NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Kleine coronaprotesten op meerdere plekken • Duitsland besluit tot 2G+ in horeca

Liveblog gesloten
 • Blog gesloten

  Dit blog is gesloten. Zaterdag starten we een nieuw blog.

 • Epidemioloog Dekkers: 'Met twee maanden zijn we uit de omikron-ellende'

  "De kans op code zwart is door omikron iets kleiner geworden", zei klinisch epidemioloog Olaf Dekkers vanavond in Nieuwsuur. "De data over omikron zijn robuuster geworden, die laten zien dat het minder ziekmakend is. Voorlopig lijkt het niet alsof de IC vol gaat lopen."

  Dekkers: "Denemarken is waarschijnlijk ons voorland. Ze zijn daar iets verder met boosteren. Onze piek is dan over een week of twee. Het is denk ik inmiddels helder hoe het einde van omikron gaat zijn. Redelijkerwijs is aan te nemen dat we met twee maanden ook in Nederland uit de omikron-ellende zijn."

 • Kleine coronaprotesten op meerdere plekken

  Op meerdere plekken in Nederland is vanavond tegen de coronamaatregelen geprotesteerd. In Leeuwarden werd op het Wilhelminaplein betoogd door zo'n 150 mensen, meldt Omrop Fryslân. Daarbij waren ook vier mensen op tractoren aanwezig.

  In Wageningen kwamen zo'n 250 demonstranten samen voor een lichtjestocht, bericht Omroep Gelderland. Zij verzamelden voor Hotel de Wereld. Ook in Kerkdriel was een lichtjesprotest waaraan volgens het Brabants Dagblad tientallen mensen meededen. Ook in Alkmaar gingen mensen de straat op voor een tocht.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Het is klaar en het moet gewoon over zijn'
 • Sluiting hoger onderwijs heeft steeds grotere impact op studenten

  Voor de derde keer een lockdown, onderwijs op afstand en weinig sociaal contact met studiegenoten: de gedwongen sluiting van het hoger onderwijs trekt een steeds zwaardere wissel op het welzijn van studenten. Studentpsychologen krijgen meer verzoeken om hulp, scholieren komen steeds vaker langs.

  De aanloop bij de studentpsychologen van de Universiteit Utrecht is zelfs zo groot, dat er wordt gezocht naar psychologen die kunnen bijspringen. Nu zijn ze nog met zeven, maar dat moeten er tien worden.

 • Eloise in quarantaine vanwege besmette huisgenoot

  Eloise van Oranje, de oudste dochter van prins Constantijn en prinses Laurentien, zit momenteel in quarantaine. Op Instagram meldt ze bij een foto dat ze een 'quarantainewandeling' maakt. Zij heeft zelf geen coronabesmetting, maar een huisgenoot wel. De gravin woont met huisgenoten in Amsterdam, waar ze aan de hotelschool studeert.

  De 'gravinfluencer' is zeer actief op Instagram. Ze plaatst als een van de weinige leden van de koninklijke familie geregeld inkijkjes in haar leven via een openbaar account. Daar deelt ze onder meer selfies en foto's waar ze op staat met vriendinnen. Ze zat al drie keer in quarantaine, onthulde zij in de podcast FOMOFIEL. Eloise woont met ruim tweehonderd hogeschoolstudenten op een campus en noemt dat "het beste ooit", ondanks de verschillende keren dat ze in quarantaine moest.

  "Ik heb drie keer in quarantaine gezeten en was één keer positief", zegt ze in de podcast. Ze had toen geen klachten. "Ik wist niet eens dat ik het had. Ik had voor de zekerheid getest en toen was het opeens positief. Maar ik voelde mij helemaal niet slecht."

 • Griekenland roept particuliere artsen op in ziekenhuizen te gaan helpen

  De Griekse overheid gaat particuliere artsen oproepen om te assisteren in publieke ziekenhuizen vanwege een tekort aan personeel.

  Steeds meer artsen en verplegend personeel worden positief getest, en moeten dan in isolatie. Tegelijkertijd neemt het aantal covidpatiënten toe, met name in de gewone ziekenhuisbedden. Privéziekenhuizen zijn al ingezet om patiënten op te vangen die geen coronabesmetting hebben.

  Vooral de grote (staats)ziekenhuizen in de steden kampen met personeelstekorten door het grote aantal coronabesmettingen door de omikronvariant. Volgens de federatie van specialisten zijn in het hele land meer dan 2500 personeelsleden, voor het grootste deel artsen en verplegers positief getest.

  Ook bij andere overheidsdiensten wordt gevreesd voor personeelstekorten, vooral waar niet thuis kan worden gewerkt. Bij de Atheense politie zitten al honderden mensen in isolatie omdat ze besmet zijn. In de publieke en private sector geldt de maatregel dat ten minste de helft van het personeel thuis moet werken.

 • Oostenrijkse bondskanselier Nehammer heeft corona

  De Oostenrijkse bondskanselier Karl Nehammer is positief getest op covid-19. Dat heeft hij zelf op Twitter bekendgemaakt. Hij is besmet geraakt via een van zijn beveiligers en blijft voorlopig in thuisquarantaine. Hij voelt zich goed en handelt officiële zaken telefonisch en via videobellen af.

  Nehammer is al drie keer ingeënt en verwacht dat hij een relatief mild ziekteverloop heeft. Hij heeft iedereen met wie hij sinds gisteren contact heeft gehad ingelicht. "Ik droeg bij vergaderingen altijd een mondmasker en hield afstand".

 • Mannen gaan coronaverveling te lijf door legaal auto's te vernielen

  In Vijfhuizen biedt een bedrijf sloopauto's aan die vernield mogen worden. Klanten kunnen op die manier hun 'coronafrustraties' uiten, zeggen ze.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Coronafrustraties afreageren door auto's te vernielen (als therapie)
 • Indiase politie zoekt naar positieve mensen die vliegveld ontvluchtten

  De Indiase politie is op zoek naar minstens tien vliegtuigpassagiers die wegvluchtten van een vliegveld in de noordelijke stad Amritsar. De passagiers testten positief op COVID, maar wisten te ontkomen, meldt CNN. Ze zaten in een vliegtuig dat donderdagochtend in India aankwam vanuit Italië. Van de 160 geteste passagiers, waren er 125 positief. Kinderen onder de vijf jaar hoefden niet getest te worden.

  De passagiers die positief testten, werden naar een ziekenhuis in de buurt gebracht, maar een deel wist te ontkomen. "Ze hadden naar een ziekenhuis moeten gaan, maar zijn naar huis gegaan. De politie is deze mensen nu aan het opsporen", zegt een lokale overheidsfunctionaris tegen CNN.

 • Duitse regering en deelstaatregeringen bekrachtigen 2G+ in horeca

  Zoals verwacht hebben de Duitse regering en de deelstaatregeringen vrijdag ingestemd met een zogenoemd 2G+-beleid in de horeca. De maatregel moet 'binnenkort' van kracht worden en houdt in dat alleen mensen die een boosterprik hebben gekregen zonder test naar binnen mogen in horecagelegenheden.

  Mensen die wel zijn gevaccineerd, maar nog geen boosterprik hebben ontvangen, moeten een recente PCR-test kunnen tonen. Dat geldt ook voor mensen die onlangs zijn genezen van een coronabesmetting. Mensen die geen corona hebben gehad en geheel niet zijn gevaccineerd, zijn niet welkom.

 • Belgische ouders krijgen ongelijk: mondkapjesplicht 6- tot 10-jarigen blijft

  De mondkapjesplicht voor lagere schoolkinderen vanaf 6 jaar blijft van kracht. Dat heeft de Belgische Raad van State vandaag besloten.

  Enkele ouders waren naar de rechter gestapt omdat ze het oneens waren met de coronamaatregel. Sinds begin december moeten kinderen van zes jaar en ouder mondkapjes op in het openbaar vervoer en in het onderwijs.

 • Nederland stijgt gestaag op Europese boosterranglijst

  Nederland maakt een flinke opmars op de ranglijst van de boostercampagnes in Europa. Bijna 40 procent van alle volwassenen heeft inmiddels een boosterprik gekregen. Dat is goed voor een twaalfde plek onder dertig Europese landen, meldt persbureau ANP op basis van cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC.

  Woensdag stond Nederland nog zeventiende. In de afgelopen dagen zijn onder meer Noorwegen en Portugal ingehaald.

  De ranglijst wordt nog altijd door IJsland aangevoerd. Daar heeft bijna 70 procent van de volwassenen een boosterprik gekregen. Na IJsland volgen Denemarken (63,4 procent), Ierland (59,3), Oostenrijk (54,3), Malta (53,1), België (51,1) en Duitsland (46,8). Ook Frankrijk, Cyprus, Luxemburg en Griekenland staan nog boven Nederland.

  Onderaan staan Roemenië (7,3 procent) en Bulgarije (5,6 procent). Een paar weken geleden stond Nederland ook op dat niveau.

 • 34.954 nieuwe positieve tests, gemiddelde stijging

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 34.954 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 10.282 meer dan gisteren. Door een technische storing vielen de cijfers gisteren lager uit. Deze storing heeft als gevolg dat de cijfers van vandaag nameldingen bevatten. Hierdoor valt het cijfer van vandaag hoger uit.

  Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 21.487 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 63 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  24 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 24 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 20 doden per dag, tegen 38 doden per dag een week eerder.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • GGD: 'Mondkapje hoeft bij GGD niet altijd op na boosterprik'

  Op sociale media vragen mensen zich af waarom mensen na een boostervaccinatie bij de GGD niet altijd een mondkapje op hoeven als ze een kwartier aan het wachten zijn. Sommige GGD's zeggen dat het mondkapje op moet vanwege de besmettelijke omikronvariant, andere GGD's zeggen dat hij juist af moet, zodat artsen beter kunnen zien hoe iemand zich voelt.

  Een woordvoerder van de GGD GHOR zegt dat er inderdaad regionale verschillen zijn. "Het ligt aan de locatie hoe dat gedaan wordt. Het heeft ermee te maken of mensen op de priklocatie anderhalve meter van elkaar kunnen zitten en dus niet rondlopen. Dan kan het mondkapje af en kan goed gezien worden hoe het gaat met iemand. Zodra iemand opstaat moet het mondkapje weer op."

  De GGD's volgen de landelijke richtlijn van het RIVM, zegt de woordvoerder. "Op onze locaties komen mensen die nog niet volledig gevaccineerd zijn, dus is er natuurlijk extra aandacht om besmettingen te voorkomen. Is de ruimte beperkt, dan moet het mondkapje op. Wat dat betreft is het vergelijkbaar met het openbaar vervoer, waar mensen ook niet voldoende afstand kunnen houden."

 • 1526 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen zijn 115 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 16 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1526 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1551), van wie 419 op de IC (gisteren: 429), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 10 patiënten in Duitsland op de IC.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS