NOS Voetbal

Cambuur wint jubileumduel en neemt verder afstand van hekkensluiter PEC

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - SC Cambuur

PEC Zwolle blijft troosteloos onderaan staan in de eredivisie. SC Cambuur werd beschouwd als een elftal dat te kloppen moest zijn, maar vertrok uiteindelijk met een betrekkelijk probleemloze zege uit de Hanzestad (1-2).

Zwolle heeft nu tien van zijn twaalf duels verloren, terwijl de club uit Leeuwarden zijn rentree op het hoogste niveau vooralsnog viert met een keurige plek in de middenmoot.

Gefrustreerd PEC Zwolle

Het dolende elftal van Art Langeler straalde geen moment uit in een goed resultaat te geloven, terwijl Cambuur met drie nederlagen in de laatste vier duels toch ook niet aan zijn beste serie bezig was. "Ik had gehoopt dat we competitiever zouden zijn", zei de trainer na afloop. "We hadden het idee dat we in een weg omhoog zaten."

Zwolle oogde ook gefrustreerd, met al in de openingsfase een harde overtreding op Issa Kallon. Scheidsrechter Sander van der Eijk was PEC gunstig gezind door niet eens te fluiten. En in de tweede helft trok hij slechts geel voor Mees de Wit, die eerst een beuk uitdeelde en daarna een natrappende beweging maakte richting Alex Bangura.

Onverstoord had Cambuur inmiddels de touwtjes in handen genomen tegen de hekkensluiter, met kort na rust al een veilige marge op het bord.

De openingstreffer van Mees Hoedemakers was de mooiste van de avond. Als onvolprezen specialist in afstandsschoten knalde de middenvelder halverwege de eerste helft hard via de binnenkant van de paal raak. Kort na rust scoorde Robin Maulun, terwijl PEC op dat moment nog geen schot op doel had gelost.

Kostas Lamprou heeft net geen antwoord op de vrije trap van Robin Maulun

De eeuwige discussie of Kostas Lamprou te klein zou zijn voor het grote werk, werd weer aangewakkerd toen de Griek net tekortkwam om de vrije trap van Maulun uit de bovenhoek te tikken. Met bal en al plofte de keeper in het net.

Gesteund door de hondstrouwe aanhang wakkerde het vuurtje toch nog aan bij de thuisclub. Daishawn Redan had al een waarschuwing uitgedeeld, waarna een van richting veranderde kopbal van Dean Huiberts wel in het doel verdween.

Wanhoopsoffensief

Cambuur speelde zijn 250ste duel op het hoogste niveau en gezien het vertoonde spel dit seizoen is er een basis om de komende jaren aan een stabiele eredivisionist verder te bouwen. Ondanks een wanhoopsoffensief van PEC kwam de zege in de laatste tien minuten niet meer in gevaar.

Cambuur-trainer De Jong: 'Hoop dat Ajax niet verder uitloopt...'

"Eigenlijk vind ik dat laatste het mooiste", aldus trainer Henk de Jong over de slotfase waarin zijn ploeg standhield. "Dat we dat ook kunnen. Daar ben ik trotser op dan het voetbal. Dat we dat kunnen weet ik inmiddels wel."

Als PEC Zwolle nog iets van het seizoen wil maken, is het wel noodzaak dat de ploeg zich na de interlandbreak van zijn beste kant laat zien. Na het duel met Feyenoord treft het met Fortuna Sittard, RKC Waalwijk en FC Groningen directe concurrenten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl