests

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 72.162 nieuwe positieve tests gemeld. Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 79.073 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 30 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het RIVM grote achterstanden heeft. Er zijn nog 124.000 positieve testen van de afgelopen 18 dagen die nog verwerkt moeten worden. In werkelijkheid zijn er dus meer positieve testen dan nu uit de cijfers blijkt.

5 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 5 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 8 doden per dag, tegen 9 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Maastricht Aachen Airport past dienstverlening aan door corona onder luchtverkeersleiders

Door veel besmettingen en quarantainegevallen onder luchtverkeersleiders op Maastricht Aachen Airport kunnen dit weekend op bepaalde momenten geen vliegtuigen opstijgen en landen. Het lukt Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) niet om het rooster te vullen. Daarom heeft het bedrijf een aantal diensten van verkeersleiders geschrapt.

"We hebben enorm gepuzzeld met het rooster, maar dit was de enige oplossing voor dit weekend", zegt Maikel van Leeuwen, luchtverkeersleider en stationsmanager Maastricht Aachen Airport bij LVNL tegen L1. Het regionale vliegveld heeft slechts 13 luchtverkeersleiders in dienst. "Door de aanpassing in de dienstverlening kunnen we een veilige afhandeling van het vliegverkeer garanderen."

Van één geplande vlucht is de starttijd aangepast. LVNL verwacht dat de roosters nog wel vaker moeten worden aangepast.

1366 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen is de bezetting licht afgenomen. Er liggen nu 1366 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1386), van wie 214 op de IC (gisteren: 218), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Er zijn 68 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 18 nieuwe patiënten bij.

Lareb: vergrote lymfeklieren relatief vaker na booster dan andere bijwerkingen

Vergrote lymfeklieren, een bekende bijwerking van coronavaccins, worden relatief vaker gemeld na de boostervaccinatie dan andere bijwerkingen zoals koorts en hoofdpijn. Ook ontstaan ze sneller na die vaccinatie, houden ze iets langer aan en hebben melders er meer last van, zegt bijwerkingencentrum Lareb. "Sommige melders vergeleken de grootte van de lymfeklieren met een tennis- of golfbal of avocado." In totaal meldden 6129 mensen de klacht na een van de drie prikken.

Na vaccinatie worden immuuncellen in de lymfeklieren actief. Daardoor kunnen ze opzwellen, net als bij een ontsteking, een infectie en auto-immuunziekte. Lymfeklieren zitten bijvoorbeeld rondom het sleutelbeen en in de hals, oksel en lies.

Jongen van 13 aangehouden om Coolsingelrellen

Een jongen van 13 jaar uit Rotterdam is vanochtend aangehouden vanwege de hevige rellen op de Coolsingel afgelopen november. Hij wordt verdacht van het gooien van een steen naar politie en brandweer terwijl ze een auto blusten, meldt de politie. Hij wordt vandaag gehoord en mag vanwege zijn leeftijd daarna gaan. Later moet hij zich voor de kinderrechter verantwoorden.

Maandag werd een 43-jarige Hagenaar aangehouden die ervan wordt verdacht stenen naar politieagenten en politievoertuigen te hebben gegooid. Hij blijft nog twee weken vastzitten. In totaal hield de politie sinds de rellen 76 mensen aan.

Voorafgaand aan de rellen was op sociale media een protest aangekondigd tegen de coronamaatregelen en het voorgenomen 2G-beleid van het kabinet. Dat protest liep uit de hand: enkele honderden relschoppers staken onder meer zwaar vuurwerk af en gooiden met voorwerpen richting agenten. Het kabinet gaat voorlopig niet door met het omstreden 2G-systeem.

Gezondheidsraad: booster voor jongeren tot en met 17 jaar niet nodig

Een boostervaccinatie voor alle kinderen van 12 tot en met 17 jaar biedt niet genoeg gezondheidswinst om die te rechtvaardigen, zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van VWS. Boosters voor kinderen met een ernstige afweerstoornis of kwetsbare familieleden te beschermen moeten wel mogelijk zijn, schrijft de raad.

De raad benadrukt dat een boostervaccinatie bij 12- tot en met 17-jarigen slechts zeer beperkte gezondheidswinst oplevert, ook voor de groep met een kwetsbare gezondheid. "Als gevaccineerde adolescenten een omikroninfectie krijgen, verloopt die over het algemeen mild en is de kans op ziekenhuisopname minimaal", aldus het persbericht.

Het risico op de ontstekingsziekte MIS-C, na een besmetting met de omikronvariant, is ook zeer klein. Bovendien, zo betoogt de Gezondheidsraad, lopen kinderen door vaccinatie wel het risico op de zeldzame bijwerking myocarditis, een ontsteking van de hartspier.

'Een vaccinatie is een medische interventie waar je over moet nadenken'

In een toelichting op het advies zegt vicevoorzitter van de Gezondheidsraad Marianne Geleijnse dat vaccins in zijn algemeenheid wel veilig genoeg zijn. "Maar het moet wel genoeg opleveren, en dat is voor deze groep niet het geval."

'Besmettingspiek in België achter de rug'

De piek wat betreft aantal besmettingen in België is geweest, zegt viroloog Steven van Gucht van Sciensano, het Belgische RIVM. Maar daarmee is de vijfde golf nog niet voorbij, zei hij op het wekelijkse persmoment van het Nationaal Crisiscentrum. "Voorzichtigheid blijft geboden."

Op maandag 24 januari waren er zo'n 76.000 positieve tests. Daarna daalde het aantal besmettingen. Afgelopen week waren het er gemiddeld per dag bijna 32.000. De besmettingen dalen het hardst onder jongeren en hun ouders, de 30-plussers, schrijft De Standaard. Onder ouderen stijgt het aantal besmettingen juist, bij 80-plussers zelfs met zo'n 23 procent.

Coronagevallen dwingen Team BikeExchange tot opgave in Ronde van Valencia

Corona heeft zich alweer laten gelden in het wielerpeloton. De Australische Team BikeExchange-Jayco heeft zich na twee positieve testen binnen de ploeg teruggetrokken uit de Ronde van Valencia.

"De veiligheid van al onze renners en medewerkers en die van iedereen die betrokken is bij de Ronde van Valencia is van het allergrootste belang", aldus manager Brent Copeland in een toelichting. "Wij geloven dat de enige juiste beslissing die in deze omstandigheden genomen kan worden is om ons terug te trekken uit de wedstrijd."

Minister praat met nachtclubs over ongenoegen

Minister Adriaansens van Economische Zaken gaat maandag in gesprek met nachtclubeigenaren die op zaterdag 12 februari, tegen de regels in, de deuren willen openen. Ze benadrukt dat het kabinet pas op dinsdag 15 februari besluit of er versoepelingen voor de 'nachthoreca' mogelijk zijn en dat zij de actie dus niet steunt.

"Ik begrijp de frustratie", zegt Adriaansens, "en ik hoop dat we snel tot stappen kunnen komen". Ze wil maandag van de nachtclubeigenaren horen hoe ze "na 15 februari" op een verantwoorde manier open kunnen. "Daar hebben zij ideeën over, en daar ben ik benieuwd naar."

Een aantal nachtclubs heeft zich verenigd onder de noemer 'De nacht staat op'. Ze zijn boos omdat ze in de laatste persconferentie geen enkel perspectief is geboden. De voor volgende week zaterdag geplande actie is ook bedoeld om gehoord te worden, zeiden ze eerder deze week.

Betaaldvoetbalclubs zijn klaar met halflege tribunes: stadions moeten voller

Alle clubs uit het betaald voetbal voeren dit weekend actie om hun stadions zo snel mogelijk weer vol te krijgen. Spelers uit de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie dragen dit weekend shirts met daarop de tekst 'stadions vol'. Trainers en scheidsrechters dragen een button.

Voetbalclubs mogen sinds vorige week weer publiek toelaten in het stadion, maar van het kabinet mag niet meer dan een derde van de capaciteit worden bezet. Daarnaast moeten toeschouwers anderhalve meter afstand houden, op een stoel zitten en een mondkapje dragen als ze door het stadion lopen.

GGD veroordeelt beschuldigingen FVD-video

De GGD GHOR is boos over beschuldigingen richting medewerkers door Forum voor Democratie. De partij heeft donderdag een video verspreid na geheime opnames op een vaccinatielocatie bij GGD Haaglanden. Volgens Omroep West is de video onder andere opgenomen in het Haga-ziekenhuis in Den Haag.

In de video zegt de politieke partij onder meer dat GGD-medewerkers bij het vaccineren van tieners niet volgens de wet handelen. Op de beelden is te zien hoe een jongere met een aantal mensen op vaccinatielocaties in gesprek gaat om zich te laten vaccineren. Daarbij zou hij volgens FVD worden "voorgelogen" door GGD-artsen en komen tijdens die gesprekken de medische voor- en nadelen van het coronavaccin nooit aan bod.

De koepelorganisatie weerspreekt de beschuldigingen van misstanden en zegt te vrezen dat het filmpje invloed kan hebben op de veiligheid van medewerkers op priklocaties. "De videomakers gebruikten een verwerpelijke methode. Zij stuurden een jongere naar vaccinatielocaties met een verborgen camera, die veinsde een vaccinatie te willen krijgen tegen het coronavirus", schrijft de GGD GHOR in een reactie op de video. Ook zijn de beelden volgens de GGD GHOR met "digitaal knip- en plakwerk" zo bewerkt dat ze uit hun originele context zijn gehaald. Bovendien hebben de videomakers nooit gevraagd om wederhoor.

FVD blijft volgens Omroep West bij de aantijgingen en noemt de reactie van GGD GHOR "beschamend". Dat de koepelorganisatie van knip- en plakwerk spreekt vindt de partij "teleurstellend", laat een woordvoerder weten. "FVD is bereid om in overleg met de GGD alle ruwe beelden ter beschikking te stellen."

'Oud-GGD-medewerker kan bij alle persoonsgegevens'

De GGD heeft zijn zaken op privacygebied nog altijd niet goed voor elkaar, meldt De Gelderlander. Zo kon een oud-medewerker nog zeker anderhalve maand nadat hij uit dienst was gegaan in de coronasystemen van de GGD inloggen en persoonsgegevens van alle Nederlanders inzien.

Volgens de GGD is dat nadrukkelijk niet de bedoeling. "Wanneer een medewerker niet meer in dienst is, zet de regionale GGD het account stop", zegt een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR. Maar het kan "een korte tijd" duren voordat dat is gebeurd. Volgens de woordvoerder zijn de medische gegevens die bij vaccinaties worden vastgelegd, wel afgeschermd en niet zichtbaar voor medewerkers die zich met testen bezighouden.

Verder werd aan nieuwe medewerkers in de regio Arnhem/Ede klassikaal vertrouwelijke gegevens getoond, zegt een uitzendkracht van de GGD tegen de krant. Het ging daarbij om onder meer bsn, mailadres, adres en zelfs ziekte en medicijngebruik. "Dit is eenmalig gebeurd", reageert de woordvoerder. "Dit hoort niet en is ook niet onze gebruikelijke gang van zaken. Elke opleiding wordt gegeven vanuit een testomgeving met fictieve personen en gegevens." De fout is volgens de woordvoerder het gevolg van de snelle opschaling van de GGD's voor het boosterprikken.

De GGD's liggen sinds januari vorig jaar onder het vergrootglas bij de Autoriteit Persoonsgegevens, toen bleek dat er werd gehandeld in de miljoenen adresgegevens, telefoon- en burgerservicenummers uit de coronasystemen van de GGD. Medewerkers konden eenvoudig bij de gegevens en deze ook makkelijk exporteren uit het computersysteem. De privacywaakhond eiste daarop extra maatregelen om te zorgen dat persoonsgegevens beter beveiligd worden. Het uitdraaien van lijsten met geteste mensen bleek al sinds de start van het corona-testsysteem van de GGD mogelijk.

Duitse deskundigen verdeeld over versoepelingen

Duitse deskundigen zijn verdeeld over de vraag of het land maatregelen kan versoepelen, zoals in omliggende landen gebeurt. Volgens het hoofd van de huisartsenvereniging is het opstellen van een "Vrijheidsplan" de belangrijkste taak van de politiek. Andreas Gassen zegt dat Duitsland moet leven met covid-19, net zoals met griep gebeurt, waarbij steeds nieuwe varianten komen, jaarlijks tienduizenden doden vallen en risicogroepen worden gevaccineerd.

Sommige staten hebben al versoepelingen aangekondigd. De vereniging van intensivisten is daar kritisch over. "Het zou fataal zijn als we in een achtbaan gaan met een snel toenemend aantal infecties door te vroege versoepelingen", zegt voorzitter van die vereniging Gernot Marx.

Bondskanselier Olaf Scholz zei vorige week dat hij niet wilde uitweiden over plannen voor versoepelingen totdat de huidige golf op zijn hoogtepunt is. Dit wordt half-februari verwacht. Gisteren kwamen er ruim 230.000 nieuwe besmettingen bij.

Reguliere operaties op Curaçao hervat

Het Curaçao Medical Center (CMC) gaat vanaf 7 februari weer reguliere operaties uitvoeren. Vanwege de hoog opgelopen werkdruk en personeelsuitval worden sinds een paar weken alleen acute en essentiële operaties uitgevoerd. Inmiddels staan bijna 1900 mensen op de wachtlijst.

In het CMC zijn inmiddels weer meer werknemers aan het werk. Nog 25 coronapatiënten liggen er, van wie tien op de IC.

Besmette zorgmedewerkers mogen in noodscenario aan het werk

Besmette zorgmedewerkers mogen in noodscenario's, als de continuïteit van zorg in het gevaar komt, toch aan het werk. Dat schrijft het Expertiseteam Infectiepreventie van de Federatie Medisch Specialisten in een nieuw advies. Het team noemt als aanleiding het hoge aantal besmettingen dat tot capaciteitsproblemen in de ziekenhuizen kan leiden.

"De druk op de ziekenhuizen door uitval van personeel is groot", zegt voorzitter van het team Andreas Voss. "We willen risico's voor zowel zorgmedewerkers als patiënten zoveel mogelijk beperken en tegelijkertijd hebben ziekenhuizen de uitdaging om de roosters rond te krijgen om goede zorg te kunnen blijven verlenen."

Het team benadrukt dat besmette medewerkers alleen in het uiterste geval van nood kunnen worden ingezet, dus als er geen andere opties zijn. Daarnaast wordt geadviseerd om deze medewerkers niet in te zetten bij afdelingen met veel kwetsbare patiënten, zoals de oncologieafdeling.

Welkom

Welkom in het coronablog van vrijdag 4 februari. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.