Voetbal kijken in een kroeg in Amsterdam
NOS NieuwsAangepast

Kabinet kijkt naar terugdraaien ventilatie-eisen in horeca

Het demissionaire kabinet overweegt de normen voor ventilatie in de horeca weer terug te brengen naar de oude situatie. Begin deze maand werden de normen verlaagd, wat betekende dat de lucht in bestaande horecagebouwen maar ongeveer één keer per uur ververst hoeft te worden. Voorheen was dat elke tien minuten.

"Herintroductie van deze eisen is logisch en het kabinet kijkt daar nu naar", meldt een woordvoerder van het ministerie van VWS. "Aangezien de eisen pas per 1 juli zijn vervallen, kunnen we ervan uitgaan dat de horecabedrijven hier nu nog aan voldoen."

De normen voor luchtverversing in de horeca zijn met het ingaan van de nieuwe Alcoholwet, met ingang van deze maand, verlaagd. In de Drank- en horecawet die tot dan gold stonden extra eisen voor ventilatie in de horeca. Maar die konden vervallen, was het idee, omdat er inmiddels een rookverbod geldt. NRC meldde gisteravond dat de nieuwe eisen ver onder de norm van Wereldgezondheidsorganistie WHO liggen.

OMT: verse lucht helpt

Het Outbreak Management Team adviseerde begin deze week ook om voorlopig de oude normen weer te gebruiken, in afwachting van nadere onderzoeken voor een nieuwe norm.

Genoeg verse lucht helpt volgens de deskundigen om virusdeeltjes binnen te verdunnen en uit het gebouw te verwijderen en vermindert zo het risico op blootstelling aan het virus in de lucht, zo staat in het meest recente OMT-advies.

Vandaag bleek ook dat een meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er nog eens gekeken moet worden naar de ventilatie in de horeca, ook al heeft een Kamermeerderheid al ingestemd met de nieuwe normen.

Behalve de PVV vinden onder meer PvdA en GroenLinks dat de normen voor de horeca moeten worden de aangescherpt. Maar ook de regeringspartijen vragen zich nu af of de normen in het Bouwbesluit wel toereikend zijn om de verspreiding van het virus in publieke ruimtes, zoals de horeca en scholen, tegen te gaan.

Begin juli, na de inwerkingtreding van de nieuwe Alcoholwet, is een voorstel van de PVV aangenomen, waarin om onderzoek gevraagd wordt. De motie was mede-ondertekend door het CDA-Kamerlid Van den Berg en D66-Kamerlid Paternotte.

De VVD zegt nu desgevraagd ook dat de normen nog eens tegen het licht moeten worden gehouden, en dat betekent dat er een zeer ruime Kamermeerderheid is die twijfelt.

VVD-Kamerlid De Vries: "De horeca moet veilig en verantwoord mensen kunnen ontvangen. Daarbij is ventilatie ook belangrijk. De normen zijn versoepeld naar aanleiding van het rookverbod, maar inmiddels zitten we door corona in een nieuwe situatie. Het zou goed zijn als het OMT op korte termijn specifiek kijkt wat in relatie tot corona qua ventilatie (of andere oplossingen, zoals in België) nodig en nuttig is."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl