Jorn Jonker
politiek verslaggever
Jorn Jonker
politiek verslaggever
Kamerleden zijn verbolgen over de uitspraken van de kersverse minister van Justitie Dilan Yeşilgöz (VVD), die gisteren niet duidelijk wilde zeggen dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden. Coalitiepartij D66 noemt het "een onverstandig signaal" en zegt: "Als de minister die oproep al niet doet, hoe moeten burgemeesters zich dan gesteund voelen?"
De PvdA noemt de teksten van de minister hierover, die bevraagd werd over ondernemers die hun zaak tegen de regels in open willen gooien, een "slecht signaal". Ook de eigen partij van minister Yeşilgöz eiste vandaag toelichting. "Er moet gehandhaafd worden. Wij hebben met de Kamercommissie de minister verzocht toelichting te geven op deze berichtgeving", zegt VVD-Kamerlid Ingrid Michon.
'Aan mensen zelf'
De minister antwoordde gisteren op de vraag of zij het anders wil doen dan haar voorganger Ferd Grapperhaus, die wel eens kritiek kreeg dat er weinig controle op de naleving van de regels was: "Naleving is wel meer wat u en ik ervan maken dan dat de politie daar rond moet gaan lopen. Uiteindelijk, corona, hoe je het ook wendt of keert, is iets wat we gezamenlijk moeten gaan aanpakken. Dus het is echt aan de mensen zelf om zich aan die regels te gaan houden. Je doet het ook voor je eigen gezondheid en je omgeving."
En op de nadrukkelijke vraag of er zal worden gehandhaafd: "Er zal als - en dat geldt natuurlijk voor elke maatregel en regel - als we iets hebben afgesproken en je houdt je er niet aan, dan kan er gewoon gehandhaafd worden. Maar uiteindelijk met corona, ik ga het toch weer tegen u zeggen, het gaat ook over onze eigen verantwoordelijkheid en onze eigen rol daarin."
Kamerlid Hanneke van der Werf zegt daarover: "Het is belangrijk voor politie en boa's dat ze zich gesteund voelen door een duidelijke oproep van de minister. Het beleid staat of valt met de bereidheid om te handhaven." De D66'er herinnert de minister eraan dat zij als VVD-Kamerlid nog wel continu op de noodzaak van handhaven hamerde.
Minister Yeşilgöz verstuurde vanavond een Kamerbrief als reactie op de ophef. Ze schrijft daarin dat ze vanavond bij de burgemeesters in het Veiligheidsberaad het belang van "handhaving als sluitstuk van de maatregelen" zal benadrukken.
Bonnenboekje
Meerdere burgemeesters hebben begrip voor aangekondigde acties van ondernemers en kondigden gisteren aan niet te zullen handhaven. Het Veiligheidsberaad, met de voorzitters van de 25 veiligheidsregio's, kwamen vanavond digitaal bijeen om zich over de situatie te buigen. Voorzitter burgemeester Hubert Bruls zei na afloop: "Verantwoordelijkheid vragen we in eerste plaats van mensen zelf. De overheid handhaaft als dat niet lukt. Eerst informeren, dan waarschuwen en in het uiterste geval sluiten. We gaan echt niet ineens als een dolle met het bonnenboekje rondlopen."
Vandaag kwamen er meer aankondigingen van rebellie: veel horecaondernemers willen zaterdag hun zaak uit protest opengooien bij het uitblijven van versoepelingen. Ze willen dat de versoepelingen evenredig over de verschillende sectoren worden verdeeld. De nu uitgelekte versoepelingen gelden voor onder meer sportscholen, kapperszaken, hogescholen en universiteiten. Ook ziet het ernaar uit dat niet-essentiële winkels weer open mogen op afspraak.