Arrestaties bij coronaprotest voor Kamergebouw • Vaccineren minderjarigen gaat steeds langzamer
- Welkom in het coronablog van dinsdag 7 september
- 2501 positieve tests, gemiddeld lichte stijging
- In de kas van het steunfonds om ernstige zieke zorgverleners met corona financieel bij te staan zitten nog miljoenen
- Voor het eerst in jaren zijn er vorig jaar weer meer studenten van universiteiten op kamers gaan wonen
- 'De wachttijden voor behandelingen lopen in de meeste ziekenhuizen nog altijd op'
De Jonge neemt maatregelen om Wob-verzoeken sneller af te handelen
Minister de Jonge heeft extra maatregelen genomen om corona Wob-verzoeken sneller af te handelen, schrijft hij in een brief (.pdf) aan de Tweede Kamer.
Volgens De Jonge liggen er 240 afzonderlijke Wob-verzoeken, waarmee 5,6 miljoen documenten gemoeid zijn. Na een eerste schifting blijven er zo'n 1,8 miljoen documenten over die beoordeeld moeten worden, schrijft hij.
Om het proces te versnellen zijn deze zomer 70 juristen extra aangenomen bovenop de 30 bestaande juristen die zich bezighouden met het afhandelen van Wob-verzoeken. Ook heeft de minister een onderdeel uit het aanvraagproces geschrapt; er hoeft niet langer een zienswijze te worden aangevraagd bij derden op wie de documenten betrekking hebben. Derden kunnen voortaan tegen het einde van het proces bezwaar maken. De documenten die op hen betrekking hebben worden dan niet gepubliceerd zolang het bezwaar loopt.
Arrestaties bij coronaprotest voor Kamergebouw
Bij het protest tegen de coronamaatregelen voor het nieuwe Tweede Kamergebouw in Den Haag zijn meerdere mensen gearresteerd, meldt de politie.
Honderden mensen protesteerden daar eerder vandaag luidruchtig tegen onder meer lockdowns en coronavaccinaties. Het Kamergebouw werd om veiligheidsredenen enige tijd afgesloten.
Aan het eind van de middag stonden er nog circa 30 mensen, zegt de politie. Zij kregen de opdracht te vertrekken en toen ze weigerden werden meerdere mensen aangehouden. Om hoeveel mensen het precies gaat, is nog niet bekend. Eerder waren al twee andere demonstranten gearresteerd wegens belediging en vernieling.
Vaccineren van minderjarigen gaat steeds langzamer
Het aantal minderjarigen dat zich laat vaccineren tegen corona daalt snel. Vorige week kregen iets meer dan 94.000 12 tot 17-jarigen een prik, half augustus waren dat er nog 142.000 en de daaropvolgende weken 132.000. Tot nu toe hebben meer dan 605.000 minderjarigen de eerste prik gehad, iets meer dan de helft van de minderjarigen die daarvoor in aanmerking komen. 450.000 van hen hebben ook de tweede prik al binnen.
Bij volwassenen stijgt het aantal vaccinaties al weken niet meer echt. In Nederland zijn er over alle leeftijdsgroepen inmiddels ongeveer 23,1 miljoen prikken gezet.
Zuyderland ziekenhuis Limburg heeft grote zorgen: 'er zijn gewoon te veel ongevaccineerden'
Bestuursvoorzitter David Jongen van Zuyderland ziekenhuis in Limburg maakt zich grote zorgen over de ziekenhuiszorg de komende tijd. "We stevenen af op een giftige mix van gebeurtenissen die de ziekenhuiszorg in Nederland deels plat gaat leggen", schrijft hij in een open brief aan het demissionaire kabinet Rutte.
Hij vraagt van het kabinet om extra financiële ruimte voor het afsluiten van een goede cao, het inzetten op een hogere vaccinatiegraad en het uitstellen van eventuele versoepelingen, meldt 1Limburg. Jongen verwacht een stevige opleving van het aantal covid-patiënten in de ziekenhuizen. "Er zijn gewoon te veel ongevaccineerden", stelt hij in de brief. 90 procent van de opgenomen coronapatiënten is volgens hem niet of niet volledig gevaccineerd.
Ook het inhalen van de zorgachterstand die door de coronapandemie is ontstaan, baart hem zorgen net als de lopende cao-onderhandelingen. De vakbonden eisen een forse salarisverhoging en verbetering van de arbeidsomstandigheden. Hoewel Jongen vindt dat het personeel die waardering verdient, brengt het de ziekenhuizen financieel in een lastig pakket.
Johnson verhoogt belastingen vanwege zorgkosten na corona
De Britse premier Johnson heeft een belastingverhoging van 1,25 procent aangekondigd. Met die verhoging wil hij het zorgstelsel hervormen en de achterstand in de niet-kritieke zorg door de coronapandemie wegwerken. Het kabinet is akkoord gegaan met het voorstel.
Johnson noemt het onverantwoord om nieuwe leningen en hogere schulden aan te gaan om de kosten van de pandemie te bestrijden. De kosten van het zorgstelsel zullen stijgen door de vergrijzing. Daarbovenop komt de nasleep van de pandemie. Om dat op te vangen wil Johnson de inkomstenbelasting verhogen.
Zweden laat meeste coronamaatregelen los op 29 september
Zweden laat eind deze maand vrijwel alle coronamaatregelen los. Vanaf 29 september geldt er geen maximaal deelnemers meer aan bijeenkomsten, kunnen restaurants, theaters en stadions weer het maximum aantal bezoekers ontvangen en vervalt het thuiswerkadvies.
In Zweden is 70 procent van de volwassenen inmiddels dubbel gevaccineerd en zijn de afgelopen weken al meer maatregelen losgelaten. Hoewel het aantal besmettingen de afgelopen weken is toegenomen, blijft het aantal doden laag.
2501 positieve tests, gemiddeld lichte stijging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2501 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 370 meer dan gisteren.
Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests licht: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2556 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 678 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 682), van wie 215 op de IC (gisteren: 220), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).
Bij het RIVM werden 8 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 6 doden per dag een week eerder.
Demonstratie tegen coronamaatregelen voor deur nieuwe Tweede Kamergebouw
Voor de deur van het tijdelijke gebouw van de Tweede Kamer in Den Haag wordt sinds vanochtend geprotesteerd tegen onder andere de coronamaatregelen. Zo'n tweehonderd tot driehonderd mensen verzamelden zich daar volgens politie, schrijft Omroep West.
Een verslaggever van de regionale omroep meldt dat de situatie chaotisch is. "Er is hier voor dit gebouw geen demonstratieplek en de stoep is ook nog opengebroken, dus er is weinig ruimte waar de demonstranten kunnen staan."
Volgens een woordvoerder van de gemeente Den Haag is de demonstratie niet aangemeld bij de gemeente. De gemeente faciliteert de demonstratie wel. De politie is te voet, op de fiets en te paard aanwezig. Ook de ME is erbij.
De demonstranten stonden om de auto van CDA-leider Hoekstra toen die weg wilde rijden:
Kamervoorzitter Bergkamp heeft de tijdelijke huisvesting van de Tweede Kamer officieel geopend. Dat gebeurde in aanwezigheid van onder meer burgemeester Van Zanen van Den Haag.
Vandaag komt een einde aan het zomerreces en de afgelopen periode is gebruikt om de hele Kamer te verhuizen. Het Binnenhof wordt gerenoveerd. Het nieuwe, tijdelijke, Kamergebouw is gevestigd in 'B67', het vroegere ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag, niet ver van het Centraal Station.
Ook in Zeeland een corona-gedenkplek: 'Verhalen over de pandemie vervagen'
Ook in Middelburg is nu een gedenkplek ter herinnering aan de coronapandemie. Het is een boom met een metalen rand, waar mensen een bloemetje of steen kunnen neerleggen. In het perkje liggen stenen met daarop boodschappen als 'Blijf positief' en 'Voor allen die werken in de zorg'.
De gedenkplek is een idee van de Nieuwe Kerk in Middelburg. "Het is belangrijk dat je een fysieke plek hebt waar je kunt terugdenken aan de pandemie, die anderhalf jaar ons leven heeft bepaald", zegt Johan de Koning van het stadspastoraat tegen Omroep Zeeland. "De verhalen over de pandemie zijn indrukwekkend, maar ze zullen vervagen. Deze gedenkplek blijft."
Op andere plekken zijn ook corona-gedenkplekken gemaakt of wordt eraan gewerkt. Zo werd in gemeente Kampen afgelopen zomer op zes begraafplaatsen coronamonumenten onthuld. RTV Oost schreef toen dat de gemeente hoopt dat het een plaats van steun is waar mensen kunnen gedenken en herdenken. Ook in het Gelderse Wijchen werd vorig jaar een plek ingericht voor alle coronaslachtoffers, meldde Omroep Gelderland.
Huisartsen schreven vaker antidepressiva voor aan jongeren in tweede lockdown
In de tweede lockdown (die in december begon) hebben huisartsen vaker antidepressiva voorgeschreven aan jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Het aantal lag in vergelijking met 2019 (voor de coronacrisis) bijna 8 procent hoger. Dat komt naar voren uit onderzoek van het Nivel (Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg).
Het Nivel zag dat in de eerste lockdown het voorschrijven van antidepressiva gelijk bleef aan het niveau van 2019.
Tijdens lockdowns veel minder kinderen met alcoholvergiftiging
De lockdowns in de coronacrisis hebben ertoe geleid dat er fors minder kinderen in het ziekenhuis werden opgenomen met een alcoholvergiftiging. In de eerste lockdown, van 16 maart tot 31 mei 2020, was de daling 70 procent.
Dat blijkt uit onderzoekscijfers van kinderarts Nico van der Lely en promovenda Louise Pigeaud, gepubliceerd in The Journal of Adolescent Health. De cijfers zijn afkomstig van twaalf alcoholpoli's verspreid over het land.
Alle kinderen van basisschool in Voorburg naar huis vanwege besmettingen
Een basisschool uit Voorburg heeft in de tweede schoolweek de deuren alweer moeten sluiten. Er zijn te veel coronabesmettingen om het onderwijs fysiek door te laten gaan.
Voor basisscholen geldt nog steeds de regel dat de hele klas in quarantaine moet als er een kind besmet is. "Bij basisschool De Driemaster zijn er zo veel besmettingen dat we alle klassen naar huis hebben moeten sturen", zegt de directeur van de school, Ewald van Vliet, tegen Omroep West. "De school gaat daarom vandaag dicht en blijft de hele week dicht."
Ook op zeker tien andere basisscholen van Lucas Onderwijs, waar de school onder valt, zijn hele klassen naar huis gestuurd. "Het gaat op deze manier niet de goede kant op", zegt Van Vliet. "Dit is een slechte start van het nieuwe schooljaar. We zitten in de tweede week en je ziet nu alweer iedereen thuiszitten."
Het OMT heeft het kabinet geadviseerd om over twee weken de regels voor de basisscholen te versoepelen. Alleen de leerlingen die direct contact hebben met een besmette leerling zouden dan nog in thuisquarantaine moeten. De overige leerlingen kunnen dan gewoon naar school komen.
Iets minder voedsel weggegooid in coronacrisis
In coronatijd is in Nederland minder voedsel verspild, blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen en het Voedingscentrum. Hoewel driekwart van de ondervraagden zegt net zoveel brood, groenten en fruit weg te hebben gegooid als normaal, zei 26 procent juist minder voedsel te hebben verspild.
Toine Timmermans, directeur van de stichting Samen tegen Voedselverspilling, komt met de cijfers aan het begin van de Verspillingsvrije Week. Inmiddels is volgens hem de situatie weer wat 'genormaliseerd'.
"Mensen planden toen blijkbaar beter, maakten meer gebruik van boodschappenlijstjes", zegt Timmermans. "Er waren minder impulsaankopen, men kocht vaker langer houdbare producten en er waren - doordat we meer verplicht thuis zaten - minder onverwachte gebeurtenissen."
Een andere belangrijke ontwikkeling was volgens hem de populariteit van verspakketten. "Uit onderzoek blijkt dat dergelijke boxen leiden tot minder verspilling thuis".
Nog miljoenen euro's beschikbaar in steunfonds voor ernstig ziek zorgpersoneel
In de kas van het steunfonds dat vorig jaar werd opgericht om ernstige zieke zorgverleners met corona financieel bij te staan zitten nog miljoenen euro's. Dat schrijft de Volkskrant. Er zouden nog tientallen zorgverleners en nabestaanden van overleden zorgpersoneel in aanmerking komen voor geld.
Er is ook geld over doordat er minder zorgverleners door corona werden getroffen dan voorspeld. Van de 8,8 miljoen euro is tot nu toe 3 miljoen euro uitgekeerd. Volgens Wietske Blom-Ham, verpleegkundige en voorzitter van Zorg na Werk in Coronazorg (Zwic), wil de stichting graag de rest van het geld uitbetalen. Volgens de voorzitter wordt er de komende tijd alles aan gedaan om de medewerkers te bereiken die in aanmerking komen.
Al het personeel dat coronazorg mogelijk maakt, kan nu een beroep doen op het fonds. Eerder was dat alleen personeel aan bed. Verder wordt het aanvraagformulier simpeler gemaakt en kan het worden ingestuurd tot eind volgend jaar. "Wij zijn er om die financiële zorgen te compenseren", zegt Blom tegen de krant. "Maar dan moeten collega's wel weten dat we bestaan."
Voor het eerst in jaren weer meer studenten het huis uit
Voor het eerst in jaren zijn er vorig jaar weer meer studenten aan universiteiten op kamers gaan wonen. Er verhuisden bijna 26.000 studenten vanuit het ouderlijk huis naar een universiteitsstad, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In de jaren daarvoor was dit aantal rond de 22.000.
De toename wordt maar voor een deel verklaard doordat er meer inschrijvingen waren aan universiteiten; ook relatief was er vorig jaar sprake van een stijging.
Het toegenomen aantal inschrijvingen hangt volgens het CBS samen met het hoge slagingspercentage vorig jaar in het voortgezet onderwijs (bijna 100 procent), waardoor er ook meer vwo'ers gingen studeren. Vanwege de coronapandemie stelden ook veel aankomende studenten plannen uit om een jaar naar het buitenland te gaan.
'Wachttijden in ziekenhuizen lopen alleen maar op'
De wachttijden voor behandelingen lopen in de meeste ziekenhuizen nog altijd op, meldt het AD op basis van eigen onderzoek. De krant wijst erop dat met het relatief lage aantal coronapatiënten juist de bedoeling was dat mensen die nog wachtten op uitgestelde zorg sneller geholpen zouden worden.
Van de elf ziekenhuisregio's haalden er zeven op 10 augustus niet de afgesproken normen, en inmiddels is dat opgelopen tot tien van de elf. Gemiddeld duurt het nu zo'n twee maanden voor een patiënt terechtkan. "Ziekenhuizen komen niet aan de inhaalzorg toe. Sterker nog: er komen meer mensen bij en de wachtlijsten worden langer", citeert het AD Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg.
Vooral in Midden-Nederland en in Brabant zouden de wachttijden vaak de afgesproken normen overschrijden. Brabant zou nog altijd achterlopen vanwege de grote aantallen coronapatiënten aan het begin van de pandemie.
Wel of niet de hele klas in quarantaine 'is lastige keuze'
Nu moet een hele klas naar huis als één kind positief is getest, maar als het aan het OMT ligt hoeft dat alleen als ze in nauw contact zijn geweest met een besmet kind. Dat zei OMT-lid en voorzitter van de Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy gisteren in het NOS Radio 1 Journaal.
Sommige schooldirecteuren juichen dat toe, andere zien bezwaren:
Halsema: Jodensterren bij coronaprotest dieptriest
Burgemeester Halsema van Amsterdam roept de organisatie van het coronaprotest van zondag in de hoofdstad op "om het dragen van gele sterren te veroordelen". Op beelden van het protest was te zien dat enkele demonstranten Jodensterren op hun kleding hadden gespeld.
"Met afschuw zag ik gisteren mensen die tijdens een demonstratie op de Dam een gele Jodenster op hun kleding droegen", aldus Halsema. "Ik roep de organisatie van de demonstratie op om het dragen van de ster te veroordelen en te voorkomen dat dit nog eens gebeurt. Alle deelnemers aan de demonstratie zouden afstand moeten nemen van dit gedrag", stelt zij.
Een van de organisatoren, Michel Reijinga, zei tegen de NOS dat hij met de rest van de organisatie in overleg gaat over een verklaring waarin het dragen van een gele ster wordt veroordeeld.
Discussie over Duitse 2G-regel: feesten alleen als je gevaccineerd of genezen bent
In veel Duitse steden gaan clubs, bars, bioscopen en theaters weer open, maar alleen voor mensen die tegen het coronavirus zijn gevaccineerd of ervan genezen zijn. Met alleen een negatieve coronatest kom je niet binnen. Ook sommige voetbalstadions, sportclubs en verenigingen beperken zo de toegang.
Ze hebben er in Duitsland het stempel '2G' opgeplakt: gevaccineerd óf genezen. In de aanloop naar de verkiezingen op 26 september is 2G een belangrijk thema. Volgens sommige partijen creëer je met 2G eerste- en tweederangsburgers, terwijl anderen het onvermijdelijk noemen dat ongevaccineerden op een gegeven moment "niet meer aan alles mee kunnen doen".
Ook Italië geeft kwetsbaren derde prik
Ook Italië gaat kwetsbaren een derde prik geven. De vaccinatiecampagne voor een derde dosis gaat deze maand van start, heeft minister van Volksgezondheid Speranza bekendgemaakt.
"We zullen beginnen met kwetsbare patiënten, zoals kankerpatiënten en mensen die een transplantatie hebben ondergaan", zei Speranza. Daarna wordt bekeken wanneer 80-plussers, verpleeghuisbewoners en gezondheidspersoneel aan de beurt komen.
Eerder gingen onder meer Israël, Canada en de VS het land al voor. In Israël is de derde prik zelfs beschikbaar voor de hele bevolking vanaf 12 jaar. De landen zijn begonnen met de derde prik omdat de werkzaamheid van de tweede dosis afneemt - mogelijk vanwege de deltavariant - en het aantal besmettingen is toegenomen.
Het Europees geneesmiddelenbureau EMA en het Europese gezondheidsinstituut ECDC hebben eerder geadviseerd te beginnen met een derde prik voor kwetsbaren.
Goedemorgen!
Welkom in het coronablog van dinsdag 7 september. In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland. Het blog van gisteren kun je hier teruglezen.