NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

KLM schrapt vluchten vanwege ziekteverzuim • Binnen een maand Franse disco's weer open

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag is er weer een nieuw blog met daarin het laatste coronanieuws. Nog een prettige nacht toegewenst!

 • Coronadebat afgelopen

  In Den Haag is het Kamerdebat over corona afgelopen. Veel partijen in de Tweede Kamer pleitten voor verdere versoepelingen, maar het kabinet wilde nog geen harde toezeggingen doen.

  Lees er in onderstaand artikel meer over:

 • Passagiersvlucht keert terug naar vliegveld wegens mondkapjesweigeraar

  In de Verenigde Staten is een passagiersvlucht na een uur vliegen teruggekeerd naar het vliegveld van Miami, omdat een passagier weigerde een mondkapje te dragen. Dat meldt The New York Times op basis van luchtvaartmaatschappij American Airlines.

  Bij de landing van vlucht AAL38 stond de politie klaar, maar het is onduidelijk of de betreffende passagier is aangehouden. Volgens de luchtvaartmaatschappij maakte de persoon aan boord stampij en weigerde hij of zij te voldoen aan de mondkapjesplicht. Meer details zijn niet bekend.

  Aan boord van de Boeing 777 zaten volgens de krant 129 passagiers en veertien medewerkers.

 • Noord-Hollandse horecazaken: versoepel of anders gaan we open

  Een aantal horecazaken in Noord-Holland zegt volgende week sowieso de deuren te openen, ongeacht of het kabinet overgaat tot versoepelen. "Wij willen dat de regering ons meer perspectief geeft", zegt een van de initiatiefnemers Edwin Kat van Proeflokaal De Boom in Alkmaar tegen NH Nieuws.

  Ook landelijk eisen ondernemers dat het kabinet voor het einde van de week met een heropeningsplan komt. Een petitie van de horecasector om direct te versoepelen is ruim 43.000 keer ondertekend. Rutte zei in het coronadebat vandaag dat hij optimistisch is over de kans op versoepeling, maar dat hij geen garanties kan geven.

  "Als er niks verandert, openen wij zelf de deuren", waarschuwt Roy van der Weel van Koninklijke Horeca Nederland tegen de regionale omroep. Onder meer de KHN-afdelingen in Utrecht, Roosendaal, Weert, Winterswijk, Maastricht en Krimpenerwaard delen de oproep aan het kabinet om met een openingsplan te komen.

  De roep om tot actie over te gaan, komt onder meer van Alkmaarse horecaondernemers. "Het is met de huidige besmetting cijfers niet meer uit te leggen", zegt Kat.

 • Frankrijk gaat stapsgewijs land heropenen

  Binnen een maand tijd gaat de Franse regering een groot deel van de coronamaatregelen opheffen. De reeks versoepelingen worden volgens de regering mede mogelijk gemaakt door de invoering van een vaccinatiepas.

 • Kuipers: gevaar nieuwe coronavariant onvoorspelbaar, toekomst onduidelijk

  Minister Kuipers kan geen enkele voorspelling geven of corona op termijn behandeld kan worden als een gewone griep. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport reageert op vragen uit de Tweede Kamer.

  BBB-Kamerlid Van der Plas vroeg nadrukkelijk op welk moment corona als een gewone griep af en toe de kop opsteekt en er geen ingrijpende maatregelen nodig zijn. "Ik kan niet voorspellen of en wanneer je met corona om kan gaan zoals nu met het griepvirus gebeurt". Als iemand besmet is geweest met bijvoorbeeld de delta- of de omikronvariant, kan een toekomstige ypsilon-variant toch weer ziek maken, benadrukt Kuipers. Er is op dit moment geen sprake van een ypsilon-variant.

  De minister wil ook niet vooruitlopen op enige versoepelingen. De komende dagen komen er nog nieuwe gegevens over onder meer de gevolgen van de recente versoepelingen op het aantal ziekenhuisopnamen. "Iedereen wil versoepelen, maar we moeten zo realistisch mogelijk blijven", aldus Kuipers, die vandaag zijn eerste coronadebat had in de Tweede Kamer.

 • KLM gaat vluchten schrappen vanwege ziekteverzuim

  Luchtvaartmaatschappij KLM schrapt tussen 7 februari en 13 maart een onbekend aantal vluchten. De reden daarvoor is het hoge ziekteverzuim onder personeel door corona, of verplichte quarantaine, schrijft vakbond VNC voor cabinepersoneel.

  Een woordvoerder van KLM bevestigt tegen persbureau ANP dat er vluchten zullen vervallen. Onduidelijk is nog welke vluchten dat zijn, of naar welke bestemmingen.

  Ook andere sectoren kampen met uitval van personeel door het hoge aantal besmettingen. Mede daarom heeft het kabinet eind vorige week besloten de quarantaineregels te versoepelen.

 • Oostenrijkse Tweede Kamer keurt vaccinatieplicht goed

  Oostenrijk voert een algehele vaccinatieplicht in, daarmee is de Nationale Raad oftewel Tweede Kamer van het land akkoord. Het plan werd met een ruime meerderheid in het Lagerhuis aangenomen, schrijft persbureau DPA.

  Zodra ook de Bondsraad, het Hogerhuis waarin alle deelstaten vertegenwoordigd zijn, ook groen licht geeft kan de wet definitief ingaan. De regering wil dat de wet volgende maand ingaat. De vaccinatieplicht werd in november aangekondigd, omdat volgens bondskanselier Schallenberg te weinig mensen in Oostenrijk zijn ingeënt tegen covid-19.

 • File voor vliegveld Rotterdam, tevens XL-teststraat

  Bij Rotterdam The Hague Airport was vanmiddag een file van mensen die naar het vliegveld of de coronateststraat daar wilden. De wachttijd om het terrein op te komen liep op tot een uur.

  Sommige mensen die een coronatest-afspraak hadden, werden volgens een getuige weggestuurd vanwege de drukte. De drukte werd mede veroorzaakt door een ongeluk op de A13, waardoor veel mensen vast kwamen te zitten. Daarnaast is de testcapaciteit van de XL-teststraat deze week opgeschaald. Daarom komen er meer mensen naar het terrein toe, meldt Rijnmond.

 • Forse daling aantal besmettingen in Verenigd Koninkrijk

  Als een van de weinige landen in Europa is in het Verenigd Koninkrijk het aantal besmettingen fors gedaald. Afgelopen week werden er ruim 37 procent minder positieve tests gemeld dan de week ervoor.

  De eerste week van januari werden gemiddeld nog zo'n 180.000 nieuwe besmettingen geregistreerd per dag. Inmiddels ligt het zevendaags gemiddeld bij de Britten onder de 100.000.

  In landen als Duitsland, België, Italië en ook Nederland blijft het aantal besmettingen nog altijd stijgen. Met de belangrijke kanttekening dat in ons land de ziekenhuisbezetting al wekenlang afneemt.

 • Rutte wil 2G 'in gereedschapskist houden'

  Premier Rutte vindt het onverstandig om het 2G-systeem helemaal af te blazen. Uit recent onderzoek blijkt dat dat systeem op dit moment het aantal coronabesmettingen nauwelijks remt. Ook in de Tweede Kamer is er nu geen meerderheid voor.

  2G betekent dat toegang alleen kan als een bezoeker gevaccineerd is of van corona is genezen. Een negatieve coronatest geldt daarbij niet meer. Het vorige kabinet pleitte voor zo'n 2G-aanpak op bepaalde plekken, zoals bijvoorbeeld drukke horeca en evenementen.

  Het nieuwe kabinet blijft geloven in 2G, zo blijkt uit de woorden van Rutte. Het hoeft alleen niet nu al ingevoerd te worden. "Laten we 2G in de gereedschapskist houden. Het is onverstandig om het nu weg te gooien."

 • Negen medewerkers teststraat opgepakt wegens fraude herstelbewijzen

  Vorige week zijn negen medewerkers van een commerciële coronatestlocatie aangehouden op verdenking van fraude met herstelbewijzen. Het gaat om mannen en vrouwen van tussen de 18 en 24 jaar uit Gorinchem en Hardinxveld-Giessendam, meldt regionale omroep Rijnmond.

  De eigenaar van de locatie stapte vorig jaar naar de politie, toen hem opviel dat er wel erg veel herstelbewijzen waren afgegeven. Na het politieonderzoek zijn alle medewerkers op non-actief gezet en is de testlocatie tijdelijk gesloten geweest.

  Uit politieonderzoek bleek dat de negen mannen en vrouwen zeker tientallen mensen tegen betaling een herstelbewijs hadden gegeven, terwijl deze personen helemaal geen corona hadden gehad. De herstelbewijzen zijn bedoeld voor mensen die genezen zijn van het virus. Het kan worden gebruikt als toegangsbewijs om bijvoorbeeld een sportschool binnen te komen.

 • Geen coronapatiënten meer op IC's in Drenthe

  In Drenthe lagen vanmorgen geen coronapatiënten meer op de intensive care, blijkt uit cijfers van het Acute Zorgnetwerk Noord Nederland, schrijft RTV Drenthe. Op de verpleegafdelingen in de provincie liggen nog zes patiënten met corona. De laatste keer dat er in Drenthe niemand meer met covid-19 op de IC lag, was in juli.

  Landelijk daalde het aantal covidpatiënten op de IC's vandaag tot onder de 300. Ook de totale ziekenhuisbezetting blijft afnemen.

 • UMC Utrecht: landelijke quarantaineregel geldt hier niet

  Het UMC Utrecht gaat niet mee in de recente versoepeling van de quarantaineregels. "In ons ziekenhuis behandelen wij kwetsbare patiënten, daarom gelden deze nieuwe landelijke regels hier niet", schrijft het zorgcentrum op de website.

  Sinds eind vorige week is quarantaine niet meer nodig voor mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, maar minimaal een week geleden een boosterprik hebben gehad. Ook mensen die acht weken geleden of korter zijn hersteld van corona hoeven niet meer in afzondering - maar deze twee uitzonderingen gelden alleen als iemand klachtenvrij is.

  Maar gevaccineerde bezoekers van het Utrechtse ziekenhuis die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon, moeten minstens tien dagen wachten. "Heel soms maken we een uitzondering op deze regel. Dit kan alleen met toestemming van de behandelend arts van de patiënt die u bezoekt of begeleidt."

 • Rutte hoopvol op versoepelingen horeca, cultuur en sport

  Als het kabinet overgaat tot versoepelingen dan zijn als eerste de horeca- en de cultuursector aan de beurt en mogen er weer toeschouwers zijn bij sportwedstrijden. "We zijn hoopvol, maar wachten nog op meer informatie over hoe ziekmakend omikron is", zegt premier Rutte in de Tweede Kamer.

  In het Kamerdebat over de coronamaatregelen benadrukte hij dat hij geen garanties kan geven. Volgende week dinsdag neemt het kabinet een besluit. "Gezien het positievere beeld dat Jaap van Dissel van het RIVM eerder vandaag op de briefing liet zien is er hoop", aldus Rutte.

  In de Kamer zijn steeds meer partijen, waaronder ook regeringspartijen, die denken dat horeca, theaters en musea weer ook open moet kunnen. Ze vinden het niet uit te leggen dat je wel naar Ikea kunt maar niet naar een museum.