liveblog
NOS NieuwsAangepast

Israël gaat vierde prik geven • Ruim 161.000 nieuwe besmettingen op een dag in Spanje

liveblog gesloten

Ook dagrecord in VK: ruim 189.000 nieuwe besmettingen

Ook in het Verenigd Koninkrijk is het dagrecord van het aantal besmettingen gebroken. In de afgelopen 24 uur zijn er 189.213 nieuwe besmettingen geregistreerd. Gisteren werden er 183.037 nieuwe gevallen gemeld.

In het afgelopen etmaal zijn 332 sterfgevallen gerapporteerd, dat waren er gisteren 57. Het aantal is nu hoog omdat er tussen 24 en 29 december geen sterfgevallen zijn gemeld vanwege de feestdagen.

Bijna 11.500 patiënten liggen er in het ziekenhuis. In een week tijd zijn er 4000 coronapatiënten bij gekomen.

Dagrecord in Spanje met ruim 161.000 nieuwe besmettingen

In Spanje zijn de afgelopen 24 uur 161.688 nieuwe positieve coronatests gemeld. Het is de tiende keer dat het dagrecord van het aantal besmettingen is gebroken en de tweede opeenvolgende dag dat er meer dan 100.000 nieuwe gevallen zijn geregistreerd.

Het gemiddelde over twee weken ligt nu op 1775 gevallen per 100.000 mensen. Gisteren lag dat aantal op ruim 1500 gevallen per 100.000 inwoners.

Ruim 80 procent van de 47 miljoen Spanjaarden is volledig gevaccineerd. En 80 procent van alle 60-plussers heeft een boosterprik gehad.

Amerikaanse gezondheidsdiensten: ga niet op cruisevakantie

Mensen kunnen beter niet aan boord van een cruiseschip gaan, ook al zijn ze volledig gevaccineerd. Dat adviseren de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention na een reeks uitbraken op cruiseschepen.

De gezondheidsdiensten stellen dat het virus zich makkelijk kan verspreiden op schepen. De waarschuwing is een klap voor de sector die net begon op te krabbelen, nadat die maandenlang had stilgelegen door de pandemie. Cruiseschepen mogen sinds juni weer varen, maar wel onder strikte voorwaarden. Zo moet iedereen aan boord gevaccineerd zijn.

Vorig jaar, aan het begin van de pandemie, vonden er regelmatig uitbraken plaats op cruiseschepen. Het leidde ertoe dat schepen lang op zee rondvoeren voordat ze ergens konden aanleggen.

Ook deze week nog werden schepen geweigerd in havens in het Caribisch gebied. De Odyssey of the Seas van Royal Caribbean International, waarop vorige week 55 mensen positief hadden getest, mocht niet afmeren in de havens van Curaçao en Aruba. De Carnival Freedom van Carnival Cruises werd vanwege het aantal coronagevallen geweerd in Bonaire.

Israël keurt vierde prik goed voor kwetsbaren

Israël heeft het geven van een vierde vaccindosis goedgekeurd voor mensen die kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Het is het eerste land dat een vierde prik gaat geven. Een hoge ambtenaar het ministerie van Volksgezondheid zegt dat de beslissing is genomen op basis van vroeg onderzoek. Later zal worden besloten of ook andere groepen een vierde prik krijgen.

Israël was eind vorig jaar een van de eerste landen die begonnen met de vaccinatiecampagne. Ook afgelopen zomer liep het land voorop met het toedienen van de boosterprik.

Zo pakken onze buurlanden de omikronvariant aan

De omikronvariant verspreidt zich snel in heel Europa, maar Nederland zit als enige land in lockdown. Welke maatregelen nemen andere landen om ons heen, en waarom?

Meer dan 20.000 Nederlanders met de trein naar België

Zeker 20.500 Nederlanders zijn de afgelopen drie dagen met de trein naar België gereisd. Dat meldt NRC op basis van een schatting van de Belgische federale politie die tot stand kwam in samenspraak met het Belgische spoorbedrijf NMBS.

Een woordvoerder van de spoorwegen zegt tegen de krant dat de meeste Nederlanders naar Belgische steden gingen om te winkelen. De overgrote meerderheid reisde naar Antwerpen. Een deel ging naar Gent of naar de kust.

De NS en NMBS riepen gisteren op om alleen de trein naar België te pakken als dat noodzakelijk is. Vanwege het grote aantal passagiers werden tussen Antwerpen en Roosendaal langere treinen ingezet.

Nederlanders opgepakt in Antwerpen: 'Dronkenlappen vlogen elkaar in de haren'

In Antwerpen zijn gisteravond twaalf Nederlanders aangehouden na twee vechtpartijen. De politie spreekt over "dronkenlappen die elkaar in de haren vlogen". De aanhoudingen waren op de Grote Markt en de Vlaamsekaai. De verdachten gingen met elkaar op de vuist. Een van hen raakte gewond en is naar het ziekenhuis gebracht. Toen de politie in actie kwam, werden de relschoppers ook agressief tegen de agenten.

De verdachten zijn onder bestuurlijke voorwaarde gearresteerd, wat betekent dat de politie hen weer vrijlaat als ze geen gevaar meer vormen. De relschoppers krijgen geen aantekening op het strafblad, maar mogelijk wel een geldboete.

Volgens Omroep Brabant komen twee Nederlandse verdachten uit Breda, een uit Eindhoven en een aantal uit Deurne. Naast de twaalf Nederlanders zijn er ook enkele Belgen opgepakt.

Rutte is geboosterd met Moderna-vaccin

Demissionair premier Rutte heeft zijn boosterprik gehaald. Op Twitter zegt hij dat hij een prik met het vaccin van Moderna heeft gehad. Hij roept iedereen op de extra prik te gaan halen. "Zo bescherm je jezelf en je omgeving, en zorgen we samen dat de druk op de zorg afneemt."

De Jonge: gisteren dagrecord boosterprikken

In totaal zijn gisteren 253.760 boosterprikken gezet. Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid zegt dat het om een dagrecord gaat.

Sinds het begin van de boostercampagne zijn ruim 3.8 miljoen extra prikken gezet. De boostervaccinatiegraad ligt nu op 24,1 procent.

Dit jaar meer dan 7 miljoen coronatests voor Testen voor Toegang

Afgelopen jaar zijn meer dan 7 miljoen gratis coronatests afgenomen voor Testen voor Toegang. Daarmee kon iedereen met een negatief testbewijs toegang krijgen tot evenementen, cultuur, sport en de horeca. Organisator Stichting Open Nederland laat weten dat er meer dan 7,8 miljoen afspraken zijn gemaakt. Dat betekent dat een deel van de afspraken niet is nagekomen.

Bijna 70 procent van alle testen is in de laatste drie maanden van dit jaar afgenomen. Het vaakst gebeurde dat voor de horeca, met 2,4 miljoen testen. Daarna volgden een bezoek aan een evenement (1,2 miljoen), discotheek (800.000), bezoek van een sportwedstijd (620.000) of zelf sporten (600.000).

Het testen gebeurde op 850 locaties verspreid door het hele land. De drukstbezochte testlocatie was de RAI in Amsterdam, bijna 100.000 mensen zich lieten testen om eropuit te kunnen.

RIVM: 14.868 positieve coronatests, gemiddeld lichte daling

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 14.868 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 890 minder dan gisteren.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.599 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 4 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 40 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 44 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

Wederom drukte op wegen richting Antwerpen

De snelweg naar Antwerpen is opnieuw druk door de vele Nederlanders die de Belgische stad bezoeken. Vanwege de lockdown in eigen land gaan veel mensen een dagje winkelen bij de 'buren'.

Het is wel rustiger dan eerder deze week, meldt de ANWB. Ook de treinen lijken iets minder druk dan gisteren. Toch is het volgens de NS niet mogelijk om genoeg afstand te houden in de wagons.

NS raadt mensen af met de trein naar België te reizen, tenzij het noodzakelijk is.

Kapper Rosita Eemers protesteert tegen de gedwongen sluiting

'Dit heeft mij 30.000 euro gekost'

'Scholen alleen open als veiligheid voorop staat'

Onderwijsorganisaties pleiten ervoor om de scholen alleen te openen als veiligheid en gezondheid voorop staan. Ze moeten bovendien in lijn zijn met de internationale richtlijnen, zegt onderwijsvakbond Leraren in Actie (LIA).

"Scholen moeten pas heropend worden als er een gedegen plan is. Een veilige en gezonde werkomgeving is een recht. Net zoals het voor de overheid een plicht is epidemieën te bestrijden", aldus LIA.

Kinderrechtenorganisatie Unicef en tientallen andere organisaties zeggen het onacceptabel te vinden als de scholen in het begin van het nieuwe jaar dicht zouden blijven. Het kabinet besluit maandag of de scholen op 10 januari weer opengaan of langer gesloten moeten blijven.

1870 coronapatiënten in het ziekenhuis, aantal licht gedaald

In de ziekenhuizen zijn 137 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 19 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 1870 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1978), van wie 505 op de IC (gisteren: 528), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 13 patiënten in Duitsland op de IC, hetzelfde aantal als gisteren.

Gisteren lagen in totaal 1978 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 528 op de IC.

In de onderstaande grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:

Medewerkers Noordwest Ziekenhuis kunnen familie laten boosteren

Het Noordwest Ziekenhuis in Alkmaar gaat medewerkers de mogelijkheid geven om vier familieleden of naasten te laten boosteren. Het gaat om zo'n 15.000 mensen.

Het mes snijdt aan twee kanten, zegt woordvoerder Rinske de Wit-Brandsma bij NH Nieuws. Het ziekenhuis ontlast de drukke GGD en creëert "een veilige omgeving voor onze medewerkers".

Wat woordvoerder Harry Katstra van de GGD Noord-Holland-Noord betreft, hoeft de organisatie niet te worden ontlast. "We lopen zelfs wat voor op het landelijk gemiddelde", reageert hij. Toch vindt hij het inenten van familie en naasten van zorgmedewerkers een prima initiatief.

Strengere maatregelen in Italië: 'Lockdown voor de ongevaccineerden'

De coronamaatregelen in Italië worden vanaf 10 januari strenger. De regering heeft aangekondigd dat de regels vooral gaan gelden voor ongevaccineerden. Italiaanse media spreken daarom van een "lockdown voor de ongevaccineerden".

Mensen zonder prik mogen over twee weken niet meer naar een hotel, beurs of festival. Hetzelfde geldt voor skiliften en het OV. De nieuwe regels gaan zeker tot 31 maart gelden.

De nieuwe maatregelen volgen op een sterke stijging van het aantal besmettingen. Gisteren werden meer dan 98.000 nieuwe besmettingen vastgesteld.

2021 was voor musea nog slechter dan 2020

Het was dit jaar wederom schrapen voor Nederlandse musea. Ze hebben nog minder publiek ontvangen dan vorig jaar.

De sluiting was dit jaar nog langer dan vorig jaar. Pas op 5 juni mochten de musea weer open en met ingang van de lockdown op 19 december zijn de deuren weer dicht. Ook bleven veel mensen weg door angst voor drukke plekken en door een lager maximum aantal bezoekers.

Bij het Van Gogh Museum in Amsterdam kwamen dit jaar 366.000 mensen langs, vorig jaren waren dat nog 517.000. Vóór corona in 2019 was het museum goed voor 2,1 miljoen bezoekers.

Turkije neemt zelfgemaakt vaccin in gebruik

Turkije heeft een zelfgemaakt coronavaccin in gebruik genomen. De spuiten worden gezet in ziekenhuizen en het middel heet Turkovac.

De vaccins van het Chinese Sinovac en Pfizer/BioNTech worden al gebruikt in het land. Turken die eerst een spuitje met een van die middelen hebben gekregen, kunnen daarna ook het nieuwe vaccin krijgen. "Ongeacht wat voor vaccin je eerder hebt gekregen, je kan Turkovac krijgen als booster", zei minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.

President Erdogan maakte vorige week bekend dat het nieuwe vaccin met een spoedprocedure was goedgekeurd. Over de effectiviteit heeft Turkije nog geen details naar buiten gebracht.

Deense hoofdstad Kopenhagen breekt besmettingsrecords

De ranglijst met het aantal coronabesmettingen van de Europese gezondheidsdienst ECDC wordt sinds vandaag aangevoerd door Kopenhagen. In de Deense hoofdstad zijn 74.401 positieve tests gemeld in de afgelopen twee weken.

Omgerekend komt dat neer op 1 besmetting op elke 25 inwoners, waarmee Kopenhagen een nieuw Europees record heeft. Het vorige besmettingsrecord op op naam van het Franse overzeese gebiedsdeel Guadeloupe.

Op dit moment is Denemarken de grootste coronabrandhaard van Europa.

Vorige week was Oostenrijk de grootste brandhaard van Europa, meldt het ANP. Nu staat het land op rood in plaats van donkerrood omdat de situatie daar verbeterd is.

1985 en 1986 zijn aan de beurt voor de boosterprik

Het ministerie van Volksgezondheid meldt dat een nieuwe groep aan de beurt is voor een boosterprikafspraak. Die kan gemaakt worden via internet.

Een afspraak kan drie maanden na de laatste prik gemaakt worden.

Wanneer iemand aan de beurt is hangt onder meer af van de opkomst:

Boze kappers geven etalagepoppen een knipbeurt

Meer dan 200 kappers in het hele land voeren actie tegen de gedwongen sluiting wegens corona. Ze hangen spandoeken op, delen koffie uit en zetten etalagepoppen buiten die ze een knipbeurt geven.

"Wij protesteren omdat we niet tot nauwelijks steun krijgen van de overheid tijdens de noodgedwongen sluiting", zegt Daniëlle Lap van Sandra's Hairstudio in Veendam bij RTV Noord. Het probleem is dat veel kappers nu geen steun kunnen aanvragen omdat ze een partner hebben die wel gewoon verdient.

Maar de financiële problemen zijn groot. "Als ik na 14 januari niet meer open mag, kan ik de tent definitief sluiten", stelt haar collega Dilber Koktas van Elite Beauty & Cosmetics in Almelo bij RTV Oost. "Veel van mijn inventaris is geleased en moet gewoon worden betaald en er is geen enkele compensatie van de overheid."

Na de actie van vandaag willen de actievoerende kappers een petitie aanbieden aan de Tweede Kamer.

Extra ruimtes in ziekenhuizen Engeland vanwege verwachte besmettingen

In Engelse ziekenhuizen komen extra ruimtes om coronapatiënten op te vangen. Volgens de Britse gezondheidsdienst NHS zijn die nodig vanwege het hoge aantal besmettingen dat door de omikronvariant wordt verwacht. Volgens medisch chef Stephen Powis van de Britse gezondheidsdienst NHS leeft de dienst momenteel "op voet van oorlog" met het virus.

Het gaat in totaal om acht tijdelijke onderkomens, die allemaal plek hebben voor 100 patiënten. Sky News meldt dat ze zijn vernoemd naar verpleegkundige Florence Nightingale. Er komt personeel te werken met en zonder een medische achtergrond. De extra ruimtes zijn niet bedoeld voor mensen die ernstig ziek zijn, maar voor patiënten die (nog) niet fit genoeg zijn om naar huis te gaan.

Er is ook gekeken naar meer locaties voor nog meer extra ruimtes. Er zou plek zijn voor nog eens 4000 bedden, onder meer in sporthallen en onderwijsruimtes.

Driehoek verbiedt grote anticoronademonstratie in Amsterdam

Een grote demonstratie tegen coronamaatregelen die voor zondag gepland stond in Amsterdam, is verboden door de driehoek van burgemeester, officier van justitie en politie.

Volgens de gemeente is er geen vertrouwen dat de demonstratie op het Museumplein ordelijk verloopt. De organisatie Samen voor NL heeft volgens de gemeente aangekondigd dat ze de confrontatie wil opzoeken en de regels gaat overtreden.

Ook heeft de politie sterke aanwijzingen dat "groepen die uit zijn op ongeregeldheden en bereid zijn om geweld te gebruiken" zich onder de demonstranten willen mengen.

Bobsleeteam Canada moet door corona belangrijke bekerwedstrijd laten schieten

Tien sporters van het Canadese bobsleeteam zitten in aanloop naar de Olympische Spelen in quarantaine. Ook drie leden van de technische staf moeten binnen blijven.

Door de corona-uitbraak mist het team volgens het Canadese medium de Squamish Chief een wereldbekerwedstrijd in Sigulda in Letland. Dat is zuur voor de sporters omdat daar belangrijke punten voor de wereldranglijst zijn te halen. Die bepaalt uiteindelijk wie zich kwalificeert voor de Spelen.

Op 8 en 9 januari zijn nog punten te behalen in Winterberg en op 15 en 16 januari in Sankt Moritz. Begin februari beginnen in Peking de Olympische spelen.

Eerste Vlaamse kinderen krijgen coronaspuit tijdens testdag

In de Vlaamse gemeente Gooik wordt vandaag begonnen met het vaccineren van kinderen van 5 tot en met 11 jaar oud. In Brussel is vorige week al begonnen met het vaccineren van kinderen tegen corona.

Het gaat om een testdag waarin wordt gekeken hoe ruimtes kindvriendelijk kunnen worden ingericht. Er wordt ook gekeken naar de tijd die nodig is om de kinderen een prik te geven. Ze krijgen het vaccin van Pfizer/BioNTech maar wel in een kleinere dosis dan volwassenen, meldt de Belgische omroep VRT.

Voor de eerste prikdag in Vlaanderen zijn 200 uitnodigingen verstuurd, maar het is de vraag hoeveel kinderen komen opdagen. We zijn zelf ook benieuwd naar het aantal. We gaan er wel van uit dat het aantal lager zal liggen dan bij de volwassen bevolking, omdat kinderen zelf minder gebaat zijn bij de vaccinatie", zegt woordvoerder Joris Moonens van het Belgische Agentschap Zorg en Gezondheid.

Vijftien andere vaccinatiecentra in Vlaanderen zijn ook begonnen met het sturen van uitnodigingen voor kinderen. De verwachting is dat de eerste coronaspuiten daar begin januari gezet worden.

Ook in het Duitse Oldenburg zijn veel Nederlandse dagjesmensen

Zo druk als op de weg naar Antwerpen is het er niet, maar ook in Duitsland zijn er steeds meer Nederlanders die winkelen en een hapje gaan eten.

"Even naar buiten", zegt een Nederlandse vrouw die met haar zoon aan het winkelen is in de Noord-Duitse stad Oldenburg bij RTV Noord. "Eens een keer wat anders." De vrouw waant zich in een andere wereld. "Het is net alsof er hier niks aan de hand is. Afgezien dan van de mondkapjes, want dat doen ze hier weer beter, vind ik."

Hoewel ook in Duitsland het aantal besmettingen stijgt, zei de nieuwe Duitse minister van Volksgezondheid eerder al dat het land niet opnieuw in lockdown gaat. Er wordt in restaurants streng gecontroleerd op je coronapas (2G), maar alles is gewoon open.

En dat heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op Nederlanders. In de parkeergarages in Oldenburg staat het vol met auto's met gele kentekenplaten.

Zorgen bij Hartstichting: 'Patiënten zochten minder vaak hulp bij beroerte'

Minder mensen in de regio Rotterdam zochten vorig jaar medische hulp bij beroerteklachten. De Hartstichting maakt zich zorgen omdat "aannemelijk is dat mensen onnodige gezondheidsschade hebben opgelopen".

Sinds de uitbraak van corona zijn vorig jaar 29 procent minder beroertes en 37 procent minder TIA's gezien door artsen, stelt de Hartstichting op basis van onderzoek dat is gedaan door het Erasmus MC. Daarin zijn huisartsgegevens van 167.000 mensen in de regio Rotterdam bekeken. Cijfers uit andere regio's moeten volgens huisarts-epidemioloog Evelien de Schepper van het Erasmus MC bevestigen of daar hetzelfde beeld naar voren komt.

De vrees van de Hartstichting is dat slachtoffers van een beroerte ook dit jaar zorg hebben gemeden en dat het ook de komende tijd doorgaat, vooral tijdens de huidige lockdown. "Mensen vinden het vaak al moeilijk genoeg om de ernst van de beroertesignalen in te schatten. Waardoor zij niet direct hulp zoeken. Corona lijkt dit nog verder te bemoeilijken", zegt directeur Floris Italianer.

De Hartstichting drukt mensen op het hart direct 112 te bellen bij klachten die kunnen wijzen aan een beroerte. De meest voorkomende signalen zijn een scheve mond, verwarde spraak of een lamme arm. Jaarlijks krijgen in Nederland zo'n 40.000 mensen een beroerte en zo'n 54.000 mensen een TIA.

Aftelmoment NPO mogelijk anders, presentator in quarantaine

Het aftelmoment van de NPO wordt dit jaar mogelijk gedaan via Zoom. NOS-presentator Herman van der Zandt, die het aftellen verzorgt, zit in quarantaine omdat een "close contact" van hem corona heeft.

De presentator moet nu vijf dagen binnenblijven, vertelde hij gisteravond in het NPO Radio 1-programma NOS Met het Oog op Morgen. Vanwege de coronabesmetting in zijn directe omgeving deed hij ook via Zoom mee aan het jaarlijkse presentatorendebat.

Het aftelmoment zou Van der Zandt presenteren vanuit het Top 2000-café. "Er wordt nog aan gepuzzeld hoe we dat gaan doen", zei de presentator. Het aftellen is te zien na de oudejaarsconference van Peter Pannekoek.

Kijk hier naar het aftelmoment van vorig jaar:

Het nationale aftelmoment naar 2021

Omikron verspreidt zich ook op Bonaire

Op Bonaire is voor het eerst de omikronvariant van het coronavirus vastgesteld, heeft arts Michel Mercuur namens de overheid van het eiland bekendgemaakt. Er zijn volgens de arts onlangs zestig monsters ter controle naar Aruba gestuurd, in zeventien gevallen werd de omikronvariant aangetroffen. De meeste mensen zijn in het buitenland besmet geraakt, maar een aantal is geïnfecteerd op het eiland zelf.

Mercuur gaat ervan uit dat het aantal besmettingen nu snel stijgt, ook vanwege de vele toeristen die rond de Kerst naar Bonaire kwamen.

Eerder was de variant al op Curaçao en Aruba aangetroffen. In beide landen was woensdag sprake van een recordaantal besmettingen: 555 op Curaçao en 667 op Aruba.

Op Bonaire waren er gisteren 129 gevallen van covid-19. Van de 74 binnengekomen testresultaten op woensdag waren er 32 positief. Er liggen zes personen in het ziekenhuis met corona

Britse dj betuigt spijt in Nieuw-Zeeland

De Britse dj Robert Etheridge, bekend onder de naam Dimension, heeft zijn excuses aangeboden aan Nieuw-Zeelanders. Hij testte onlangs positief op corona en bleek de omikronvariant onder de leden te hebben. Na een periode van tien dagen in quarantaine was hij er in het land op uit gegaan, zonder te wachten op de uitslag van de laatste coronatest die op dag 9 van de quarantaine bij hem was afgenomen. Die bleek positief, maar toen had Etheridge zich al in het uitgaansleven van Auckland gestort.

De dj was het eerste geval van omikron dat in Nieuw-Zeeland is vastgesteld. Etheridge was naar het land afgereisd om op Oudejaarsavond op te treden bij een festival. Hij zat eerst een week in een quarantainehotel en daarna nog drie dagen in zelfisolatie.

Etheridge zegt dat het hem spijt. Hij erkent dat hij een risico vormde voor mensen. Hij zou vanwege een misverstand de testuitslag niet hebben afgewacht. De dj benadrukt dat hij daarvoor drie keer negatief was getest en dat hij er niet meer op had gerekend een positieve uitslag te krijgen. Etheridge heeft een aantal berichten van zijn sociale media gewist, nadat hij hatelijke reacties had gekregen.

Minister Chris Hipkins, die het coronabeleid in zijn portefeuille heeft, zei eerder dat hij teleurgesteld was in Etheridge.

Kappers voeren actie tegen gedwongen sluiting

In het hele land protesteren kappers vandaag tegen hun gedwongen sluiting vanwege corona. Naar verwachting doen kappers in zeker 250 gemeenten mee aan de actie. Ze vinden dat ze te weinig compensatie krijgen van de overheid en ook zouden de regels onduidelijk zijn.

Het gaat om kleinschalige demonstraties. Sommige kappers hebben zich voorgenomen etalagepoppen in de kappersstoelen te zetten. Een kapper in Zierikzee gaat voor zijn zaak staan met koffie en cake en een rouwband om. Ook wil hij een toespraak houden. De kappers willen zo aandacht vragen voor de gevolgen van de gedwongen sluiting.

Kappersbranchevereniging ANKO was niet betrokken bij de voorbereiding van de acties, maar steunt ze wel. De ANKO zegt dat veel kappers buiten de steunregelingen vallen. Ook zouden er ondernemers zijn die geen steun durven aan te vragen, omdat ze de vorige keer forse bedragen moesten terugbetalen.

Gommers betreurt uitspraken: wilde niet minachtend doen over virus

Intensivist Diederik Gommers betreurt uitspraken die hij heeft gedaan in een online interview over de impact van de coronamaatregelen op jongeren. In het bijna 20 minuten durende gesprek zei Gommers "de hele covid is peanuts" en "alle jongeren worden er helemaal niet ziek van". Op Instagram laat hij weten dat het daarmee niet zijn bedoeling was om minachtend te doen over het virus.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van donderdag 30 december 2021. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.