NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Amerikanen houden Afghanen tegen op vliegveld' • Taliban: 'We nemen op niemand wraak'

 • Aantal Amerikaanse evacués naar 1100

  Het Amerikaanse leger heeft gisteren ongeveer 1100 Amerikanen, mensen met een Amerikaanse verblijfsvergunning en hun families geëvacueerd uit Afghanistan. Dat heeft het Witte Huis bekendgemaakt. "Nu we een stroom hebben opgezet, verwachten we dat die getallen harder zullen oplopen", klinkt het in een verklaring.

  In totaal hebben de Verenigde Staten zo'n 3200 mensen uit Afghanistan gehaald, met 13 vluchten. Eerder heeft het Witte Huis al bekendgemaakt dat er in totaal zo'n 11.000 Amerikanen in het land zijn. Het merendeel van hen moet worden geëvacueerd nu de Taliban de macht hebben gegrepen.

 • Britten willen komende jaren 20.000 Afghanen opnemen, vrouwen krijgen voorrang

  Het Verenigd Koninkrijk wil de komende jaren maximaal 20.000 Afghanen opvangen via een hervestigingsprogramma voor vluchtelingen. In het eerste jaar worden 5000 mensen opgenomen, bovenop de 5000 Afghaanse tolken en andere medewerkers die voor de Britten hebben gewerkt. Meisjes, vrouwen en andere (religieuze) minderheden die gevaar lopen onder de Taliban krijgen voorrang.

  "Ik wil er zeker van zijn dat we als land al het mogelijke doen om steun te geven aan de kwetsbaarste groepen die Afghanistan ontvluchten om veilig een nieuw leven te beginnen in het Verenigd Koninkrijk", zegt minister Patel van Binnenlandse Zaken. "Dit hervestigingsprogramma voor Afghaanse burgers zal levens redden."

  In een opiniestuk in The Telegraph roept Patel Europese landen op om ook Afghaanse vluchtelingen op te nemen. "Het Verenigd Koninkrijk doet er alles aan om andere landen aan te moedigen om te helpen. We willen niet alleen het goede voorbeeld geven, maar we kunnen dit ook gewoonweg niet alleen", schrijft Patel.

 • Duits toestel met evacués landt in Tasjkent

  In de Oezbeekse hoofdstad Tasjkent is een derde vliegtuig geland met Duitsers en Afghaans personeel dat voor Duitsland heeft gewerkt. Aan boord waren 135 evacués. De Bundeswehr meldt dat vanuit Tasjkent hun verdere reis wordt voorbereid.

  Het is volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken de bedoeling dat de groep die nu nog in Tasjkent is, vandaag door luchtvaartmaatschappij Lufthansa naar Duitsland wordt gebracht. De Duitsers hebben tot nu toe 260 mensen geëvacueerd uit Afghanistan. "En we zullen evacueren zolang we kunnen", aldus het ministerie.

  De Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Heiko Maas, zegt tegen de ZDF dat er afgelopen avond nog een extra vliegtuig klaarstond op de luchthaven van Kabul, maar dat dat niet is vertrokken omdat de luchthaven is afgesloten. Zodra het vliegveld weer open is, vertrekt dit toestel alsnog, zegt hij.

 • Evacuatiepoging Kabul mislukt: 'Ik probeerde bij gate te komen'

  De evacuatie van een groep Afghanen en Nederlanders is afgelopen avond niet gelukt, zoals eerder bekend werd. Ook de familie van de 20-jarige Aryan kon niet om aan boord komen van het militaire transportvliegtuig, dat uiteindelijk met slechts veertig mensen aan boord is vertrokken. Lees hier het verhaal van Aryan:

 • Afghaanse vrezen voor hun toekomst: 'Het is duidelijk dat wij onze vrijheden gaan verliezen'

  Nu de Taliban de leiding hebben genomen in Afghanistan, is de toekomst voor vrouwen en meisjes onzeker. De groepering, die bekend staat als extreem conservatief, slaat nu een gematigde toon aan en zegt dat vrouwen niets hoeven te vrezen. Maar veel vrouwen maken zich wel degelijk zorgen.

  "De eerste paar dagen was ik volledig lamgeslagen", zegt Pashtana Durrani, een jonge vrouw uit Kandahar. "Ik ben vooral thuis. Maar het is duidelijk dat wij vrouwen onze vrijheden gaan verliezen", schrijft een andere jonge vrouw uit Kabul in een persoonlijk Instagrambericht.

  Durrani spreekt nu met journalisten over de hele wereld over de situatie waarin vrouwen zich bevinden. "Dit is het moment waarop de hele wereld naar ons luistert. Hierna is de wereld de Afghaanse vrouwen snel vergeten." Maar, zo benadrukt ze: "We hoeven niet gered te worden, maar het westen kan wel solidair met ons zijn."

 • Defensie: 'Amerikanen houden Afghanen tegen op vliegveld'

  Volgens Defensie is het niet gelukt om Afghanen aan boord te krijgen van het transportvliegtuig dat vanavond vertrokken is, omdat zij geen toegang tot het vliegveld kregen van de Amerikanen. Amerikaanse militairen beveiligen en coördineren de vluchten vanaf het vliegveld op Kabul. "Op dit moment is het moeilijk om Afghanen van buiten het vliegveld toegang te geven tot het vliegveld", zegt Defensie.

  Defensie zegt dat het samen met Buitenlandse Zaken probeert duidelijkheid te krijgen wanneer de Afghanen op het vliegveld kunnen zijn. Op de vlucht zijn ook geen Nederlandse passagiers aan boord. Hoe dit komt, is niet duidelijk.

 • Evacuatievliegtuig uit Kabul vertrokken zonder Nederlanders

  Het is vanavond niet gelukt om een groep Nederlanders met een C-17 transportvliegtuig uit Kabul te evacueren. Het grote vrachttoestel steeg op met slechts 40 mensen aan boord. Volgens Defensie zijn er geen Nederlanders of Afghanen aan boord.

  Hoe dat komt is onduidelijk. Op sociale media melden Nederlanders dat zij moeite hadden het vliegveld te bereiken door drukte op de weg. Ook geldt in Kabul een avondklok.

 • EU: alleen samenwerken als Taliban fundamentele rechten respecteren

  De EU zal alleen samenwerken met de nieuwe Taliban-regering als ze fundamentele rechten, zoals de rechten van vrouwen, respecteren en voorkomen dat het land een verblijfplaats wordt voor terroristen. Dat zei EU-buitenlandcoördinator Joseph Borrell na een EU-vergadering die vanmiddag werd gehouden.

  Volgens Borrell zit er niets anders op dan met de Taliban te praten nu ze de overwinning hebben uitgeroepen. Dat betekent niet dat de EU de nieuwe regering gaat erkennen, zei Borrell.

  De VN zegt dat ze eerst daden wil zien van de Taliban om te beoordelen of ze zich aan hun beloften houden. "We moeten zien wat er daadwerkelijk gebeurt in Afghanistan", zei VN-woordvoerder Dujarric.

 • Defensie richt noodopvang in voor Afghanen in Zoutkamp

  De Willem Lodewijk van Nassaukazerne in Zoutkamp (Groningen) wordt op korte termijn ingericht als noodopvang voor Afghanen. Defensie heeft de kazerne beschikbaar gesteld, in overleg met het ministerie van Justitie en Veiligheid.

  Hoeveel Afghanen naar de noodopvang komen is nog niet bekend. Dat hangt af van de evacuaties in Afghanistan.

 • VS: Taliban hebben evacuaties niet verstoord

  De Taliban hebben de Amerikaanse evacuaties vanuit Kabul niet verstoord, zegt het ministerie van Defensie in Washington. Ook zijn er geen vijandelijkheden geweest.

  De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas zei eerder wel dat checkpoints van de Taliban rond het vliegveld de evacuatie bemoeilijkte van Afghanen die voor westerse troepen hebben gewerkt.

  Intussen arriveren en vertrekken weer vliegtuigen op het vliegveld, nadat Talibanstrijders eerder op de dag in de lucht hadden geschoten om mensen die het luchthavencomplex wilden betreden te verjagen. Het vliegveld zelf wordt beveiligd door 4000 Amerikaanse militairen, ondersteund door 500 tot 600 man van de Afghaanse veiligheidstroepen. Er zijn ook Britse en Duitse militairen. Nog eens 2000 Amerikaanse militairen worden naar het vliegveld gestuurd.

  Volgens het Witte Huis vliegen er ook weer commerciële vluchten. De bedoeling is dat er elk uur een vlucht vanaf Hamid Karzai International Airport vertrekt.

 • Woordvoerder Taliban: 'We zullen op niemand wraak nemen'

  Voor het eerste hebben de Taliban een persconferentie gegeven sinds ze zondag de overwinning uitriepen in het presidentiële paleis in Kabul. Woordvoerder Zabihullah Mujahid feliciteerde het Afghaanse volk met hun overwinning en noemde deze een uniek en historisch moment.

  Hij benadrukte dat er een einde is gekomen aan de chaos in het land en dat de groepering geen wraak zal nemen op Afghanen die voor de overheid, het leger of buitenlandse overheden hebben gewerkt.

  Ook zei de woordvoerder dat de Taliban veiligheid garanderen voor ambassades en internationale organisaties. Hij vroeg de internationale gemeenschap om de religieuze en culturele waarden van de Taliban te respecteren.

  Een ander punt dat aan de orde kwam was de positie van vrouwen in Afghanistan. "Vrouwen zullen behandeld worden zoals dat is de Sharia-wetgeving beschreven staat." Volgens Mujahid zal er geen discriminatie zijn tegen vrouwen en meisjes en mogen ze blijven werken en studeren.

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'Wij garanderen vrouwenrechten volgens de Islam en amnestie voor tolken'
 • Taliban-leider Baradar met delegatie aangekomen in Kandahar

  Het hoofd van de politieke afdeling van de Taliban, Mullah Abdul Ghani Baradar, is samen met een delegatie aangekomen in Kandahar, in het zuidoosten van Afghanistan. Dat schrijft een woordvoerder van de delegatie op Twitter. Baradar wordt genoemd als mogelijke nieuwe president van het land.

  Baradar is een van de oprichters van de Taliban en was de belangrijkste vertegenwoordiger bij de vredesbesprekingen in Doha. Baradar werd in 2010 gevangengenomen door veiligheidsdiensten in de Pakistaanse stad Karachi. In 2018 werd hij op aandringen van de VS weer vrijgelaten.

 • Nog 102 tolken en hun families moeten naar Nederland komen

  Nederland heeft tot nu toe zo'n vijfhonderd mensen uit Afghanistan naar Nederland gehaald die als tolk hebben gewerkt voor Defensie, of familie zijn van een tolk. Ruim driehonderd mensen zitten nog vast in Afghanistan. Dat zei demissionair minister van Defensie Ank Bijleveld in de Tweede Kamer.

  Er zijn tot nu toe 111 tolken met hun gezin naar Nederland gekomen, van wie 43 sinds juli. Gemiddeld neemt iedere tolk zo'n vier familieleden mee. Volgens de minister zijn nog 67 tolken welkom, net als 35 andere tolken die voor de Europese politiemissie hebben gewerkt. De honderden mensen die nu vastzitten zijn om verschillende redenen moeilijk op te halen. Met name maandag was het onrustig op de luchthaven, waardoor een Nederlands militair toestel niet kon landen.

  De Kamer stelde kritische vragen over de manier waarop de tolken hierheen gehaald worden. De laatste maanden is vaak opgeroepen om meer vaart te maken en daar heeft het kabinet volgens verschillende fracties te weinig gehoor aan gegeven.

  De tolken die nu in Nederland zijn, zijn niet met militaire vluchten naar Nederland gekomen, maar met commerciële lijnvluchten. Die zijn momenteel niet meer mogelijk.

 • Lijst met namen 15 Afghaanse journalisten opgesteld voor evacuatie

  Journalistieke organisaties hebben de namen van vijftien Afghaanse journalisten doorgegeven aan het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap zodat zij met hun gezinnen geëvacueerd kunnen worden uit Afghanistan. "Ik heb goede hoop dat hun namen toegevoegd worden aan de lijst met Afghaanse tolken en vertalers die naar Nederland worden gehaald", zegt Thomas Bruning van de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NvJ). Hij spreekt van een goede samenwerking met het ministerie.

  De "goede hoop" gaat niet zo ver dat Bruning signalen heeft "dat ze al met hun koffers klaarstaan" of vanuit hun verblijfsplaats gemakkelijk de luchthaven van Kabul kunnen bereiken, verduidelijkt hij. Dat zijn nog onzekerheden.

  De NVJ, Free Press Unlimited en het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren krijgen nog nieuwe namen doorgespeeld van Afghanen die met Nederlandse journalisten hebben gewerkt. Bruning kan zich dan ook voorstellen dat er nog een tweede lijst wordt opgesteld. De Afghaanse journalisten vrezen dat het slecht met hen afloopt onder de Taliban vanwege hun samenwerking met westerse journalisten.

 • Taliban houden vanmiddag een persconferentie

  De Taliban houden vanmiddag om 16.00 uur Nederlandse tijd een persconferentie. Dat zegt Talibanwoordvoerder Zabihullah Mujahid op Twitter. De persconferentie wordt gehouden vanuit een mediacentrum in Kabul dat eerder werd gebruikt door de Afghaanse overheid. De woordvoerder zegt dat journalisten welkom zijn op de persconferentie.