Hoofdverdachte aanslagen Parijs besmet, proces uitgesteld • RIVM: weekgemiddelde gestegen •
- Welkom in het coronablog van vrijdag 31 december
- RIVM: 16.796 positieve tests, weekgemiddelde gestegen
- Omikron verspreidt zich in Hongkong
- Toerismesector Marokko: strenge maatregelen slecht voor concurrentiepositie
- Museumplein Amsterdam zondag veiligheidsrisicogebied
- Mensen geboren in 1989 en 1990 kunnen boosterafspraak maken
Hoofdverdachte aanslagen Parijs Abdeslam heeft corona, proces uitgesteld
Salah Abdeslam, de hoofdverdachte in het proces over de aanslagen in Parijs in 2015, is besmet met corona. Het proces wordt daarom met ten minste negen dagen uitgesteld: dat zou op 4 januari hervat worden, maar dat wordt nu op zijn vroegst 13 januari. Dat meldt een bron bij het Franse Openbaar Ministerie aan persbureau Reuters. Over mogelijke gezondheidsschade als gevolg van het virus bij Abdeslam is niets bekend.
De 32-jarige Fransman wordt gezien als enige overlevende van de groep terroristen die in november 2015 poppodium Bataclan aanviel, net als stadion Stade de France en verschillende bars en restaurants. Daarbij kwamen 130 mensen om het leven. De aanslagen werden opgeëist door terreurbeweging Islamitische Staat. Het proces tegen Abdeslam en zijn medeverdachten begon in september, een vonnis wordt volgend jaar mei verwacht.
Brits onderzoek: kans op ziekenhuisopname bij omikron tweederde lager dan bij delta
Het risico op ziekenhuisopname na besmetting met corona is bij de omikronvariant ongeveer tweederde lager dan bij de deltavariant. Dat meldt de Britse overheidsdienst Health Security Agency (HSA) op basis van de analyse van ruim een miljoen besmettingen in de afgelopen weken. Samen met de universiteit van Cambridge onderzocht de organisatie ruim 528.000 omikronbesmettingen en ruim 573.000 deltabesmettingen, en bekeek daarbij onder meer de hoeveelheid vaccinaties die de patiënten hadden gehad, en of ze na de besmetting in het ziekenhuis werden opgenomen.
Op basis van dit doorlopende onderzoek ziet de dienst ook dat mensen die een boosterprik hebben gekregen zo'n 81 procent minder kans lopen om in het ziekenhuis te komen met corona, dan patiënten die geen enkele vaccinatie hebben gehad.
Het aantal besmettingen loopt de afgelopen weken sterk op in het Verenigd Koninkrijk, net als het aantal ziekenhuisopnames. Maar volgens de HSA is het hoopvol dat het aantal patiënten op de intensive care het afgelopen maand stabiel is gebleven. Hoofdonderzoeker Susan Hopkins waarschuwt wel voor te veel optimisme: "Het is nog te vroeg om definitieve conclusies te trekken over het gevaar voor de ziekenhuizen. En aangezien omikron zich sneller verspreidt en nu ook vooral de 60-plussers in Engeland treft, zal er de komende weken zeer waarschijnlijk nog een flinke druk op de landelijke gezondheidszorg liggen."
Oostenrijk zoekt contacten besmette Nederlandse skileraren
De Oostenrijkse autoriteiten zijn op zoek naar contacten van een groep van overwegend Nederlandse skileraren die voor een deel besmet is met het coronavirus. Er zijn in die groep 19 besmettingen vastgesteld.
De leden hebben zich vanaf 25 december opgehouden in en rond Kirchberg in Tirol en waren onder meer in berghutten, cafés en restaurants. De hele groep heeft onderdak in hetzelfde pand en de groep is daar nu geïsoleerd. Ook de niet-besmette leden zijn in hun onderkomen geïsoleerd, aldus de een woordvoerder van de deelstaat.
Alle mensen die sinds Eerste Kerstdag restaurants en cafés in de buurt van Kirchberg hebben bezocht, moeten voor de zekerheid een PCR-test laten doen. Verder moeten ze de komende twee weken drukte vermijden en FFP2-mondmaskers dragen.
Regio Parijs schrapt zo veel mogelijk medische ingrepen
In Parijs en omgeving worden vanaf maandag zoveel mogelijk medische ingrepen in ziekenhuizen uitgesteld. Volgens de verwachting liggen dan op meer dan de helft van de IC-bedden coronapatiënten.
In de regio Île-de-France (Parijs en omgeving) waren gisteren ruim 4000 mensen in het ziekenhuis opgenomen, meldt de krant Le Figaro. Van hen kwamen 732 mensen op de intensive care terecht, een aantal dat door de regionale gezondheidsdienst ARS "zeer zorgwekkend" wordt genoemd.
Vanaf vandaag is het in de Franse hoofdstad verplicht om een mondkapje te dragen op straat. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 135 euro. In Frankrijk gold al een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer. Er wordt niet verwacht dat er op korte termijn nog strengere maatregelen genomen gaan worden.
Mensen uit 1989 en 1990 aan de beurt voor een boosterprik
Mensen die zijn geboren in 1989 en 1990 kunnen nu online een afspraak maken voor een boostervaccinatie, meldt demissionair minister De Jonge via Twitter.
1779 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen zijn 135 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 22 nieuwe patiënten bij.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1779 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1870), van wie 494 op de IC (gisteren: 505), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 13 patiënten uit Nederland in Duitsland op de IC.
RIVM: 16.796 positieve tests, weekgemiddelde gestegen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 16.796 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1968 meer dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 13.207 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
33 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 33 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 38 doden per dag, tegen 42 doden per dag een week eerder.
Vandaag extra prikplekken in Jaarbeurs Utrecht
De GGD Utrecht heeft vandaag 750 extra plekken beschikbaar voor boosterprikken in de Jaarbeurs. "Als we zien dat we genoeg ruimte hebben, zetten we extra slots open", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.
Wie een prik wil en daarvoor in aanmerking komt (geboren in 1988 of eerder), moet een afspraak maken via het regionale callcenter van de GGD.
VK keurt coronapil Pfizer goed voor volwassenen
Het Verenigd Koninkrijk keurt de coronapil van Pfizer goed voor volwassen patiënten met milde tot matige ziekteverschijnselen die een groot risico lopen op een ernstig verloop van de ziekte. De veiligheid, kwaliteit en effectiviteit zijn grondig onderzocht, zegt de Britse medicijnautoriteit MHRA.
De pil Paxlovid is het meest effectief in een vroeg stadium, zegt MHRA. Het advies is om het middel binnen vijf dagen na de eerste symptomen te slikken. De pil moet twee keer per dag, vijf dagen lang geslikt worden.
"We hebben nu nog een antiviraal medicijn voor de behandeling van covid-19 dat geslikt kan worden in plaats van intraveneus", zegt het hoofd van de MHRA. "Dat betekent dat het buiten een ziekenhuissetting kan worden toegediend, voordat covid-19 in een ernstig stadium is."
Fabrikant Pfizer zei deze maand dat de pil voor 89 procent effectief is in het voorkomen van ziekenhuisopnames en doden. De pil remt een enzym af dat nodig is voor de reproductie van virus. Daardoor blijft de hoeveelheid virus in een lichaam laag en helpt het het lichaam om eroverheen te komen. Of de pil ook werkt bij de omikronvariant, is nog niet bekend.
Vorige maand werd de coronapil van fabrikant Merck al goedgekeurd in het Verenigd Koninkrijk.
Omikron verspreidt zich in Hongkong
In Hongkong zijn de eerste omikronbesmettingen tussen inwoners onderling vastgesteld, nadat een vlucht vanuit de VS was teruggekeerd. Vijf crewleden zijn positief getest en een aantal heeft zich niet aan de regels gehouden, zegt luchtvaartmaatschappij Cathay Pacific.
Crewleden moeten na terugkomst drie dagen in isolatie, maar een besmet crewlid had twee dagen na terugkomst in een restaurant geluncht. Zijn vader en iemand die 10 meter verderop zat, raakten besmet. Een andere besmette medewerker was naar een bar gegaan in een drukbezochte uitgaanswijk. Afgelopen week werden quarantaineregels voor crewleden versoepeld. Zij mogen thuis in quarantaine, de meeste anderen moeten dat op eigen kosten in hotels doen.
De minister van Gezondheidszorg noemde de acties onverantwoordelijk en bestuurder Carrie Lam heeft Cathay Pacific laten weten dat ze zeer teleurgesteld is. De maatschappij heeft excuses aangeboden en zegt maatregelen te nemen richting de medewerkers die de regels overtraden.
In Hongkong zijn 81 omikrongevallen vastgesteld. De rest kwam van mensen die uit het buitenland waren gekomen. Hongkong is zo goed als afgesloten van de rest van de wereld, maar het is dus niet gelukt om omikron buiten de deur te houden.
Toerismesector Marokko: strenge maatregelen slecht voor concurrentiepositie
Strenge coronamaatregelen in Marokko verslechteren de concurrentiepositie van de toerismebranche in het land, zegt het hoofd van de Marokkaanse hotelfederatie Lahcen Zelmat tegen persbureau Reuters. "Deze beperkingen zijn ongerechtvaardigd en hebben ertoe geleid dat Marokko toeristen heeft verloren aan mediterrane concurrenten zoals Egypte en Turkije."
Het toerisme was twee jaar terug goed voor 8 miljard euro, oftewel 7 procent van de Marokkaanse economie. Dit jaar komt naar verwachting minder dan de helft binnen. De regering in het land heeft ingestemd met een betaling van 2000 dirham (190 euro) aan werknemers in de toeristische branche die zijn getroffen door de crisis.
In Marokko geldt onder meer een volledig vliegverbod om de pandemie het hoofd te bieden. Eind november gingen de grenzen dicht en eind januari gaan ze op zijn vroegst weer open. Ook heeft het land alle nieuwjaarsvieringen verboden in de strijd tegen de omikronvariant.
Museumplein Amsterdam zondag veiligheidsrisicogebied
Het Amsterdamse Museumplein geldt zondag van 11.00 uur tot 23.00 uur als veiligheidsrisicogebied. In dat gebied kan iedereen preventief worden gefouilleerd.
De driehoek (burgemeester, Openbaar Ministerie en politie) is tot dit besluit gekomen naar aanleiding van aanwijzingen dat "personen met wapens naar het Museumplein willen komen en bereid zijn geweld te plegen". De politie houdt de situatie nauwlettend in de gaten en is voorbereid op verschillende scenario's, meldt de gemeente.
Zondag zou er op het Museumplein een demonstratie zijn van tegenstanders van het coronabeleid, onder de noemer Samen voor NL. Maar de driehoek heeft die gisteren verboden, omdat de organisatie niet wilde meewerken aan "een ordelijk verloop".
Ondanks het verbod gaan er op sociale media oproepen rond om zondag toch naar Amsterdam te gaan. De mobiele eenheid had voor zondag een staking aangekondigd, om aandacht te vragen voor de capaciteitsproblemen en werkdruk bij de politie. Die actie gaat door, maar in afgeslankte vorm, meldden de politiebonden gisteravond.
Mensen geboren in 1987 en 1988 kunnen boosterafspraak maken
Vanaf 11.00 uur kunnen mensen die zijn geboren in 1987 en 1988 een afspraak maken voor een boosterprik. Dat kan via internet. De afspraak kan worden gemaakt drie maanden na de laatste coronaprik of drie maanden na een positieve test.
Omikron dominant in Frankrijk
Omikron is in Frankrijk de dominante virusvariant geworden. Begin deze week was van alle coronagevallen 62,4 procent de besmettelijkere variant. Twee weken eerder was dat nog 15 procent. Gisteren kwamen er ruim 206.000 positieve tests bij. Minister van Gezondheid Olivier Véran sprak eerder deze week over een tsunami aan besmettingen.
In Frankrijk moet meer thuis gewerkt worden, wordt het aantal mensen op bijeenkomsten beperkt en in Parijs geldt vanaf vandaag weer een mondkapjesplicht op straat. Het parlement behandelt een wetsvoorstel om 2G-beleid in te voeren.
In Nederland is omikron sinds dinsdag dominant.
Scholz tegen Duitsers: 'Laten we in 2022 samen corona verslaan'
De nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz roept landgenoten op om samen te werken om het coronavirus te verslaan en zegt dat hij "snel en besluitvaardig" zal reageren op de opmars van de omikronvariant. "Laat ons samen alles, echt alles doen zodat we corona eindelijk kunnen verslaan in het nieuwe jaar", staat in het al vrijgegeven gedeelte van de nieuwjaarsboodschap die Scholz vandaag zal uitspreken.
De regeringsleider, die drie weken geleden aantrad, dankt inwoners dat ze hun best doen zich aan de regels te houden en drukt mensen op het hart om bijeenkomsten thuis klein te houden "om ons allen te beschermen". Ook roept hij mensen nogmaals op om zich te laten vaccineren en boosterprikken te nemen. "Nu gaat het om de snelheid, we moeten sneller zijn dan het virus." De regering zegt dat er tussen half-november en nu 30 miljoen prikken zijn gegeven, en wil dat voor eind januari datzelfde aantal gezet is.
In Duitsland ligt het weekgemiddelde op 207 besmettingen per 100.000 inwoners. Maar de regering denkt dat de cijfers onvolledig zijn omdat de testcentra en laboratoria niet op volle kracht werken tijdens de kerstvakantie.
VN-conferentie nucleaire wapens opnieuw uitgesteld
Een grote conferentie bij de Verenigde Naties in New York over nucleaire wapens gaat niet door. Doordat in veel landen het aantal besmettingen met corona flink toeneemt, is besloten de conferentie opnieuw uit te stellen, de nieuwe datum is nu gesteld op 1 augustus volgend jaar. De besprekingen zouden eigenlijk komende dinsdag beginnen.
Centraal staat het non-proliferatieverdrag uit 1970, waar 191 landen bij zijn aangesloten. Daarin zijn afspraken gemaakt om te voorkomen dat nucleaire wapens zich verder verspreiden. Toen het verdrag in het leven werd geroepen waren er vijf kernmachten: de VS, Rusland, Groot-Brittannië, Frankrijk en China. Die landen hebben zich eraan gecommitteerd om het aantal kernwapens in hun arsenaal omlaag te brengen.
Elke vijf jaar is er een conferentie om te monitoren hoe het staat met de doelstellingen. Door de coronapandemie is de conferentie al vaker uitgesteld. De editie die nu is uitgesteld, had eigenlijk al in de lente van 2020 moeten plaatsvinden.
Zuid-Afrika denkt ergste achter de rug te hebben
De Zuid-Afrikaanse regering gaat ervan uit dat de ergste piek van omikronbesmettingen en -opnames voorbij is. In een verklaring staat dat de aantallen afgelopen week vrijwel overal in het land zijn gedaald. In de week voor Kerst waren er een kleine 90.000 geregistreerde besmettingen, tegen ruim 127.000 de week daarvoor. Een coronawetenschapper in het land noemt de daling duizelingwekkend.
Met die vaststelling schrapte de regering een aantal beperkingen, zoals de avondklok tussen middernacht en 04.00 uur. Ook de verkoop van alcohol is niet langer aan beperkingen gebonden. Mondkapjes blijven nog wel verplicht in publieke ruimtes.
De omikronbesmettingsgolf in het land heeft geleid tot minder druk op de zorg dan bij bijvoorbeeld delta. Volgens de regering was de stijging van het aantal coronasterfgevallen marginaal. Ook werden er ondanks de makkelijkere verspreiding van de variant ook minder ziekenhuisopnames.
Toch wordt er ook gewaarschuwd niet te snel conclusies te trekken uit de hoopgevende berichten. De vermindering zou ook kunnen komen door de verminderde testbereidheid rond Kerst. Bovendien kan een vergelijking met andere landen mank gaan omdat veel Zuid-Afrikanen door de lage vaccinatiegraad in eerdere golven al natuurlijke immuniteit zouden hebben ontwikkeld.
De omikronvariant van het coronavirus werd in november voor het eerst in Zuid-Afrika herkend. Uit vrees voor omikron voerden veel landen nieuwe coronamaatregelen in. Nederland ging daarbij in Europa het verst, met de lockdown die nu bijna twee weken van kracht is.
Vliegtuigpassagier sluit zich op in toilet na positieve zelftest
Een Amerikaanse heeft op een vlucht van Chicago naar Reykjavik vijf uur op een toilet van het vliegtuig gezeten. Onderweg naar haar vakantiebestemming kreeg ze last van haar keel en ze besloot gelijk een zelftest te doen. De test gaf als resultaat positief en dus sloot ze zich vrijwillig op.
"Er waren 150 mensen aan boord, en mijn grootste angst was dat ik hen het virus zou geven", zei Marisa Fotieo. Eenmaal in de wc maakte ze filmpjes voor TikTok, die inmiddels miljoenen keren zijn bekeken. Het cabinepersoneel hielp haar erdoorheen door af en toe eten en drinken voor haar te brengen.
Welkom
Goedemorgen en welkom in een nieuw liveblog met het laatste nieuws over corona. Het liveblog van gisteren kun je hier teruglezen.