NOS Nieuws

Pfizer wil toestemming van autoriteiten voor derde coronaprik

Farmaceuten Pfizer en BioNTech willen toestemming van de Amerikaanse en Europese gezondheidsautoriteiten voor het toedienen van een derde prik met hun coronavaccin. Zo'n prik kan de hoeveelheid antistoffen in iemands lichaam fors verhogen, zeggen ze.

Een derde prik zou binnen zes tot twaalf maanden na de tweede prik moeten worden toegediend. Nu krijgen mensen twee prikken met het Pfizer-vaccin. Uit onderzoeken blijkt dat die twee prikken ook nodig zijn om een goede bescherming te bieden tegen de deltavariant van het virus.

Een Pfizer-onderzoeker vermoedt echter dat de deltavariant na verloop van tijd alsnog kan leiden tot een milde infectie bij mensen die volledig zijn gevaccineerd, omdat de hoeveelheid antistoffen afneemt. Een derde prik zou daartegen kunnen helpen, zegt hij tegen persbureau AP. Volgens de bedrijven wordt het aantal antilichamen vijf tot tien keer zo groot na een derde prik.

Gezondheidsredacteur Rinke van den Brink zegt in het NOS Radio 1 Journaal dat die resultaten "heel mooi" klinken. "Maar het onderzoek is nog niet gepubliceerd. Dus het is vooralsnog allemaal op basis van de verklaringen van de Pfizer-baas."

Meerwaarde nog onduidelijk

Er is daardoor volgens hem nog weinig duidelijk over de meerwaarde van een derde prik. Hij zag wetenschappers al de nodige vraagtekens plaatsen.

"Want met zo'n prik maak je antistoffen aan tegen virus. Die zijn bij mensen in het bloed gemeten. Maar je immuunsysteem is veel meer dan alleen wat je krijgt ingespoten met een vaccin", zegt Van den Brink.

"Je lichaam heeft zelf ook een krachtig immuunsysteem dat een rol speelt bij de afweer tegen dit virus. Het is een samenspel van elementen. Pfizer doet nu haast alsof alleen die prik ertoe doet, maar ons eigen immuunsysteem doet ook van alles."

Er zit ook een enorm commercieel belang aan vast.

Gezondheidsredacteur Rinke van den Brink

Groen licht voor een derde prik zou de verkoop van nog eens vele extra vaccins betekenen voor Pfizer. "Of dat de reden is voor dit voorstel is punt twee. Maar feit is wel dat ze enorm verdienen aan die vaccinaties", zegt Van den Brink.

"Over heel 2020 was de gehele omzet van Pfizer 42 miljard. In dit jaar verwachten ze dat alleen het covid-vaccin al 26 miljard aan omzet oplevert. Dat is meer dan de helft van het totaal over 2020. Er zit dus ook een enorm commercieel belang aan vast."

Vaccin tegen deltavariant

De Amerikaanse gezondheidsautoriteiten FDA en CDC zeggen dat een extra prik nu niet nodig is. "Maar als de wetenschap laat zien dat het nodig is, dan zijn wij er klaar voor", zeggen ze in een verklaring.

Uit voorzorg wordt er ook gewerkt aan een speciaal vaccin tegen de deltavariant. De eerste vaccins zijn inmiddels geproduceerd door BioNTech in de fabriek in Mainz in Duitsland. Volgende maand begint het bedrijf met de eerste klinische proeven met dat vaccin.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl