NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

'100 miljoen vaccindonaties geweigerd in december' • 500 miljoen gratis tests voor Amerikanen

Liveblog gesloten
 • 'Helmond Sport weigert te spelen na afwijzen verzoek door KNVB'

  Helmond Sport weigert vrijdagavond in actie te komen tegen FC Emmen, schrijft het Eindhovens Dagblad.

  De club uit de eerste divisie had bij de KNVB een verzoek gedaan om de wedstrijd uit te stellen mede vanwege coronagevallen binnen de selectie. De KNVB wees dat verzoek echter af. Helmond Sport zou maar tien beschikbare spelers (inclusief keeper) hebben.

  Wanneer Helmond Sport vrijdag niet aan de aftrap verschijnt, wacht de club mogelijk een reglementaire nederlaag en puntenaftrek. De weg naar de tuchtcommissie ligt nu open.

  Volgens de reglementen van de voetbalbond moeten clubs twaalf veldspelers plus één doelman beschikbaar hebben bij een corona-uitbraak in de selectie. Maar naast veel positieve tests kampt Helmond Sport ook met veel blessures.

  Volgens de KNVB is er geen sprake van 'een medisch ongecontroleerde uitbraak', zoals dat onlangs bij Excelsior en Jong AZ bijvoorbeeld wel het geval was. De wedstrijden van die clubs werden wel uitgesteld.

 • Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert vaccinatieplicht voor grote bedrijven

  Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een wet van de regering-Biden tegengehouden die een vaccinatie- en testplicht zou opleggen aan bedrijven met meer dan honderd werknemers.

  De wet, die bij goedkeuring voor meer dan 84 miljoen Amerikanen zou gelden, was bedoeld om de vaccinatiegraad onder de bevolking op te krikken. De wet verplichtte werknemers van grote bedrijven om zich te laten vaccineren, of om zich wekelijks te laten testen en een mondkapje te dragen op de werkvloer.

  Volgens het Hooggerechtshof is er geen juridische basis voor de plicht. Zes conservatieve rechters stemden tegen de wet, drie liberale rechters voor.

  Het Hooggerechtshof is wel akkoord gegaan met een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers die voor de Amerikaanse overheid werken. Die plicht is in overeenstemming met andere vormen van overheidstoezicht op medische instellingen, aldus het hof. Zo'n 17 miljoen mensen die in de zorg werken, zullen met de wet te maken krijgen.

 • Hoe andere Europese landen omgaan met de coronacijfers

  "We moeten leren leven met het virus." Het was deze week een van de eerste uitspraken van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Nederland is daar vooralsnog niet aan toe, ondanks versoepelingen van de huidige harde lockdown.

  De laatste tijd klinkt steeds meer kritiek op de coronamaatregelen en daarbij wordt vaak gewezen naar onze buurlanden: waarom kun je net over de grens wel naar een restaurant of de bioscoop? De landen om ons heen lijken er veel minder moeite mee te hebben dat de besmettingscijfers als een raket omhoog gaan. Hoe gaan zij omgaan met de omikronvariant lees je hieronder:

 • '100 miljoen vaccindonaties geweigerd in december'

  Lage-inkomenslanden die vaccins ontvangen via het Covax-programma, kunnen die niet altijd opslaan of toedienen. Alleen al in december zijn er daarom zeker 100 miljoen doses geweigerd, zei een Unicef-directeur vandaag tegen het Europese Parlement.

  De landen die de vaccins ontvangen, lopen tegen problemen aan bij het bewaren daarvan; er zijn niet genoeg koelruimtes om alle gedoneerde vaccins in op te slaan. Ook lukt het de landen niet altijd om de vaccins toe te dienen voor het verlopen van de houdbaarheid.

  Via het Covax-programma zijn ondertussen al bijna een miljard vaccins gedoneerd aan 144 landen. Ook Nederland heeft daaraan bijgedragen. Het vorige kabinet had vorig jaar toegezegd om 22 miljoen vaccins aan het programma te doneren.

 • Uitspraken kersverse Justitieminister verbazen coalitie en oppositie

  Kamerleden zijn verbolgen over de uitspraken van de kersverse minister van Justitie Dilan Yeşilgöz (VVD), die gisteren niet duidelijk wilde zeggen dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden. Coalitiepartij D66 noemt het "een onverstandig signaal" en zegt: "Als de minister die oproep al niet doet, hoe moeten burgemeesters zich dan gesteund voelen?"

  De PvdA noemt de teksten van de minister hierover een "slecht signaal". Ook de eigen partij van minister Yeşilgöz eiste vandaag toelichting. "Er moet gehandhaafd worden. Wij hebben met de Kamercommissie de minister verzocht toelichting te geven op deze berichtgeving", zegt VVD-Kamerlid Ingrid Michon.

 • PEC Zwolle moet morgen toch tegen Willem II spelen

  PEC Zwolle heeft bot gevangen bij de KNVB. Het verzoek van de hekkensluiter in de eredivisie om de competitiewedstrijd van morgen tegen Willem II te verzetten, is afgewezen. De Zwollenaren kampen met veel coronabesmettingen en hadden gehoopt op uitstel.

 • Nog eens 500 miljoen gratis tests voor Amerikanen

  De Amerikaanse president Biden wil nog eens 500 miljoen gratis zelftests beschikbaar stellen aan Amerikanen. Dat brengt het totaal aantal op 1 miljard; vlak voor Kerst kondigde Biden ook al aan honderden miljoenen gratis zelftests in de VS te gaan uitdelen. Zo zullen er gemiddeld zo'n drie gratis zelftests per Amerikaan beschikbaar zijn.

  Het is nog onduidelijk wanneer mensen de tests daadwerkelijk ontvangen. Biden kondigde eind december al aan een website te willen lanceren waarop mensen ze kunnen bestellen en thuis laten bezorgen. Maar die website staat nog niet online. En de eerste 500 miljoen zelftests die Biden in december aankocht, moeten nog worden geleverd.

  Militairen

  De gratis zelftests zijn een poging van de regering-Biden om de omikrongolf het hoofd te bieden. Gisteren testte een recordaantal van 781.203 mensen positief op het coronavirus. Ook lagen er niet eerder zo veel coronapatiënten in de Amerikaanse ziekenhuizen als nu: 142.000.

  Om de ziekenhuizen te hulp te schieten, gaat Biden 1000 extra militairen inzetten. Sinds de start van de omikrongolf in de VS zijn er al 22.000 militairen, noodhulpverleners en leden van de Nationale Garde naar ziekenhuizen gestuurd om zorgmedewerkers bij te staan, schrijft The New York Times.

  Biden kondigde de zelftests en extra militaire inzet aan op een persconferentie in het Witte Huis:

  1/2 AFP
  2/2 EPA
 • Enkele schoenen- en kledingwinkelketens gaan zaterdag open, ook voor mensen zonder afspraak

  De schoenen- en kledingwinkels van Ziengs, Scapino, Shoeby en Score zijn van plan zaterdag hoe dan ook open te gaan in gemeenten waar niet gehandhaafd gaat worden, ook voor mensen zonder afspraak. Dat bevestigen de ketens aan de NOS. Daarmee gaan ze verder dan wat wordt toegestaan volgens de verwachte versoepelingen. Het is in principe een actie voor één dag, maar verlenging wordt niet uitgesloten.

 • In beeld: stakende leerkrachten de straat op in Franse steden

  Franse docenten staakten vandaag massaal tegen het coronabeleid van president Macron en onderwijsminister Blanquer. De leraren vinden dat er niet genoeg gedaan wordt om hen te beschermen in de omikronpiek en dat het huidige beleid tot een grote puinhoop in de klassen leidt.

  Leerkrachten en ouders eisen dat de overheid met een goed en duidelijk coronabeleid komt, in plaats van steeds weer de regels te veranderen:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Stakende leerkrachten massaal de straat op in Franse steden
 • Duitse commissie adviseert boosters voor 12- tot 18-jarigen

  De Duitse vaccinatiecommissie Stiko adviseert het toedienen van boosters aan 12- tot 18-jarigen. Tot nu toe was de aanbeveling om 18-plussers te boosteren, maar die is gewijzigd vanwege het forse aantal besmettingen door de omikronvariant. In Duitsland is vandaag een recordaantal van 81.417 positieve coronatests geregistreerd; gisteren was er ook al een dagrecord van 80.430 nieuwe besmettingen.

  Volgens de commissie zijn de gegevens over de effectiviteit en veiligheid van de boostervaccins voor 12- tot 18-jarigen nog beperkt. Maar omdat het risico op ernstige bijwerkingen als zeer laag wordt ingeschat, is het advies toch om over te gaan tot het toedienen van boosterprikken aan deze leeftijdsgroep.

  "De huidige situatie met het sterk toenemende aantal omikronbesmettingen en de gevreesde gevolgen voor het gezondheidssysteem in Duitsland, maakt het noodzakelijk om de vaccinatiecampagne uit te breiden", aldus de commissie.

  Eind december vroeg toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Gezondheidsraad om ook een advies uit te brengen over het boosteren van 12- tot 18-jarigen. Op dit moment komen in Nederland alleen mensen die in of voor 2003 zijn geboren in aanmerking voor een booster.

 • 33.436 positieve tests, gemiddeld stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 33.436 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1318 meer dan gisteren. Kanttekening is wel dat de cijfers van vandaag in werkelijkheid hoger zijn vanwege een technische storing bij het RIVM.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 31.117 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 65 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werden 13 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 12 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

  1/2 covidcijfers.nl
  2/2 covidcijfers.nl
 • Ook musea en bioscopen willen deuren openen

  Musea staan klaar om hun deuren weer veilig te openen. Dat schrijft de Museumvereniging in een reactie op de aangekondigde versoepelingen, waar de cultuursector naar verluidt nog niet onder valt. Dat betekent dat musea en theaters voorlopig dichtblijven.

  "Als commerciële doorstroomlocaties heropenen, gaan we ervan uit dat musea als culturele doorstroomlocaties ook de deuren kunnen openen", schrijft de vereniging, die meer dan 450 musea in Nederland vertegenwoordigt.

  De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters onderstreept ook dat het veilig is om publiek te ontvangen in theaters en bioscopen. Die hebben laten zien "een van de veiligste plekken te zijn om uit te gaan", aldus voorzitter Boris van der Ham tegen persbureau ANP. Hij noemt het wrang dat er nog geen zicht is op versoepelingen in de culturele sector.

 • Horeca voorspelt rebellie bij uitblijven versoepelingen

  De versoepelingen moeten evenredig over de verschillende sectoren worden verdeeld. Dat zegt voorzitter Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland tegen persbureau ANP. De voorzitter reageert op de aangekondigde versoepelingen in onder meer sportscholen, kapperszaken, hogescholen en universiteiten. Ook ziet het ernaar uit dat niet-essentiële winkels weer open mogen op afspraak.

  "In de horeca bestaat dat ook en heet het reserveren, wat één op één veilig in te voeren is", zegt Willemsen. De KHN-voorzitter voorspelt dat veel horecaondernemers zaterdag hun zaak uit protest en rebellie zullen opengooien. "Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden."

  Gisteren kondigden de burgemeesters van enkele gemeenten al aan om niet te handhaven als horecazaken zaterdag hun deuren openen. Het college van Gedeputeerde Staten in Overijssel riep het kabinet in een brandbrief op de horeca, cultuursector, winkels en evenementenbranche weer te openen.

 • Halsema keert zich tegen 2G

  Burgemeester Halsema van Amsterdam is geen voorstander van het invoeren van 2G-beleid, zegt ze in een interview met het Financieele Dagblad. Volgens haar worden door het alleen toelaten van mensen die recent besmet waren met corona of zijn gevaccineerd vooral mensen getroffen die toch al op achterstand staan.

  "2G richt zich sterk op de harde kern van de ongevaccineerden: zij die hartgrondig staan te demonstreren en politiek tegenstander zijn van vaccinatie", zegt Halsema. Volgens haar heeft het overgrote deel van de ongevaccineerden echter geen politieke opvattingen, maar zijn het mensen die maatschappelijk achterblijven, zoals laaggeletterden en mensen die in armoede leven. Zij worden het meest de dupe van 2G, meent Halsema.

  "We moeten waken voor een systeem waarin mensen die nu al weinig gebruikmaken van publieke voorzieningen er nog meer van afgesneden raken."

 • Ziekenhuisbezetting blijft dalen

  Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. Er liggen nu 1363 mensen met covid-19 in het ziekenhuis, 72 minder dan gisteren en het laagste aantal in meer dan twee maanden, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  Er liggen nog 361 coronapatiënten op de IC's, 17 minder dan een dag eerder. Een maand geleden waren dat er nog 650.

  Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 55 tot 1002. Een maand geleden waren dat er nog ruim dubbel zoveel.

  In de afgelopen 24 uur werden er 12 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de IC's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht.

  covidcijfers.nl