Tienduizenden betogen tegen beperkingen in Wenen • Storing coronatest.nl verholpen
- Welkom in het coronablog van zaterdag 11 december.
- 17.828 positieve tests, 2764 in ziekenhuizen van wie 655 op de IC.
- Nieuw-Zeelander laat zich 10 keer vaccineren voor geld.
- Ruim kwart Nederlanders sport minder of niet meer
Tienduizenden demonstreren tegen maatregelen Oostenrijk
In de Oostenrijkse hoofdstad Wenen hebben volgens schattingen van de politie zo'n 44.000 mensen meegedaan aan een protestmars tegen de coronamaatregelen. De betogers zijn het niet eens met de vaccinatieplicht die in februari in het land ingaat. Ook is gedemonstreerd tegen de lockdown die al drie weken van kracht is.
Die lockdown eindigt morgen voor iedereen die gevaccineerd is of genezen. Voor ongevaccineerden blijft de lockdown voorlopig nog gelden. Voor de totale lockdown mochten ongevaccineerden al niet naar buiten, behalve om te gaan werken of om naar essentiële winkels te gaan.
De afgelopen weken waren er meerdere grote coronademonstraties in Wenen. Daar kwamen iedere keer meer dan 40.000 mensen op af.
Zeven aanhoudingen bij coronaprotest op kerstmarkt Vlaardingen
Bij een coronaprotest in Vlaardingen zijn zeven betogers aangehouden omdat ze agenten zouden hebben beledigd.
De demonstranten waren samengekomen bij de ingang van de kerstmarkt in Vlaardingen, die alleen toegankelijk is voor bezoekers met een coronatoegangsbewijs. Dat zijn mensen die zijn gevaccineerd, genezen of getest. De betogers zijn het niet eens met de coronapas.
GGD GHOR: Storing testafsprakensite opgelost
De storing op de websites coronatest.nl en coronavaccinatie-afspraak.nl is opgelost. Volgens een woordvoerder van koepelorganisatie GGD GHOR Nederland ging het om een technische storing. "Het proces stokte daar waar mensen probeerden in te loggen."
De storing ontstond rond 11.00 uur, op het moment dat de GGD de geboortejaartallen 1953 of 1954 openzette om online een vaccinatieafspraak te kunnen maken. Of het probleem ook toen ontstaan is, durft GGD GHOR niet te zeggen. Door de storing was het niet mogelijk om online een test- of vaccinatieafspraak te maken. Ook het bekijken van een testuitslag was niet mogelijk.
17.828 positieve tests, gemiddeld daling
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 17.828 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 302 meer dan gisteren.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 19.329 positieve tests per dag geregistreerd,11 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.
Sinds 4 december geldt er een aangepast testbeleid. Mensen met lichte klachten kunnen nu ook volstaan met een zelftest. Als de test positief uitvalt, moet die persoon alsnog naar de GGD voor een PCR-test. Hierdoor kunnen de besmettingscijfers worden vertekend.
70 overleden covid-patiënten
Bij het RIVM werden 70 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 62 doden per dag, tegen 53 doden per dag een week eerder.
In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:
2764 coronapatiënten in het ziekenhuis
In de ziekenhuizen zijn 301 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 41 nieuwe patiënten bij.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 2764 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 2803), van wie 655 op de IC (gisteren: 655), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 21 patiënten in Duitsland op de IC.
In onderstaande drie grafieken zie je hoe de instroom en bezetting in de ziekenhuizen zich heeft ontwikkeld, en wat de ruimte op de intensive cares is:
Onderzoek naar mogelijkheid Elfstedentocht in coronatijd
Als het koud genoeg wordt kan het er deze winter van komen: het bestuur van de Elfstedenvereniging onderzoekt de mogelijkheid om een Elfstedentocht in coronatijd te verrijden.
Het bestuur wil een oplossing zoeken "binnen de beperkingen" die als gevolg van de pandemie gelden, zei voorzitter Wiebe Wieling vanochtend op de jaarvergadering van de Koninklijke Vereniging de Friesche Elf Steden.
Dat is opmerkelijk, constateert Omrop Fryslân. Vorig jaar zei Wieling al in november dat er in coronatijd geen Elfstedentocht zou komen. Het verschil is dat er toen nog bijna niemand gevaccineerd was, nu geldt dat voor meer dan 80 procent van de Nederlandse bevolking.
Man aangehouden om mogelijk maken zelfbesmetting met coronavirus
De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft een man aangehouden die in verband wordt gebracht met de website "jaikwilcorona.nl".
Op de website kon een zogenoemde coronakit worden besteld, waarmee een koper zichzelf kon besmetten met het coronavirus. Alles wat nodig was voor een bewuste besmetting zou gemakkelijk en snel in de brievenbus worden geleverd. De website is al eerder door het hostbedrijf offline gehaald.
Na zo'n bewuste besmetting konden mensen een herstelbewijs krijgen. Hiermee speelde de verdachte vermoedelijk in op het mogelijk 2G- beleid, zegt de FIOD. In een 2G-systeem krijgen alleen nog mensen die gevaccineerd of hersteld zijn toegang tot evenementen en een deel van de horecagelegenheden.
Het onderzoek wordt geleid door het Functioneel Parket. Waar de man precies van beschuldigd wordt, heeft de FIOD niet bekendgemaakt.
Corona-afspraak maken niet mogelijk door storing
Door een storing is het niet mogelijk om online test- of vaccinatieafspraken te maken, meldt GGD GHOR Nederland. Ook testuitslagen bekijken is op dit moment niet mogelijk. Mensen die een testafspraak willen maken wordt geadviseerd te bellen met 0800-1202.
Voor het online maken van een vaccinatieafspraak of het checken van een testuitslag vraagt de GGD GHOR om het later nog eens te proberen. De oorzaak van de storing is niet bekend. Ook is niet duidelijk hoelang die nog gaat duren. Een woordvoerder zegt dat als de storing lang aanhoudt, mensen gebeld gaan worden met hun testuitslag.
Door de storing zijn onder meer mensen met geboortejaar 1953 en 1954 getroffen die met ingang van vandaag een afspraak voor een boosterprik konden maken.
Ruim kwart Nederlanders sport minder of niet meer
Ruim een kwart van de Nederlanders sport door de avondlockdown minder of is zelfs helemaal gestopt. Dat zegt sportkoepel NOC*NSF op basis van de maandelijkse Sportdeelname Index.
Sportaccommodaties moeten om 17.00 uur leeg zijn en mogen tot 05.00 uur niet open.
"Deze cijfers komen helaas niet als een verrassing", zegt algemeen NOC*NSF-directeur Marc van den Tweel. "We zien dat veel Nederlanders, zeker kinderen en jongeren, echt een sportclub nodig hebben om te sporten en voldoende te bewegen. De noodgedwongen sluiting maakt dat niet langer mogelijk, omdat de meeste sportactiviteiten normaal gezien in de vroege avond plaatsvinden."
Ambulances in Den Haag maakten recordaantal spoedritten
Ambulances in Den Haag en omgeving hebben nog nooit zo veel spoedritten gereden als dit jaar, schrijft het AD.
Naast de spoedritten voor slachtoffers van ongelukken, steekpartijen en andere acute zaken vervoeren de ambulances in de regio Den Haag veel coronapatiënten, zegt een woordvoerder van de regionale ambulancedienst RAV Haaglanden.
"Dat zijn niet alleen patiënten die van huis naar een ziekenhuis vervoerd worden, maar ook vervoer van patiënten die worden overgeplaatst naar een andere zorginstelling, zoals van een ziekenhuis naar een verpleeg- of verzorgingshuis, revalidatiecentrum of hospice. Het aantal ambulanceritten waarbij een vastgestelde coronabesmetting of hoge verdenking daarvan een rol speelde, wordt nauwkeurig bijgehouden. Met 1937 covid-gerelateerde ritten is vorige maand een record bereikt."
Prinses Beatrix is hersteld van corona
Prinses Beatrix is hersteld van corona. "Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix der Nederlanden is klachtenvrij en mag uit isolatie", meldt de Rijksvoorlichtingsdienst in een persbericht. "Prinses Beatrix dankt iedereen hartelijk voor de vele blijken van betrokkenheid."
De voormalige koningin werd vorig weekend positief getest op corona en was sindsdien thuis in isolatie met milde verkoudheidsklachten. Maandag liet koning Willem-Alexander weten dat het goed met haar ging.
'Opschalen capaciteit is uitweg uit crisis', en drie andere misverstanden over de IC
Nederland heeft te veel bezuinigd op de zorg en verder is het ophogen van het aantal IC-bedden de oplossing van de crisis. Het zijn de afgelopen maanden veelgehoorde argumenten in de discussie over de problemen op de intensivecareafdelingen, maar kloppen ze wel?
Het is bijvoorbeeld niet realistisch om te zeggen dat als er meteen meer IC-personeel was opgeleid, het dit jaar niet uit de hand gelopen was. Het bijscholen van personeel dat al medisch opgeleid was vóór de pandemie, had volgens deskundigen wel soelaas kunnen bieden; verpleegkundigen hadden speciaal 'bijgetraind' kunnen worden.
Wij zetten een aantal belangrijke misvattingen over de IC's op een rij.
Lockdown zorgt voor drukte bij organisaties die kwetsbare groepen helpen
Huiselijk geweld lijkt sinds het verzwaren van de coronamaatregelen, vorige maand, weer toe te nemen. Bij organisaties die kwetsbare groepen helpen, wordt het weer drukker.
"We zitten echt vol", zegt Rowan Traas, die vrouwen en kinderen die vluchten voor huiselijk geweld onderdak biedt in een Blijf-van-m'n-Lijfhuis in Friesland. "Er is minder plek, de wachtlijsten zijn langer. En tegelijk zijn er noodsituaties waar we acuut een moeder en haar kinderen opvang moeten bieden. Daardoor komen we voor lastige afwegingen te staan."
Ook bij de Kindertelefoon, waar kinderen in vertrouwen met vrijwilligers kunnen bellen, is het druk. "We hebben dagelijks 1200 gesprekken", zegt directeur Roline de Wilde. "Dat is 20 procent meer dan voor de coronacrisis begon."
Nieuw-Zeelander laat zich 10 keer vaccineren voor geld
In Nieuw-Zeeland is een onderzoek gestart naar een man die zich op één dag tien keer heeft laten vaccineren tegen corona. Volgens de website Stuff werd de man betaald om zich namens anderen te laten prikken.
Een medewerker van het ministerie van Gezondheid zegt tegen Stuff de zaak heel serieus te nemen. Waar het incident heeft plaatsgevonden, wil het ministerie niet zeggen.
Vaccinoloog Helen Petousis-Harris zegt dat de man zich na de vaccinaties behoorlijk beroerd zal hebben gevoeld. Als er een te grote dosis wordt toegediend, levert dit waarschijnlijk ook een heftigere reactie op van het immuunsysteem. "Het is ontzettend dom om dit te doen."
Overigens is de man ook niet extra beschermd. Het kan zelfs averechts werken, zegt immunoloog Graham Le Gros. "Immuunsystemen zijn niet lineair, je hebt precies de juiste hoeveelheid nodig om een echt krachtige, mooie immuunrespons te krijgen die je beschermt."
Viroloog Van Ranst schenkt 4000 euro schadevergoeding van Willem Engel aan Covax
De Belgische viroloog Marc Van Ranst schenkt de 4000 euro schadevergoeding die Willem Engel aan hem moet betalen aan het Covax vaccinatie-programma van de WHO. Dat zegt Van Ranst op Twitter. "Zo steunen wappies het vaccinatieprogramma van het VN-kinderfonds. Die gedachte maakt mij blij", schrijft hij.
Viruswaarheid-voorman Engel sleepte Van Ranst voor de rechter. Hij was het ermee oneens dat de Belg hem een virusontkenner noemde. Maar een rechter sprak de viroloog donderdag vrij van laster.
Buitenlandse bedrijven kopen voor spotprijs mondkapjes van overheid
Het ministerie van Volksgezondheid verkoopt miljoenen mondkapjes, gekocht met belastinggeld, voor spotprijzen door aan buitenlandse opkopers, meldt Nieuwsuur.
Het ministerie houdt sinds het begin van de coronacrisis een noodvoorraad aan van ongeveer 700 miljoen mondkapjes. 300 miljoen daarvan dreigen volgend jaar over de datum te raken. Daarom probeert het ministerie daar nu vanaf te komen.
Welkom
Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van zaterdag 11 december. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.