liveblog
NOS NieuwsAangepast

Kleine coronaprotesten op meerdere plekken • Duitsland besluit tot 2G+ in horeca

liveblog gesloten

Blog gesloten

Dit blog is gesloten. Zaterdag starten we een nieuw blog.

Epidemioloog Dekkers: 'Met twee maanden zijn we uit de omikron-ellende'

"De kans op code zwart is door omikron iets kleiner geworden", zei klinisch epidemioloog Olaf Dekkers vanavond in Nieuwsuur. "De data over omikron zijn robuuster geworden, die laten zien dat het minder ziekmakend is. Voorlopig lijkt het niet alsof de IC vol gaat lopen."

Dekkers: "Denemarken is waarschijnlijk ons voorland. Ze zijn daar iets verder met boosteren. Onze piek is dan over een week of twee. Het is denk ik inmiddels helder hoe het einde van omikron gaat zijn. Redelijkerwijs is aan te nemen dat we met twee maanden ook in Nederland uit de omikron-ellende zijn."

Kleine coronaprotesten op meerdere plekken

Op meerdere plekken in Nederland is vanavond tegen de coronamaatregelen geprotesteerd. In Leeuwarden werd op het Wilhelminaplein betoogd door zo'n 150 mensen, meldt Omrop Fryslân. Daarbij waren ook vier mensen op tractoren aanwezig.

In Wageningen kwamen zo'n 250 demonstranten samen voor een lichtjestocht, bericht Omroep Gelderland. Zij verzamelden voor Hotel de Wereld. Ook in Kerkdriel was een lichtjesprotest waaraan volgens het Brabants Dagblad tientallen mensen meededen. Ook in Alkmaar gingen mensen de straat op voor een tocht.

'Het is klaar en het moet gewoon over zijn'

Sluiting hoger onderwijs heeft steeds grotere impact op studenten

Voor de derde keer een lockdown, onderwijs op afstand en weinig sociaal contact met studiegenoten: de gedwongen sluiting van het hoger onderwijs trekt een steeds zwaardere wissel op het welzijn van studenten. Studentpsychologen krijgen meer verzoeken om hulp, scholieren komen steeds vaker langs.

De aanloop bij de studentpsychologen van de Universiteit Utrecht is zelfs zo groot, dat er wordt gezocht naar psychologen die kunnen bijspringen. Nu zijn ze nog met zeven, maar dat moeten er tien worden.

Eloise in quarantaine vanwege besmette huisgenoot

Eloise van Oranje, de oudste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, zit momenteel in quarantaine. Op Instagram meldt ze bij een foto dat ze een 'quarantainewandeling' maakt. Zij heeft zelf geen coronabesmetting, maar een huisgenoot wel. De gravin woont met huisgenoten in Amsterdam, waar ze aan de hotelschool studeert.

De 'gravinfluencer' is zeer actief op Instagram. Ze plaatst als een van de weinige leden van de koninklijke familie geregeld inkijkjes in haar leven via een openbaar account. Daar deelt ze onder meer selfies en foto's waar ze op staat met vriendinnen. Ze zat al drie keer in quarantaine, onthulde zij in de podcast FOMOFIEL. Eloise woont met ruim tweehonderd hogeschoolstudenten op een campus en noemt dat "het beste ooit", ondanks de verschillende keren dat ze in quarantaine moest.

"Ik heb drie keer in quarantaine gezeten en was één keer positief", zegt ze in de podcast. Ze had toen geen klachten. "Ik wist niet eens dat ik het had. Ik had voor de zekerheid getest en toen was het opeens positief. Maar ik voelde mij helemaal niet slecht."

Griekenland roept particuliere artsen op in ziekenhuizen te gaan helpen

De Griekse overheid gaat particuliere artsen oproepen om te assisteren in publieke ziekenhuizen vanwege een tekort aan personeel.

Steeds meer artsen en verplegend personeel worden positief getest, en moeten dan in isolatie. Tegelijkertijd neemt het aantal covidpatiënten toe, met name in de gewone ziekenhuisbedden. Privéziekenhuizen zijn al ingezet om patiënten op te vangen die geen coronabesmetting hebben.

Vooral de grote (staats)ziekenhuizen in de steden kampen met personeelstekorten door het grote aantal coronabesmettingen door de omikronvariant. Volgens de federatie van specialisten zijn in het hele land meer dan 2500 personeelsleden, voor het grootste deel artsen en verplegers positief getest.

Ook bij andere overheidsdiensten wordt gevreesd voor personeelstekorten, vooral waar niet thuis kan worden gewerkt. Bij de Atheense politie zitten al honderden mensen in isolatie omdat ze besmet zijn. In de publieke en private sector geldt de maatregel dat ten minste de helft van het personeel thuis moet werken.

Oostenrijkse bondskanselier Nehammer heeft corona

De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer is positief getest op covid-19. Dat heeft hij zelf op Twitter bekendgemaakt. Hij is besmet geraakt via een van zijn beveiligers en blijft voorlopig in thuisquarantaine. Hij voelt zich goed en handelt officiële zaken telefonisch en via videobellen af.

Nehammer is al drie keer ingeënt en verwacht dat hij een relatief mild ziekteverloop heeft. Hij heeft iedereen met wie hij sinds gisteren contact heeft gehad ingelicht. "Ik droeg bij vergaderingen altijd een mondmasker en hield afstand".

Mannen gaan coronaverveling te lijf door legaal auto's te vernielen

In Vijfhuizen biedt een bedrijf sloopauto's aan die vernield mogen worden. Klanten kunnen op die manier hun 'coronafrustraties' uiten, zeggen ze.

Coronafrustraties afreageren door auto's te vernielen (als therapie)

Indiase politie zoekt naar positieve mensen die vliegveld ontvluchtten

De Indiase politie is op zoek naar minstens tien vliegtuigpassagiers die wegvluchtten van een vliegveld in de noordelijke stad Amritsar. De passagiers testten positief op COVID, maar wisten te ontkomen, meldt CNN. Ze zaten in een vliegtuig dat donderdagochtend in India aankwam vanuit Italië. Van de 160 geteste passagiers, waren er 125 positief. Kinderen onder de vijf jaar hoefden niet getest te worden.

De passagiers die positief testten, werden naar een ziekenhuis in de buurt gebracht, maar een deel wist te ontkomen. "Ze hadden naar een ziekenhuis moeten gaan, maar zijn naar huis gegaan. De politie is deze mensen nu aan het opsporen", zegt een lokale overheidsfunctionaris tegen CNN.

Duitse regering en deelstaatregeringen bekrachtigen 2G+ in horeca

Zoals verwacht hebben de Duitse regering en de deelstaatregeringen vrijdag ingestemd met een zogenoemd 2G+-beleid in de horeca. De maatregel moet 'binnenkort' van kracht worden en houdt in dat alleen mensen die een boosterprik hebben gekregen zonder test naar binnen mogen in horecagelegenheden.

Mensen die wel zijn gevaccineerd, maar nog geen boosterprik hebben ontvangen, moeten een recente PCR-test kunnen tonen. Dat geldt ook voor mensen die onlangs zijn genezen van een coronabesmetting. Mensen die geen corona hebben gehad en geheel niet zijn gevaccineerd, zijn niet welkom.

Belgische ouders krijgen ongelijk: mondkapjesplicht 6- tot 10-jarigen blijft

De mondkapjesplicht voor lagere schoolkinderen vanaf 6 jaar blijft van kracht. Dat heeft de Belgische Raad van State vandaag besloten.

Enkele ouders waren naar de rechter gestapt omdat ze het oneens waren met de coronamaatregel. Sinds begin december moeten kinderen van zes jaar en ouder mondkapjes op in het openbaar vervoer en in het onderwijs.

Nederland stijgt gestaag op Europese boosterranglijst

Nederland maakt een flinke opmars op de ranglijst van de boostercampagnes in Europa. Bijna 40 procent van alle volwassenen heeft inmiddels een boosterprik gekregen. Dat is goed voor een twaalfde plek onder dertig Europese landen, meldt persbureau ANP op basis van cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

Woensdag stond Nederland nog zeventiende. In de afgelopen dagen zijn onder meer Noorwegen en Portugal ingehaald.

De ranglijst wordt nog altijd door IJsland aangevoerd. Daar heeft bijna 70 procent van de volwassenen een boosterprik gekregen. Na IJsland volgen Denemarken (63,4 procent), Ierland (59,3), Oostenrijk (54,3), Malta (53,1), België (51,1) en Duitsland (46,8). Ook Frankrijk, Cyprus, Luxemburg en Griekenland staan nog boven Nederland.

Onderaan staan Roemenië (7,3 procent) en Bulgarije (5,6 procent). Een paar weken geleden stond Nederland ook op dat niveau.

34.954 nieuwe positieve tests, gemiddelde stijging

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 34.954 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 10.282 meer dan gisteren. Door een technische storing vielen de cijfers gisteren lager uit. Deze storing heeft als gevolg dat de cijfers van vandaag nameldingen bevatten. Hierdoor valt het cijfer van vandaag hoger uit.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.487 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 63 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

24 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 24 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 38 doden per dag een week eerder.

GGD: 'Mondkapje hoeft bij GGD niet altijd op na boosterprik'

Op sociale media vragen mensen zich af waarom mensen na een boostervaccinatie bij de GGD niet altijd een mondkapje op hoeven als ze een kwartier aan het wachten zijn. Sommige GGD's zeggen dat het mondkapje op moet vanwege de besmettelijke omikronvariant, andere GGD's zeggen dat hij juist af moet, zodat artsen beter kunnen zien hoe iemand zich voelt.

Een woordvoerder van de GGD GHOR zegt dat er inderdaad regionale verschillen zijn. "Het ligt aan de locatie hoe dat gedaan wordt. Het heeft ermee te maken of mensen op de priklocatie anderhalve meter van elkaar kunnen zitten en dus niet rondlopen. Dan kan het mondkapje af en kan goed gezien worden hoe het gaat met iemand. Zodra iemand opstaat moet het mondkapje weer op."

De GGD's volgen de landelijke richtlijn van het RIVM, zegt de woordvoerder. "Op onze locaties komen mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, dus is er natuurlijk extra aandacht om besmettingen te voorkomen. Is de ruimte beperkt, dan moet het mondkapje op. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met het openbaar vervoer, waar mensen ook niet voldoende afstand kunnen houden."

1526 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 115 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 16 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1526 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1551), van wie 419 op de IC (gisteren: 429), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 10 patiënten in Duitsland op de IC.

Verpleegkundigen: besmet personeel inzetten 'niet de oplossing'

De beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen NU'91 vindt het "niet de oplossing" om het tekort aan zorgpersoneel op te vangen met medewerkers die corona hebben zonder klachten. Dat zegt een woordvoerder van NU'91 tegen het ANP.

"Dit heeft al eerder, in mindere mate, gespeeld. Wij zijn nog steeds geen voorstander van het maken van uitzonderingen voor zorgpersoneel. Ook voor deze groep geldt de regel: wie besmet is, blijft thuis", zegt een woordvoerder van NU'91. Vandaag zei bestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC te overwegen om besmet maar symptoomvrij personeel in te gaan zetten in zijn ziekenhuis. "Omdat veel positief getest personeel geen klachten heeft, denken we eraan om hen toch in te zetten. Volledig beschermd uiteraard", zei Kramer.

De woordvoerder van NU'91 erkent dat het ziekteverzuim in de zorg al langer moeilijk is om op te vangen, maar de regels zijn er "niet voor niets". Volgens hem zullen ziekenhuizen en andere zorginstellingen er altijd alles aan doen om besmetting te voorkomen, maar "het risico is niet nul".

De Jonge: 'Ajax aangesproken op negeren coronaregels'

Ajax is erop aangesproken dat het de quarantaineregels genegeerd heeft en met vier besmette spelers terug naar Nederland is gevlogen vanuit Portugal, heeft minister De Jonge vandaag gezegd.

"Overal geldt dat iedereen zich moet houden aan de regels die een land stelt. Sporters zijn niet uitgezonderd van wet- en regelgeving. Sporters staan niet boven de wet. Als je besmet bent, moet je in quarantaine en niet gaan vliegen. Zo zit het. Ajax is erop aangesproken. Iedereen moet zich aan de regels houden."

Voetbalclub Vitesse werd met dezelfde situatie geconfronteerd. Ook binnen de Arnhemse selectie waren spelers die positief testten op trainingskamp in Portugal. "De enkele positieve gevallen blijven voorlopig in Portugal en worden daar steeds onderworpen aan PCR-tests. We hopen dat ze zo snel mogelijk terug kunnen", liet de club gisteren weten.

Macron: 'Ik sta achter mijn opmerking over ongevaccineerden'

De Franse president Macron staat nog steeds achter zijn opmerking dat hij de vijf miljoen Fransen die nog niet zijn ingeënt tegen covid-19 graag wil dwarszitten. Macron noemt het zijn verantwoordelijkheid om alarm te slaan over de omikronvariant.

"Ik blijf bij mijn eerdere opmerkingen", zei Macron. Hij zei dat autoriteiten de plicht hebben om beperkingen op te leggen aan mensen die niet gevaccineerd zijn. Daarmee worden de Franse burgers die wel gevaccineerd zijn beschermd. 90 procent van de volwassenen in Frankrijk is ingeënt tegen het virus.

Frankrijk meldt sinds eind december dagelijks gemiddeld meer dan 200.000 nieuwe coronagevallen, door de meer besmettelijke omikronvariant.

De Jonge: 'Volgend kabinet moet kijken of maatregelen afgeschaald kunnen worden'

Minister De Jonge wil niet vooruitlopen op of er ruimte is om de coronamaatregelen af te schalen. Dat zei hij voor het begin van de ministerraad vandaag.

"Ik verwacht van het OMT een duiding van de huidige situatie. De ziekenhuisopnames in landen waar ze begin december niet overgegaan zijn tot een lockdown lopen enorm op. De besmettingscijfers zijn vier keer zo hoog als in Nederland. Dus in de landen om ons heen, waar ze niet zulke strenge maatregelen hebben genomen, zie je dat de zorgen groot zijn."

"Bij ons hebben de maatregelen geleid tot een vertraging van de omikrongolf", zei De Jonge, "maar hoeveel ruimte er is, daar kan ik niet op vooruitlopen. De ziekmakendheid is grote onzekerheid van omikron. Welke ruimte er zal zijn is aan het volgende kabinet."

De Jonge: 'Zorgen in de zorg in omliggende landen erg groot'

Veel oversterfte in Nederland: corona, griep of toch uitgestelde zorg?

Waardoor overleden er de afgelopen maanden zo'n 10.000 mensen meer dan normaal? Dat zijn er veel meer dan de coronadoden die het RIVM registreerde en veel meer dan in omliggende landen. Ouderenorganisatie ANBO, Tweede Kamerlid Pieter Omtzigt en twee hoogleraren roepen op tot onderzoek. Want is die oversterfte wel te wijten is aan corona, of is er iets anders aan de hand?

Volgens UvA-hoogleraar Ruben van Gaalen, onderzoeker bij het CBS, zijn er enkele mogelijke oorzaken. Coronadoden - als gevolg van het late boosteren - uitgestelde zorg en andere virussen zijn volgens hem de meest voor de hand liggende verklaringen.

FC Utrecht annuleert oefenduels om coronabesmettingen te vermijden

De oefenduels die FC Utrecht vrijdag tegen Willem ll zou spelen en zaterdag tegen Heerenveen, gaan niet door. De club wil alle risico's op coronabesmettingen vermijden in aanloop naar de herstart van de competitie, meldt RTV Utrecht. De club heeft daarom het coronabeleid aangescherpt. Eerder werd om diezelfde reden al besloten om een trainingskamp in eigen land af te gelasten.

Volgende week speelt de FC Utrecht de eerste wedstrijd na de winterstop tegen Ajax. Die club staakte woensdag het trainingskamp in het Portugese Algarve in verband met een aantal positieve coronagevallen. Ook negeerde Ajax de quarantaineregels door vier besmette spelers met een privévliegtuig terug naar Nederland te vliegen.

RIVM: kinderen onder 12 vanaf 18 januari uitgenodigd voor coronaprik

Niet-kwetsbare kinderen van 5 tot en met 11 jaar kunnen vanaf eind deze maand worden gevaccineerd tegen het coronavirus. Dat laat het RIVM vandaag weten. Ouders krijgen tussen 18 en 22 januari een brief waarin staat dat ze telefonisch een afspraak kunnen maken. De eerste prikken moeten een week erna gezet worden.

In totaal komen bijna 1,3 miljoen kinderen in aanmerking voor een prik. Als er ruimte voor is, en de ouders dat willen, kunnen kinderen uit hetzelfde gezin tegelijk worden gevaccineerd. Dat die uitnodigingen verstuurd zouden worden was al bekend. Het demissionaire kabinet nam vorige maand een advies daarover van de Gezondheidsraad over. Minister De Jonge maakte toen bekend dat alle kinderen vanaf de tweede helft van januari een uitnodiging krijgen.

De Jonge benadrukte dat het aan de ouders is om te beslissen of ze hun kinderen laten vaccineren. "De keus is vrij, maar de Gezondheidsraad zegt wel dat het verstandig is om het te doen." Hij voegde eraan toe dat bij het besluit van het kabinet naast de 'directe gezondheidswinst' ook de indirecte een rol heeft gespeeld: "Als je op deze manier kunt voorkomen dat kinderen last hebben van schoolsluitingen of andere contactbeperkende maatregelen, is dat voor hun ontwikkeling echt geweldig. Het belang van de kinderen staat voorop."

Klimpark mag wél open en is drukbezocht

Buitensportlocaties mogen sinds de laatste persconferentie wel openblijven en dat is goed te merken. Een klimpark in Oostzaan ziet veel meer bezoekers langskomen. En niet alleen kinderen: "De ouders vinden het fantastisch", zegt locatiemanager Cato van Baarsen tegen NH Nieuws. "Het is of schaatsen of dit, ze zijn allemaal dankbaar dat er nog iets te doen is."

Het park is vandaag volgeboekt. Dat het druk is valt ook een bezoeker op, het lijkt volgens het meisje wel op "filelopen tussen de bomen".

De lage temperatuur buiten deert de kinderen niet volgens Van Baarsen. "De kids hoor je meestal niet. De ouders die beneden staan te wachten wel."

Britse regering zet leger in om ziekenhuispersoneel te ondersteunen

De Britse regering zet 200 militairen in om de gezondheidszorg in Londen voor de komende drie weken te ondersteunen. Het Britse ministerie van Defensie heeft dat vandaag bekendgemaakt. Hiermee worden de ziekenhuizen ontlast die te maken hebben met personeelstekorten door het hoge aantal coronabesmettingen door de omikronvariant.

De regering kiest desondanks niet voor een lockdown, maar mildere maatregelen. Britten wordt gevraagd mondkapjes te dragen, goed op te letten en bijvoorbeeld grote groepen te vermijden.

De strijdkrachten worden ook ingezet om te helpen bij test- en vaccinatieprogramma's. De Britse gezondheidsminister Sajid Javid prijst de defensiemedewerkers in een reactie. "Ze nemen opnieuw de verantwoordelijkheid om de NHS-werknemers te helpen die de klok rond werken in de hoofdstad, om de gezondheidsdienst door deze moeilijke winterperiode te helpen waarin de nood het grootst is."

Australische binnenlandminister: 'Djokovic is vrij om te vertrekken'

Tennisser Novak Djokovic wordt niet gevangen gehouden in Australië en kan gewoon vertrekken, heeft de Australische minister van Binnenlandse Zaken gezegd. De Serviër heeft de nacht doorgebracht in een hotel in Melbourne, waar asielzoekers worden ondergebracht. Daar verblijft hij in afwachting van de rechtszaak die hij heeft aangespannen tegen het besluit van de autoriteiten om hem niet direct toe te laten tot het land.

"Meneer Djokovic wordt niet gevangen gehouden, het staat hem vrij om het land te verlaten als hij dat wil en onze douane zal dat dan mogelijk maken", zei minister Karen Andrews. Djokovic kwam woensdag in Melbourne aan om mee te doen aan de Australian Open. Omdat hij volgens de autoriteiten niet kon bewijzen waarom hij een medische vrijstelling heeft gekregen om zonder vaccinatie het land in te mogen, werd zijn visum ongeldig verklaard en de toegang tot het land ontzegd. Hierop heeft Djokovic een rechtszaak aangespannen die maandag dient.

"Hij moet, net als ieder ander persoon die Australië wil binnenkomen, voldoen aan de toelatingseisen en daar heeft hij niet aan voldaan", vervolgt Andrews. "Er wordt veel gepraat over het visum, maar dat is naar mijn mening niet het probleem, het zijn de toelatingseisen. Dat hij niet in staat was om het bewijs te overleggen dat nodig was om Australië binnen te komen."

De behandeling van Djokovic heeft tot veel verontwaardiging geleid in zijn land Servië. Ook zijn ouders lieten van zich horen. "Ze mishandelen Novak, dus mishandelen ze Servië. Ze moeten zich schamen", zei de vader van de tennisser. "De gehele vrije wereld zou zich achter Servië moeten scharen."

RVD zegt niets over kapsel Willem-Alexander bij presentatie Rutte IV

De Rijksvoorlichtingsdienst reageert niet op de vraag of koning Willem-Alexander maandag met een 'coronacoupe' op het bordes gaat staan. De RVD liet gisteren weten zich te beraden op de vraag of de koning met een pas geknipt kapsel op de bordesfoto gaat of niet. "We gaan doorgaans niet in op vragen over kleding of kapsels van leden van het Koninklijk Huis", zegt de RVD.

De vraag kwam nadat de Nederlandse kappersbond ANKO gisteren de nieuwe ministersploeg had opgeroepen niet vers geknipt op het bordes van Paleis Noordeinde te verschijnen. Omdat kapperszaken al een maand dicht zijn, zou fris geknipt haar bij de leden van kabinet-Rutte IV een verkeerde boodschap afgeven.

Een aantal ministers zei wel gehoor te gaan geven aan de oproep van de kappers. Toekomstig minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Hugo de Jonge probeert "het met een potje gel een beetje in de plooi te krijgen". Carola Schouten, vicepremier in zowel Rutte III als IV en in het nieuwe kabinet minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, zei zelf wel wat van haar coupe te kunnen maken. "Föhnen, ik hoop dat dat nog wel mag. Hier en daar een beetje krultang helpt ook nog wel eens."

Koning Willem-Alexander en de koninklijke familie raakten al meermaals in opspraak vanwege het niet naleven van de coronaregels. Onlangs bleek dat op een verjaardagsfeest van prinses Amalia bij Huis ten Bosch te veel gasten aanwezig waren.

Amsterdam UMC overweegt positief getest personeel in te zetten

Omdat de coronabesmettingen onder ziekenhuispersoneel oplopen, raken de dienstroosters in veel ziekenhuizen ontwricht. Dat schrijft de Telegraaf na een rondgang langs acht grote ziekenhuizen. "Het loopt in Amsterdam uit de klauwen, net zoals in Londen. Dit is echt een grootstedelijk probleem", zegt bestuurder Mark Kramer van het Amsterdam UMC. In het UMC test nu een op de vier AMC- en VU-medewerkers positief.

"Maar omdat veel positief getest personeel geen klachten heeft, denken we eraan om besmet maar symptoomvrij personeel toch in te zetten. Volledig beschermd uiteraard", zegt Kramer. Het Amsterdamse ziekenhuis wil niet meer overgaan tot het openen van speciale coronavleugels als er een toestroom komt van covid-19-patiënten. Ook het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam zegt dat niet te willen, zegt bestuurder Peter Langenbach. "Het is intensief en eentonig. Om het vol te kunnen houden, wil het personeel werken met meerdere soorten patiënten."

'Kamer krijgt adviezen coronacommissie pas na debat'

Een door het ministerie van VWS zelf ingestelde commissie, die moet adviseren over de corona-aanpak, is verbaasd over de manier waarop het ministerie omgaat met haar adviezen. Die worden namelijk vaak naar de Tweede Kamer gestuurd nadat belangrijke debatten al zijn gevoerd en besluiten zijn genomen. Dit schrijft de Volkskrant vandaag.

Leden en oud-leden van de Begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Covid-19 vinden dat de Kamer daardoor niet volledig wordt geïnformeerd. De commissie wordt geacht gevraagd en ongevraagd advies uit te brengen aan het ministerie over de digitale ondersteuning bij de bestrijding van het coronavirus. Maar twee adviezen over de CoronaMelder kwamen pas in de Kamer terecht toen de wetgeving daarover allang was aangenomen.

"We zijn ons bewust van debatten die gaan plaatsvinden en doen ons uiterste best om voorafgaand daaraan advies aan de minister uit te brengen", zegt Erik Buskens, covoorzitter van de begeleidingscommissie. "Maar het is ons niet altijd direct duidelijk of en op welk moment dat wordt verwerkt en wordt gedeeld met de Kamer."

Net geen oversterfte in december

Vooral door een daling van de sterfte bij 80-plussers was er eind vorig jaar net geen oversterfte, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de laatste week van december overleden in Nederland naar schatting circa 3500 mensen. Dat zijn er minder dan in de voorgaande weken.

Het CBS weet nog niet waaraan deze mensen zijn overleden. Wel is bekend van vorige coronagolven dat de oversterfte grotendeels werd verklaard door covid-19. In week 52 registreerde het RIVM 105 overleden covid-19-patiënten. In heel december waren dat er 1355.

Op 14 december werden de coronamaatregelen van eind november verlengd tot 14 januari, uit vrees voor een omikrongolf. Demissionair premier Rutte riep toen op om tijdens de kerstperiode de regels in acht te nemen, met name voor de ouderen, omdat die vaker in het ziekenhuis worden opgenomen als ze corona oplopen. "Hou je op bezoek bij opa en oma extra goed aan de maatregelen. Probeer contact tussen kinderen en 70-plussers zo veel mogelijk te voorkomen. Dus niet met de kleinkinderen knuffelen onder de kerstboom."

Welkom!

Welkom in het coronablog van vrijdag 7 januari. Het blog van gisteren is hier te lezen.