zelftests op Schiphol
NOS NieuwsAangepast

Brieven voor gratis zelftests op de post, 'strategie onduidelijk'

De komende tijd krijgen alle huishoudens in Nederland een brief waarmee ze gratis twee corona-zelftests kunnen bestellen. Mensen kunnen met een code de tests aanvragen en die worden dan binnen anderhalve week thuisbezorgd. Het ministerie van Volksgezondheid roept iedereen op van deze mogelijkheid gebruik te maken.

De eerste brieven liggen morgen in de bus en het duurt nog de hele maand voordat alle 8 miljoen huishoudens er een hebben. In de brief wordt nog eens gewezen op het belang van testen om besmettingen te voorkomen.

Demissionair minister De Jonge hoopt dat veel mensen zich de komende tijd laten testen, bijvoorbeeld voordat ze na de vakantie weer voor het eerst naar school of naar het werk gaan, of als ze familie of vrienden gaan zien.

'Tests inzetten op logische plekken'

"De strategie is mij volkomen onduidelijk", zegt epidemioloog Amrish Baidjoe. "Er liggen nog heel veel tests ongebruikt klaar. Misschien moeten ze van de tests af omdat de houdbaarheidsdatum bijna verstrijkt, ik weet het niet."

Volgens de epidemioloog is het beter om de tests op logische plekken in te zetten. "Je zou ze bijvoorbeeld aan werkgevers kunnen geven. Of je zou een teststraat op Schiphol kunnen inrichten en daar alle mensen die terugkomen, ter plekke testen. Dan kun je die mensen meteen goed advies geven en ze nog een tweede test meegeven voor thuis." Medewerkers van de GGD gaan op luchthavens wel tests uitdelen, maar van een teststraat op vliegvelden is geen sprake.

Campagne op radio en tv

Ook zegt Baidjoe dat je belangrijke informatie niet altijd goed kunt overbrengen met een brief, omdat er in Nederland veel mensen laaggeletterd zijn.

De landelijke verspreiding van zelftests gaat gepaard met een campagne op radio en tv om juist iedereen te kunnen bereiken. "Onderzoek wijst uit dat iemand besmettelijk kan zijn zonder zelf klachten te hebben en hoewel gevaccineerde mensen minder makkelijk het virus overdragen, kunnen ook zij in sommige gevallen nog steeds anderen besmetten", zegt het ministerie.

Ook op een andere manier wil het kabinet zelftests promoten. Medewerkers van de GGD gaan dus gratis tests uitdelen aan terugkerende reizigers op vliegvelden. En ook studenten krijgen kosteloos zelftests tot hun beschikking.

Het ministerie benadrukt dat zelftests alleen zijn bedoeld voor mensen die geen klachten hebben. "Heb je die wel of was je in de buurt van iemand met corona, laat je dan testen bij de GGD", is het devies. Dat geldt ook voor mensen die in thuisquarantaine zitten en zich op de vijfde dag willen laten testen of voor mensen die terugkomen van vakantie uit een (hoog)risicogebied. Jongeren tot 27 jaar kunnen altijd bij de GGD terecht voor een coronatest.

Mensen die op vakantie zijn en nog geen vaccinatie- of herstelbewijs hebben, al dan niet via de CoronaCheck-app, moeten voor vertrek naar Nederland een test doen in het land waar ze verblijven. De test moet je als reiziger zelf regelen en betalen. Alleen met een negatieve testuitslag mag je terug naar Nederland.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl