NOS NieuwsAangepast

Gezondheidsraad: booster voor jongeren tot 18 jaar niet nodig

De Gezondheidsraad vindt het niet nodig om alle jongeren van 12 tot en met 17 jaar een boosterprik tegen corona aan te bieden. De 'gezondheidswinst' is voor deze groep te beperkt om dat te rechtvaardigen. Boosters voor kinderen met een ernstige afweerstoornis of om kwetsbare familieleden te beschermen moeten wel mogelijk zijn, schrijft de raad in een advies aan het ministerie van VWS.

De raad benadrukt dat een boostervaccinatie bij 12- tot en met 17-jarigen slechts zeer beperkte gezondheidswinst oplevert, ook voor de groep met een kwetsbare gezondheid. "Als gevaccineerde adolescenten een omikroninfectie krijgen, verloopt die over het algemeen mild en is de kans op ziekenhuisopname minimaal."

Het risico op de ontstekingsziekte MIS-C, na een besmetting met de omikronvariant, is bij al gevaccineerde jongeren ook zeer klein. Bovendien, zo betoogt de Gezondheidsraad, lopen kinderen door vaccinatie wel het risico op de zeldzame bijwerking myocarditis, een ontsteking van de hartspier.

In een toelichting op het advies zegt vicevoorzitter van de Gezondheidsraad Marianne Geleijnse dat vaccins in zijn algemeenheid wel veilig genoeg zijn. "Maar een booster moet wel genoeg opleveren, en dat is voor deze groep niet het geval."

'Een vaccinatie is een medische interventie waar je over moet nadenken'

Ook wijst de Gezondheidsraad erop dat het Europees medicijnagentschap EMA nog geen oordeel heeft gegeven over de noodzaak van een booster voor 12- tot en met 17-jarigen. Het ministerie wilde dat niet afwachten, maar daarvoor moest de raad adviseren over een geneesmiddel dat 'off-label' is en dus nog niet is goedgekeurd.

De Gezondheidsraad adviseerde afgelopen zomer wel om gezonde kinderen tussen de 12 en 18 jaar oud die dat zelf willen, in te enten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. De raad zegt daarover dat dit duidelijke "indirecte gezondheidswinst" zou opleveren, hiermee doelend op minder viruscirculatie in die groep en daarmee een kleinere kans op beperkende maatregelen zoals quarantaine voor schoolklassen of het sluiten van scholen.

"In de huidige situatie waarin veel beperkende maatregelen zijn losgelaten en de omikronvariant dominant is, biedt boostervaccinatie geen relevante indirecte gezondheidswinst meer voor deze groep", schrijft de raad. Ook verwacht de raad geen belangrijk effect van boostervaccinatie van de groep op de algehele verspreiding van het virus.

Reizen valt buiten mandaat

Daarom adviseert de raad alleen boostervaccinaties voor kinderen met een ernstige afweerstoornis of met een familielid met een kwetsbare gezondheid. Dat zou dan in overleg met de kinderarts moeten gebeuren. Of het ook mogelijk moet zijn een booster te halen voor jongeren die willen reizen naar landen waar die verplicht is, valt buiten het mandaat van de Gezondheidsraad, concludeert de raad.

Geleijnse zegt het probleem met reizen naar het buitenland te onderkennen. "Maar vaccinatie is een medische interventie en de gezondheidswinst is te gering. Daarbij komt dat zo'n reisadvies een politieke keuze is en daar hebben we geen invloed op. Dat laten we aan de minister."

Minister Kuipers wil nog niet op het advies reageren. "Ik heb het net gekregen en wil het eerst even goed bestuderen." Op de vraag of hij in zijn besluit ook rekening houdt met jongeren die bijvoorbeeld op skivakantie willen in een land dat om een boostervaccinatie vraagt, zegt de coronaminister zich allereerst te richten op de gezondheidsaspecten. "Daar zijn die boostervaccinaties op gericht", zegt hij, en niet op de vraag of mensen al dan niet in een bepaald land op vakantie kunnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl