liveblog
NOS NieuwsAangepast

'100 miljoen vaccindonaties geweigerd in december' • 500 miljoen gratis tests voor Amerikanen

liveblog gesloten

'Helmond Sport weigert te spelen na afwijzen verzoek door KNVB'

Helmond Sport weigert vrijdagavond in actie te komen tegen FC Emmen, schrijft het Eindhovens Dagblad.

De club uit de eerste divisie had bij de KNVB een verzoek gedaan om de wedstrijd uit te stellen mede vanwege coronagevallen binnen de selectie. De KNVB wees dat verzoek echter af. Helmond Sport zou maar tien beschikbare spelers (inclusief keeper) hebben.

Wanneer Helmond Sport vrijdag niet aan de aftrap verschijnt, wacht de club mogelijk een reglementaire nederlaag en puntenaftrek. De weg naar de tuchtcommissie ligt nu open.

Volgens de reglementen van de voetbalbond moeten clubs twaalf veldspelers plus één doelman beschikbaar hebben bij een corona-uitbraak in de selectie. Maar naast veel positieve tests kampt Helmond Sport ook met veel blessures.

Volgens de KNVB is er geen sprake van 'een medisch ongecontroleerde uitbraak', zoals dat onlangs bij Excelsior en Jong AZ bijvoorbeeld wel het geval was. De wedstrijden van die clubs werden wel uitgesteld.

Amerikaans Hooggerechtshof blokkeert vaccinatieplicht voor grote bedrijven

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft een wet van de regering-Biden tegengehouden die een vaccinatie- en testplicht zou opleggen aan bedrijven met meer dan honderd werknemers.

De wet, die bij goedkeuring voor meer dan 84 miljoen Amerikanen zou gelden, was bedoeld om de vaccinatiegraad onder de bevolking op te krikken. De wet verplichtte werknemers van grote bedrijven om zich te laten vaccineren, of om zich wekelijks te laten testen en een mondkapje te dragen op de werkvloer.

Volgens het Hooggerechtshof is er geen juridische basis voor de plicht. Zes conservatieve rechters stemden tegen de wet, drie liberale rechters voor.

Het Hooggerechtshof is wel akkoord gegaan met een vaccinatieplicht voor zorgmedewerkers die voor de Amerikaanse overheid werken. Die plicht is in overeenstemming met andere vormen van overheidstoezicht op medische instellingen, aldus het hof. Zo'n 17 miljoen mensen die in de zorg werken, zullen met de wet te maken krijgen.

Hoe andere Europese landen omgaan met de coronacijfers

"We moeten leren leven met het virus." Het was deze week een van de eerste uitspraken van de nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers. Nederland is daar vooralsnog niet aan toe, ondanks versoepelingen van de huidige harde lockdown.

De laatste tijd klinkt steeds meer kritiek op de coronamaatregelen en daarbij wordt vaak gewezen naar onze buurlanden: waarom kun je net over de grens wel naar een restaurant of de bioscoop? De landen om ons heen lijken er veel minder moeite mee te hebben dat de besmettingscijfers als een raket omhoog gaan. Hoe gaan zij omgaan met de omikronvariant lees je hieronder:

'100 miljoen vaccindonaties geweigerd in december'

Lage-inkomenslanden die vaccins ontvangen via het Covax-programma, kunnen die niet altijd opslaan of toedienen. Alleen al in december zijn er daarom zeker 100 miljoen doses geweigerd, zei een Unicef-directeur vandaag tegen het Europese Parlement.

De landen die de vaccins ontvangen, lopen tegen problemen aan bij het bewaren daarvan; er zijn niet genoeg koelruimtes om alle gedoneerde vaccins in op te slaan. Ook lukt het de landen niet altijd om de vaccins toe te dienen voor het verlopen van de houdbaarheid.

Via het Covax-programma zijn ondertussen al bijna een miljard vaccins gedoneerd aan 144 landen. Ook Nederland heeft daaraan bijgedragen. Het vorige kabinet had vorig jaar toegezegd om 22 miljoen vaccins aan het programma te doneren.

Uitspraken kersverse Justitieminister verbazen coalitie en oppositie

Kamerleden zijn verbolgen over de uitspraken van de kersverse minister van Justitie Dilan Yeşilgöz (VVD), die gisteren niet duidelijk wilde zeggen dat de coronaregels gehandhaafd moeten worden. Coalitiepartij D66 noemt het "een onverstandig signaal" en zegt: "Als de minister die oproep al niet doet, hoe moeten burgemeesters zich dan gesteund voelen?"

De PvdA noemt de teksten van de minister hierover een "slecht signaal". Ook de eigen partij van minister Yeşilgöz eiste vandaag toelichting. "Er moet gehandhaafd worden. Wij hebben met de Kamercommissie de minister verzocht toelichting te geven op deze berichtgeving", zegt VVD-Kamerlid Ingrid Michon.

PEC Zwolle moet morgen toch tegen Willem II spelen

PEC Zwolle heeft bot gevangen bij de KNVB. Het verzoek van de hekkensluiter in de eredivisie om de competitiewedstrijd van morgen tegen Willem II te verzetten, is afgewezen. De Zwollenaren kampen met veel coronabesmettingen en hadden gehoopt op uitstel.

Nog eens 500 miljoen gratis tests voor Amerikanen

De Amerikaanse president Biden wil nog eens 500 miljoen gratis zelftests beschikbaar stellen aan Amerikanen. Dat brengt het totaal aantal op 1 miljard; vlak voor Kerst kondigde Biden ook al aan honderden miljoenen gratis zelftests in de VS te gaan uitdelen. Zo zullen er gemiddeld zo'n drie gratis zelftests per Amerikaan beschikbaar zijn.

Het is nog onduidelijk wanneer mensen de tests daadwerkelijk ontvangen. Biden kondigde eind december al aan een website te willen lanceren waarop mensen ze kunnen bestellen en thuis laten bezorgen. Maar die website staat nog niet online. En de eerste 500 miljoen zelftests die Biden in december aankocht, moeten nog worden geleverd.

Militairen

De gratis zelftests zijn een poging van de regering-Biden om de omikrongolf het hoofd te bieden. Gisteren testte een recordaantal van 781.203 mensen positief op het coronavirus. Ook lagen er niet eerder zo veel coronapatiënten in de Amerikaanse ziekenhuizen als nu: 142.000.

Om de ziekenhuizen te hulp te schieten, gaat Biden 1000 extra militairen inzetten. Sinds de start van de omikrongolf in de VS zijn er al 22.000 militairen, noodhulpverleners en leden van de Nationale Garde naar ziekenhuizen gestuurd om zorgmedewerkers bij te staan, schrijft The New York Times.

Biden kondigde de zelftests en extra militaire inzet aan op een persconferentie in het Witte Huis:

Enkele schoenen- en kledingwinkelketens gaan zaterdag open, ook voor mensen zonder afspraak

De schoenen- en kledingwinkels van Ziengs, Scapino, Shoeby en Score zijn van plan zaterdag hoe dan ook open te gaan in gemeenten waar niet gehandhaafd gaat worden, ook voor mensen zonder afspraak. Dat bevestigen de ketens aan de NOS. Daarmee gaan ze verder dan wat wordt toegestaan volgens de verwachte versoepelingen. Het is in principe een actie voor één dag, maar verlenging wordt niet uitgesloten.

In beeld: stakende leerkrachten de straat op in Franse steden

Franse docenten staakten vandaag massaal tegen het coronabeleid van president Macron en onderwijsminister Blanquer. De leraren vinden dat er niet genoeg gedaan wordt om hen te beschermen in de omikronpiek en dat het huidige beleid tot een grote puinhoop in de klassen leidt.

Leerkrachten en ouders eisen dat de overheid met een goed en duidelijk coronabeleid komt, in plaats van steeds weer de regels te veranderen:

Stakende leerkrachten massaal de straat op in Franse steden

Duitse commissie adviseert boosters voor 12- tot 18-jarigen

De Duitse vaccinatiecommissie Stiko adviseert het toedienen van boosters aan 12- tot 18-jarigen. Tot nu toe was de aanbeveling om 18-plussers te boosteren, maar die is gewijzigd vanwege het forse aantal besmettingen door de omikronvariant. In Duitsland is vandaag een recordaantal van 81.417 positieve coronatests geregistreerd; gisteren was er ook al een dagrecord van 80.430 nieuwe besmettingen.

Volgens de commissie zijn de gegevens over de effectiviteit en veiligheid van de boostervaccins voor 12- tot 18-jarigen nog beperkt. Maar omdat het risico op ernstige bijwerkingen als zeer laag wordt ingeschat, is het advies toch om over te gaan tot het toedienen van boosterprikken aan deze leeftijdsgroep.

"De huidige situatie met het sterk toenemende aantal omikronbesmettingen en de gevreesde gevolgen voor het gezondheidssysteem in Duitsland, maakt het noodzakelijk om de vaccinatiecampagne uit te breiden", aldus de commissie.

Eind december vroeg toenmalig minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge aan de Gezondheidsraad om ook een advies uit te brengen over het boosteren van 12- tot 18-jarigen. Op dit moment komen in Nederland alleen mensen die in of voor 2003 zijn geboren in aanmerking voor een booster.

33.436 positieve tests, gemiddeld stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 33.436 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1318 meer dan gisteren. Kanttekening is wel dat de cijfers van vandaag in werkelijkheid hoger zijn vanwege een technische storing bij het RIVM.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 31.117 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 65 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 13 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 12 doden per dag, tegen 21 doden per dag een week eerder.

  • covidcijfers.nl
  • covidcijfers.nl

Ook musea en bioscopen willen deuren openen

Musea staan klaar om hun deuren weer veilig te openen. Dat schrijft de Museumvereniging in een reactie op de aangekondigde versoepelingen, waar de cultuursector naar verluidt nog niet onder valt. Dat betekent dat musea en theaters voorlopig dichtblijven.

"Als commerciële doorstroomlocaties heropenen, gaan we ervan uit dat musea als culturele doorstroomlocaties ook de deuren kunnen openen", schrijft de vereniging, die meer dan 450 musea in Nederland vertegenwoordigt.

De Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters onderstreept ook dat het veilig is om publiek te ontvangen in theaters en bioscopen. Die hebben laten zien "een van de veiligste plekken te zijn om uit te gaan", aldus voorzitter Boris van der Ham tegen persbureau ANP. Hij noemt het wrang dat er nog geen zicht is op versoepelingen in de culturele sector.

Horeca voorspelt rebellie bij uitblijven versoepelingen

De versoepelingen moeten evenredig over de verschillende sectoren worden verdeeld. Dat zegt voorzitter Willemsen van Koninklijke Horeca Nederland tegen persbureau ANP. De voorzitter reageert op de aangekondigde versoepelingen in onder meer sportscholen, kapperszaken, hogescholen en universiteiten. Ook ziet het ernaar uit dat niet-essentiële winkels weer open mogen op afspraak.

"In de horeca bestaat dat ook en heet het reserveren, wat één op één veilig in te voeren is", zegt Willemsen. De KHN-voorzitter voorspelt dat veel horecaondernemers zaterdag hun zaak uit protest en rebellie zullen opengooien. "Ik vrees dat er veel kikkers zullen zijn die we niet in de kuip kunnen houden."

Gisteren kondigden de burgemeesters van enkele gemeenten al aan om niet te handhaven als horecazaken zaterdag hun deuren openen. Het college van Gedeputeerde Staten in Overijssel riep het kabinet in een brandbrief op de horeca, cultuursector, winkels en evenementenbranche weer te openen.

Halsema keert zich tegen 2G

Burgemeester Halsema van Amsterdam is geen voorstander van het invoeren van 2G-beleid, zegt ze in een interview met het Financieele Dagblad. Volgens haar worden door het alleen toelaten van mensen die recent besmet waren met corona of zijn gevaccineerd vooral mensen getroffen die toch al op achterstand staan.

"2G richt zich sterk op de harde kern van de ongevaccineerden: zij die hartgrondig staan te demonstreren en politiek tegenstander zijn van vaccinatie", zegt Halsema. Volgens haar heeft het overgrote deel van de ongevaccineerden echter geen politieke opvattingen, maar zijn het mensen die maatschappelijk achterblijven, zoals laaggeletterden en mensen die in armoede leven. Zij worden het meest de dupe van 2G, meent Halsema.

"We moeten waken voor een systeem waarin mensen die nu al weinig gebruikmaken van publieke voorzieningen er nog meer van afgesneden raken."

Ziekenhuisbezetting blijft dalen

Het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen blijft dalen. Er liggen nu 1363 mensen met covid-19 in het ziekenhuis, 72 minder dan gisteren en het laagste aantal in meer dan twee maanden, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

Er liggen nog 361 coronapatiënten op de IC's, 17 minder dan een dag eerder. Een maand geleden waren dat er nog 650.

Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 55 tot 1002. Een maand geleden waren dat er nog ruim dubbel zoveel.

In de afgelopen 24 uur werden er 12 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de IC's. Op de verpleegafdelingen werden 100 nieuwe patiënten binnengebracht.

Kabinet kondigt morgen versoepelingen aan

Het nieuwe kabinet heeft in principe besloten dat de coronamaatregelen zaterdag versoepeld worden, melden Haagse bronnen.

Niet-essentiële winkels mogen weer open op afspraak, kappers en andere contactberoepen kunnen weer aan het werk en universiteiten, hogescholen en het mbo kunnen weer fysiek les geven. Ook de sportscholen gaan weer open.

Naar verluidt blijven de horeca en de cultuursector voorlopig dicht. Morgen zet het kabinet de puntjes op de i, en om 19.00 uur maken premier Rutte en minister Kuipers de besluiten bekend.

Minister Kuipers gaat persconferentie geven met behulp van scherm

Het nieuwe kabinet heeft gekozen voor een wat andere opzet van de coronapersconferentie.

Het is de bedoeling dat minister Kuipers morgen afbeeldingen zal tonen op een scherm. Hij wil op die manier dingen verduidelijken. De gebarentolk gaat vanuit een aparte ruimte werken en wordt kleiner in beeld gebracht, zoals in veel landen al gebeurt.

Het is de eerste persconferentie over corona van het nieuwe kabinet en dus ook de eerste van Kuipers. De persconferentie begint om 19.00 uur en wordt door de NOS via de gebruikelijke kanalen uitgezonden.

Eerder schreven we dit stuk over manieren om de persconferenties anders aan te pakken:

Bijna hele EU donkerrood op coronakaart

Het aantal coronabesmettingen neemt in Europa zo snel toe, dat vrijwel de hele EU op donkerrood staat, het hoogste waarschuwingsniveau. Alleen Roemenië en het grootste deel van Polen en Hongarije hebben nog het op een na hoogste waarschuwingsniveau, rood.

De coronakaart wordt donderdag gepubliceerd door de Europese gezondheidsdienst ECDC. De kaart is gebaseerd op het aantal coronabesmettingen in de laatste twee weken.

De Spaanse regio Navarra is de grootste brandhaard van Europa. Daar zijn de laatste twee weken 48.600 mensen positief getest: 7403 gevallen op elke 100.000 mensen.

Ongevaccineerde vader mag van Canadese rechter zijn kind niet zien

In Canada heeft een gescheiden ongevaccineerde vader het recht verloren om zijn 12-jarige kind te ontmoeten. Een rechter in de provincie Quebec heeft geoordeeld dat het in het belang van het kind is dat hij zijn vader niet ziet tot de man is gevaccineerd.

Het lijkt erop dat dit de eerste keer is dat een ouder contact met een kind wordt ontzegd, omdat de ouder niet is gevaccineerd.

De vader was zelf naar de rechter gestapt met het verzoek om zijn kind vaker te mogen zien. De moeder verzette zich daartegen en vertelde de rechtbank dat ze kort geleden had ontdekt dat haar ex niet gevaccineerd is.

Alle gedetineerden gevangenis Middelburg in quarantaine

In Middelburg zitten alle 180 gedetineerden van gevangenis Torentijd in quarantaine. Ze mogen in elk geval tot zondag alleen hun cel uit om in kleine groepjes te luchten. Ze mogen geen bezoek ontvangen en het dagprogramma dat bestaat uit werk en sport is geschrapt, meldt Omroep Zeeland.

Maandag werd bij twee gevangenen corona vastgesteld. Inmiddels zijn er negen mensen positief getest. "Ze zijn niet heel erg ziek, maar het RIVM schrijft voor dat mensen dan in quarantaine gaan", zegt gevangenisdirecteur Madelon van den Berg. Volgens haar gaan de gedetineerden goed met de beperkingen om. "Ze zijn rustig en dat is prettig."

Politie houdt morgen actie voor coronapersconferentie

De politie wil morgenavond vóór de persconferentie over de coronamaatregelen korte tijd het werk neerleggen. De politiebonden roepen hun leden op bijeen te komen voor een vakbondsbijeenkomst van maximaal een uur.

De leden zullen dan worden bijgepraat over een gesprek dat de bonden woensdag hebben gehad met minister Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid. De bonden eisten van de nieuwe minister "harde toezegging op een aantal thema's". Voor 6 februari moet daar een reactie op komen van het kabinet. "Op basis van deze reactie worden verdere besluiten genomen over de voortgang van het actietraject."

De politie voert actie uit protest tegen de volgens de bonden "veel te hoge werk- en roosterdruk waaraan politiemedewerkers nu al jaren blootgesteld worden".

Minister Yeşilgöz zei woensdag dat zij ziet dat de politiecapaciteit onder druk staat en dat er een groot beroep gedaan wordt op de inzet van politiemensen. Ze beloofde dat ook te bespreken in het kabinet.

Politieactie tegen valse vaccinatiepassen in Zuid-Duitsland

In Zuid-Duitsland houdt de politie een grote actie tegen valse coronapassen. Er zijn meer dan honderd huizen doorzocht. Bij de verdachten werd bloed afgenomen, om vast te stellen of ze zijn gevaccineerd.

Aanleiding is een verdenking tegen een Beierse huisarts, die mensen zonder vaccinatie aan vaccinatiebewijzen zou helpen. Veel mensen zouden hem opzoeken om aan vaccinatiebewijzen te komen, zonder zich te laten vaccineren.

Franse onderwijzers massaal in staking tegen coronabeleid

Op Franse scholen zijn docenten massaal in staking gegaan tegen het coronabeleid van president Macron. Naar schatting de helft van de basisscholen is vandaag dicht, en driekwart van de onderwijzers doet op een of andere manier mee aan de acties die zijn georganiseerd door de onderwijsbonden.

Macron schepte deze week op dat Frankrijk van alle landen zijn scholen het meest open houdt. Hij noemde dat een van Frankrijks grootste successen in de coronapandemie.

Maar de onderwijsbonden vinden dat de prijs veel te hoog is. Leraren en leerlingen zijn onbeschermd en het aantal besmettingen is hoog opgelopen, waardoor dagelijks zo'n 10.000 klassen thuis zitten. De bonden zeggen dat in die chaos niet goed geleerd kan worden. Ze eisen dat leerlingen en docenten beter beschermd worden, onder meer doordat er betere mondmaskers worden verstrekt en de ventilatie in de klaslokalen wordt verbeterd.

Aanbieden 'pasjes voor vrijheid' niet verboden

Er komt geen onderzoek naar de website Pasjes voor Vrijheid. Via die site worden pasjes verkocht aan mensen die bijvoorbeeld willen laten zien dat ze om medische redenen geen mondkapje hoeven te dragen op plekken waar dat verplicht is. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd zegt tegen NU.nl dat het aanbieden van de pasjes onwenselijk is, maar niet verboden .

"De site claimt niet dat je met een dergelijke kaart geen mondkapje hoeft te dragen", zegt een woordvoerder. "De aanbieders spelen in op enkele uitzonderingen die er voor een kleine groep mensen zijn. De verkopers geven op hun website aan dat deze kaartjes zijn bedoeld om het gesprek te ondersteunen als de gebruiker wordt aangesproken."

Trump noemt politici die zwijgen over booster 'laf'

De Amerikaanse oud-president Trump noemt politici die niet voluit erkennen dat ze een boosterprik hebben gehad laf. In een interview met het rechtse One America News Network zei hij: "Ik heb de booster gehad. Veel politici die zijn gevaccineerd krijgen de vraag: heb je de booster gehad? En ze antwoorden dan zoiets als...het antwoord is 'ja', maar dat willen ze niet zeggen, omdat ze laf zijn. Je moet het zeggen, of je de booster gehad hebt of niet. Zeg het gewoon."

Hij noemde niemand bij naam, maar aangenomen wordt dat hij doelde op onder meer de Republikeinse gouverneur van Florida, Ron DeSantis, een potentiële rivaal van hem voor de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2024.

Als president bagatelliseerde Trump de corona-pandemie, totdat hij zelf ernstig ziek werd van corona. In januari vorig jaar liet hij zich vaccineren, zonder daar ruchtbaarheid aan te geven. Veel van zijn aanhangers zijn nog steeds antivaxers. Vorige maand werd Trump uitgejouwd toen hij bekendmaakte dat hij de boosterprik had gekregen.

Nieuwe kabinet vandaag bijeen over coronamaatregelen

De meest betrokken ministers van het nieuwe kabinet overleggen vandaag vanaf 9.30 uur in het Catshuis over de coronamaatregelen. Gisteren heeft het Outbreak Management Team daarover een advies gegeven, maar wat dat advies is, is niet bekend. Morgen geeft het nieuwe kabinet zijn eerste persconferentie over de coronamaatregelen.

Er is grote druk om de maatregelen te versoepelen. Het hoge aantal besmettingen vormt een argument tegen versoepeling, maar het nog altijd relatief lage aantal ziekenhuisopnames lijkt daar juist vóór te pleiten, evenals het feit dat onze buurlanden niet in lockdown zijn. De nieuwe minister van Volksgezondheid, Ernst Kuipers, gaf deze week bij zijn eerste openbare optreden als minister aan dat hij oog wil hebben voor de bredere maatschappelijke gevolgen van de coronamaatregelen.

Meer startende dan stoppende bedrijven

Ondanks de coronacrisis was het aantal startende bedrijven vorig jaar hoger dan het aantal bedrijven dat stopte. Er begonnen ruim 250.000 ondernemers, terwijl er 133.000 vrijwillig of noodgedwongen stopten, blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel.

Wel waren er in 2021 wat minder startende ondernemers dan het jaar ervoor, maar het waren er wel veel meer dan voor de coronacrisis. Vooral in de gezondheidszorg waren er opvallend veel nieuwe ondernemers. Het gaat daarbij bijvoorbeeld om de ambulante jeugdzorg en de begeleiding van gehandicapten.

Recordaantal 'actieve besmettingen' op Curaçao

Bijna 10.000 inwoners van Curaçao zijn op dit moment besmet met corona. Dat is een record: nooit eerder hadden zo veel mensen tegelijk corona op het eiland, waar ruim 155.000 mensen wonen. Na een aanvankelijke daling op maandag steeg het aantal besmettingen dinsdag opnieuw. Gisteren kwamen er ruim 1100 nieuwe positieve tests bij. Het totale aantal 'actieve cases' staat nu op 9979.

Dinsdag overleden er drie mensen aan de gevolgen van corona in het ziekenhuis, gisteren twee. In totaal zijn sinds het begin van de pandemie 199 mensen op Curaçao bezweken aan de gevolgen van het virus. Op de intensive care liggen nu 11 mensen, 1 meer dan een dag eerder. Op de covid-afdeling liggen 20 patiënten.

Minister Hoekstra test positief op corona

De nieuwe minister van Buitenlandse Zaken, Wopke Hoekstra, heeft corona. Voorlopig blijft hij thuis, laat hij via Twitter weten.

Hoekstra ging gisteren in quarantaine nadat een van zijn kinderen positief had getest. Een dag eerder was de minister nog in Brussel, waar hij sprak met zijn Belgische ambtsgenoot Sophie Wilmes en EU-buitenlandchef Josep Borrell. Het was zijn eerste buitenlandbezoek in zijn nieuwe functie.

Eerder deze week meldde Sigrid Kaag, minister van Financiën, al dat ze ook positief getest heeft. Daardoor was ze niet fysiek bij de beëdiging van het nieuwe kabinet.

Coalitiepartijen bezorgd over ondernemers

Kamerleden van coalitiepartijen CDA en D66 maken zich zorgen over ondernemers in deze coronatijd. Het CDA noemt de huidige coronamaatregelen wat dat betreft niet houdbaar. Volgens CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch is het van belang om de balans tussen economie, gezondheid en handhaving voor ogen te houden. "Daar zit nu een grote spanning op."

Volgens Amhaouch moet er daarom iets gebeuren:

Coalitiepartijen bezorgd over ondernemers

Lampjesprotesten in verscheidene steden tegen coronabeleid

Op verschillende plekken in het land is gisteravond gedemonstreerd tegen het coronabeleid. In Sittard, Voorburg en Vriezeveen zijn mensen de straat op gegaan om hun ongenoegen te uiten over de lockdown. In Maastricht liepen mensen met lampjes door de stad, om te demonstreren tegen de sluiting van de winkels.

Bekijk hieronder een foto van het lichtprotest in Maastricht:

Goedemorgen!

Welkom in het liveblog van donderdag 13 januari. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.