liveblog

Donkere wolken boven Zwolle • Cambuur viert feest • Kopkracht Sparta te veel voor Willem II

liveblog gesloten

Tot morgen!

Bedankt voor het volgen van ons liveblog. Morgen zijn we terug met nog vijf wedstrijden in de 12de speelronde. Alle topclubs komen nog in actie. Tot dan!

Programma speelronde 12

PSG wint weer, mede dankzij onbaatzuchtige Wijnaldum

Paris Saint-Germain heeft zijn dominante positie in de Franse competitie verstevigd. De koploper won met 3-2 op bezoek bij Bordeaux en staat daardoor na dertien speelronden al tien punten voor op achtervolger Lens.

Georginio Wijnaldum viert de 1-0 met Neymar

Hoofdrol voor Van Ottele tegen oude club: 'Uiteindelijk redelijk tevreden'

Ansu Fati mist WK-kwalificatieduels

Ansu Fati moet de komende WK-kwalificatiewedstrijden met Spanje tegen Griekenland (uit) en Zweden (thuis) missen vanwege een hamstringblessure. De 19-jarige aanvaller raakte zaterdag geblesseerd in het competitieduel van FC Barcelona met Celta. Hij werd bij rust bij een 3-0 voorsprong (één goal Ansu Fati) vervangen. Het werd uiteindelijk 3-3.

De Spaanse bondscoach Luis Enrique heeft Espanyol-aanvaller Raúl de Tomás opgeroepen als vervanger. Fati zou na tien maanden afwezigheid vanwege een knieblessure juist zijn rentree maken in de Spaanse selectie. Zweden leidt WK-kwalificatiegroep B met 15 punten, voor Spanje met 13 en Griekenland met 9.

Vriends voelt zich God in Frankrijk na zijn twee treffers

Real klopt stadgenoot Vallecano

Real Madrid nam met een 2-1 thuiszege op stadgenoot Rayo Vallecano de koppositie weer over van Real Sociedad, dat zondag op bezoek gaat bij Osasuna. In de eerste helft schoot Toni Kroos op aangeven van Asensio hard raak en liep Karim Benzema de bal bij de tweede paal binnen uit een bekeken voorzet van David Alaba.

Na rust liet Real kansen liggen om de voorsprong verder uit te bouwen en bracht Rayo Vallecano onverwacht de spanning nog terug door een doelpunt van invaller Radamel Falcao. Daarna waren de bezoekers nog dicht bij de 2-2, maar Kroos haalde de bal van de lijn.

Stand eredivisie: donkere wolken boven Zwolle

Met vijf punten achterstand op nummer 17 Fortuna Sittard, dat twee wedstrijden minder speelde, ziet het er steeds slechter uit voor hekkensluiter PEC Zwolle. Sparta en Cambuur deden goede zaken.

Stand eredivisie

Cambuur wint jubileumduel en neemt verder afstand van hekkensluiter PEC

PEC Zwolle blijft troosteloos onderaan staan in de eredivisie. SC Cambuur werd beschouwd als een elftal dat te kloppen moest zijn, maar vertrok uiteindelijk met een betrekkelijk probleemloze zege uit de Hanzestad (1-2).

doelpunten pec zwolle - cambuur leeuwarden

PEC-CAM | 90+ Slotoffensief

Er komen tot ergernis van coach Henk de Jong nog zes minuten aan in de blessuretijd. Zes bange minuten voor Cambuur. Het slotoffensief van PEC is in volle gang.

PEC Zwolle - SC Cambuur 1-2

PEC-CAM | 79' DOELPUNT PEC ZWOLLE!

Huiberts kopt de voorzet van Paal binnen. De aansluitingstreffer. Het is voor Dean Huiberts zijn eerste eredivisiegoal in zijn 50 eredivisiewedstrijden.

PEC-CAM | 75' Zonder overtuiging

PEC Zwolle probeert het wel, maar speelt zonder overtuiging. Redan doet een poging, gered door Stevens, Adzic schiet net naast en Huiberts kopt in de handen van Stevens.

PEC Zwolle - SC Cambuur 0-2

Fraser wint weer van Grim

Henk Fraser wint opnieuw van Fred Grim. Als trainer heeft hij al zijn 7 competitieduels tegen clubs die door Grim geleid werden gewonnen. Willem II - Sparta eindigde in 0-3. Fraser, assistent-bondscoach, zal met een beter gevoel de interlandperiode ingaan.

PEC-CAM | 55' De Wit ontsnapt

Mees de Wit ontsnapt aan een rode kaart als hij een trappende beweging maakt richting de op de grond liggende Bangura. Hij krijgt geel van arbiter Sander van der Eijk.

PEC-CAM | 48' DOELPUNT SC CAMBUUR!

Een vrije trap van Maulun vliegt er bij de kruising in. Doelman Lamprou zit er nog aan.

Kostas Lamprou ziet de vrije trap van Robin Maulun in het doel gaan

Neymar eert overleden zangeres

Neymar opende de score namens Paris Saint-Germain bij Girondins de Bordeaux. Na zijn goal eerde hij de bij een vliegtuigongeluk omgekomen Braziliaanse zangeres Marília Mendonça. Hij toonde het T-shirt onder zijn shirt met onder meer de tekst "RIP MM". Inmiddels heeft Neymar ook de tweede goal gemaakt. Mbappé was twee keer de aangever bij de fraaie goals van de Braziliaan. PSG leidt bij rust met 2-0 bij Bordeaux.

Neymar

Sparta boekt tegen hulpeloos Willem II tweede zege van het seizoen

Sparta heeft zijn tweede zege van het seizoen binnen. In Tilburg werd het met z'n vorm tobbende Willem II met 3-0 geklopt, waardoor de Rotterdammers op de ranglijst over Fortuna Sittard spongen en in punten naast RKC Waalwijk en FC Groningen zijn gekomen.

Bekijk de samenvatting van Willem II - Sparta Rotterdam

PEC-CAM | Rust in Zwolle

In een matige wedstrijd tussen PEC Zwolle en SC Cambuur maakt Hoedemakers vooralsnog het verschil met een fraaie knal.

PEC Zwolle - SC Cambuur 0-1

SC Cambuur viert de 0-1 bij PEC Zwolle

WIL-SPA | 79' DOELPUNT SPARTA!

Dit keer niet Vriends, maar Emegha die binnenkopt namens Sparta.

Willem II - Sparta Rotterdam 0-3

Eerste assist in Serie A voor Koopmeiners

De ex-speler van AZ levert de assist op de 1-2 van Duvan Zapata namens Atalanta bij Cagliari. Het is zijn eerste assist in de Serie A.

Koopmeiners staat op het middenveld en Marten de Roon weer in de verdediging bij Atalanta. Bij Cagliari staat Kevin Strootman op het middenveld.

WIL-SPA | 70' Willem II machteloos

Willem II oogt machteloos in de tweede helft en slaagt er niet in een opening te vinden in de defensie van Sparta. Eerder voorkwam Wellenreuther dat Vriends uit een corner zijn derde goal van de avond binnenkopte.

Willem II - Sparta Rotterdam 0-2

PEC-CAM | 22' DOELPUNT SC CAMBUUR!

Hoedemakers vuurt Cambuur met een streep via de binnenkant van de paal naar de voorsprong bij PEC. Even daarvoor haalde Lamprou een hard schot van Schmidt nog uit de hoek. Dat was het eerste doelgevaar in een tot dan vlakke wedstrijd.

Mees Hoedemakers wordt na de 0-1 besprongen door Alex Bangura, rechts Erik Schouten

Dortmund verliest bij Leipzig en ziet Bayern verder uitlopen

Borussia Dortmund heeft in de Bundesliga de achterstand op Bayern München zien oplopen. De nummer twee van de ranglijst verloor bij Leipzig, 2-1. Bayern versloeg Freiburg (2-1) en heeft nu 4 punten voorsprong op de achtervolger.

Halverwege leidde Leipzig, dankzij een treffer van de Fransman Christopher Nkunku. In de 54e minuut kwam de gelijkmaker op naam van Marco Reus. Yussuf Poulsen zette de thuisclub opnieuw op voorsprong. Donyell Malen was basisspeler bij Dortmund, dat eerder in de week in de Champions League van Ajax had verloren. De oud-PSV'er werd na ruim 70 minuten vervangen.

Stand Bundesliga per 6-11

Krul krijgt nieuwe trainer bij Norwich

Daniel Farke vertrekt per direct als trainer bij Norwich City. Dat heeft de club gezegd, enkele uren na de eerste zege van het seizoen in de Premier League voor de nieuweling. De formatie van doelman Tim Krul won bij Brentford, 1-2.

"Het was geen gemakkelijke beslissing", liet sportdirecteur Stuart Webber weten. "Maar we denken dat het vertrek van de trainer op dit moment het beste is voor onze club. We verwachten met een nieuwe staf de beste kansen te houden om in de Premier League te blijven."

Daniel Farke dankt het publiek na de zege bij Brentford

WIL-SPA | Tweede helft in Tilburg

Willem II heeft wat goed te maken in de tweede helft tegen Sparta (0-2). De bal rolt weer in Tilburg. Ringo Meerveld vervangt Saddiki bij de thuisploeg.

PEC-CAM | 250ste eredivisieduel Cambuur begint

De bal rolt bij PEC Zwolle - SC Cambuur. In het kader van de 250ste wedstrijd in de eredivisie speelt Cambuur in speciale shirts. Op 15 augustus 1992 maakte de club zijn debuut in de eredivisie in een 1-1 gelijkspel bij Go Ahead Eagles.

Opstellingen PEC Zwolle - SC Cambuur

Pm 21.00 uur het laatste eredivisieduel van de zaterdag: hekkensluiter PEC Zwolle tegen SC Cambuur. Bij PEC starten in vergelijking met de laatste wedstrijd tegen AZ (3-2 verlies) Paal en Strieder in plaats Nakayama en Van den Belt. Cambuur is ongewijzigd ten opzichte van de 1-0 zege bij RKC Waalwijk.

Opstelling PEC Zwolle
Opstelling SC Cambuur

Rust in Tilburg

Twee kopballen van Bart Vriends brengen Sparta een verrassende 2-0 voorsprong bij Willem II.

Sparta viert de 0-2 van Bart Vriends

NEC flirt even met subtop, maar moet genoegen nemen met puntje tegen Heerenveen

NEC is thuis tegen Heerenveen niet verder gekomen dan een gelijkspel (1-1). Ook vanuit de gracht konden de supporters de seizoensrevelatie uit Nijmegen niet dat extra zetje geven om ook de tobbende Friezen in een lege Goffert te verslaan.

Bekijk de samenvatting van NEC - Heerenveen

Cuadrado schiet Juventus in blessuretijd alsnog langs tiental Fiorentina

Na drie competitiewedstrijden op rij zonder zege heeft Juventus weer eens de volle buit gepakt. Al ging het in de thuiswedstrijd tegen Fiorentina niet van harte, de Colombiaan Juan Cuadrado liet de toeschouwers in Turijn in de 92ste minuut alsnog juichen (1-0).

Juventus wist na drie wedstrijden weer eens te winnen

NEC-HEE | 90+1' Paal!

De paal voorkomt in blessuretijd dat NEC opnieuw op voorsprong komt. Het schot is van Okita.

NEC - sc Heerenveen 1-1

WIL-SPA | 28' DOELPUNT SPARTA!

Vriends maakt zijn tweede goal. Dit keer kopt hij raak uit een corner.

Vriends maakt voor het eerst in zijn profcarrière 2 goals in een officieel duel. De verdediger is dit seizoen met 3 goals nu clubtopscorer van Sparta.

NEC-HEE | 80' Kansen NEC

NEC probeert na de gelijkmaker alsnog de drie punten in Nijmegen te houden. Heerenveen-doelman Mous voorkomt treffers van Okita en invaller Ruiz.

WIL-SPA | 17' DOELPUNT SPARTA!

Vriends kopt binnen uit een voorzet van Smeets, nadat hij de bal na een corner terug in de voeten heeft gekregen.

Voor de goal had Sparta al de betere kansen, voor Thy en Emegha, gered door Wellenreuther.

Willem II - Sparta Rotterdam 0-1

Bart Vriends kopt Sparta op voorsprong

NEC-HEE | 72' DOELPUNT SC HEERENVEEN!

Het is weer gelijk in De Goffert. Joey Veerman schuift de bal keurig in de hoek.

Joey Veerman

Feyenoord-fans vieren dat bouw nieuw stadion niet doorgaat

Dat Feyenoord heeft besloten om te stoppen met Feyenoord City, het project waaronder de bouw van een nieuw stadion valt, doet sommige fans goed. Er werd zelfs feest gevierd bij De Kuip.

Klik op onderstaande tweet van RTV Rijnmond voor de video.

WIL-SPA | Aftrap in Tilburg

De bal rolt bij illem II - Sparta Rotterdam.

NEC-HEE | 53' DOELPUNT NEC!

Akman straft slecht uitverdedigen van Van Ottele genadeloos af.

NEC - sc Heerenveen 1-0

Ali Akman (l) en Elayis Tavsan (r) vieren de 1-0

NEC-HEE | 48' Lat!

Heerenveen komt goed uit de startblokken in de tweede helft. Halilovic knalt de bal op de lat.

NEC - sc Heerenveen 0-0

NEC-HEE | Tweede helft

De bal rolt weer bij NEC - sc Heerenveen 0-0.

Frenkie de Jong: 'Onacceptabel'

Frenkie de Jong is zwaar teleurgesteld na het weggeven van de 3-0 voorsprong van FC Barcelona bij Celta (3-3). "Dit is onacceptabel", zei de middenvelder.

Napoli eert Maradona komende wedstrijden met speciaal shirt

De Italiaanse voetbalclub Napoli gaat de komende wedstrijden in de Serie A met een afbeelding van Diego Maradona op het shirt spelen. De beeltenis van de Argentijnse legende is als een soort vingerafdruk op de voorzijde van het shirt geplaatst.

Opstellingen Willem II - Sparta Rotterdam

Willem II en Sparta Rotterdam starten ondanks de nederlagen van vorige week met dezelfde 11 namen als in hun vorige eredivisieduel. Willem II ging vorige week met 5-1 onderuit tegen FC Utrecht en Sparta verloor met 0-1 van Feyenoord.

Opstelling Willem II
Opstelling Sparta

NEC-HEE | Rust in Nijmegen

NEC was de betere ploeg in het eerste half uur. Daarna kwam sc Heerenveen beter in de wedstrijd. Wel kansen, nog geen goals.

Anthony Musaba (r) en Edgar Barreto (l)

NEC-HEE | 26' Daar is Henk Veerman

Na 25 minuten aanvallen door NEC de eerste tegenstoot van de bezoekers. Henk Veerman sticht gevaar met een schot dat maar net voorlangs gaat.

NEC-HEE | 15' NEC domineert

NEC, dat 8ste staat, toont dat het niet voor niets hoger op de ranglijst staat dan sc Heerenveen, de nummer 12. De Nijmegenaren domineren en krijgen meerdere mogelijkheden. Tavsan vindt Mous op zijn weg en ook een inzet van Bruijn wordt de doelman van sc Heerenveen gekeerd.

Rami Kaib en Bart van Rooij

Koploper Chelsea verspeelt punten

Koploper Chelsea heeft in de Premier League punten verspeeld. Zonder Hakim Ziyech, woensdag in de Champions League nog matchwinner tegen Malmö, speelde Chelsea thuis met 1-1 gelijk tegen Burnley.

Kai Havertz scoorde, maar zijn doelpunt was niet genoeg voor Chelsea

Bayern München brengt Freiburg eerste seizoensnederlaag toe

In de Bundesliga heeft Bayern München een einde gemaakt aan de ongeslagen reeks van Freiburg. De regerend landskampioen won met 2-1 en bracht de club van doelman Mark Flekken, door bondscoach Louis van Gaal opnieuw bij het Nederlands elftal gehaald, de eerste nederlaag van het seizoen toe.

Robert Lewandowski

Dallinga leidt Excelsior met vier treffers langs Telstar

Excelsior heeft in de Keuken Kampioen Divisie uitgehaald bij Telstar. In Velsen won de formatie van trainer Marinus Dijkhuizen met maar liefst 5-2. De Rotterdammers staan nu tweede, op drie punten achterstand van koploper Volendam.

Thijs Dallinga was onmiskenbaar de man van de wedstrijd met vier doelpunten. Hij maakte er een uit een strafschop. Julian Baas scoorde ook voor Excelsior.

Na 10 minuten was Telstar dankzij Cas Dijkstra opvallend genoeg nog wel op voorsprong gekomen. In de slotminuten scoorde ook Rein Smit nog voor de thuisclub.

Thijs Dallinga (m)

Aftrap

De 12de speelronde van de eredivisie gaat verder met NEC-sc Heerenveen. De bal rolt in de lege Goffert.

De Goffert

NEC-fans achter hek

Een combinatie van overbelasting en een ontwerpfout in het NEC-stadion in Nijmegen heeft volgens onderzoekers geleid tot het instorten van een tribune, half oktober. NEC kan daarom zeer waarschijnlijk tot en met de winterstop niet meer met publiek in het stadion spelen

Zo lang NEC nog geen andere locatie heeft gevonden, blijft het in De Goffert spelen, met alleen wat publiek achter het hek, net als vorige week tegen FC Groningen (3-0).

NEC-fans achter het hek

Barcelona verspeelt 3-0 voorsprong tegen Celta

Sensatie in Spanje. FC Barcelona, nog met Sergi op de bank, verspeelt tegen Celta een 3-0 voorsprong. Het wordt 3-3.

Opstelling NEC: geen wijzigingen

Geen wijzigingen in de opstelling van NEC na de 3-0 zege van vorige week tegen FC Groningen.

Opstelling NEC

Opstelling sc Heerenveen: Veermans terug in de basis

Geen Siem de Jong en Sven van Beek bij sc Heerenveen tegen NEC. Henk Veerman, vorige week tegen Vitesse gepasseerd, daarom weer in de spits, Ook Joey Veerman, vorige week tegen Vitesse niet helemaal fit, keert terug. Syb van Ottele speelt voor Van Beek, Nick Bakker vervangt de geschorste Ibrahim Dresevic.

Opstelling sc Heerenveen

Manchester City heeft op Old Trafford weinig problemen met stadgenoot United

City heeft de Manchester Derby met overmacht gewonnen. United had in eigen huis enkel en alleen aan keeper David De Gea te danken dat het slechts 0-2 werd.

Vreugde bij de spelers van Manchester City

Verbazing bij Utrecht als revelatie Douvikas vraagt om sleutel trainingscomplex

Anastasios Douvikas (22) is dit seizoen een van de revelaties bij FC Utrecht. De aanvaller was al vier keer trefzeker en hij voelt zich thuis bij de huidige nummer drie van de eredivisie.

"Alles gaat heel goed hier. We hebben een goed team en dat helpt me heel erg. We maken iedere wedstrijd nog progressie", zegt de schuchtere Griek.

Trainingsbeest Douvikas maakt indruk bij FC Utrecht: 'Maar zit nog rek in'

'Feyenoord trekt stekker uit veelbesproken project nieuw stadion'

Feyenoord heeft besloten om te stoppen met Feyenoord City, het project waaronder de bouw van een nieuw stadion valt. Dat meldt de regionale omroep RTV Rijnmond.

Bouwconcern BAM heeft de betrokken partijen laten weten dat de voorwaarden om het stadion te bouwen extreem gewijzigd zijn. Feyenoord heeft daarom besloten dat het totaal niet realistisch is om door te gaan met de komst van een nieuw stadion.

Impressie binnenkant van het nieuwe Feyenoordstadion

Ten Hag haalt doelman Onana bij wedstrijdselectie voor duel met Go Ahead

Ajax-trainer Erik ten Hag heeft doelman André Onana bij de wedstrijdselectie gehaald voor het duel tegen Go Ahead Eagles. Sinds 4 november zit de dopingschorsing van de veelbesproken doelman uit Kameroen erop.

Andre Onana op trainingscomplex De Toekomst

Programma en stand

De topclubs komen zondag allemaal in actie, met onder meer Feyenoord-AZ om 16,45 uur. Vanavond is nummer zes Willem II de hoogst geklasseerde ploeg en hekkensluiter PEC Zwolle ontvangt SC Cambuur.

• NOS
    Programma en uitslagen in de twaalfde speelronde van de eredivisie.
  • NOS
    De stand in de eredivisie na een duel van de twaalfde speelronde.

Terug naar vrijdag: Hilgers bezorgt Twente met eerste goal winst in Twentse derby

FC Twente heeft zich tot winnaar gekroond van de Twentse derby. Er werd thuis met 1-0 gewonnen van Heracles Almelo. Door de zege haakt de ploeg van Ron Jans aan in de subtop van de eredivisie. Rivaal Heracles moet zich zorgen maken en staat nog maar net boven de degradatiestreep.