liveblog
NOS NieuwsAangepast

Aantal besmettingen stijgt snel, morgen mogelijk persconferentie • Drukte teststraten, GGD schaalt op

liveblog gesloten

Wat betekent het voor je vakantie naar het buitenland als Nederland code rood krijgt?

Wat betekenen de sterk oplopende besmettingscijfers voor de vakantieplannen? Dat hangt natuurlijk af van het reisadvies hier in Nederland, maar ook van de vraag hoe andere landen naar ons kijken, en of ze ons willen toelaten. Daarvoor gebruiken Europese landen een kaart met kleurcodes op basis van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners en het percentage positieve tests in de laatste twee weken.

In dit artikel leggen we uit hoe alles rondom de kleurcodes in elkaar zit.

Portugal scherpt maatregelen aan na stijging aantal coronabesmettingen

Portugal scherpt de maatregelen aan na een snelle stijging van het aantal coronabesmettingen. Vakantiegangers die in een hotel of andere accommodatie willen verblijven, hebben een negatieve coronatest nodig, een vaccinatiebewijs of een document waarin staat dat ze zijn hersteld.

Dat is ook nodig in restaurants in gemeenten met een grote kans op een coronabesmetting, zoals de hoofdstad Lissabon en de tweede stad Porto. Als bewijs kunnen vakantiegangers het digitale certificaat van de Europese Unie gebruiken. In hotels zijn sneltests beschikbaar. Daarnaast wordt de avondklok, die al in 45 gemeenten gold, uitgebreid naar nog eens vijftien gemeenten, waaronder het bij toeristen populaire Faro in de Algarve.

Portugal heeft 10 miljoen inwoners en telde vandaag ruim 3000 nieuwe coronabesmettingen, vooral bij niet-gevaccineerde jongeren. De aantallen zijn vergelijkbaar met de besmettingen die werden geregistreerd in februari, toen in Portugal een strenge lockdown van kracht was.

Morgen mogelijk weer persconferentie kabinet

Het kabinet overweegt morgen een persconferentie te houden in verband met het snel oplopend aantal besmettingen. Daarbij speelt een rol dat er mogelijk nieuwe maatregelen aangekondigd worden, zoals voor clubs en meerdaagse evenementen. Ook verwacht het kabinet dat er bij burgers vragen leven over de situatie van dit moment en de gevolgen voor vakantiereizen.

Het RIVM maakte vandaag bekend dat het aantal besmettingen voor de negende dag op rij is gestegen. Er kwamen tot 10.00 uur vanmorgen 5475 nieuwe coronabesmettingen bij, het grootste aantal sinds 14 mei. "We zien een hele snelle stijging die zich nog niet vertaalt in ziekenhuisopnames, maar het gaat wel snel", zei demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge daarover.

Aantal besmette jongeren in Enschedese discotheek opgelopen naar 195

Het aantal jongeren dat vorige week zaterdag in discotheek Aspen Valley in Enschede besmet is geraakt met corona, is opgelopen naar 195. Naar schatting waren er zo'n 600 jongeren aanwezig die avond. Het ging om het eerste feest dat sinds het uitbreken van de coronapandemie in de discotheek werd gegeven.

GGD Twente heeft de bron van de uitbraak nog niet kunnen vinden, zegt een woordvoerder tegen persbureau ANP. "Het bron- en contactonderzoek loopt nog. Dus er kunnen nog meer gevallen bijkomen."

Hoe de uitbraak heeft kunnen plaatsvinden, terwijl de club gebruikmaakte van de CoronaCheck-app, is nog steeds niet bekend. Ook wordt nog door het RIVM onderzocht om welke varianten van het coronavirus het gaat.

RIVM: 'Long covid' ook na milde corona

Bijna iedereen die kampt met langdurige klachten na een coronabesmetting, ervaart daar grote gevolgen van. Dat blijkt uit tussentijdse resultaten van een RIVM-onderzoek. Een derde van de 1741 mensen met 'long covid', oftewel langdurige covid, zegt niet te kunnen werken door de klachten. Bijna de helft werkt minder dan gebruikelijk.

Vermoeidheid komt het vaakst voor, bij zo'n 90 procent, blijkt uit het onderzoek. Ook concentratieproblemen (74 procent) en kortademigheid (70 procent) worden genoemd. Bijna iedereen noemt de impact van langdurige covid groot. Gemiddeld hadden de deelnemers al zeven maanden last van klachten.

Het grootste gedeelte van de ondervraagden die langdurig last houden van coronaklachten, is niet heel ziek geweest. Een klein deel, 5 procent, is in het ziekenhuis opgenomen geweest. Voor de overige 95 procent is de ziekte relatief mild verlopen.

Kabinet overweegt evenementen af te blazen en clubs te sluiten

Als er door het snel oplopende aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn, dan overweegt het kabinet maatregelen te nemen tegen meerdaagse festivals en uitgaansgelegenheden. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS. In discotheken hoeft nu geen anderhalve meter afstand te worden gehouden, als mensen een negatieve coronatest kunnen laten zien. Dit testen voor toegang zou tijdelijk afgeschaft kunnen worden, wat betekent dat de afstandsregel weer gaat gelden.

Verder wordt er ook met een 'minder streng' ingrijpen rekening gehouden, zoals extra toezicht en handhaving. Het besluit van het kabinet wordt morgenochtend verwacht, als de verantwoordelijke ministers hebben gesproken over een spoedadvies van het Outbreak Management Team (OMT).

Vertrouwen in wetenschap nam in coronatijd toe

Nederlanders hebben op dit moment "beduidend" meer vertrouwen in de wetenschap dan drie jaar geleden. Dat blijkt uit onderzoek van het Rathenau-instituut. Onderzoekers denken dat de coronacrisis daarbij een belangrijke rol heeft gespeeld. Het vertrouwen is toegenomen door de snelheid waarmee wetenschappers een coronavaccin hebben ontwikkeld.

5475 nieuwe besmettingen, mogelijk morgen maatregelen

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 5475 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 1815 meer dan gisteren. Afgelopen week werden gemiddeld 2308 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 277 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

Als er door het snel oplopend aantal besmettingen nieuwe maatregelen nodig zijn dan kondigt het kabinet die morgen aan, reageert demissionair minister De Jonge op de cijfers. "We zien een hele snelle stijging die zich nog niet vertaalt in ziekenhuisopnames, maar het gaat wel snel."

Of er maatregelen nodig zijn hangt af van het spoedadvies van het OMT, het Outbreak Management Team. Het kabinet vroeg daar gisteren om advies. "Waar we steeds voor hebben ingegrepen was vanwege het beschermen van kwetsbaren en het niet overbelasten van ziekenhuizen. De besmettingen van nu komen in hoge mate voor bij jongeren en die komen niet onmiddellijk in het ziekenhuis."

Wel zegt De Jonge dat Nederland een code rood-land kan worden, waardoor Nederlanders niet meer welkom zijn in andere landen of aan strenge inreisvoorwaarden moeten voldoen. Dat kan gevolgen hebben voor vakanties.

Hij adviseert nogmaals iedereen zich te laten vaccineren. "Of je kiest daarvoor, of je kiest er toch min of meer voor dat je ergens de komende maanden ziek wordt van corona. Bescherm jezelf en bescherm onze vrijheden."

Geen publiek toegestaan bij Olympische Spelen in Tokio

De Olympische Spelen worden in Tokio deze zomer gehouden voor geheel lege tribunes. Vanwege de opnieuw uitgeroepen noodtoestand in de Japanse hoofdstad is besloten ook geen toeschouwers uit Japan toe te laten. Eerder was al besloten dat er geen toeschouwers uit het buitenland welkom waren.

Bezetting in ziekenhuizen afgenomen

In de ziekenhuizen is de bezetting afgenomen. Er liggen nu 196 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 206), van wie 90 op de IC (gisteren: 104), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Geen verplichte quarantaine voor Britse toeristen na Spanjetrip

Volledig gevaccineerde Britten die terugkomen uit landen waar het risico op een coronabesmetting gemiddeld is, hoeven vanaf 19 juli niet meer in quarantaine. Dat heeft minister van transport Grant Shapps bekendgemaakt. Tot nu toe moesten Britse reizigers die terugkeerden uit Spanje, Frankrijk, de VS en Italië tien dagen in quarantaine.

De bekendmaking is goed nieuws voor de Britse reisbranche en vliegmaatschappijen. Ook in Spanje en Portugal zijn ze er blij mee, zegt correspondent Rop Zoutberg:

Premier Luxemburg weer naar huis

De premier van Luxemburg is ontslagen uit het ziekenhuis. Premier Xavier Bettel werd zondag opgenomen, omdat het zuurstofgehalte in zijn bloed te laag was. Inmiddels is hij genoeg hersteld om naar huis te gaan.

De 48-jarige Bettel kreeg onlangs zijn eerste vaccinatie. Vorige maand werd hij een paar dagen na een Europese top positief getest op corona.

Wachttijd 'dansen met Janssen' niet met terugwerkende kracht

De wachttijd van twee weken na een vaccinatie voordat iemand een discotheek of club in mag, geldt niet met terugwerkende kracht. Dat betekent dat gegenereerde toegangsbewijzen geldig blijven. De wachttijd gaat zaterdag in; wie zich dus vrijdag volledig laat vaccineren en meteen een toegangs-QR-code aanmaakt, kan in de twee weken daarna nog overal naar binnen.

Desondanks adviseert het ministerie van Volksgezondheid aan pas gevaccineerde mensen om zich wel te laten testen voor toegang. "Ook roepen we mensen die de afgelopen veertien dagen volledig zijn gevaccineerd op om de komende dagen voorzichtig te zijn", zo laat een woordvoerder weten.

Aanvankelijk kon iedereen die één Janssen-prik of een tweede prik van een ander vaccin kreeg, meteen naar binnen zonder een negatieve test te hoeven doen. Deskundigen leverden daar direct kritiek op, omdat de bescherming niet direct is en nog moet worden opgebouwd. Mensen die net zijn gevaccineerd kunnen het virus nog oplopen en verspreiden. Nadat de besmettingscijfers waren opgelopen, besloot het kabinet de wachttijd in te bouwen.

Drukte bij teststraten, GGD schaalt op

Het is druk in de teststraten, merkt de GGD. Meer mensen maken een afspraak en daardoor kan het moeilijker zijn om snel een test te kunnen krijgen. "Gemiddeld kunnen mensen nog binnen 24 uur terecht, maar er zijn uitschieters", laat een woordvoerder weten. Ook kan het moeilijk zijn om nog in de buurt een afspraak te krijgen.

De gezondheidsdienst is daarom druk met het regelen van extra testcapaciteit. Zo blijven teststraten langer open. Wie desondanks geen afspraak kan maken, krijgt het advies om het later nog eens te proberen of te bellen voor een testafspraak.

Als mensen via de site een afspraak proberen te maken, worden potentiële afspraken een tijdje gereserveerd en zijn ze dus niet beschikbaar voor anderen. Als veel mensen tegelijk een afspraak proberen te boeken, zorgt dat voor schaarste. Hetzelfde gebeurde bij het inboeken van vaccinatieafspraken; die site werkt op dezelfde manier.

Zwitserland en EU erkennen elkaars coronacertificaten

Nederlanders en andere reizigers uit de EU kunnen vanaf morgen hun coronacertificaat ook in Zwitserland gebruiken. Zwitserland en de EU hebben afgesproken elkaars certificaten te erkennen.

Sinds vorige week kunnen EU-burgers het certificaat, dat werkt met een QR-code, al gebruiken in de hele EU behalve Ierland. De Europese Commissie overlegt nog met het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten over de erkenning van het certificaat.

Met het certificaat kunnen vakantiegangers en andere reizigers aantonen dat ze volledig tegen het coronavirus zijn gevaccineerd, onlangs negatief zijn getest of beschermd zijn omdat ze de ziekte hebben gehad.

'Sommige nachtclubs sluiten, maar het is geen trend'

Hoewel sommige clubs en discotheken er zelf voor kiezen om vanwege het oplopende aantal coronabesmettingen tijdelijk de deuren te sluiten, is dat geen trend, laat Koninklijke Horeca Nederland (KHN) weten.

"Uiteindelijk maken horecaondernemers zelf deze afweging," zegt een woordvoerder tegen het ANP. Veel clubs kiezen ervoor om open te blijven. "Op veel plaatsen was de testcapaciteit afgelopen weekend veel beter geregeld en ook de app werkte goed", zegt een woordvoerder van KHN.

UMC Groningen zoekt vrijwilligers voor nieuw vaccin

Het UMC Groningen zoekt vrijwilligers voor het testen van een nieuw vaccin, bericht RTV Noord. Het gaat om het AKS-452 vaccin van het Amerikaanse bedrijf Akston Biosciences.

Het onderzoek is nu aanbeland in de tweede fase en daarvoor zijn vrijwilligers nodig. Het UMCG zoekt 116 mensen van 18 tot 85 jaar, die gezond zijn, geen corona hebben gehad en nog geen ander coronavaccin hebben gekregen. Er wordt in deze studie geen gebruik gemaakt van een placebo. Iedereen die meedoet krijgt een vaccin.

Het Akston-vaccin is gebaseerd op een spike-eiwit, dat gefuseerd is met een eiwitfragment van een menselijk antilichaam. Het is dus geen mRNA-vaccin en maakt ook geen gebruik van een ander virus. Volgens de onderzoekers blijft het tot vier weken goed op kamertemperatuur. Het is dus makkelijk te transporteren naar andere werelddelen,

Wetenschappers bekritiseren voorgenomen versoepelingen VK

Meer dan 4000 wetenschappers, artsen en verpleegkundigen hebben een brief ondertekend met kritiek op het voornemen van de Britse regering om het grootste deel van de coronabeperkingen los te laten op 19 juli. De brief is gepubliceerd in het medische vakblad The Lancet.

De ondertekenaars noemen het loslaten van de maatregelen "gevaarlijk en voortijdig". Ze roepen de regering van premier Johnson op om de versoepelingen op te schorten. "De regering moet haar strategie heroverwegen en stappen zetten om burgers te beschermen, inclusief kinderen. We denken dat de regering begint aan een gevaarlijk en onethisch experiment", aldus de ondertekenaars.

Bijna 4000 Duitsers ziek van corona ondanks prikken

In Duitsland hebben tot nu toe bijna 4000 mensen na volledig te zijn ingeënt tegen corona toch last gekregen van verschijnselen van het virus. Dat meldt gezondheidsinstituut RKI.

De Duitse tegenhanger van het Nederlandse RIVM registreerde tot dusver 3806 gevallen van 'vaccindoorbraken'. Mensen kregen dan minstens twee weken nadat ze helemaal waren gevaccineerd toch klachten door een coronabesmetting. Ruim 25 miljoen Duitsers zijn volledig gevaccineerd.

Het instituut benadrukt dat de 3806 gevallen een fractie zijn van de circa 975.000 ziektegevallen die zijn gemeld in dezelfde periode. Het overgrote deel van de coronapatiënten in de afgelopen maanden bestaat uit mensen die niet waren ingeënt.

NS: meer dan de helft van de reizigers weer terug

Meer dan de helft van het aantal reizigers dat NS voor de coronacrisis had, is terug in de trein, meldt het vervoersbedrijf. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 lag het aantal reizigers vorige week op 53 procent, het hoogste aantal van dit jaar.

Sinds de versoepeling van het reisadvies in mei stijgt het aantal treinpassagiers. Omdat de NS meer reizigers verwacht, is de dienstregeling bijna weer terug op het niveau van voor corona. Alleen extra forensentreinen rijden nog niet.

Noodtoestand afgekondigd voor Tokio

De Japanse premier Suga heeft de noodtoestand afgekondigd in Tokio om te voorkomen dat publiek van de Olympische Spelen corona verspreidt. De noodtoestand blijft voorlopig tot 22 augustus van kracht.

Aanleiding voor de maatregel is het stijgende aantal coronabesmettingen. De noodtoestand betekent niet onmiddellijk dat er een keiharde lockdown geldt tijdens de Spelen. Burgers worden wel opgeroepen zo veel mogelijk thuis te blijven, restaurants mogen geen alcohol schenken en karaoke aanbieden en ze moeten 's avonds vroeger dan normaal dicht.

Of en hoeveel toeschouwers er bij de Olympische Spelen aanwezig mogen zijn is nog onzeker. Een beslissing daarover wil de Japanse organisatie later vandaag nemen, samen met het IOC, de Japanse regering en het stadsbestuur van Tokio. Op dit moment is het nog de bedoeling dat de tribunes deels gevuld zullen zijn met toeschouwers, maar mogelijk worden de Spelen helemaal zonder publiek gehouden.

Frans advies: ga niet naar Spanje of Portugal

De Franse staatssecretaris van Europese Zaken Clément Beaune heeft zijn landgenoten geadviseerd voorlopig geen vakantie te boeken naar Spanje en Portugal. Hij noemt de verspreiding van de deltavariant in die landen "bijzonder zorgwekkend".

Portugal maakte gisteren voor het eerst sinds februari melding van meer dan 3000 nieuwe besmettingen in 24 uur tijd. Dat is 40 procent meer dan zeven dagen eerder. Vooral jongeren worden positief getest.

Ook in Spanje raken veel ongevaccineerde jongeren besmet. De Spaanse minister van Volksgezondheid Carolina Darias zei deze week dat veel nieuwe uitbraken zijn gelinkt aan feesten met jongeren. "Een op de honderd besmettingen bij mensen van 20 tot 24 jaar leidt tot een ziekenhuisopname", waarschuwde Darias.

Extra vaccins naar Sydney vanwege Delta-uitbraak

De Australische regering stuurt 300.000 extra vaccins naar de deelstaat New South Wales. Daar kampen inwoners en autoriteiten met een uitbraak van de deltavariant. Vooral in Sydney, de grootste stad van het land, zijn er veel gevallen. De stad zit sinds eind vorige maand in lockdown.

Dat de deelstaat nu 300.000 doses AstraZeneca en Pfizer/BioNTech extra krijgt, betekent volgens de Australische premier Morrison niet dat andere gebieden worden gekort. Het is de regering gelukt extra vaccins in te slaan.

Tieners geboren in 2007 kunnen vaccinatieafspraak maken

Tieners die in 2007 zijn geboren kunnen een coronaprik inplannen. Dat heeft demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge laten weten.

Een afspraak maken kan via coronatest.nl of door het landelijke afspraaknummer 0800-7070 te bellen. Wie een afspraak wil maken, kan dat meteen doen en hoeft niet te wachten op een uitnodiging.

OMT-lid: 'Benieuwd naar vragen die De Jonge gaat stellen'

OMT-lid Marc Bonten loopt in het NOS Radio 1 Journaal niet vooruit op het spoedadvies dat het team gaat uitbrengen aan minister De Jonge. "Het overleg is vanavond en ik ben ook heel benieuwd welke vragen hij aan ons gaat stellen."

Tot nu toe hebben we altijd gewerkt vanuit de doelstelling: de kwetsbaren beschermen en zorgen dat de zorg niet overstroomt en zicht op het virus houden, memoreert Bonten. "Als je vanuit dat perspectief kijkt kun je tot een overweging komen. Maar wellicht stelt hij ook andere vragen, zoals wat er nodig is om ervoor te zorgen dat Nederland niet in de gevarenzone komt voor het reizen."

Volgens Bonten lopen de besmettingen onder meer op omdat de versoepelingen alleen verantwoord uit te voeren waren als voldaan werd aan een aantal maatregelen die het OMT heeft aanbevolen. "Groepen mochten bij elkaar komen in clubs en discotheken, ook op minder dan anderhalve meter, maar dan moesten de mensen wel allemaal gescreend zijn. Het risico dat er iemand binnenkwam die besmettelijk was, moest heel klein zijn. En we hebben nu een aantal voorbeelden waarbij dat dus duidelijk niet gelukt is."

Reisbranche bezorgd over besmettingscijfers

Ook de reisbranche maakt zich zorgen over het snel oplopende aantal coronabesmettingen. Frank Oostdam van de ANVR volgde het coronadebat in de Tweede Kamer gisteren met stijgende verbazing. "Omdat De Jonge het klaarblijkelijk belangrijker vindt dat de kroegen en de clubs en de terrassen vol zitten dan dat Nederlanders op vakantie kunnen. Dat is mijn conclusie." Hij is bang dat vakantiegangers straks weer te maken krijgen met quarantainemaatregelen.

Oostdam hoopt dat De Jonge luistert naar Kamerleden die vinden dat mensen de vrijheid moeten hebben om te reizen. "Dat is feitelijk een grondrecht."

'Zomervakanties nog niet uit de gevarenzone'

Veel partijen in de Tweede Kamer maken zich zorgen over het stijgende aantal coronabesmettingen sinds de versoepeling van de coronamaatregelen, bleek gisteravond in een debat. Minister De Jonge heeft toegezegd advies te vragen aan het OMT, maar hij lijkt vooralsnog niet van plan de versoepelingen van 26 juni terug te draaien, zegt politiek verslaggever Wilco Boom vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal. "Daar voelt De Jonge helemaal niks voor."

Het coronabeleid heeft volgens De Jonge twee hoofddoelen: enerzijds voorkomen dat kwetsbaren gevaar lopen en anderzijds dat de ziekenhuizen overbelast worden. "Doordat heel veel ouderen gevaccineerd zijn zal dat niet gaan gebeuren, denkt hij. Het zijn vooral jongeren die besmet raken, maar ernstig ziek worden de meeste jongeren er niet van, dus in de ziekenhuizen gaan ze daar weinig van merken. En zolang dat niet gebeurt wil De Jonge geen nieuwe lockdown, ook niet als door de hoge besmettingscijfers buitenlandse vakanties niet kunnen doorgaan."

Het spoedadvies van het OMT komt naar verwachting morgen. "Maar we mogen ervan uitgaan dat De Jonge alleen nieuwe coronamaatregelen zal willen invoeren als het OMT onverwacht voorspelt dat ziekenhuizen weer overbelast dreigen te raken of kwetsbaren in gevaar komen. Maar daar ziet het dus niet naar uit en dat betekent dat de zomervakanties nog niet uit de gevarenzone zijn."

Astronoom zet zich in voor coronaslachtoffers Namibië

Marc Klein Wolt, astronoom aan de Nijmeegse Radboud Universiteit, werkte in Namibië aan een telescoop om een zwart gat te fotograferen. Maar door de pandemie heeft hij zijn prioriteiten moeten bijstellen. Het land is zwaar getroffen en krijgt maar weinig internationale steun. Klein Wolt besloot te gaan helpen.

"We hebben vier beademingsapparaten gestuurd naar Namibië. Die zijn heel gul gedoneerd door het Radboud UMC", zegt Klein Wolt in het NOS Radio 1 Journaal. "Dat is hopelijk een eerste stap om de mensen een beetje te gaan helpen, want de verhalen die ik hoor via collega's en vrienden zijn echt heel schrijnend. Ze vertellen dat mensen uit hun eigen kring bij bosjes neervallen. Het schrijnendst vond ik een bericht van de president van de universiteit, die vertelde dat ze in twee weken acht stafleden hadden verloren. Hij zei: ik kan niks doen. Er zijn geen vaccins meer."

Het land kampt niet alleen met een tekort aan vaccins maar heeft ook nauwelijks medische apparatuur, hulpmiddelen en zuurstof. "Je moet geluk hebben om op de IC terecht te komen als je ziek wordt, maar de kans dat je het overleeft is heel klein", zegt Klein Wolt, die zou willen dat er meer hulpmiddelen en vaccins naar het land gaan. "Ik zou graag willen dat wat Nederland doet voor Suriname of Kaapverdië, dat dat ook gebeurt voor Namibië. Omdat de situatie zo ernstig is nu en we al meer dan 350 jaar een relatie met Namibië hebben. Al vanaf de periode van de VOC hebben we er vestigingen gehad."

Hij gaat voorlopig zelf niet naar het land. "Mensen hebben daar nu echt wel iets anders aan het hoofd dan een telescoop bouwen. Maar het is ook bijna onmogelijk om te reizen vanwege de hele covid-19-situatie."

4 miljoen coronadoden wereldwijd

Het aantal coronadoden wereldwijd is officieel meer dan 4 miljoen. Vanmorgen stond de teller van de Johns Hopkins University op 4.000.767. De VS is het land met de meeste doden, ruim 600.000. Daarna volgen Brazilië en India. Voor Nederland staat de teller op 18.044 doden en 1,7 miljoen besmettingen.

Het officiële aantal coronadoden bereikte eind september vorig jaar het miljoen, hoewel er toen in werkelijkheid al meer niet-geregistreerde gevallen zullen zijn geweest. Op 16 januari was dat aantal verdubbeld en op 18 april gestegen tot 3 miljoen. Wereldwijd zijn er inmiddels 3,3 miljard vaccins gezet. Besmette patiënten lopen inmiddels daardoor wel veel minder risico om te overlijden.

Feestcafés in Groningen sluiten tijdelijk

Vier feestcafés in het uitgaansgebied in Groningen sluiten voor onbepaalde tijd de deuren vanwege het toenemende aantal coronabesmettingen, meldt RTV Noord. Een van de cafés schrijft op Facebook aan zijn bezoekers het niet veilig genoeg te achten om open te gaan "voor de gezondheid van jullie en ons personeel".

Marcel Levee, de eigenaar van enkele cafés, werd na het uitgaansweekend zelf positief getest en kreeg zorgelijke signalen van zijn medewerkers, zegt hij. "Hetzij het vervalsen van testen, of mensen die toch naar een groot huisfeest waren geweest voordat ze naar ons toe gingen." De cafés nemen het besluit niet op aandringen van instanties, zegt de eigenaar. Hij hoopt de deuren niet maanden gesloten te hoeven houden.

Ook in andere steden worden maatregelen genomen. Ook in Amsterdam en Veendam sluiten sommige clubs en discotheken de deuren en in Eindhoven mogen er op stapavonden geen terrassen meer staan in het uitgaansgebied Stratumseind, werd gisteren bekend.

Quarantaineregels versoepeld

Vanaf vandaag hoeven volledig gevaccineerde mensen niet meer in quarantaine als ze in de buurt van een besmet persoon zijn geweest. De restricties vervallen voor iedereen die langer dan twee weken zijn laatste prik heeft gehad. Wel blijft het advies om na vijf dagen te testen op corona. En bij klachten moeten mensen zich al eerder laten testen.

De versoepeling is mogelijk omdat er volgens het Outbreak Management Team steeds meer bewijs is dat gevaccineerden die toch corona oplopen minder besmettelijk zijn voor hun omgeving. Hetzelfde geldt voor iedereen die minder dan een half jaar geleden besmet is geraakt.

Japan scherpt maatregelen aan

Japan gaat de maatregelen aanscherpen om te voorkomen dat publiek van de Olympische Spelen corona verspreidt. Van aanstaande maandag tot 22 augustus gelden er voor Tokio strengere regels. Details worden later vandaag bekendgemaakt, maar de verwachting is dat horeca waar alcohol geserveerd wordt gevraagd wordt te sluiten. Zo wil men voorkomen dat het virus wordt doorgegeven als Japanners samenkomen om de Spelen te kijken.

Het is ook altijd nog een serieuze optie om het aantal toeschouwers bij het sportevenement te beperken. Dat kan volledig lege stadions betekenen, of toegang voor slechts 5000 mensen per evenement. Vooralsnog worden buitenlanders geweerd en mogen alle stadions half worden gevuld, maar veel Japanners eisen extra maatregelen nu het aantal coronagevallen in het land weer scherp toeneemt. Gisteren werden er 920 nieuwe besmettingen in Tokio gemeld terwijl de Japanse vaccinatiecampagne maar moeizaam op gang komt.

Welkom

In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 8 juli. Hier kun je het blog van gisteren teruglezen.