NOS Nieuws Binnenland Aangepast

Aantal besmettingen stijgt snel, morgen mogelijk persconferentie • Drukte teststraten, GGD schaalt op

Liveblog gesloten
 • Wat betekent het voor je vakantie naar het buitenland als Nederland code rood krijgt?

  Wat betekenen de sterk oplopende besmettingscijfers voor de vakantieplannen? Dat hangt natuurlijk af van het reisadvies hier in Nederland, maar ook van de vraag hoe andere landen naar ons kijken, en of ze ons willen toelaten. Daarvoor gebruiken Europese landen een kaart met kleurcodes op basis van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners en het percentage positieve tests in de laatste twee weken.

  In dit artikel leggen we uit hoe alles rondom de kleurcodes in elkaar zit.

 • Portugal scherpt maatregelen aan na stijging aantal coronabesmettingen

  Portugal scherpt de maatregelen aan na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Vakantiegangers die in een hotel of andere accommodatie willen verblijven, hebben een negatieve coronatest nodig, een vaccinatiebewijs of een document waarin staat dat ze zijn hersteld.

  Dat is ook nodig in restaurants in gemeenten met een grote kans op een coronabesmetting, zoals de hoofdstad Lissabon en de tweede stad Porto. Als bewijs kunnen vakantiegangers het digitale certificaat van de Europese Unie gebruiken. In hotels zijn sneltests beschikbaar. Daarnaast wordt de avondklok, die al in 45 gemeenten gold, uitgebreid naar nog eens vijftien gemeenten, waaronder het bij toeristen populaire Faro in de Algarve.

  Portugal heeft 10 miljoen inwoners en telde vandaag ruim 3000 nieuwe coronabesmettingen, vooral bij niet-gevaccineerde jongeren. De aantallen zijn vergelijkbaar met de besmettingen die werden geregistreerd in februari, toen in Portugal een strenge lockdown van kracht was.

 • Morgen mogelijk weer persconferentie kabinet

  Het kabinet overweegt morgen een persconferentie te houden in verband met het snel oplopend aantal besmettingen. Daarbij speelt een rol dat er mogelijk nieuwe maatregelen aangekondigd worden, zoals voor clubs en meerdaagse evenementen. Ook verwacht het kabinet dat er bij burgers vragen leven over de situatie van dit moment en de gevolgen voor vakantiereizen.

  Het RIVM maakte vandaag bekend dat het aantal besmettingen voor de negende dag op rij is gestegen. Er kwamen tot 10.00 uur vanmorgen 5475 nieuwe coronabesmettingen bij, het grootste aantal sinds 14 mei. "We zien een hele snelle stijging die zich nog niet vertaalt in ziekenhuisopnames, maar het gaat wel snel", zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge daarover.

 • Aantal besmette jongeren in Enschedese discotheek opgelopen naar 195

  Het aantal jongeren dat vorige week zaterdag in discotheek Aspen Valley in Enschede besmet is geraakt met corona, is opgelopen naar 195. Naar schatting waren er zo'n 600 jongeren aanwezig die avond. Het ging om het eerste feest dat sinds het uitbreken van de coronapandemie in de discotheek werd gegeven.

  GGD Twente heeft de bron van de uitbraak nog niet kunnen vinden, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. "Het bron- en contactonderzoek loopt nog. Dus er kunnen nog meer gevallen bijkomen."

  Hoe de uitbraak heeft kunnen plaatsvinden, terwijl de club gebruikmaakte van de CoronaCheck-app, is nog steeds niet bekend. Ook wordt nog door het RIVM onderzocht om welke varianten van het coronavirus het gaat.

 • RIVM: 'Long covid' ook na milde corona

  Bijna iedereen die kampt met langdurige klachten na een coronabesmetting, ervaart daar grote gevolgen van. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een RIVM-onderzoek. Een derde van de 1741 mensen met 'long covid', oftewel langdurige covid, zegt niet te kunnen werken door de klachten. Bijna de helft werkt minder dan gebruikelijk.

  Vermoeidheid komt het vaakst voor, bij zo'n 90 procent, blijkt uit het onderzoek. Ook concentratieproblemen (74 procent) en kortademigheid (70 procent) worden genoemd. Bijna iedereen noemt de impact van langdurige covid groot. Gemiddeld hadden de deelnemers al zeven maanden last van klachten.

  Het grootste gedeelte van de ondervraagden die langdurig last houden van coronaklachten, is niet heel ziek geweest. Een klein deel, 5 procent, is in het ziekenhuis opgenomen geweest. Voor de overige 95 procent is de ziekte relatief mild verlopen.

 • Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

  Als er door het snel oplopende aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn, dan overweegt het kabinet maatregelen te nemen tegen meerdaagse festivals en uitgaansgelegenheden. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS. In discotheken hoeft nu geen anderhalve meter afstand te worden gehouden, als mensen een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dit testen voor toegang zou tijdelijk afgeschaft kunnen worden, wat betekent dat de afstandsregel weer gaat gelden.

  Verder wordt er ook met een 'minder streng' ingrijpen rekening gehouden, zoals extra toezicht en handhaving. Het besluit van het kabinet wordt morgenochtend verwacht, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT).

 • Vertrouwen in wetenschap nam in coronatijd toe

  Nederlanders hebben op dit moment "beduidend" meer vertrouwen in de wetenschap dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Rathenau-instituut. Onderzoekers denken dat de coronacrisis daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld. Het vertrouwen is toegenomen door de snelheid waarmee wetenschappers een coronavaccin hebben ontwikkeld.

 • 5475 nieuwe besmettingen, mogelijk morgen maatregelen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5475 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1815 meer dan gisteren. Afgelopen week werden gemiddeld 2308 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 277 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

  Als er door het snel oplopend aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn dan kondigt het kabinet die morgen aan, reageert demissionair minister De Jonge op de cijfers. "We zien een hele snelle stijging die zich nog niet vertaalt in ziekenhuisopnames, maar het gaat wel snel."

  Of er maatregelen nodig zijn hangt af van het spoedadvies van het OMT, het Outbreak Management Team. Het kabinet vroeg daar gisteren om advies. "Waar we steeds voor hebben ingegrepen was vanwege het beschermen van kwetsbaren en het niet overbelasten van ziekenhuizen. De besmettingen van nu komen in hoge mate voor bij jongeren en die komen niet onmiddellijk in het ziekenhuis."

  Wel zegt De Jonge dat Nederland een code rood-land kan worden, waardoor Nederlanders niet meer welkom zijn in andere landen of aan strenge inreisvoorwaarden moeten voldoen. Dat kan gevolgen hebben voor vakanties.

  Hij adviseert nogmaals iedereen zich te laten vaccineren. "Of je kiest daarvoor, of je kiest er toch min of meer voor dat je ergens de komende maanden ziek wordt van corona. Bescherm jezelf en bescherm onze vrijheden."

  NOS
 • Geen publiek toegestaan bij Olympische Spelen in Tokio

  De Olympische Spelen worden in Tokio deze zomer gehouden voor geheel lege tribunes. Vanwege de opnieuw uitgeroepen noodtoestand in de Japanse hoofdstad is besloten ook geen toeschouwers uit Japan toe te laten. Eerder was al besloten dat er geen toeschouwers uit het buitenland welkom waren.

 • Bezetting in ziekenhuizen afgenomen

  In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 196 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 206), van wie 90 op de IC (gisteren: 104), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

 • Geen verplichte quarantaine voor Britse toeristen na Spanjetrip

  Volledig gevaccineerde Britten die terugkomen uit landen waar het risico op een coronabesmetting gemiddeld is, hoeven vanaf 19 juli niet meer in quarantaine. Dat heeft minister van transport Grant Shapps bekendgemaakt. Tot nu toe moesten Britse reizigers die terugkeerden uit Spanje, Frankrijk, de VS en Italië tien dagen in quarantaine.

  De bekendmaking is goed nieuws voor de Britse reisbranche en vliegmaatschappijen. Ook in Spanje en Portugal zijn ze er blij mee, zegt correspondent Rop Zoutberg:

 • Premier Luxemburg weer naar huis

  De premier van Luxemburg is ontslagen uit het ziekenhuis. Premier Xavier Bettel werd zondag opgenomen, omdat het zuurstofgehalte in zijn bloed te laag was. Inmiddels is hij genoeg hersteld om naar huis te gaan.

  De 48-jarige Bettel kreeg onlangs zijn eerste vaccinatie. Vorige maand werd hij een paar dagen na een Europese top positief getest op corona.

 • Wachttijd 'dansen met Janssen' niet met terugwerkende kracht

  De wachttijd van twee weken na een vaccinatie voordat iemand een discotheek of club in mag, geldt niet met terugwerkende kracht. Dat betekent dat gegenereerde toegangsbewijzen geldig blijven. De wachttijd gaat zaterdag in; wie zich dus vrijdag volledig laat vaccineren en meteen een toegangs-QR-code aanmaakt, kan in de twee weken daarna nog overal naar binnen.

  Desondanks adviseert het ministerie van Volksgezondheid aan pas gevaccineerde mensen om zich wel te laten testen voor toegang. "Ook roepen we mensen die de afgelopen veertien dagen volledig zijn gevaccineerd op om de komende dagen voorzichtig te zijn", zo laat een woordvoerder weten.

  Aanvankelijk kon iedereen die één Janssen-prik of een tweede prik van een ander vaccin kreeg, meteen naar binnen zonder een negatieve test te hoeven doen. Deskundigen leverden daar direct kritiek op, omdat de bescherming niet direct is en nog moet worden opgebouwd. Mensen die net zijn gevaccineerd kunnen het virus nog oplopen en verspreiden. Nadat de besmettingscijfers waren opgelopen, besloot het kabinet de wachttijd in te bouwen.

 • Drukte bij teststraten, GGD schaalt op

  Het is druk in de teststraten, merkt de GGD. Meer mensen maken een afspraak en daardoor kan het moeilijker zijn om snel een test te kunnen krijgen. "Gemiddeld kunnen mensen nog binnen 24 uur terecht, maar er zijn uitschieters", laat een woordvoerder weten. Ook kan het moeilijk zijn om nog in de buurt een afspraak te krijgen.

  De gezondheidsdienst is daarom druk met het regelen van extra testcapaciteit. Zo blijven teststraten langer open. Wie desondanks geen afspraak kan maken, krijgt het advies om het later nog eens te proberen of te bellen voor een testafspraak.

  Als mensen via de site een afspraak proberen te maken, worden potentiële afspraken een tijdje gereserveerd en zijn ze dus niet beschikbaar voor anderen. Als veel mensen tegelijk een afspraak proberen te boeken, zorgt dat voor schaarste. Hetzelfde gebeurde bij het inboeken van vaccinatieafspraken; die site werkt op dezelfde manier.

  VWS/RIVM
 • Zwitserland en EU erkennen elkaars coronacertificaten

  Nederlanders en andere reizigers uit de EU kunnen vanaf morgen hun coronacertificaat ook in Zwitserland gebruiken. Zwitserland en de EU hebben afgesproken elkaars certificaten te erkennen.

  Sinds vorige week kunnen EU-burgers het certificaat, dat werkt met een QR-code, al gebruiken in de hele EU behalve Ierland. De Europese Commissie overlegt nog met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over de erkenning van het certificaat.

  Met het certificaat kunnen vakantiegangers en andere reizigers aantonen dat ze volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd, onlangs negatief zijn getest of beschermd zijn omdat ze de ziekte hebben gehad.