NOS Nieuws

Verscheidene clubs sluiten deuren: 'Ik durf het risico niet te nemen'

Ruim twee weken geleden waren zowel de clubeigenaren als het uitgaanspubliek nog enthousiast toen de deuren weer open gingen van het nachtleven. Maar doordat de coronabesmettingen nu weer toenemen, gaan sommige clubs zelfs weer dicht. Ook de kans op nieuwe maatregelen hangt clubeigenaren boven het hoofd.

De Amsterdamse Club Nyx en Exit Café kondigden vandaag op sociale media aan de deuren toch weer te sluiten vanwege de toenemende coronabesmettingen. "We zijn eindelijk weer open en we doen alles volgens de regels. Maar ik durf het risico gewoon niet te nemen", zegt eigenaar Rob de Jong tegen Het Parool.

Ook discotheek Bon Bini in Veendam heeft besloten weer dicht te gaan. Om personeel en gasten te behoeden voor een coronabesmetting, maar ook omdat veel bezoekers hun testbewijzen niet op orde hadden, zegt eigenaar Leo Frans tegen RTV Noord.

"We waren dolenthousiast toen we hoorden dat we weer open mochten. Maar veel mensen hadden de zaken met hun coronatoegangsbewijs niet op orde. We moesten 167 mensen weigeren. En de zaterdag daarna was dat niet veel beter", zegt Frans.

Voor rust kiezen

Jeroen van Broekhoven van belangenvereniging Nachtbelang heeft zijn discotheek Fox in Stadskanaal niet eens geopend. In Stadskanaal is geen sneltestlocatie, waardoor mensen naar Groningen of Emmen zouden moeten uitwijken. "Daarom besloten wij dicht te blijven."

En dat blijft de discotheek voorlopig nog wel even. "Ik wacht op hoe de nieuwe varianten zich ontwikkelen en of de meeste mensen zich laten vaccineren. Dan hoop ik in september of oktober weer open te kunnen."

Dat Club Nyx en Exit Café nu dichtgaan, begrijpt de horecaondernemer goed. "Ik ken de eigenaar niet, maar ik denk dat hij gewoon even voor rust kiest, net als ik. Het is echt niet omdat het niet rendabel is om open te blijven. Alle clubs die in Amsterdam de afgelopen weekenden open gingen, hadden het druk zat."

Moeilijk uit te leggen

Van Broekhoven is op dit moment bezig met de opbouw van zijn festival Secret Forest, ook in Stadskanaal. De horecaondernemer hoopt dat er zaterdag zo'n 7000 bezoekers op afkomen. Toch zijn er wel mensen die al hebben afgezegd en hun geld terug willen vanwege de testregels.

Volgens Van Broekhoven zijn die regels ook moeilijk uit te leggen. "Eerst kon je meteen naar binnen na een prik, nu is dat na twee weken. En dan had je nog problemen met QR-codes, en sommige mensen die met een geel boekje naar binnen konden en op andere plekken weer niet."

Er zijn misschien mensen geweest die de regels niet helemaal hebben nageleefd, maar het overgrote merendeel heeft heel erg zijn best gedaan en valt niets te verwijten.

Jeroen van Broekhoven van belangenvereniging Nachtbelang

Het kabinet heeft het OMT om een spoedadvies gevraagd om te bepalen of er nieuwe maatregelen nodig zijn. Mochten er maatregelen nodig zijn, volgens het OMT, dan worden die vrijdag in de ministerraad besproken.

"Dat betekent dat mijn festival zaterdag door kan gaan", zegt Van Broekhoven. "Misschien is het wel het laatste festival dit jaar dan. Maar serieus, ik denk dat ze straks de nachthoreca dichtgooien. Er zijn misschien mensen geweest die de regels niet helemaal hebben nageleefd, maar het overgrote merendeel heeft heel erg zijn best gedaan en valt niets te verwijten. En dat is heel erg jammer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl