NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Israël gaat vierde prik geven • Ruim 161.000 nieuwe besmettingen op een dag in Spanje

Liveblog gesloten
 • Ook dagrecord in VK: ruim 189.000 nieuwe besmettingen

  Ook in het Verenigd Koninkrijk is het dagrecord van het aantal besmettingen gebroken. In de afgelopen 24 uur zijn er 189.213 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gisteren werden er 183.037 nieuwe gevallen gemeld.

  In het afgelopen etmaal zijn 332 sterfgevallen gerapporteerd, dat waren er gisteren 57. Het aantal is nu hoog omdat er tussen 24 en 29 december geen sterfgevallen zijn gemeld vanwege de feestdagen.

  Bijna 11.500 patiënten liggen er in het ziekenhuis. In een week tijd zijn er 4000 coronapatiënten bij gekomen.

 • Dagrecord in Spanje met ruim 161.000 nieuwe besmettingen

  In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 161.688 nieuwe positieve coronatests gemeld. Het is de tiende keer dat het dagrecord van het aantal besmettingen is gebroken en de tweede opeenvolgende dag dat er meer dan 100.000 nieuwe gevallen zijn geregistreerd.

  Het gemiddelde over twee weken ligt nu op 1775 gevallen per 100.000 mensen. Gisteren lag dat aantal op ruim 1500 gevallen per 100.000 inwoners.

  Ruim 80 procent van de 47 miljoen Spanjaarden is volledig gevaccineerd. En 80 procent van alle 60-plussers heeft een boosterprik gehad.

 • Amerikaanse gezondheidsdiensten: ga niet op cruisevakantie

  Mensen kunnen beter niet aan boord van een cruiseschip gaan, ook al zijn ze volledig gevaccineerd. Dat adviseren de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention na een reeks uitbraken op cruiseschepen.

  De gezondheidsdiensten stellen dat het virus zich makkelijk kan verspreiden op schepen. De waarschuwing is een klap voor de sector die net begon op te krabbelen, nadat die maandenlang had stilgelegen door de pandemie. Cruiseschepen mogen sinds juni weer varen, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo moet iedereen aan boord gevaccineerd zijn.

  Vorig jaar, aan het begin van de pandemie, vonden er regelmatig uitbraken plaats op cruiseschepen. Het leidde ertoe dat schepen lang op zee rondvoeren voordat ze ergens konden aanleggen.

  Ook deze week nog werden schepen geweigerd in havens in het Caribisch gebied. De Odyssey of the Seas van Royal Caribbean International, waarop vorige week 55 mensen positief hadden getest, mocht niet afmeren in de havens van Curaçao en Aruba. De Carnival Freedom van Carnival Cruises werd vanwege het aantal coronagevallen geweerd in Bonaire.

 • Israël keurt vierde prik goed voor kwetsbaren

  Israël heeft het geven van een vierde vaccindosis goedgekeurd voor mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Het is het eerste land dat een vierde prik gaat geven. Een hoge ambtenaar het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de beslissing is genomen op basis van vroeg onderzoek. Later zal worden besloten of ook andere groepen een vierde prik krijgen.

  Israël was eind vorig jaar een van de eerste landen die begonnen met de vaccinatiecampagne. Ook afgelopen zomer liep het land voorop met het toedienen van de boosterprik.

 • Zo pakken onze buurlanden de omikronvariant aan

  De omikronvariant verspreidt zich snel in heel Europa, maar Nederland zit als enige land in lockdown. Welke maatregelen nemen andere landen om ons heen, en waarom?

 • Meer dan 20.000 Nederlanders met de trein naar België

  Zeker 20.500 Nederlanders zijn de afgelopen drie dagen met de trein naar België gereisd. Dat meldt NRC op basis van een schatting van de Belgische federale politie die tot stand kwam in samenspraak met het Belgische spoorbedrijf NMBS.

  Een woordvoerder van de spoorwegen zegt tegen de krant dat de meeste Nederlanders naar Belgische steden gingen om te winkelen. De overgrote meerderheid reisde naar Antwerpen. Een deel ging naar Gent of naar de kust.

  De NS en NMBS riepen gisteren op om alleen de trein naar België te pakken als dat noodzakelijk is. Vanwege het grote aantal passagiers werden tussen Antwerpen en Roosendaal langere treinen ingezet.

 • Nederlanders opgepakt in Antwerpen: 'Dronkenlappen vlogen elkaar in de haren'

  In Antwerpen zijn gisteravond twaalf Nederlanders aangehouden na twee vechtpartijen. De politie spreekt over "dronkenlappen die elkaar in de haren vlogen". De aanhoudingen waren op de Grote Markt en de Vlaamsekaai. De verdachten gingen met elkaar op de vuist. Een van hen raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Toen de politie in actie kwam, werden de relschoppers ook agressief tegen de agenten.

  De verdachten zijn onder bestuurlijke voorwaarde gearresteerd, wat betekent dat de politie hen weer vrijlaat als ze geen gevaar meer vormen. De relschoppers krijgen geen aantekening op het strafblad, maar mogelijk wel een geldboete.

  Volgens Omroep Brabant komen twee Nederlandse verdachten uit Breda, een uit Eindhoven en een aantal uit Deurne. Naast de twaalf Nederlanders zijn er ook enkele Belgen opgepakt.

 • Rutte is geboosterd met Moderna-vaccin

  Demissionair premier Rutte heeft zijn boosterprik gehaald. Op Twitter zegt hij dat hij een prik met het vaccin van Moderna heeft gehad. Hij roept iedereen op de extra prik te gaan halen. "Zo bescherm je jezelf en je omgeving, en zorgen we samen dat de druk op de zorg afneemt."

 • De Jonge: gisteren dagrecord boosterprikken

  In totaal zijn gisteren 253.760 boosterprikken gezet. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het om een dagrecord gaat.

  Sinds het begin van de boostercampagne zijn ruim 3.8 miljoen extra prikken gezet. De boostervaccinatiegraad ligt nu op 24,1 procent.

 • Dit jaar meer dan 7 miljoen coronatests voor Testen voor Toegang

  Afgelopen jaar zijn meer dan 7 miljoen gratis coronatests afgenomen voor Testen voor Toegang. Daarmee kon iedereen met een negatief testbewijs toegang krijgen tot evenementen, cultuur, sport en de horeca. Organisator Stichting Open Nederland laat weten dat er meer dan 7,8 miljoen afspraken zijn gemaakt. Dat betekent dat een deel van de afspraken niet is nagekomen.

  Bijna 70 procent van alle testen is in de laatste drie maanden van dit jaar afgenomen. Het vaakst gebeurde dat voor de horeca, met 2,4 miljoen testen. Daarna volgden een bezoek aan een evenement (1,2 miljoen), discotheek (800.000), bezoek van een sportwedstijd (620.000) of zelf sporten (600.000).

  Het testen gebeurde op 850 locaties verspreid door het hele land. De drukstbezochte testlocatie was de RAI in Amsterdam, bijna 100.000 mensen zich lieten testen om eropuit te kunnen.

 • RIVM: 14.868 positieve coronatests, gemiddeld lichte daling

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 14.868 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 890 minder dan gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.599 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werden 40 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 44 doden per dag een week eerder.

  In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • Wederom drukte op wegen richting Antwerpen

  De snelweg naar Antwerpen is opnieuw druk door de vele Nederlanders die de Belgische stad bezoeken. Vanwege de lockdown in eigen land gaan veel mensen een dagje winkelen bij de 'buren'.

  Het is wel rustiger dan eerder deze week, meldt de ANWB. Ook de treinen lijken iets minder druk dan gisteren. Toch is het volgens de NS niet mogelijk om genoeg afstand te houden in de wagons.

  NS raadt mensen af met de trein naar België te reizen, tenzij het noodzakelijk is.

 • Kapper Rosita Eemers protesteert tegen de gedwongen sluiting

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Dit heeft mij 30.000 euro gekost'
 • 'Scholen alleen open als veiligheid voorop staat'

  Onderwijsorganisaties pleiten ervoor om de scholen alleen te openen als veiligheid en gezondheid voorop staan. Ze moeten bovendien in lijn zijn met de internationale richtlijnen, zegt onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA).

  "Scholen moeten pas heropend worden als er een gedegen plan is. Een veilige en gezonde werkomgeving is een recht. Net zoals het voor de overheid een plicht is epidemieën te bestrijden", aldus LIA.

  Kinderrechtenorganisatie Unicef en tientallen andere organisaties zeggen het onacceptabel te vinden als de scholen in het begin van het nieuwe jaar dicht zouden blijven. Het kabinet besluit maandag of de scholen op 10 januari weer opengaan of langer gesloten moeten blijven.

 • 1870 coronapatiënten in het ziekenhuis, aantal licht gedaald

  In de ziekenhuizen zijn 137 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 19 nieuwe patiënten bij.

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1870 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1978), van wie 505 op de IC (gisteren: 528), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 13 patiënten in Duitsland op de IC, hetzelfde aantal als gisteren.

  Gisteren lagen in totaal 1978 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 528 op de IC.

  In de onderstaande grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

  1/2 NOS
  2/2 NOS