NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Biden: strenge regels voor ongevaccineerden • Gezondheidsraad: ook Moderna voor jongeren

 • Welkom in het coronablog van donderdag 29 juli, met het laatste coronanieuws.
 • 4506 nieuwe besmettingen, beeld vertekend door GGD-storing gisteren.
 • Eén persoon verantwoordelijk voor grote corona-uitbraak in Enschede.
 • Japanse autoriteiten bezorgd om hoog aantal besmettingen in Tokio.
 • Gezondheidsraad: ook 12-18-jarigen kunnen prik met Moderna krijgen.
Liveblog gesloten
 • Eind blog

  We sluiten dit blog voor vandaag. Morgenochtend starten we weer een nieuwe liveblog waarin we je op de hoogte houden van al het coronanieuws.

 • Biden kondigt strenge regels aan voor ongevaccineerden

  President Biden dringt er bij ongevaccineerde Amerikanen op aan zich alsnog te laten inenten. Hij vraagt lokale autoriteiten om 100 dollar (omgerekend 85 euro) per gevaccineerde beschikbaar te stellen om mensen over de streep te trekken.

  Ook kondigde hij strenge regels aan voor overheidsmedewerkers die geen prik hebben gehad. Op het werk moeten ze verplicht een mondkapje dragen, en ze moeten zich regelmatig laten testen. Hij wil dat deze regels ook gaan gelden in het bedrijfsleven.

  Om te voorkomen dat ongevaccineerden besmet raken met de deltavariant van het coronavirus, probeert Amerika deze zomer nog zoveel mogelijk mensen te vaccineren.

  Deze mensen in Florida lieten zich vaccineren:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Amerikaanse vaccintwijfelaars laten zich toch vaccineren: 'Alles voor mijn kleinkinderen'
 • Kabinet kijkt naar terugdraaien ventilatie-eisen horeca

  Het demissionaire kabinet overweegt de normen voor ventilatie in de horeca weer terug te brengen naar de oude situatie. Sinds 1 juli gelden soepeler ventilatieregels in cafés en restaurants, omdat toen de nieuwe Alcoholwet is ingegaan. Die wet vervangt de Drank- en Horecawet, waarin de ventilatie-eisen strenger waren omdat die wet onder meer was gebaseerd op de situatie dat er nog mocht worden gerookt in horecagelegenheden. Omdat inmiddels een rookverbod geldt, konden die extra normen komen te vervallen, was de gedachte.

  Maar experts trokken gisteren in NRC aan de bel: zij vonden het onverantwoord dat het kabinet midden in de coronacrisis de ventilatienormen flink naar beneden bijstelt. De lucht hoeft nu maar één keer per uur ververst te worden, voorheen was dat elke tien minuten.

  Het Outbreak Management Team adviseerde begin deze week ook om voorlopig de oude normen weer te gebruiken, in afwachting van nadere onderzoeken voor een nieuwe norm. Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid noemt dat logisch. "Het kabinet kijkt daar nu naar."

 • Portugal versoepelt coronamaatregelen

  In Portugal vervalt vanaf zondag de avondklok, die gold van 23.00 tot 05.00 uur in regio's waar het risico op besmetting hoog was. Ook worden de beperkingen in openingstijden voor cafés, restaurants en winkels geschrapt en zijn Portugezen niet langer verplicht om thuis te werken. Volgens premier Costa zijn de versoepelingen mogelijk nu ongeveer de helft van de Portugese bevolking is ingeënt tegen het coronavirus.

  "Vaccinaties hebben er mede aan bijgedragen dat we deze stap kunnen zetten", zei hij in een persconferentie. "Maar we moeten niet voorbijgaan aan het feit dat het virus blijft rondgaan. De pandemie is niet verdwenen."

  In september kunnen nog meer versoepelingen ingaan, verwacht Costa. Dan is waarschijnlijk ongeveer 70 procent van de Portugezen ingeënt en kan onder meer de mondkapjesplicht op drukke buitenlocaties worden geschrapt. Een maand later mogen naar verwachting de nachtclubs en bars weer open. Bezoekers moeten bij binnenkomst wel een negatieve testuitslag of het EU-coronacertificaat laten zien.

 • Israël gaat ook 60-plussers 'booster shot' geven

  In Israël krijgen 60-plussers vanaf volgende week de mogelijkheid om zich een derde keer te laten inenten met het Pfizer-vaccin, melden Israëlische media. Sinds twee weken kunnen inwoners van het land met een zwak immuunsysteem al een derde prik halen, nu komen ouderen daar dus bij. Volgens Israëlische media moeten er ten minste vijf maanden zitten tussen de tweede en derde prik.

  In Israël loopt het aantal coronabesmettingen de laatste tijd op door de deltavariant van het virus. Het land denkt dat een derde booster shot met Pfizer levensreddend kan zijn.

  Farmaceut Pfizer zegt al langer dat mogelijk een derde inenting nodig is voor optimale bescherming tegen corona. Of dat echt zo is, is nog niet duidelijk. Gisteren meldde nieuwssite Statnews dat de effectiviteit van een Pfizer-inenting na een half jaar daalt van 96 naar 84 procent, maar het onderzoek waarop de site zich baseert is nog niet door andere wetenschappers beoordeeld. Bovendien worden in de studie over een eventuele derde prik geen uitspraken gedaan.

 • Gezondheidsraad: 12-18-jarigen kunnen prik met Moderna krijgen

  Kinderen tussen de 12 en 18 jaar kunnen zich ook laten vaccineren met het Moderna-vaccin, zegt de Gezondheidsraad in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid. Volgens de raad is dat vaccin voldoende werkzaam en veilig voor deze leeftijdsgroep.

  Tot nu toe was alleen het vaccin van Pfizer/BioNTech goedgekeurd voor 12- tot en met 17-jarigen. Net als bij dat vaccin kan na een Moderna-vaccinatie in zeer zeldzame gevallen een ontsteking van de hartspier of het hartzakje optreden, schrijft de Gezondheidsraad. Het beloop daarvan is meestal mild, zegt de raad, die er verder op wijst dat deze ontstekingen ook regelmatig voorkomen bij een covid-19-infectie.

  De meeste adolescenten hebben volgens de Gezondheidsraad na vaccinatie tijdelijk last van klachten als vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn of koorts. Volgens de raad is de last die tieners hebben van de vaccinatie beperkt, vergeleken met de gezondheidswinst.

 • In Nederland bijna 20,5 miljoen prikken gezet

  In de strijd tegen het coronavirus zijn in Nederland tot nu toe naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid bijna 20,5 miljoen vaccinaties uitgedeeld. Naar verwachting worden er deze week 875.576 prikken gezet.

 • 4506 nieuwe besmettingen, beeld vertekend door GGD-storing gisteren

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 4506 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1032 meer dan gisteren. De toename lag in de lijn der verwachtingen, omdat de GGD gisteren last had van een storing. Daardoor kwamen toen niet alle meldingen van positieve coronatests goed door. De meeste ontbrekende meldingen zouden aan die van vandaag worden toegevoegd, zei een woordvoerder gisteren.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 4586 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 48 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  3 overleden covid-patiënten

  Bij het RIVM werden 3 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 4 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

  Ouderen lopen relatief veel risico als ze het coronavirus krijgen. Daarom registreert het RIVM in hoeveel verpleeghuizen recent coronagevallen waren. Er zijn nu 125 verpleeghuizen waar de afgelopen twee weken minimaal één coronabesmetting is vastgesteld. Een week geleden waren dat er 73.

 • 648 coronapatiënten in het ziekenhuis

  In de ziekenhuizen is de bezetting toegenomen. Er liggen nu 648 mensen met corona in het ziekenhuis, 19 meer dan gisteren. Van hen liggen 177 coronapatiënten op de IC. Gisteren waren dat er nog 164. Dat meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Eén persoon verantwoordelijk voor grote corona-uitbraak in Enschede

  In Enschede is waarschijnlijk één persoon verantwoordelijk voor een grote corona-uitbraak, eind juni. Dat blijkt uit het bron- en contactonderzoek van de Twentse GGD. Bijna 200 mensen raakten toen besmet in discotheek Aspen Valley, waardoor er wordt gesproken van een "superspreader event".

  De persoon die positief bleek, had die avond wel een geldige toegangscode in de CoronaCheck app. "Die persoon wist op dat moment niet dat hij besmettelijk was", zegt GGD arts Sanne Mensink op NPO Radio 1. "Pas na het weekend werd voor diegene duidelijk dat er contact was geweest met iemand die besmet was, en ook de klachten kwamen pas na het bezoek aan de discotheek."

  Volgens de GGD Twente is er altijd een risico dat iemand die besmet is, toch negatief test. "Maar je verwacht niet dat er dan bijna 200 mensen ook besmet raken. De omstandigheden hebben ervoor gezorgd dat het virus zo snel kon verspreiden", zegt Mensink. Zo werd de locatie onvoldoende geventileerd en werd er veel gezongen en gedanst.

 • Limburg kleurt donkerrood op nieuwe kaart van Europees gezondheidsinstituut

  Ook Limburg kleurt donkerrood op de nieuwe kaart van het ECDC, het Europees gezondheidsinstituut. De provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht, Noord-Brabant, Gelderland, Overijssel en Groningen stonden al op donkerrood, het hoogste risiconiveau. Zeeland, Drenthe, Friesland en Flevoland blijven op rood staan.

  Het ECDC vernieuwt de kaart elke week kijkt naar het aantal positieve tests en naar het percentage positieve tests van de afgelopen twee weken. Het aantal coronagevallen in Nederland begon anderhalve week geleden te dalen; de kaart van volgende week zou daarom andere kleuren kunnen laten zien.

  Op basis van de kleurcodes kunnen Europese landen de regels voor onder meer toeristen aanpassen. Een aantal weken geleden kleurde Nederland juist weer geel en groen, maar dat veranderde toen het aantal positieve coronatests in korte tijd explosief steeg.

  De nieuwe kaart van het ECDC ECDC
 • Militairen helpen bij handhaven van lockdown in Sydney

  Australië zet driehonderd militairen in om de politie te helpen bij het handhaven van de lockdown in Sydney. De stad telde de afgelopen 24 uur een recordaantal van 239 nieuwe besmettingen. Autoriteiten verwachten dat de cijfers nog meer gaan oplopen.

  In delen Sydney worden vanaf morgen nieuwe maatregelen ingevoerd; er geldt dan een mondmaskerplicht op straat en inwoners mogen zich op niet meer dan 5 kilometer van hun woning begeven. "Gezien het aantal besmette mensen kunnen we ervan uitgaan dat de situatie eerst slechter wordt, voordat het beter wordt", zegt de premier van New South Wales, waarvan Sydney de hoofdstad is.

 • Besmette gevaccineerden houden groen vinkje

  Controleurs die de CoronaCheck-app scannen van mensen met een vaccinatiebewijs die recent positief zijn getest, krijgen nog steeds een groen vinkje te zien. Besmette mensen kunnen zo met hun QR-code bijvoorbeeld op vakantie of een evenement bezoeken, schrijft de Volkskrant.

  Het ministerie van Volksgezondheid zegt tegen de krant op de hoogte te zijn van deze tekortkoming in het systeem en na te denken over maatregelen. Ook iemand die volledig is gevaccineerd, kan besmet raken met het coronavirus en anderen aansteken.

  "Aan een vaccinatiebewijs is momenteel geen geldigheidsduur gekoppeld in de app", zegt een woordvoerder van het ministerie in de krant. "De komende weken wordt breed gekeken hoe het systeem van toegangstesten kan worden verbeterd. Daar wordt dit verhaal bij betrokken."

 • Ondanks stijging ziekenhuisopnames blijft kritieke planbare zorg gelijk

  De kritieke planbare zorg, zorg die binnen zes weken geleverd moet worden om gezondheidsschade te voorkomen, kan net als twee weken geleden in 92 procent van de ziekenhuizen doorgaan. Dat is ondanks het stijgend aantal ziekenhuisopnames vanwege corona. Dat blijkt uit de rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) met 26 juli als peilmoment.

  8 procent van de ziekenhuizen kan de kritieke planbare zorg slechts deels of helemaal niet leveren. Dat percentage staat gelijk aan vier ziekenhuizen.

  Het aantal verwijzingen van huisartsen voor patiënten naar ziekenhuizen en klinieken is nog altijd iets lager dan wat gebruikelijk was in de tijd voor de pandemie.

 • Japanse autoriteiten bezorgd om hoog aantal besmettingen in Tokio

  De Olympische Spelen zijn niet de oorzaak van het snel stijgende aantal besmettingen in Tokio, zegt een woordvoerder van het Internationaal Olympisch Comité (IOC). "Voor zover ik weet, heeft er geen enkele besmetting vanuit de Olympische Spelen naar de bevolking plaatsgevonden", zegt hij volgens persbureau AFP.

  De Japanse autoriteiten zijn bezorgd over het aantal besmettingen in de stad; donderdag werden 3865 nieuwe besmettingen vastgesteld, tegenover 3177 een dag eerder. Voor woensdag werden nooit eerder meer dan 3000 besmettingen op één dag geconstateerd in de hoofdstad. Ook in de rest van Japan is het aantal besmettingen aan het stijgen.

  Een medisch adviseur van de overheid noemt de Olympische Spelen en de zomervakantie als mogelijke factoren die bijdragen aan de besmettingen. "Het grootste risico is het ontbreken van een 'crisisgevoel'. Als we dat niet krijgen, zullen de aantallen nog meer stijgen", waarschuwt Shigeru Omi tegenover persbureau AP.