Spandoek in De Kuip
NOS Sport

Publiek terug in betaald voetbal; clubs vinden een derde capaciteit te weinig

Het kabinet staat vanaf komend weekeinde in beperkte mate publiek toe bij wedstrijden in het betaald voetbal. De clubs mogen vanaf woensdag 26 januari een derde van de stadioncapaciteit openstellen voor toeschouwers. Het kabinet heeft dat dinsdagavond laten weten bij de persconferentie over de versoepelingen van de coronamaatregelen.

Het gaat voorlopig om een versoepeling tot 8 maart, maar over drie weken is er een weegmoment om te kijken hoe de zaak er dan voorstaat. De algemene sluitingstijd is bepaald op 22.00 uur. Wedstrijden moeten dan afgelopen zijn. In de stadions moeten fans een zitplaats hebben en geldt de anderhalve meter afstand.

Clubs vergaderen woensdag

De 34 clubs in het betaald voetbal, voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Keuken Kampioen Divisie vinden de versoepeling van het toeschouwersaantal veel te weinig, stelden ze dinsdag voor de persconferentie in een verklaring. Ze overleggen woensdag hoe ze met deze situatie moeten omgaan.

De betrokken organisaties hadden gehoopt dat het kabinet de clubs zou toestaan twee derde van de stadioncapaciteit te gebruiken. Komend weekeinde zijn de clubs in de eredivisie vrij, in de Keuken Kampioen Divisie wordt wel gevoetbald.

Het betaald voetbal spreekt van een regeling "zonder perspectief". In de verklaring schrijven de organisaties dat met deze regeling de onrust onder de fans toeneemt en de clubs alleen maar geld kost. "Dit is niet uit te leggen aan de supporters", klinkt het eensgezind. "Het besluit is slecht gevallen bij de clubs", vult Marianne van Leeuwen, directeur Betaald Voetbal KNVB, aan.

Algemeen directeur Toon Gerbrands van PSV zei afgelopen zondag al tegen de NOS dat elk duel dat PSV geen fans mag binnenlaten de club een miljoen euro kost. Hij pleitte voor het volledig opengooien van de stadions. "We hebben met de clubs in het betaald voetbal laten zien dat het kan. We hebben krediet opgebouwd in een eerder stadium toen er wel publiek was en iedereen werd gecontroleerd."

PSV-directeur Gerbrands kritisch op KNVB: 'Lobby niet op orde'

Algemeen directeur Robert Eenhoorn van AZ reageerde dinsdagavond teleurgesteld op het kabinetsbesluit. "Teleurstellend dat het kabinet geen gehoor geeft aan de oproep van het betaald voetbal. We zullen binnenkort in gesprek gaan met een afvaardiging van onze supporters en sponsorrelaties en met hen de situatie bespreken", twitterde AZ zijn reactie.

Eerder dit seizoen mochten clubs ook maar beperkt fans toelaten tot de wedstrijden. Bij de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal in Amsterdam tussen Ajax en PSV mochten op 8 augustus vorig jaar 25.000 fans toekijken.

Bij de start van de competitie in augustus kon de volledige stadioncapaciteit op last van het kabinet ook niet worden gebruikt. Toen mochten de clubs als gevolg van de coronamaatrelen twee derde van het aantal beschikbare plaatsen vullen. Half september kregen de clubs vervolgens toestemming om vanaf speelronde zeven weer met een volledige bezetting te gaan werken.

Begin november greep het kabinet weer in. Publiek werd door de oplopende coronabesmettingen opnieuw geweerd uit de stadions. Aan die situatie komt per 26 januari dus weer een eind, maar de vraag is wat de clubs in het betaalde voetbal gaan doen nu het nieuwe kabinet heeft besloten dat er slechts een zeer beperkt aantal fans aanwezig mag zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl