NOS Nieuws

Coronacijfers stabiel, maar onderwijs wordt weer besmettingshaard

De afgelopen week is het aantal vastgestelde coronabesmettingen heel licht gestegen: met 1,8 procent, tot 17.890 positieve tests. De week ervoor was ook al sprake van een heel lichte stijging, blijkt uit RIVM-cijfers.

Tegelijkertijd steeg het aantal afgenomen tests: alleen bij de GGD waren het er 155.000 afgelopen week tegen iets meer dan 124.000 een week eerder. Het percentage positieve tests nam dus af: de kans dat iemand in de teststraat corona had, is iets gedaald.

"We hebben een soort evenwicht bereikt, met relatief hoge cijfers" zegt Aura Timen van het RIVM. Al een maand lang worden er gemiddeld zo'n 2500 positieve tests per dag geregistreerd. Ook vandaag weer: tot 10.00 uur vanmorgen zijn door het RIVM 2501 positieve tests geteld.

Ook het reproductiegetal, dat een paar weken achterloopt en de verspreiding van het virus aangeeft, verandert nauwelijks.

De besmettingscijfers zijn wel relatief hoog, zegt Timen. "We gaan de herfst en de winter in met hoge cijfers, terwijl we weten dat het virus gedijt in de winter- en herfstmaanden." Toch is de situatie ook totaal anders dan een jaar geleden. "Want we hebben een aanzienlijke vaccinatiegraad, al zijn er zeker in jongere leeftijdsgroepen nog veel mensen die zich niet hebben laten vaccineren."

Minder IC-opnames

In de ziekenhuizen nam het aantal IC-opnames af: met een vijfde, tot 85 afgelopen week. Buiten de IC bleef het aantal opnames met 426 ongeveer gelijk.

In de ziekenhuisbezetting is het lagere aantal IC-opnames niet echt te zien: er liggen ongeveer evenveel mensen op de intensive care als twee weken geleden. Er liggen nu 678 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 682), van wie 215 op de IC (gisteren: 220), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

In de cijfers is duidelijk te zien dat de scholen weer open zijn. Afgelopen week werd 12,5 procent van de herleidbare besmettingen veroorzaakt in een kinderopvang of een school. Vorige week was dat nog 3,5 procent en de week daarvoor 1 procent. Het cijfer van 12,5 procent is vergelijkbaar met de cijfers van voor de schoolvakanties.

"Het is even afwachten wat dit betekent voor de cijfers, ook nu de universiteiten weer open zijn" zegt Timen van het RIVM. Overigens wil het OMT het beleid voor basisscholen versoepelen: klassen hoeven dan niet meer in quarantaine bij één besmetting.

38 doden

Afgelopen week overleden iets minder mensen aan corona dan een week eerder: 38, tegen 43. Dat is een onderraportage: niet elke dode wordt gemeld aan het RIVM.

In het Verenigd Koninkrijk stijgt het aantal coronabesmettingen weer flink. In onze andere buurlanden liggen de besmettingen redelijk bij die van ons in de buurt: gisteren van 125 per miljoen inwoners in Duitsland tot 170 in België. Nederland zat daar met 153 precies tussen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl