liveblog
NOS NieuwsAangepast

Uitgestelde James Bondfilm in september in première • Flevoziekenhuis opent weer corona-afdeling

liveblog gesloten

Duizenden coronabesmettingen bij EK-finale in Londen

Duizenden mensen zijn begin juli besmet geraakt met het coronavirus toen ze de finale en de halve finale van het Europees kampioenschap voetbal in Londen bezochten. Dit blijkt cijfers van het Britse ministerie van Volksgezondheid. 2295 mensen in en rond het stadion waren tijdens de finale zeer waarschijnlijk besmettelijk.

Dat zou hebben geleid tot 3404 besmettingen die zijn te herleiden zijn tot de finale. Tijdens de twee halve finales zouden 375 mensen besmettelijk zijn geweest, 2092 mensen raakten besmet.

Een coronatest was verplicht om toegang te krijgen tot het Wembley Stadium, maar bezoekers moesten zelf verklaren dat deze test negatief was. Tijdens de finale tussen Engeland tegen Italië zouden duizenden mensen zonder kaartje het stadion zijn binnengekomen en ontstonden er vechtpartijen buiten het stadion.

Het ministerie van Volksgezondheid kon niet zeggen hoeveel mensen er daadwerkelijk in het stadion besmet zijn geraakt, en hoeveel bij de fanbijeenkomsten daarbuiten. In een verklaring zegt het ministerie dat de "aanzienlijke aantallen mensen die zonder toegangsbewijs naar het gebied rond het Wembley Stadium trokken, waarschijnlijk wel hebben bijgedragen tot de toename van infecties rond het evenement".

Fans tijdens de EK-finale Italië tegen Engeland

Uitgestelde James Bondfilm in september in première

De James Bondfilm No Time To Die gaat op 28 september in première. De film, die oorspronkelijk in april 2020 zou verschijnen, werd drie keer uitgesteld vanwege de coronapandemie.

De aankondiging op Twitter is volgens persbureau Reuters een antwoord op de geruchten dat de première nog een keer zou worden uitgesteld.

De laatste James Bondfilm Spectre kwam in 2015 uit en bracht 880 miljoen dollar op. De film Skyfall uit 2012 bracht meer dan 1 miljard dollar op.

Studenten en scholieren kunnen zich op school of universiteit laten testen en vaccineren

Voor de start van het nieuwe schooljaar kunnen studenten en scholieren zich zonder afspraak laten testen en vaccineren op de onderwijsinstelling. Plaatselijke GGD's hebben daar afspraken over gemaakt met onderwijsinstellingen en gemeentes, bevestigt een woordvoerder van GGD GHOR aan nieuwssite Nu.nl.

Volgens de woordvoerder zijn er in zeker 18 van de 25 veiligheidsregio's afspraken gemaakt tussen GGD'en en onderwijsinstellingen. De afspraken zijn gemaakt met universiteiten die momenteel hun introductieweken hebben, zoals Leiden, Utrecht, Groningen en Amsterdam. Daar en ook op hogescholen, mbo-opleidingen en middelbare scholen in het hele land, komen pop-uplocaties van de GGD.

Scholieren tijdens de pauze

'Voetbalfans lijken geen besmettingshaard te hebben veroorzaakt'

Recente voetbalwedstrijden met tienduizenden bezoekers in Amsterdam en Rotterdam waar niet iedereen op zijn vaste zitplaats zat, hebben 'slechts' tientallen nieuwe coronabesmettingen opgeleverd. Dat blijkt uit een analyse van de GGD's in die steden op verzoek van de NOS. "Dit is relatief weinig en bovendien te verwachten", zegt een woordvoerder.

Voetbalfans lijken dus geen besmettingshaarden te hebben veroorzaakt, ondanks videobeelden waarop te zien was dat de supporters niet allemaal op hun vaste zitplaats bleven zitten. Ook waren de supporters niet in alle gevallen goed verspreid over het stadion. Dat was gedaan om "de beleving van de supporters " te verbeteren, zei Feyenoord.

2250 nieuwe besmettingen, gemiddelde is stabiel

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2250 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 258 minder dan gisteren.

Gemiddeld is het aantal coronatests per dag stabiel: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 2385 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 3 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

De alfa-variant, oorspronkelijk bekend als de 'Britse variant', wordt inmiddels nauwelijks meer aangetroffen. In de zogenoemde kiemsurveillance, die altijd twee weken achterloopt, onderzoekt het RIVM welke varianten rondgaan. In week 31 waren van de 801 onderzochte positieve tests slechts 4 afkomstig van de alfa-variant. De gamma-variant, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie een zorgwekkende variant, wordt ook steeds minder aangetroffen. De besmettelijkere delta-variant veroorzaakt het overgrote deel van de besmettingen.

Flevoziekenhuis opent weer corona-afdeling

Het Flevoziekenhuis in Almere opent opnieuw een speciale corona-afdeling. Het aantal patiënten met corona neemt daar weer toe, schrijft Omroep Flevoland.

De mensen die worden opgenomen zijn voornamelijk mensen die zich niet hebben laten vaccineren.

De vaccinatiegraad in Almere is lager dan in andere delen van het land terwijl er relatief veel coronabesmettingen zijn.

AstraZeneca: 'Nieuw middel verkleint kans op ziekte na coronabesmetting flink'

Goed nieuws voor mensen die niet voldoende reageren op vaccinatie tegen het coronavirus. Mensen die een combinatie van twee langwerkende antilichamen toegediend krijgen lijken daarmee bescherming op te bouwen tegen covid-19.

Het middel werd ontwikkeld in het ziekenhuis van de Vanderbilt University in de Verenigde Staten, waarvan AstraZeneca de licentie heeft. Het onderzoek werd gedaan onder 5197 deelnemers. 75 procent van hen had onderliggende aandoeningen, waardoor de immuunrespons na vaccinatie mogelijk minder goed werkte. Niemand in de groep die de behandeling kreeg ontwikkelde ernstige symptomen of overleed, volgens AstraZeneca.

De farmaceut gaat binnen enkele weken toelating voor het middel vragen. De beoordeling van zo'n aanvraag duurt in de Verenigde Staten meestal een paar maanden.

Demissionair minister De Jonge: geplaceerd betekent op je kont zitten

De demissionaire ministers De Jonge en Grapperhaus hebben met de KNVB afspraken gemaakt over de naleving van de corona-regels in voetbalstadions. Daar ontbreekt het bij wedstrijden nogal eens aan. Mensen zitten niet op een stoel en in de stadions zijn vakken gesloten zodat goede spreiding niet mogelijk is.

De Jonge verwacht dat het dit weekend beter zal gaan. "De KNVB snapt het helemaal en zit ook op die manier in de wedstrijd." De vakken die waren afgesloten moeten open om mensen beter te verspreiden. Ook mogen de stadions echt maar voor twee derde gevuld zijn met toeschouwers. Ook mogen de toeschouwers niet van hun plaats af. "Geplaceerd betekent gewoon op je kont zitten", zegt De Jonge. "En dus niet met zijn allen op een kluitje gaan staan."

Vanuit andere sectoren, zoals de festivals en evenementenbranche, wordt met frustratie gekeken naar sportwedstrijden met grote groepen publiek waarbij de regels niet worden nageleefd. De Jonge: "Dat snap ik helemaal. Komend weekend moet het echt beter." De KNVB bespreekt de situatie vanmiddag met de voetbalclubs. De Jonge wil niet dreigen met maatregelen. "Maar als de regels kennelijk te moeilijk zijn om na te leven dan kunnen we de regels aanpassen."

'Booster' voor 49-jarige Israëlische premier Bennet

Premier Israël krijgt derde coronaprik: 'De manier om het virus te verslaan'

Lareb: bij vaccinatie na corona vaker bijwerkingen

Mensen die al een besmetting met covid-19 hebben doorgemaakt, krijgen vaker last van algemene klachten na de eerste vaccinatie. Volgens bijwerkingencentrum Lareb geldt dat voor alle vaccins.

Lareb trekt deze conclusies uit een vragenlijstonderzoek. Van de herstelde mensen die het BioNTech/Pfizer-vaccin kregen, gaf bijvoorbeeld 57 procent aan minimaal een bijwerking te hebben gevoeld. Bij de groep die nog geen covid-19 had gehad, was dit 24 procent. De algemene klachten zijn: hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn, vermoeidheid, niet lekker voelen, misselijkheid, rillingen en koorts.

Verder schrijft Lareb dat er vier meldingen van blaarvormende huidziekten na vaccinatie met Pfizer zijn gemeld. Dat gebeurde op een totaal van 12 miljoen toediende doses, wat neerkomt op een op de 3 miljoen Pfizer-prikken. Belangrijk om erbij te benadrukken is dat ook nog niet duidelijk is of de huidziekten een direct gevolg zijn van vaccinatie. De gemelde huidziekten waren pemphigus en bulleus pemphigoid.

'Japanse ziekenhuizen overbelast door coronapatiënten'

Japanse media melden dat ziekenhuizen op sommige plekken in het land de toestroom van coronapatiënten niet aankunnen. Twee weken geleden kon ruim de helft van de besmette mensen die een beroep deden op een ambulance in Tokio niet worden opgenomen, maakten de autoriteiten vandaag bekend.

De regering heeft in grote delen van het land extra coronamaatregelen ingesteld. De horeca sluit daar om 20.00 uur 's avonds en er mag geen alcohol meer worden geschonken. In twee derde van alle prefecturen gelden nu verzwaarde maatregelen.

Het aantal dagelijkse besmettingen is de afgelopen tijd fors gestegen tot zo'n 20.000. Volgens persbureau AP hebben 168.000 coronapatiënten een plek in het ziekenhuis nodig. Maar er komen klachten binnen van mensen voor wie geen plek is.

In de eerste week van augustus schakelden 1668 patiënten in Tokio een ambulance in. Uiteindelijk konden er 959 niet worden opgenomen, schrijft de Japan Times. De groep waarvoor wel een ziekenhuisbed beschikbaar was, moest in veel gevallen meer dan een uur wachten.

Medisch personeel in een Japans ziekenhuis

Israël: meer boosterprikken vanwege besmettingsgolf

Het aantal positieve coronatesten in Israël neemt snel toe, hoewel zo'n 60 procent van de bevolking volledig is gevaccineerd. "Het grootste probleem is dat het effect van inenting na ongeveer een half jaar afneemt", zegt correspondent Ankie Rechess in het NOS Radio 1 Journaal.

Daarom wordt de groep mensen die een derde 'booster' prik krijgt uitgebreid. Vanaf vandaag krijgt iedereen boven de 40 jaar zo'n derde inenting aangeboden. Sinds vorige maand konden patiënten met een zwak immuunsysteem al een derde prik krijgen in Israël. Later kwamen daar zorgmedewerkers, 60- en 50-plussers bij.

"De cijfers liegen er niet om", zegt Rechess. "Twee maanden geleden waren er 10 tot 12 besmettingen per dag, nu zijn dat er zo'n 8000." Vooral ongevaccineerden raken besmet. "103 van de 105 patiënten die de afgelopen tijd zijn overleden, waren niet of deels gevaccineerd", zegt Rechess.

Ongeveer de helft van de 600 coronapatiënten in het ziekenhuis is volledig gevaccineerd. Het overgrote deel van hen is boven de 60 jaar oud, is vijf maanden of langer geleden ingeënt of heeft een ernstige onderliggende aandoening. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van interviews met artsen en experts. Rechess: "Boosters worden gezien als de enige oplossing om extra bescherming te geven."

Lockdown Nieuw-Zeeland verlengd

Zeker tot aanstaande dinsdag blijft Nieuw-Zeeland in lockdown. Dat is besloten nu vandaag elf nieuwe besmettingen gemeld zijn. "We moeten voorzichtig blijven", zei premier Ardern in een persconferentie.

Afgelopen dinsdag ging het land op slot, omdat er één besmetting was vastgesteld. Inmiddels zijn 31 mensen positief getest op de besmettelijkere deltavariant van covid-19. De meeste besmettingen vonden plaats in Auckland, de grootste stad van het land.

Alleen voor een bezoek aan de supermarkt of het ziekenhuis mogen Nieuw-Zeelanders het huis uit. "Stop niet bij de buren om een praatje te maken", benadrukte Ardern.

EU-coronapas nu ook geldig in Turkije, Noord-Macedonië en Oekraïne

Reizigers naar Turkije, Noord-Macedonië en Oekraïne kunnen vanaf vandaag het digitale coronacertificaat van de Europese Unie gebruiken. De Europese Commissie heeft bekendgemaakt dat die drie landen de EU-coronapas nu accepteren. Omgekeerd erkent de EU de covid-certificaten die Turkije, Noord-Macedonië en Oekraïne hun burgers bieden.

Met de coronacertificaten kunnen mensen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd, hersteld zijn van een coronabesmetting of recent negatief zijn getest. Het digitale certificaat van de EU, dat werkt met een QR-code, is op 1 juli gelanceerd en is bedoeld om reizen door de EU gemakkelijker te maken. Eerder erkenden Zwitserland, Vaticaanstad en San Marino de EU-bewijzen al.

Overigens betekent erkenning van het coronacertificaat niet dat het reisadvies voor de betreffende landen verandert. Zo staat Turkije nog steeds op oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar dat land worden afgeraden. Voor een deel van Oekraïne, namelijk de oostelijke regio Donbass en de Krim, geldt een negatief reisadvies.

Welkom

Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van vrijdag 20 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.