liveblog

KLM schrapt vluchten vanwege ziekteverzuim • Binnen een maand Franse disco's weer open

liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met daarin het laatste coronanieuws. Nog een prettige nacht toegewenst!

Coronadebat afgelopen

In Den Haag is het Kamerdebat over corona afgelopen. Veel partijen in de Tweede Kamer pleitten voor verdere versoepelingen, maar het kabinet wilde nog geen harde toezeggingen doen.

Lees er in onderstaand artikel meer over:

Passagiersvlucht keert terug naar vliegveld wegens mondkapjesweigeraar

In de Verenigde Staten is een passagiersvlucht na een uur vliegen teruggekeerd naar het vliegveld van Miami, omdat een passagier weigerde een mondkapje te dragen. Dat meldt The New York Times op basis van luchtvaartmaatschappij American Airlines.

Bij de landing van vlucht AAL38 stond de politie klaar, maar het is onduidelijk of de betreffende passagier is aangehouden. Volgens de luchtvaartmaatschappij maakte de persoon aan boord stampij en weigerde hij of zij te voldoen aan de mondkapjesplicht. Meer details zijn niet bekend.

Aan boord van de Boeing 777 zaten volgens de krant 129 passagiers en veertien medewerkers.

Noord-Hollandse horecazaken: versoepel of anders gaan we open

Een aantal horecazaken in Noord-Holland zegt volgende week sowieso de deuren te openen, ongeacht of het kabinet overgaat tot versoepelen. "Wij willen dat de regering ons meer perspectief geeft", zegt een van de initiatiefnemers Edwin Kat van Proeflokaal De Boom in Alkmaar tegen NH Nieuws.

Ook landelijk eisen ondernemers dat het kabinet voor het einde van de week met een heropeningsplan komt. Een petitie van de horecasector om direct te versoepelen is ruim 43.000 keer ondertekend. Rutte zei in het coronadebat vandaag dat hij optimistisch is over de kans op versoepeling, maar dat hij geen garanties kan geven.

"Als er niks verandert, openen wij zelf de deuren", waarschuwt Roy van der Weel van Koninklijke Horeca Nederland tegen de regionale omroep. Onder meer de KHN-afdelingen in Utrecht, Roosendaal, Weert, Winterswijk, Maastricht en Krimpenerwaard delen de oproep aan het kabinet om met een openingsplan te komen.

De roep om tot actie over te gaan, komt onder meer van Alkmaarse horecaondernemers. "Het is met de huidige besmetting cijfers niet meer uit te leggen", zegt Kat.

Frankrijk gaat stapsgewijs land heropenen

Binnen een maand tijd gaat de Franse regering een groot deel van de coronamaatregelen opheffen. De reeks versoepelingen worden volgens de regering mede mogelijk gemaakt door de invoering van een vaccinatiepas.

Kuipers: gevaar nieuwe coronavariant onvoorspelbaar, toekomst onduidelijk

Minister Kuipers kan geen enkele voorspelling geven of corona op termijn behandeld kan worden als een gewone griep. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageert op vragen uit de Tweede Kamer.

BBB-Kamerlid Van der Plas vroeg nadrukkelijk op welk moment corona als een gewone griep af en toe de kop opsteekt en er geen ingrijpende maatregelen nodig zijn. "Ik kan niet voorspellen of en wanneer je met corona om kan gaan zoals nu met het griepvirus gebeurt". Als iemand besmet is geweest met bijvoorbeeld de delta- of de omikronvariant, kan een toekomstige ypsilon-variant toch weer ziek maken, benadrukt Kuipers. Er is op dit moment geen sprake van een ypsilon-variant.

De minister wil ook niet vooruitlopen op enige versoepelingen. De komende dagen komen er nog nieuwe gegevens over onder meer de gevolgen van de recente versoepelingen op het aantal ziekenhuisopnamen. "Iedereen wil versoepelen, maar we moeten zo realistisch mogelijk blijven", aldus Kuipers, die vandaag zijn eerste coronadebat had in de Tweede Kamer.

KLM gaat vluchten schrappen vanwege ziekteverzuim

Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt tussen 7 februari en 13 maart een onbekend aantal vluchten. De reden daarvoor is het hoge ziekteverzuim onder personeel door corona, of verplichte quarantaine, schrijft vakbond VNC voor cabinepersoneel.

Een woordvoerder van KLM bevestigt tegen persbureau ANP dat er vluchten zullen vervallen. Onduidelijk is nog welke vluchten dat zijn, of naar welke bestemmingen.

Ook andere sectoren kampen met uitval van personeel door het hoge aantal besmettingen. Mede daarom heeft het kabinet eind vorige week besloten de quarantaineregels te versoepelen.

Oostenrijkse Tweede Kamer keurt vaccinatieplicht goed

Oostenrijk voert een algehele vaccinatieplicht in, daarmee is de Nationale Raad oftewel Tweede Kamer van het land akkoord. Het plan werd met een ruime meerderheid in het Lagerhuis aangenomen, schrijft persbureau DPA.

Zodra ook de Bondsraad, het Hogerhuis waarin alle deelstaten vertegenwoordigd zijn, ook groen licht geeft kan de wet definitief ingaan. De regering wil dat de wet volgende maand ingaat. De vaccinatieplicht werd in november aangekondigd, omdat volgens bondskanselier Schallenberg te weinig mensen in Oostenrijk zijn ingeënt tegen covid-19.

File voor vliegveld Rotterdam, tevens XL-teststraat

Bij Rotterdam The Hague Airport was vanmiddag een file van mensen die naar het vliegveld of de coronateststraat daar wilden. De wachttijd om het terrein op te komen liep op tot een uur.

Sommige mensen die een coronatest-afspraak hadden, werden volgens een getuige weggestuurd vanwege de drukte. De drukte werd mede veroorzaakt door een ongeluk op de A13, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten. Daarnaast is de testcapaciteit van de XL-teststraat deze week opgeschaald. Daarom komen er meer mensen naar het terrein toe, meldt Rijnmond.

Forse daling aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk

Als een van de weinige landen in Europa is in het Verenigd Koninkrijk het aantal besmettingen fors gedaald. Afgelopen week werden er ruim 37 procent minder positieve tests gemeld dan de week ervoor.

De eerste week van januari werden gemiddeld nog zo'n 180.000 nieuwe besmettingen geregistreerd per dag. Inmiddels ligt het zevendaags gemiddeld bij de Britten onder de 100.000.

In landen als Duitsland, België, Italië en ook Nederland blijft het aantal besmettingen nog altijd stijgen. Met de belangrijke kanttekening dat in ons land de ziekenhuisbezetting al wekenlang afneemt.

Rutte wil 2G 'in gereedschapskist houden'

Premier Rutte vindt het onverstandig om het 2G-systeem helemaal af te blazen. Uit recent onderzoek blijkt dat dat systeem op dit moment het aantal coronabesmettingen nauwelijks remt. Ook in de Tweede Kamer is er nu geen meerderheid voor.

2G betekent dat toegang alleen kan als een bezoeker gevaccineerd is of van corona is genezen. Een negatieve coronatest geldt daarbij niet meer. Het vorige kabinet pleitte voor zo'n 2G-aanpak op bepaalde plekken, zoals bijvoorbeeld drukke horeca en evenementen.

Het nieuwe kabinet blijft geloven in 2G, zo blijkt uit de woorden van Rutte. Het hoeft alleen niet nu al ingevoerd te worden. "Laten we 2G in de gereedschapskist houden. Het is onverstandig om het nu weg te gooien."

Negen medewerkers teststraat opgepakt wegens fraude herstelbewijzen

Vorige week zijn negen medewerkers van een commerciële coronatestlocatie aangehouden op verdenking van fraude met herstelbewijzen. Het gaat om mannen en vrouwen van tussen de 18 en 24 jaar uit Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam, meldt regionale omroep Rijnmond.

De eigenaar van de locatie stapte vorig jaar naar de politie, toen hem opviel dat er wel erg veel herstelbewijzen waren afgegeven. Na het politieonderzoek zijn alle medewerkers op non-actief gezet en is de testlocatie tijdelijk gesloten geweest.

Uit politieonderzoek bleek dat de negen mannen en vrouwen zeker tientallen mensen tegen betaling een herstelbewijs hadden gegeven, terwijl deze personen helemaal geen corona hadden gehad. De herstelbewijzen zijn bedoeld voor mensen die genezen zijn van het virus. Het kan worden gebruikt als toegangsbewijs om bijvoorbeeld een sportschool binnen te komen.

Geen coronapatiënten meer op IC's in Drenthe

In Drenthe lagen vanmorgen geen coronapatiënten meer op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland, schrijft RTV Drenthe. Op de verpleegafdelingen in de provincie liggen nog zes patiënten met corona. De laatste keer dat er in Drenthe niemand meer met covid-19 op de IC lag, was in juli.

Landelijk daalde het aantal covidpatiënten op de IC's vandaag tot onder de 300. Ook de totale ziekenhuisbezetting blijft afnemen.

UMC Utrecht: landelijke quarantaineregel geldt hier niet

Het UMC Utrecht gaat niet mee in de recente versoepeling van de quarantaineregels. "In ons ziekenhuis behandelen wij kwetsbare patiënten, daarom gelden deze nieuwe landelijke regels hier niet", schrijft het zorgcentrum op de website.

Sinds eind vorige week is quarantaine niet meer nodig voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, maar minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad. Ook mensen die acht weken geleden of korter zijn hersteld van corona hoeven niet meer in afzondering - maar deze twee uitzonderingen gelden alleen als iemand klachtenvrij is.

Maar gevaccineerde bezoekers van het Utrechtse ziekenhuis die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, moeten minstens tien dagen wachten. "Heel soms maken we een uitzondering op deze regel. Dit kan alleen met toestemming van de behandelend arts van de patiënt die u bezoekt of begeleidt."

Rutte hoopvol op versoepelingen horeca, cultuur en sport

Als het kabinet overgaat tot versoepelingen dan zijn als eerste de horeca- en de cultuursector aan de beurt en mogen er weer toeschouwers zijn bij sportwedstrijden. "We zijn hoopvol, maar wachten nog op meer informatie over hoe ziekmakend omikron is", zegt premier Rutte in de Tweede Kamer.

In het Kamerdebat over de coronamaatregelen benadrukte hij dat hij geen garanties kan geven. Volgende week dinsdag neemt het kabinet een besluit. "Gezien het positievere beeld dat Jaap van Dissel van het RIVM eerder vandaag op de briefing liet zien is er hoop", aldus Rutte.

In de Kamer zijn steeds meer partijen, waaronder ook regeringspartijen, die denken dat horeca, theaters en musea weer ook open moet kunnen. Ze vinden het niet uit te leggen dat je wel naar Ikea kunt maar niet naar een museum.

CDA vraagt kabinet om openen horeca en cultuur

In het debat over de maatregelen tegen het coronavirus heeft het CDA het kabinet verzocht de regels voor de horeca en cultuursector te versoepelen. Kamerlid Van den Berg vindt het verschil in maatregelen voor sectoren niet meer aan Nederland uit te leggen.

Dat de bouwmarkt wel open is en musea en theaters niet noemt de CDA'er "erg wrang". Ze vraagt of premier Rutte vrijdag aan de ministerraad het signaal af kan geven dat de horeca vanaf 29 januari weer open kan. Ook de VVD vraagt het kabinet te kijken naar "stappen vooruit".

Daarmee neemt de druk op het kabinet om verder te versoepelen ook in de Kamer toe. Steeds meer partijen noemen het onbegrijpelijk dat er wel honderden mensen in woonwinkels en warenhuizen kunnen rondlopen, maar een museumbezoek nog niet mag. Kamerleden wijzen er verder op dat in andere landen meer mogelijk is en dat de ziekenhuisbezettingscijfers teruglopen.

Extra overleg Veiligheidsberaad geschrapt vanwege debat

Het extra overleg van het zogenoemde Veiligheidsberaad is geschrapt. De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio zouden vanavond eventuele versoepelingen van de coronamaatregelen voor de horeca en cultuursector bespreken.

Maar de vergadering gaat niet door omdat minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid verhinderd is vanwege het uitgelopen coronadebat in de Tweede Kamer. "Derhalve wordt dit Veiligheidsberaad geannuleerd", laat een woordvoeder van de raad weten.

De 25 burgemeesters hadden de extra vergadering ingelast, omdat ze sneller duidelijkheid willen van het kabinet voor bijvoorbeeld theaters en cafés. Volgens voorzitter Bruls moet het kabinet deze sectoren meer perspectief bieden.

Uit eten? Dan eerst even een test doen

'Daar rechts kun je naar binnen als je negatief test'

RIVM: systeem overbelast, in werkelijkheid nog meer positieve testen

De afgelopen dagen waren er meer besmettingen dan officieel gemeld, schrijft het RIVM. Het gaat naar schatting om een onderrapportage van 27.000 positieve tests over de afgelopen drie dagen.

Het systeem kan de grote aantallen die bij de GGD's binnenkomen niet gelijk verwerken, legt een woordvoerder van het RIVM uit. De afgelopen dag waren er bijvoorbeeld 39.978 positieve tests gemeld bij het RIVM, een van de hoogste aantallen in de hele pandemie. En dat aantal is in werkelijkheid dus nog hoger.

Het RIVM benadrukt daarom dat het beter is om naar de weekcijfers te kijken. Die geven een beter beeld van de werkelijke situatie.

Debat weer hervat na commotie

Het coronadebat dat tijdelijk stil was gelegd, is weer hervat. Kamervoorzitter Bergkamp en Van Meijeren hebben afgesproken dat nader wordt uitgezocht of een fractie het mag hebben over burgerlijke ongehoorzaamheid, en daartoe oproepen mag doen in de Tweede Kamer.

Van Meijeren had gezegd dat burgerlijke ongehoorzaamheid gepast is tegen de coronamaatregelen. Wat hem betreft is dat altijd vreedzaam en geweldloos. Hij noemde de actie van de cultuursector van gisteren als voorbeeld. Bergkamp had het debat stilgelegd, omdat volgens haar zulke oproepen niet toegestaan zijn in de Tweede Kamer.

Voorzitter Bergkamp (links) en FvD-Kamerlid Van Meijeren (rechts)

Kamervoorzitter schorst tijdelijk coronadebat na optreden FvD'er Van Meijeren

Kamervoorzitter Bergkamp heeft het coronadebat tijdelijk stilgelegd vanwege onenigheid met FvD-Kamerlid Van Meijeren. Hij wilde na een discussie met andere Kamerleden uitleggen wat hij bedoelt met burgerlijke ongehoorzaamheid en zijn oproepen daarover in relatie tot de coronamaatregelen.

Bergkamp zei hem dat dergelijke oproepen niet zijn toegestaan in de Tweede Kamer, maar Van Meijeren reageerde daar niet op. Terwijl de microfoons waren uitgezet, ging de discussie in hevigheid door, waarop Bergkamp het debat schorste.

Verschillende Kamerleden hadden daarvoor Van Meijeren aangesproken op zijn uitlatingen dat de coronamaatregelen crimineel zijn en bestraft moeten worden. Zij vinden deze opmerkingen ondermijnend voor de rechtstaat en de democratie.

Bergkamp vroeg daarop aan Van Meijeren of zijn partij gevolg zou geven aan zijn uitspraken door een juridische procedure te beginnen tegen het kabinet wegens ambtsmisdrijven. Van Meijeren zei dat hij dit niet ging doen, waarop Bergkamp hem meedeelde dat ze er dan ook nooit meer iets over wilde horen. Doordat andere Kamerleden zich in de discussie mengden, liep die uit de hand met een schorsing tot gevolg.

Zo ging dat:

Kamervoorzitter schorst de vergadering

RIVM: 39.978 positieve tests, gemiddelde stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 39.978 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1716 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 36.527 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 17 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

10 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 10 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 9 doden per dag, tegen 12 doden per dag een week eerder.

Aantal coronapatiënten in het ziekenhuis neemt af

In de ziekenhuizen zijn 133 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 16 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1124 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1149), van wie 290 op de IC (gisteren: 303), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel ligt er 1 patiënt in Duitsland op de IC.

In onderstaande drie grafieken is te zien hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

VVD en D66 sluiten 2G nog niet uit

VVD en D66 sluiten 2G nog niet uit. Op het moment is het niet aan de orde, maar de partijen willen invoering ervan in de toekomst niet uitsluiten. Dat zeiden VVD-Kamerlid Thielen en D66-Kamerlid Paulusma in het debat over de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus. Het debat is hier live te volgen.

Het 2G-beleid, waarbij mensen alleen toegang tot bepaalde locaties krijgen als ze recent gevaccineerd of genezen van corona zijn, kan in de toekomst een mogelijkheid zijn om de samenleving meer open te houden, aldus VVD en D66. De uitspraken riepen kritiek en vragen op van onder meer PVV, Denk, Forum, GroenLinks, PvdA, SP en de BBB.

PVV, Forum en de SP haalden een onderzoek aan van de TU Delft dat afgelopen week verscheen. De onderzoekers concludeerden dat met de zeer besmettelijke omikronvariant een 2G-beleid weinig invloed zou hebben op het terugdringen van besmettingen. Kamerleden van onder meer GroenLinks en PvdA wezen ook op de tweedeling die door 2G kan ontstaan.

Maar volgens D66 en VVD zou een 2G-beleid wel gevolgen kunnen hebben voor de druk op de zorg, omdat gevaccineerde of genezen mensen veel minder kans hebben om in het ziekenhuis te belanden.

Europarlementariër stapt over naar FvD vanwege coronastandpunt PVV

PVV-Europarlementariër Marcel de Graaff stapt per direct over naar Forum voor Democratie. Hij kan zich niet meer verenigen met het PVV-standpunt over corona, zegt hij.

De Graaff zegt zich elf jaar met volle overtuiging te hebben ingezet voor de PVV, maar volgens hem is Forum voor Democratie "de enige partij die daadwerkelijk inziet dat we helemaal niet te maken hebben met een pandemie of een covidcrisis".

De Graaff zat, met onderbrekingen, sinds 2012 in het Europees Parlement voor de PVV.

Tweede Kamer debatteert over coronabeleid

De Tweede Kamer debatteert vanaf 13.05 uur over het coronabeleid, voor het eerst met de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers. Kijk live mee.

Duizenden leerlingen thuis, basisscholen vragen om nieuwe regels

Een op de vier leerlingen in het basisonderwijs gaat deze week niet naar school. Dat heeft voor het grootste deel te maken met de coronabesmettingen die toenemen. Vorige week ging het nog om 1 op de 11 leerlingen. Veel klassen zijn deze week naar huis gestuurd door de besmettingen, blijkt uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS). De regel is nu dat als er in een groep of klas drie coronabesmettingen of meer zijn binnen 7 dagen, die hele groep of klas in quarantaine moet. In totaal gaat het om 12.000 klassen.

Op slechts 2 procent van de scholen zijn alle leerlingen op dit moment welkom. Voorzitter Ingrid Doornbos van de AVS wijst erop dat de huidige maatregelen nadelig uitpakken voor de onderwijskwaliteit. De aandacht van de scholen gaat nu vooral uit naar organiseren en regelen.

De schoolleiders roepen het Outbreak Management Team en het kabinet op om de huidige maatregelen eens goed tegen het licht te houden. Een verruiming van de quarantainemaatregel of het afschaffen van de klassenquarantaine kunnen daarbij helpen, vinden zij. Ook wijzen ze erop dat de regels te vaak worden aangepast.

Doornbos: "Iedere school is anders, dit vraagt om maatwerk. Hierbij moet het uitgangspunt zijn hoe de scholen open kunnen blijven. En niet zoals nu: wanneer gaan klassen naar huis of wanneer sluit een school?"

Oostenrijk versoepelt inreisregels voor Nederlanders

Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad hoeven vanaf maandag (24 januari) niet meer in quarantaine na aankomst in Oostenrijk. Dat meldt het Oostenrijkse toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid.

Vanaf die datum is een geldige volledige vaccinatie met een negatieve PCR-test voldoende. Mensen die wel een boostervaccinatie hebben gekregen, hoeven geen negatieve PCR-test te tonen.

De versoepelingen gelden voor Nederland en nog dertien andere landen.

Van Dissel: aannames over omikron waren te pessimistisch

Aannames die het RIVM eerder deed over de omikronvariant van het coronavirus waren volgens Van Dissel "aan de pessimistische kant". Dat geldt onder meer voor het risico op ziekenhuisopname.

Het instituut schatte twee weken terug nog in modelberekeningen in dat die 40 procent lager is dan bij de deltavariant, maar ook dat lijkt te somber, erkende Van Dissel in de Tweede Kamer. Maar het OMT moet rekenen met de op dat moment beschikbare wetenschappelijke data, zei hij. Een vraag of de lockdown achteraf misschien niet nodig was geweest, noemde Van Dissel "niet relevant".

De briefing van Van Dissel is nu afgelopen.

Van Dissel: kijken naar versoepelen quarantaineregels

Van Dissel vindt dat moet worden gekeken of de quarantaineregels kunnen worden versoepeld. "Dat hebben we al gedaan de vorige keer, maar de vraag is of je daar nog breder naar moet kijken vanwege het hoge aantal mensen dat in isolatie en quarantaine moet door het hoge aantal besmettingen." Maar, waarschuwt hij, er zitten ook grenzen aan. "Je kunt het niet té soepel maken."

Mensen die besmet raken moeten acht dagen in isolatie. Bij 30.000 besmettingen per dag komt dat dus neer op 240.000 mensen. Met gemiddeld drie nauwe contacten (3 x 30.000) betekent dit dat 450.000 mensen vijf dagen in quarantaine moeten (zie kaartje). Daardoor kunnen mensen met vitale beroepen thuis komen te zitten en belast het de hele zorgketen, aldus het RIVM.

Van Dissel: 'Meer mensen in ziekenhuizen met 'toevallige' besmetting'

Van Dissel verwacht meer coronapatiënten in het ziekenhuis die niet vanwege corona, maar om een andere reden worden opgenomen. Uit een recente analyse blijkt dat dit voor zo'n 5 procent van de patiënten geldt. "Het zou me niet verbazen als dat wordt verdubbeld", zegt Van Dissel in de technische briefing.

Deze patiënten werden in het ziekenhuis getest en worden meegerekend in de aantallen van coronapatiënten in het ziekenhuis. Het UMC Groningen zei eerder deze week tegen Nieuwsuur dat er een behandelplan moet komen voor mensen die bijvoorbeeld geopereerd moeten worden en besmet zijn.

Het UMCG pleit dan ook voor een duidelijk onderscheid in de registratie tussen mensen die opgenomen worden vanwege covid en mensen die per toeval positief getest worden. "Daar kan je dan je capaciteit op afstemmen", zei Ger Sieders van het capaciteitsteam van het Groningse ziekenhuis. "Je kan dan bijvoorbeeld denken aan een cohort-afdeling voor mensen die niet behandeld worden voor covid, maar wel besmet zijn."

Van Dissel: 'Omikron kan leiden tot forse druk op de zorg'

Van Dissel waarschuwt in de technische briefing (hier live te volgen) aan de Kamerleden dat de toename van het aantal besmettingen met omikron wel degelijk invloed heeft op de ziekenhuisopnames. Dat illustreert hij met cijfers uit landen die op ons voorlopen wat betreft besmettingen, zoals Denemarken en Engeland.

Vergeleken met andere Europese landen liggen in Nederland nu, rekening houdend met het aantal inwoners, een stuk minder coronapatiënten in het ziekenhuis. In Denemarken en België zijn die aantallen verhoudingsgewijs dubbel zo hoog, in het Verenigd Koninkrijk, Spanje en Frankrijk vijf keer zo hoog.

Vertaald naar de Nederlandse situatie zouden die aantallen een "zeer forse" druk op de zorg opleveren, zegt Van Dissel. "Je zou die aantallen niet in Nederland willen hebben." In onder meer Duitsland liggen verhoudingsgewijs juist minder coronapatiënten in het ziekenhuis.

Minder metro's in Rotterdam door coronabesmettingen en quarantaine

Vanaf maandag rijden er minder metro's in Rotterdam. Er zijn te veel besmettingen onder personeelsleden om het rooster rond te krijgen, laat stadsvervoerder RET weten. Ook zijn er veel mensen die onbesmet in quarantaine zitten.

In plaats van elke 10 minuten, gaat er elk kwartier een metro richting Nesselande. Tussen Hoek van Holland en Steendijkpolder komt een halfuurdienst, nu rijden de metro's daar om de 20 minuten.

"We balen ervan, want als bedrijf willen we er zijn voor onze reizigers", reageert RET-directeur Maurice Unck bij Rijnmond. "Tegelijkertijd is het met het huidige verzuim op de afdeling metro simpelweg niet meer mogelijk om de diensten rond te krijgen."

Voorlopig lijken de problemen het grootst bij de Rotterdamse metro. Trams en bussen blijven wel volgens het boekje rijden.

Kijk live mee naar technische briefing corona

Volg hier de technische briefing over corona, waarin de Kamerleden worden bijgepraat over het coronavirus door Jaap van Dissel van het RIVM. De briefing begint om 9.30 uur.

Restaurant in Amsterdam bouwt teststraat voor klanten

Een Amsterdams restaurant bouwt een teststraat in de serre. Zodra het restaurant weer open mag, doe je daar eerst een coronatest. Na een kwartiertje wachten op de (negatieve) uitslag kun je naar binnen om te borrelen of dineren.

"Het is een schreeuw om hulp", zegt Amir Rouzbeh van restaurant The Livingroom op Amsterdam IJburg bij AT5. "Wij zien nu lijdzaam toe hoe onze onderneming ten onder gaat. Wat niet alleen de onderneming, maar ook het privéleven raakt."

Dan maar een kleine teststraat die straks door personeel van het restaurant bemenst wordt. Het personeel heeft daartoe een cursus gevolgd. Rouzbeh: "Wij willen dat straks ook ons personeel veilig kan werken en dat we deze ellende niet nog een keer meemaken."

Het virus laten uitrazen, is daarmee het eindspel begonnen?

Terwijl het aantal besmettingen met omikron explosief stijgt, heeft het kabinet besloten te versoepelen. Het virus zal hierdoor harder rondgaan. Maar wat zijn de gevolgen? Wanneer gaat deze golf weer dalen? En wat betekent het voor een volgende golf?

Door middel van 'semi-groepsimmuniteit' moet nu de golf weer gaan dalen. Als dat lukt zonder de ziekenhuizen te overbelasten, staan we er goed voor, zeggen epidemiologen.

Ziekteverzuim 'uitzonderlijk hoog' in december

Het ziekteverzuim in Nederland was in december voor de tweede maand op rij "uitzonderlijk hoog" door de nieuwe coronagolf, melden ArboNed en HumanCapitalCare. Ruim een derde van de ziekmeldingen bij bedrijven was vanwege corona.

Volgens de cijfers kwam het verzuim in december uit op 4,9 procent, iets lager dan in november, toen het ging om 5,1 procent. Mogelijk zaten er door de lockdown en kerstvakantie toch al meer mensen thuis, zeggen de onderzoekers. Jurriaan Penders, bedrijfsarts en directeur medische zaken bij HumanCapitalCare, denkt dat nu de vakantie is afgelopen en de harde lockdown voorbij is, het verzuim weer gaat stijgen. "Het aantal coronabesmettingen blijft hoog. En ondanks dat we door de omikronvariant minder ziek worden, vallen werkenden toch een paar dagen uit."

Vooral in de gezondheidszorg, de industrie, het onderwijs en de bouw vielen mensen tijdelijk uit. "Dit zijn sectoren waar werknemers volgens een dienstrooster en vrijwel altijd op locatie werken", zegt Penders. Onder ArboNed en HumanCapitalCare vallen in totaal circa een miljoen werkenden.

Lockdown had groot effect op uitgaven huishoudens

Nederlandse huishoudens hebben in november bijna 9 procent meer uitgegeven dan een jaar eerder, meldt het CBS. Vooral aan diensten gaven mensen in november meer uit: een toename van 14 procent. Die grote toename is toe te schrijven aan de lockdown in november 2020, toen de horeca grotendeels was gesloten. Ook pretparken, theaters, bioscopen, dierentuinen, bibliotheken, zwembaden en musea waren destijds vrijwel de hele maand dicht.

Het kabinet voerde eind december vorig jaar een harde lockdown door. Sinds vorig weekend zijn niet-essentiële winkels weer open, en kan men weer terecht bij de kapper of bij andere contactberoepen.

Tsjechische zangeres overleden na opzettelijke besmetting

Een in Tsjechië bekende folkzangeres is overleden nadat ze opzettelijk covid-19 had opgelopen. De 57-jarige Hana Horka was niet gevaccineerd en liet zich besmetten met het virus om toegang te krijgen tot openbare plekken en evenementen met een herstelbewijs.

De BBC schrijft dat haar zoon en zijn vader rond de Kerst besmet raakten. Hierop besloot de zangeres bij de twee in de buurt blijven om zelf ook het virus op te lopen. De zoon en vader waren wel allebei gevaccineerd. Twee dagen voor haar dood plaatste ze nog een bericht op social media waarbij ze meldde dat ze vooruitkeek naar haar herstel. "Nu kan ik naar concerten, de sauna en een concert", schreef ze.

Op de dag dat ze stierf, zei de zangers dat ze zich beter voelde en klaarmaakte om te gaan wandelen. Maar toen begon haar rug pijn te doen, en ging ze terug naar huis. "In ongeveer 10 minuten was het allemaal voorbij", vertelt haar zoon. "Ze is gestikt." Horka's zoon hoopt dat zijn verhaal anderen ervan overtuigt om zich alsnog te laten vaccineren.

Burgemeesters: 'Coronabeleid fundamenteel herzien'

Burgemeesters van dertig gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Breda, roepen het kabinet op om het coronabeleid "fundamenteel te herzien". Dat doen ze in een opiniestuk in de Volkskrant.

Onder de ondertekenaars zijn bijna alle burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio. Vandaag komen ze bij elkaar voor een extra Veiligheidsberaad omdat ze snel meer perspectief voor de horeca en cultuursector willen.

Volgens de burgemeesters is de huidige manier van het nemen van "ad-hocmaatregelen" van het kabinet niet meer houdbaar. Als er maatregelen genomen worden, moeten die "voorspelbaar, logisch en redelijk" zijn, schrijven ze. Ze wijzen onder meer naar de steeds wijzigende regels en adviezen rondom mondkapjes.

RIVM: na extra prik is kans op ziekenhuisopname vijf keer lager

De boosterprik is zeer effectief om ziekenhuisopname bij covid-19 te voorkomen. Dat stelt het RIVM op basis van ziekenhuiscijfers over de afgelopen twee maanden. Belangrijke kanttekening is wel dat de cijfers vooral gaan over de deltavariant, die inmiddels is verdrongen door de omikronvariant.

Het RIVM trekt de conclusies in zijn eerste rapportage over de effectiviteit van de boostercampagne. Een geboosterd persoon heeft volgens het instituut een vijf keer zo lage kans om te worden opgenomen als iemand die wel is ingeënt, maar nog geen extra prik heeft gehad.

Welkom!

Welkom in het liveblog van donderdag 20 januari. Hier lees je het belangrijkste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren vind je hier.