Aankomst Bach in Tokio op dag van nieuwe noodtoestand

Thomas Bach, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), is donderdag aangekomen in Japan. Iets meer dan twee weken voor de start van de Spelen arriveerde hij in Tokio. De Duitse baas van de mondiale sportorganisatie gaat nu, net als alle olympische deelnemers, eerst drie dagen in quarantaine.

De aankomst van Bach valt samen met het besluit van de Japanse regering om opnieuw de noodtoestand uit te roepen in Tokio vanwege een toename van het aantal coronabesmettingen. Woensdag werden 920 nieuwe gevallen gemeld, het hoogste aantal sinds mei.

Geen alcohol

Het is de vierde keer dat de noodtoestand gaat gelden in de regio van Tokio, sinds de uitbraak van het coronavirus. Deskundigen verwachten dat het aantal besmettingen richting de Spelen nog verder zal oplopen. Volgens premier Yoshihide Suga komt de stijging door de besmettelijker deltavariant van het virus.

Politie op een internationale luchthaven bij Tokio AFP

De Japanse minister van Volksgezondheid verklaarde dat het vooral zaak is dat bars, restaurants en karaokeclubs die alcohol schenken, gesloten zullen blijven. Als er geen alcohol in het spel is, zullen er ook minder feestjes zijn en blijven de mensen thuis, zo is de gedachte.

Fans niet welkom

De noodtoestand geldt vanaf maandag tot en met 22 augustus en geldt dus ook gedurende de Spelen. Die beginnen 23 juli en eindigen op 8 augustus. De Paralympische Spelen gaan 24 augustus van start.

De Spelen worden gehouden voor lege tribunes, zo werd donderdag ook bekend. Al in een vroeg stadium werd besloten dat fans uit het buitenland niet welkom zijn in Japan, maar ook de supporters uit eigen land mogen de stadions niet in.

STER reclame