Een eerdere demonstratie op het Museumplein in maart
NOS Nieuws

Driehoek verbiedt protest coronamaatregelen in Amsterdam, 'geen vertrouwen in ordelijk verloop'

De demonstratie tegen coronamaatregelen die voor zondag gepland stond in Amsterdam, is verboden door de driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie.

De driehoek heeft geen vertrouwen in een ordelijk verloop van de demonstratie op het Museumplein. De organisatie Samen voor NL heeft volgens de gemeente aangekondigd dat ze de confrontatie wil zoeken en de regels gaat overtreden. Ook heeft de politie sterke aanwijzingen dat "groepen die uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken" zich onder de demonstranten gaan mengen.

De organisatie verwachtte 25.000 mensen, en dat is volgens de gemeente te veel. Volgens de gemeente is het met maximaal 3500 mensen mogelijk om de afstandsregels te handhaven.

In een reactie ontkent de organisatie dat ze de confrontatie wil zoeken en niet wil meewerken aan een veilig verloop van de demonstratie. Samen voor NL heeft naar eigen zeggen onder meer de route en de tijd ingekort.

Staking ME

Zondag staat er ook een staking van de Mobiele Eenheid gepland. Hoe de driehoek zich ondanks de geplande staking voorbereidt op de verboden demonstratie, wordt later vandaag besproken, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl