Aantal besmettingen op weekbasis gestegen • Vier provincies weer oranje op coronakaart
- Verzorgingshuizen moeten personeel laten vaccineren, zegt president Biden.
- Winkelleegstand ondanks corona gedaald, maar niet in binnenstad grote steden.
- 'Pfizer en AstraZeneca na drie maanden minder effectief tegen Delta-variant'
- Nipte meerderheid Kamer steunt eigen bijdrage voor toegangstest.
Israël: veertigers en leraren kunnen derde prik krijgen
In Israël komen nu ook leraren en mensen tussen de 40 en 50 jaar in aanmerking voor een derde inenting, heeft de minister van Volksgezondheid bekendgemaakt. Hij hoopt dat zo'n booster-prik de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus zal indammen.
Sinds vorige maand konden patiënten met een zwak immuunsysteem al een derde prik krijgen in Israël. Later kwamen daar zorgmedewerkers, 60- en 50-plussers bij.
Ook andere landen hebben booster-campagnes gepland, zoals Canada en de Verenigde Staten. Het toedienen van boosters in rijke landen ligt gevoelig. Onder meer de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vindt dat eventuele extra vaccins beter kunnen worden gegeven aan ontwikkelingslanden, waar het inenten moeizaam verloopt door een gebrek aan doses. Ook is er nog te weinig bekend over de effectiviteit van een derde vaccin, zei WHO-vaccinatieadviseur Siddhartha Sankar Datta deze maand tegen Nieuwsuur.
EU-coronapas ook geldig in Turkije, Noord-Macedonië en Oekraïne
Reizigers naar Turkije, Noord-Macedonië en Oekraïne kunnen vanaf morgen het digitale coronacertificaat van de Europese Unie gebruiken. De Europese Commissie heeft bekendgemaakt dat die drie landen de EU-coronapas vanaf dan accepteren. Omgekeerd erkent de EU de covid-certificaten die Turkije, Noord-Macedonië en Oekraïne hun burgers bieden.
Met de coronacertificaten kunnen mensen aantonen dat ze volledig zijn gevaccineerd, hersteld van een coronabesmetting of recent negatief getest. Het digitale certificaat van de EU, dat werkt met een QR-code, is op 1 juli gelanceerd en is bedoeld om reizen door de EU gemakkelijker te maken. Eerder erkenden Zwitserland, Vaticaanstad en San Marino de EU-bewijzen al.
Overigens betekent erkenning van het coronacertificaat niet dat het reisadvies voor de betreffende landen verandert. Zo staat Turkije nog steeds op oranje, wat betekent dat niet-noodzakelijke reizen naar dat land worden afgeraden. Voor een deel van Oekraïne, namelijk de oostelijke regio Donbass en de Krim, geldt een negatief reisadvies.
2524 nieuwe besmettingen, gemiddeld lichte stijging
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 2524 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 281 minder dan gisteren, maar gemiddeld is sprake van een lichte stijging. De afgelopen zeven dagen zijn namelijk 4 procent meer besmettingen geregistreerd vergeleken met de zeven dagen ervoor.
In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 672 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 681), van wie 220 op de IC (gisteren: 212), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
Barcelona heft avondklok op
De avondklok in Barcelona wordt per direct beëindigd. Dat heeft het Catalaanse hooggerechtshof besloten. De maatregel is volgens het gerechtshof niet langer nodig in de strijd tegen het coronavirus.
De afgelopen weken gold er in Barcelona en andere plaatsen in Catalonië een avondklok tussen 01.00 uur en 06.00 uur. Aanleiding was een sterke toename van het aantal coronagevallen: midden juli had de regio het hoogste aantal besmettingen van Spanje. Maar nu het aantal coronagevallen in Barcelona en omgeving weer is gedaald, heeft het hof het voorstel van de Catalaanse regering afgekeurd om de avondklok te verlengen.
Overigens is de avondklok niet overal opgeheven: in twintig plaatsen in de regio geldt het nachtelijke uitgaansverbod voorlopig nog wel. Dat heeft te maken met het aantal besmettingen daar: dat ligt hoger dan 250 besmettingen per 100.000 inwoners.
Vier Nederlandse provincies van rood naar oranje op coronakaart
Op de kaart van coronagevallen in Europa kleuren Overijssel, Utrecht, Noord-Brabant en Gelderland vandaag weer oranje. Dat is de één na laagste waarschuwingskleur.
Het Europees gezondheidsinstituut ECDC maakte vandaag de nieuwe coronakaart bekend. De laatste versie is van een week geleden. Hiervoor wordt gekeken naar het aantal vastgestelde besmettingen en het percentage positieve tests. De kaart heeft vier kleuren: groen, oranje, rood en donkerrood.
Groningen, Friesland, Drenthe en Zeeland zakten vorige week van rood naar oranje. Zij houden dezelfde kleur en Flevoland, Noord-Holland, Zuid-Holland en Limburg blijven op rood staan.
Reiziger uit Sydney besmettingsbron van uitbraak Nieuw-Zeeland
De oorsprong van de laatste corona-uitbraak in Nieuw-Zeeland is waarschijnlijk een besmette reiziger uit Sydney. De Nieuw-Zeelander reisde op 7 augustus van Australië naar Nieuw-Zeeland en ging in hotelquarantaine, zei premier Ardern donderdag in een persconferentie. Hoe het virus zich vervolgens verspreidde is nog niet duidelijk.
Vandaag werden in Nieuw-Zeeland elf nieuwe besmettingen gemeld. Het totaal staat nu op 21. Alle besmette mensen bevinden zich in Auckland. Dinsdag kondigde Ardern een strenge lockdown af, omdat er voor het eerst sinds februari in Nieuw-Zeeland iemand besmet was. Ze maakte bekend dat Nieuw-Zeeland zeker drie dagen in lockdown zou blijven, tot en met morgen dus. Auckland blijft zeven dagen op slot.
Ardern noemde het bemoedigend dat nu bekend is hoe het virus in het land terecht is gekomen. "We hebben het puzzelstukje gevonden waar we naar op zoek waren", zei de premier.
Biden: personeel verpleeghuizen moet zich verplicht laten inenten
De Amerikaanse president Biden heeft aangekondigd dat verzorgingshuizen hun personeel moet laten vaccineren. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico dat ze geen financiering meer krijgen van de regering.
Het is voor het eerst dat Biden dreigt om overheidsgeld in te houden om mensen zover te krijgen zich te laten inenten. "Als je een verzorgingshuis bezoekt, er woont of werkt, moet je geen hoog risico lopen om besmet te worden door ongevaccineerde werknemers", zei Biden in een toespraak in het Witte Huis.
Petitie tegen vernietiging restvaccins AstraZeneca duizenden keren ondertekend
De petitie van een huisarts in Leiden om de vernietiging van tienduizenden AstraZeneca-vaccins te voorkomen is ruim 3.000 keer ondertekend. Gisteren meldde Omroep West dat arts Walter Schrader met de petitie 90.000 overgebleven vaccins van AstraZeneca wil redden. Het gaat om restvaccins bij de GGD's.
In plaats van ze te vernietigen, roept hij op om ze ter beschikking te stellen aan Namibië. Volgens hem liggen er ook nog eens 100.000 vaccins bij huisartsen die niet meer op tijd gebruikt kunnen worden. Hij wil daarom dat de verloopdatum van de vaccins met een paar weken wordt opgerekt, zodat er meer tijd is om de vaccins bijvoorbeeld naar Afrika te transporteren.
"De minister moet er nu een klap op geven", zegt Schrader tegen de regionale omroep. "Dat gaat wel in tegen zijn eerdere besluit, maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald. De vernietiging van veilig bewaarde vaccins is een misdaad tegen de menselijkheid die naar de geest van de wet niet goed is te praten."
Eerste besmetting in olympisch dorp bij de Paralympics
Bij de Paralympische Spelen in Tokio is de eerste coronabesmetting vastgesteld in het atletendorp. Het gaat niet om een van de sporters. Dat maakte de organisatie vandaag bekend.
De BBC meldt dat er tot nu toe ruim zeventig besmetting te linken zijn aan de Paralympics, vooral onder de aannemers en het personeel.
Dinsdag is de openingsceremonie van de Paralympische Spelen en dinsdag beginnen ze, zonder publiek. Japan heeft nog steeds te maken met een toenemend aantal besmettingen en in een deel van het land geldt daarom de noodtoestand. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan waren de fans deze zomer ook al niet welkom bij de Olympische Spelen.
Atlete Fleur Jong en handbiker Jetze Plat dragen bij de opening Tokio de Nederlandse vlag.
Winkelleegstand ondanks corona gedaald, maar niet in grotere binnensteden
Hoewel fysieke winkels het door de lockdowns moeilijk hebben gehad, is de leegstand van winkels toch gedaald. Het gaat om een lichte daling, meldt winkeldataverzamelaar Locatus: begin dit jaar stond nog 7,5 procent van alle winkelpanden leeg, deze maand is dat 7,2 procent.
Daarmee is er ook minder leegstand dan voor de coronacrisis. Want in maart 2020 stond 7,4 procent van de winkels leeg. Alleen in het begin van de pandemie steeg de leegstand dus licht.
Meer er zijn wel grote verschillen tussen winkelgebieden. In 17 grotere steden nam de leegstand juist wel toe.
'Pfizer en AstraZeneca na drie maanden minder effectief tegen Delta-variant'
Drie maanden na het ontvangen van de laatste prik van de vaccins van Pfizer of AstraZeneca daalt de effectiviteit tegen de nu dominante Delta-variant aanzienlijk. Dat blijkt uit een groot onderzoek van de Universiteit van Oxford. Voor het onderzoek werden meer dan drie miljoen neus- en keeluitstrijkjes onderzocht.
Na drie maanden daalt volgens de onderzoekers de bescherming van het AstraZeneca-vaccin naar 61 procent en dat van Pfizer naar 75 procent. Bij gevaccineerde mensen die ouder zijn dan 35 jaar, nam de effectiviteit sneller af dan bij jongeren, schrijven de onderzoekers.
Het onderzoek stelt ook dat als gevaccineerde mensen besmet raken met de Delta-variant, ze het virus waarschijnlijk even makkelijk door kunnen geven als ongevaccineerde mensen. De onderzoekers vonden bij beide groepen evenveel virusdeeltjes in neus en keel.
"Hierdoor kan groepsimmuniteit een grotere uitdaging worden", zegt de Nederlandse onderzoeker Koen Pouwels tegen persbureau ANP. "Vaccins zijn waarschijnlijk het beste in het voorkomen van een ernstig ziekteverloop, maar iets minder effectief in het voorkomen van overdracht van het virus."
Het onderzoek is nog niet in een medisch tijdschrift verschenen. Het moet nog worden beoordeeld door vakgenoten voordat het gepubliceerd kan worden.
Nipte meerderheid Kamer steunt eigen bijdrage voor toegangstest
Een nipte meerderheid in de Tweede Kamer steunt het plan van het demissionaire kabinet om in de toekomst een eigen bijdrage te gaan vragen voor coronatoegangstesten.
D66, VVD, CDA en Volt dienden tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer hiertoe een motie in. Daarbij willen zij wel dat er een regeling wordt gecreëerd voor mensen die niet gevaccineerd kunnen worden. Demissionair minister De Jonge herhaalde dat het kabinet een eigen bijdrage redelijk vindt, nu iedereen de kans heeft gehad zich te laten vaccineren.
De Jonge spreekt van "een stimulans" die van de eigen bijdrage zou uitgaan voor mensen om zich alsnog te laten vaccineren. Hij wil niet spreken van dwang of drang, omdat voor de toegang tot bepaalde evenementen, de bioscoop, het theater of andere 'testgelegenheden' er alternatieven zijn.
Lees hieronder het hele bericht:
Rutte over Formule 1 in Zandvoort: het mag omdat ze aan de regels voldoen
In het coronadebat in de Tweede Kamer heeft demissionair premier Rutte gereageerd op de verontwaardiging over de meerdaagse grand prix op het circuit in Zandvoort. Het is geen apart kabinetsbesluit geweest, zegt Rutte. Het race-evenement valt onder de verruiming van de maatregelen omdat het een 'geplaceerd evenement' is. "Mensen zitten op hun eigen stoeltje en moeten voor elke dag een kaartje hebben", zegt Rutte. "En over die camping: er slapen daar mensen, maar daarmee is het nog geen meerdaags evenement. De bezoekers moeten zich om binnen te komen bij het circuit elke dag laten testen."
Volgens Rutte hadden de organisatoren van Lowlands aangegeven dat mensen na een keer testen meerdere dagen met overnachtingen op het festival zouden zijn en dat elke dag testen van de bezoekers niet mogelijk was. De Parade heeft ook plaatsgevonden omdat daar wel aan de regels werd voldaan, zegt de premier. "Wij geven geen toestemming aan individuele evenementen. Wij stellen randvoorwaarden voor wat wel en wat niet mag."
Organisatoren van evenementen hebben hun boosheid en onbegrip geuit over de grote camping bij de Formule 1. Zo'n 5000 gasten, deels crew en deels fans, kunnen daar in tenten slapen, terwijl meerdaagse muziekfestivals juist om die reden niet door mogen gaan. In Zandvoort zeggen ze dat alles volgens de geldende coronaregels gaat. Zaterdag is er een demonstratie van de evenementensector en artiesten om eerdere versoepelingen af te dwingen. Het Formule 1-weekend begint op 3 september.
Goedemorgen!
Goedemorgen en welkom in het coronaliveblog van donderdag 19 augustus. Het blog van gisteren teruglezen kan hier.