Gerard uit Groningen, aan de Currywurst met Pommes in Oldenburg (D) RTV Noord

Zo veel als in Antwerpen zijn het er niet, maar ook in het Noord-Duitse Oldenburg - op een uur rijden van de Nederlandse grens - gaan veel Nederlanders winkelen en een hapje eten.

"Even naar buiten"", zegt een Nederlandse vrouw die met haar zoon aan het winkelen is in Oldenburg bij RTV Noord. "Eens een keer wat anders." De vrouw waant zich in een andere wereld. "Het is net alsof er hier niks aan de hand is. Afgezien dan van de mondkapjes, want dat doen ze hier weer beter, vind ik."

Een verslaggever van RTV Noord trof flink wat Nederlanders aan in het centrum van het Duitse Oldenborg:

Shoppen en uit eten in Duitsland, want daar kan het wél

Hoewel ook in Duitsland het aantal besmettingen stijgt, zei de nieuwe Duitse minister van Volksgezondheid eerder al dat het land niet opnieuw in lockdown gaat. Er wordt in restaurants streng gecontroleerd op de coronapas , maar alles is gewoon open.

En dat heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Nederlanders. In de parkeergarages in Oldenburg staat het vol met auto's met gele kentekenplaten. Een restauranthouder: "De helft van mijn gasten is Nederlander. Ach, zo leer ik zelf ook nog een beetje Nederlands."

Alles zo dichtbij is zo anders

Een Nederlandse grootvader die samen met z'n kleinkinderen op pad is, zegt: "Dit is nog een van de weinige mogelijkheden die er zijn. Best apart, dat het hier heel anders is, terwijl het zo dichtbij is."

Minister De Jonge deed gisteren - opnieuw - "een indringende oproep" om juist niet de grens over te gaan. Maar daar hebben de Nederlanders in Oldenburg geen boodschap aan.

In een van de restaurants laat Groninger Gerard zich de Currywurst mit Pommes goed smaken. Een andere man uit Groningen: "In Nederland is weinig meer te doen. Hier in Oldenburg valt dat best mee. Best apart. Je kunt hier gewoon een winkel inlopen en gewoon alles doen."

Een winkelier kan de onverwachte extra Nederlandse klandizie waarderen. Ook in Duitsland was het sappelen, dit tweede coronajaar. "Zolang ze kopen is het prima", zegt hij.

STER reclame