liveblog
NOS NieuwsAangepast

VK gaat van start met extra prik voor kwetsbaren • 2,4 miljoen gratis zelftesten besteld

liveblog gesloten

Ook VK gaat van start met extra prik voor kwetsbaren

De Britse gezondheidsdienst NHS gaat een derde prik aanbieden aan iedereen van 12 jaar en ouder met een verzwakt immuunsysteem. Dat schrijft Britse krant The Guardian.

Het gaat volgens de krant om een half miljoen mensen met een ernstig verzwakt immuunsysteem, bijvoorbeeld als gevolg van een hiv-infectie of door medicijngebruik. Voor deze mensen bieden twee prikken onvoldoende bescherming tegen het coronavirus. Ook hebben personen met een verzwakt immuunsysteem meer kans op een ernstiger ziekteverloop bij een infectie. De derde prik moet meer bescherming bieden.

Eerder vandaag is Frankrijk begonnen met het geven van een extra prik aan kwetsbaren. Ook Franse 65-plussers komen voor de derde prik in aanmerking.

Apple vraagt werknemers naar vaccinatiestatus

Alle Amerikaanse werknemers bij tech-concern Apple moeten voor 17 september hun vaccinatiestatus doorgeven, schrijft persbureau Bloomberg. Die informatie is volgens Apple nodig om coronaprotocollen op te stellen en een "gezonde en veilige werkomgeving" te waarborgen.

Hoewel Apple op deze manier werknemers wil aanmoedigen om zich te laten vaccineren, is er nog geen sprake van een vaccinatieplicht. Het bedrijf vormt daarmee een uitzondering op de andere grote techbedrijven. Zo hebben Facebook en Google eind juli al aangekondigd dat mensen die op kantoor willen werken, gevaccineerd moeten zijn.

Totaal aantal veiligheidsregio's met hoogste risiconiveau gestegen van 4 naar 9

Op basis van de laatste test- en ziekenhuiscijfers zijn er 5 extra regio's op risiconiveau 'zeer ernstig' gezet. Daarmee is het totaal aantal regio's dat met dit hoogste risiconiveau is aangemerkt gestegen naar 9.

Het risiconiveau 'zeer ernstig' houdt in dat er meer dan 250 positieve coronatesten per 100.000 inwoners zijn gemeld en dat er meer dan 27 op de 1 miljoen inwoners met corona in het ziekenhuis zijn opgenomen. Eerder stonden de veiligheidsregio's Amsterdam-Amstelland, Rotterdam-Rijnmond, Haaglanden en Flevoland al op 'zeer ernstig' op de risicokaart. Daar zijn nu ook de regio's Drenthe, Gelderland-Zuid, Zaanstreek-Waterland, Zuid-Holland Zuid en Gooi en Vechtstreek bij gekomen.

Aan de andere kant zijn er regio's waar het risiconiveau juist enigszins verbetert. Dat geldt voor Twente, IJsselland, Noord- en Oost-Gelderland en Brabant-Zuidoost.

2,4 miljoen zelftesten besteld sinds versturen van brieven

Nederlandse huishoudens hebben inmiddels zo'n 2,4 miljoen gratis corona-zelftesten besteld. Dat laat het ministerie van Volksgezondheid weten.

De zelftesten kunnen besteld worden middels een brief die de Rijksoverheid deze zomer naar alle huishoudens in Nederland stuurt. Het ministerie van Volksgezondheid hoopt dat mensen de tests bijvoorbeeld gebruiken als zij na hun vakantie weer naar hun werk gaan of als zij met een grote groep mensen afspreken. Bij coronaklachten is het nog steeds de bedoeling dat de GGD een test afneemt.

Op de zelftest-campagne van de overheid was bij de lancering wel enige kritiek. Zo zou de strategie niet duidelijk zijn en zou het voor laaggeletterde mensen lastig zijn de brief te begrijpen.

Begin september moeten alle huishoudens de brief hebben ontvangen.

Ministerie: 2,79 miljoen gratis reistesten afgenomen

In juli en augustus zijn 2,79 miljoen gratis coronatesten afgenomen bij reizigers. Dat meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. De gratis testmogelijkheid is bedoeld voor mensen die niet volledig gevaccineerd zijn en die naar een land gaan waarvoor een negatief testresultaat vereist is.

Eerder was er nog discussie over de vraag of de overheid moest opdraaien voor de testkosten voor reizigers. Die zouden naar schatting 250 miljoen euro bedragen, gebaseerd op maximaal 3,5 miljoen reistesten. Aanvankelijk vond demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid dat de kosten door vakantiegangers zelf moesten worden betaald. Op aandringen van de Tweede Kamer, waar een meerderheid voor gratis reistesten was, ging het kabinet in juni toch overstag.

De kosten lijken vooralsnog lager uit te vallen. In juli en augustus is ruim 128 miljoen euro aan gratis reistesten uitgegeven. Daar komen wel nog de kosten van september bij: reizigers kunnen nog tot 1 oktober van de gratis reistesten gebruik maken.

2878 positieve tests, gemiddelde stijging zet door

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2878 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 547 meer dan gisteren.

Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2513 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 2 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 2 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 5 doden per dag, tegen 7 doden per dag een week eerder.

Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 138 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 151.

Frankrijk begonnen met toedienen extra prik voor 65-plussers

Frankrijk is begonnen met het toedienen van een extra prik voor 65-plussers en mensen met onderliggende gezondheidsproblemen. Dat doet het land omdat de deltavariant zich steeds verder verspreidt.

Deze geselecteerde groepen komen ervoor in aanmerking als ze tenminste zes maanden geleden volledig zijn ingeënt met het vaccin van Pfizer of Moderna. Voor mensen die een Janssen-prik hebben gekregen moet er minimaal vier weken tussen zitten. Ook zij krijgen Pfizer of Moderna.

23 miljoen prikken gezet, snelheid van prikken gaat omlaag

In totaal zijn in Nederland nu meer dan 23 miljoen coronavaccinaties gezet. Demissionair minister van Volksgezondheid De Jonge meldt op Twitter dat die grens vandaag is bereikt.

Het priktempo daalt gestaag. Het duurde drie weken om van de 22 miljoenste prik tot 23 miljoen vaccinaties te komen. Van 21 naar 22 miljoen duurde ongeveer anderhalve week. En het kostte een week om van 20 naar 21 miljoen te gaan.

643 coronapatiënten in ziekenhuis, van 207 op IC's

De bezetting in de ziekenhuizen is iets afgenomen. Er liggen nu 643 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 671), van wie 207 op de IC (gisteren: 212), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Landelijk onderzoek naar standpunt Nederlanders over nieuwe coronamaatregelen

Vandaag start een wetenschappelijk onderzoek waarin Nederlanders online kunnen aangeven hoe ze over nieuwe coronamaatregelen denken.

Nieuwe beperkingen zouden bijvoorbeeld nodig kunnen zijn als het aantal coronabesmettingen weer hoog oploopt, of als er een nieuwe, extra besmettelijke variant opduikt. De peiling vindt alleen deze week plaats, de resultaten worden over enkele weken verwacht.

Deelnemers kunnen per scenario een keuze maken uit steeds twee pakketten met maatregelen. De resultaten kunnen beleidsmakers helpen bij het nemen van beslissingen en het inschatten van het draagvlak voor nieuwe maatregelen in verschillende situaties.

Het onderzoek wordt gedaan door Populytics, een startup van de TU Delft, in opdracht van het RIVM. Volgens Niek Mouter van Populytics is het onderzoek uniek. "In andere landen wordt ook wel onderzoek gedaan met vragenlijsten, maar niet op deze manier, met scenario's."

Een soortgelijk onderzoek is al wel eerder in Nederland gedaan rond de versoepeling van coronamaatregelen in mei 2020. Toen adviseerden 30.000 Nederlanders de overheid over dit onderwerp.

Tweede Unmute Us-protest ook in Enschede

Ook de evenementen- en cultuurbranche van Enschede doet op 11 september mee aan het tweede Unmute Us-protest tegen de coronamaatregelen. De eerste keer, op 21 augustus waren er demonstraties in Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Groningen, Nijmegen. In Enschede was alleen een niet-officieel protest met een handjevol deelnemers. Nu is Enschede officieel deelnemer, meldt RTV Oost. In welke steden nog meer wordt gedemonstreerd, is nog niet bekend.

Deelnemers, organisaties en steden kunnen zich aansluiten op de Unmute Us-website. Daar staat dat er uit Den Haag na de eerste demonstratie geen inhoudelijke reactie is gekomen. "Dat uit de ivoren toren niet meer komt dan een uitnodiging voor een gesprek zien wij als een zwaktebod, waaruit blijkt dat ze de antwoorden ook niet hebben. Dit sterkt ons in onze overtuiging dat dit beleid gebaseerd is op willekeur."

De demonstraties waren georganiseerd door een coalitie van buitenfestivals, nachtclubs, concertpodia, nachtburgemeesters en danceliefhebbers. De sector wordt hard geraakt door de beperkingen van het kabinet. De organisatoren zijn het niet eens met de regels en vinden dat evenementen wel veilig kunnen plaatsvinden.

Het steekt de deelnemers dat zij nog steeds niet aan het werk kunnen, terwijl voetbalstadions wel bijna vol zitten en bezoekers daar mogen schreeuwen en zingen. Uit Fieldlab-experimenten is gebleken dat er veel meer mogelijk is dan het kabinet toelaat, vinden ze.

Helft niet-gevaccineerden in ziekenhuizen heeft niet-westerse migratieachtergrond

Ongeveer de helft van niet-gevaccineerde coronapatiënten die in de ziekenhuizen liggen, heeft een niet-westerse migratieachtergrond. Dat komt naar voren in een enquête van de longartsenvereniging NVALT, waar het AD over schrijft. In de ziekenhuizen liggen op het moment zo'n 600 coronapatiënten, van wie zo'n 200 op de IC. Zo'n 90 procent is niet gevaccineerd.

"Het geeft te denken dat een groot aandeel niet-gevaccineerde patiënten van niet-westerse origine is", zegt NVALT-voorzitter Leon van den Toorn. "We moeten iets doen aan het bereik van deze mensen. Hier valt wel winst te behalen."

Dat de vaccinatiegraad onder mensen met een niet-westerse achtergrond lager is dan gemiddeld is bekend. Dat geldt ook voor inwoners van de Biblebelt. Deze groepen bereiken vereist maatwerk, zegt het ministerie van Volksgezondheid in de krant." Je moet inzoomen, vaak via sleutelfiguren in de gemeenschappen. Dat doen de GGD's. De Rijksoverheid levert algemene informatie in verschillende talen."

In Amsterdam en Rotterdam trekken prikteams de wijken in om bewoners in te enten.

België laat veel coronaregels los

België laat vanaf vandaag een groot deel van de coronamaatregelen los. Cafés en restaurants mogen weer zelf bepalen tot hoe laat ze openblijven, klanten hoeven geen afstand meer van elkaar te houden en iedereen mag weer naar kantoor. Ook mogen mensen zelf bepalen hoeveel mensen ze thuis ontvangen.

Mondkapjes in openbare gelegenheden, zoals in het openbaar vervoer en in winkels, blijven wel verplicht. Ook moeten café- en restaurantbezoekers een mondkapje op als ze rondlopen.

Alleen in Brussel blijven alle maatregelen voorlopig nog van kracht. De Belgische hoofdstad is minder ver met vaccineren dan de rest van het land en het aantal besmettingen in Brussel laat versoepelingen niet toe, zegt het stadsbestuur.

Geen avondklok meer op Aruba

Op Aruba geldt vanaf donderdag geen avondklok meer. De maatregel werd begin vorige week ingevoerd, omdat het aantal besmettingen op het eiland fors was toegenomen. De laatste tijd is het aantal geregistreerde coronagevallen echter weer afgenomen en zijn er meer mensen gevaccineerd. Daarom kan de avondklok er weer af, vindt de Arubaanse regering.

Andere coronamaatregelen blijven wel gelden. Zo moeten mensen anderhalve meter afstand houden, mogen er in restaurants niet meer dan zes mensen aan tafel zitten en wordt het gebruik van een mondkapje aangeraden in openbare ruimtes.

Ierland schrapt meeste coronamaatregelen in oktober

Ierland laat in oktober de meeste coronamaatregelen los, heeft premier Martin bekendgemaakt. Zo hoeven Ieren vanaf 22 oktober geen vaccinatiebewijs meer te laten zien om een café of restaurant binnen te komen. Ook gelden vanaf dan geen beperkingen meer voor het aantal mensen dat naar een evenement mag.

"Dankzij de inspanningen van ons vaccinatieteam en omdat jullie het vaccin hebben genomen toen het werd aangeboden, gaan we nu een hele nieuwe fase van de pandemie in", zei Martin. Meer dan 80 procent van de Ieren ouder dan 12 jaar is inmiddels volledig ingeënt.

De afgelopen periode klonk veel kritiek op de Ierse regering, vooral vanuit de evenementensector. Ondernemers in die branche waren boos dat grote evenementen in Ierland niet mogen doorgaan, terwijl er in het Verenigd Koninkrijk, waar de vaccinatiegraad lager is, wel grote concerten waren.

Goedemorgen!

Welkom in het coronablog van woensdag 1 september. Hier houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland.