Een dichte winkelstraat in Nijmegen
NOS NieuwsAangepast

Aantal winkelketens gaat zaterdag open (zonder afspraak) in gemeenten die niet handhaven

De schoenen- en kledingwinkels van Ziengs, Scapino, Shoeby en Score zijn van plan zaterdag hoe dan ook open te gaan in gemeenten waar niet gehandhaafd gaat worden, ook voor mensen zonder afspraak. Dat bevestigen de ketens aan de NOS. Daarmee gaan ze verder dan wat wordt toegestaan volgens de verwachte versoepelingen. Het is in principe een actie voor één dag, maar verlenging wordt niet uitgesloten.

Roy van Keulen, algemeen directeur van het bedrijf waar Ziengs en Scapino onder vallen, zegt dat op lokaal niveau winkels inderdaad opengaan op het moment dat duidelijk is dat gemeenten dit gaan gedogen. "Medewerkers voelen zich in hun hemd staan. We zien dat winkels in landen om ons heen wel open zijn en Nederlanders gaan daar massaal winkelen. Dat kost ons omzet." Klanten wordt wel gevraagd zich via een QR-code online te registreren, maar ook mensen zonder zo'n registratie zullen worden binnengelaten.

Gisteren deed een aantal winkels in Sittard de deuren al open. Ook zaterdag gebeurt dit weer, vertellen winkeleigenaars in deze video:

Deze winkeliers in Sittard gaan zaterdag in opstand: 'We moeten open'

Van Keulen zegt dat hij medewerkers in de gemeenten waar niet wordt gehandhaafd toestemming heeft gegeven om open te gaan. Hij schat in dat ongeveer de helft van de winkels de deuren zal openen. Ziengs heeft 82 filialen en Scapino 165. De algemeen directeur zegt "echt een statement te willen maken" en is plan van zijn winkels ook na zaterdag open te houden, tenzij hij van de overheid hoort dat dit ongewenst is.

Bij Shoeby spelen soortgelijke plannen, zegt eigenaar Mitch van Deursen. Hij weet nog niet hoeveel winkels zullen meedoen, maar schat ook ongeveer de helft. Shoeby heeft 220 winkels.

Score laat weten ook open te gaan, maar is wel van plan om mensen bij de deur te registreren. "Het moreel van de medewerkers in de winkels is laag, we zijn het zat", zegt hoofd retail Chris Belt. Hij verwacht dat deze werkwijze ook zondag nog wordt gehanteerd en dat de zaken vanaf maandag op afspraak zullen werken. Score heeft 64 filialen, die gaan allemaal open.

De kans bestaat dat meer winkelketens hieraan gaan meedoen, maar hoe breed de plannen leven is onduidelijk. Brancheorganisatie Inretail zegt hier geen zicht op te hebben.

Ook winkeliers in verschillende gemeenten gaan zaterdag open

Naast de winkelketens hebben winkeliers in meerdere gemeenten aangegeven zaterdag hoe dan ook hun deuren volledig te openen. Zo komen ruim honderd ondernemers in de stad Groningen die dag in actie. Om het winkelend publiek duidelijk te maken dat de nood hoog is, gaan de winkeldeuren dan open, meldt RTV Noord. Onder de deelnemende ondernemers bevinden zich kledingwinkels, kappers, horecazaken en sportscholen.

Ook in Terneuzen gooien veel ondernemers zaterdag de deuren open. "Spannend is het wel, want we weten natuurlijk niet wat het kabinet morgen exact gaat vertellen", zegt Martijn van Battum, voorzitter van ondernemersvereniging Bizzy, tegen Omroep Zeeland. "Maar ik denk dat de nood heel erg hoog is en dat sommigen zelfs geen andere keuze hebben. We gaan dus gewoon open zonder enige beperking, zodat iedereen weer kleding kan passen en een kopje koffie kan nuttigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl