NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Opvallend druk bij huisartsenposten • Storing bij Testen voor Toegang waarschijnlijk door hack

 • Welkom in het coronablog van vrijdag 25 juni, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Opvallend druk bij huisartsenposten
 • 'Vertraging Testen voor Toegang kwam door hack'
 • Afspraak maken voor gratis coronatest kan vanaf 30 juni
 • RIVM: 659 nieuwe besmettingen, cijfers blijven met een derde per week dalen
 • Openbaar vervoer krijgt ook in 2022 steun: 140 miljoen
Liveblog gesloten
 • Einde

  We beëindigden dit liveblog. Vanaf de vroege ochtend praten we je weer bij over al het coronanieuws. Goede nacht!

 • Nog 15.000 Janssen-prikken beschikbaar

  Na drie dagen hebben 185.000 mensen een vaccinatie-afspraak gemaakt voor het Janssen-vaccin, meldt demissionair minister De Jonge op Twitter. Het was vandaag bij het callcenter een stuk minder druk dan woensdag en donderdag: er kwamen vandaag 53.000 telefoontjes binnen van 38.000 bellers. Veel mensen hadden dus in één keer beet. Woensdag moesten veel mensen het tientallen en soms zelfs honderden keren proberen voordat ze erdoor kwamen.

  Het is voor het eerst dat mensen zich voor een specifiek vaccin kunnen melden. Het Janssen-vaccin is uit het reguliere vaccinatieprogramma gehaald, maar is voor sommige groepen juist interessant omdat er maar één prik van nodig is. Er waren 200.000 prikken beschikbaar; daarvan zijn er nu dus nog 15.000 over.

 • Opvallend druk bij huisartsenposten

  Huisartsenposten trekken aan de bel over "ongekende drukte" in het hele land. Bij een aantal posten verdubbelde het aantal telefoontjes, waardoor de wachttijd opliep tot een uur, meldt koepelorganisatie voor eerstelijnszorg InEen. "Het lijkt een combinatie van minder coronamaatregelen, meer naar buiten en weer sporten. En daarnaast krijgen we ook vragen over coronavaccinaties, waarvoor we alleen maar kunnen doorverwijzen naar de GGD", zegt InEen-bestuurslid Corine van Geffen.

  De huisartsenpost is bedoeld voor zaken die niet kunnen wachten tot de volgende dag of na het weekend. Op dit moment bellen veel mensen met vragen die geen spoed hebben. De huisartsenposten en InEen adviseren om eerst Thuisarts.nl of moetiknaardedokter.nl te raadplegen. Daar is informatie te vinden over klachten en aandoeningen met een bijpassend advies.

  Vanwege de oplopende wachttijden bellen mensen ook het spoednummer van de huisartsenposten. "Daardoor bestaat het risico dat mensen die direct zorg nodig hebben ons niet kunnen bereiken. Dat kan tot onveilige situaties leiden en dat willen we uiteraard voorkomen", zegt Van Geffen.

 • Duitsland voert vervoersverbod in voor Rusland en Portugal

  Door de opmars van de deltavariant in Portugal en Rusland heeft Duitsland strenge beperkingen opgelegd voor reizigers van en naar die landen. Het Robert Koch Institut, het Duitse RIVM, heeft vandaag bekendgemaakt dat de twee landen vanaf dinsdag 29 juni worden aangemerkt als zogenoemd 'virusvariantgebied', de hoogste risicocategorie.

  Duitsland heeft tot nu toe 14 landen geclassificeerd als virusvariantgebied, met het Verenigd Koninkrijk als enig Europees land. Portugal en Rusland zijn nu nummer 15 en 16. De kwalificatie virusvariantgebied leidt tot een uitgebreid vervoersverbod voor luchtvaartmaatschappijen, bus- en treinmaatschappijen. Alleen Duitse staatsburgers die in die landen wonen en burgers uit die landen die in Duitsland wonen, mogen de grens over.

  Reizigers uit Rusland of Portugal die Duitsland in mogen, moeten 14 dagen verplicht in quarantaine. Met Portugal is voor het eerst in weken een EU-land in de strenge risicocategorie ingedeeld.

  Tegelijkertijd worden de Duitse buurlanden Nederland, Denemarken en Luxemburg zondag van de lijst met risicogebieden geschrapt. Voor wie vanuit die landen over land Duitsland binnenkomt, gelden geen beperkingen meer. Alleen vliegtuigpassagiers moeten nog een negatieve test kunnen laten zien.

 • 'Vertraging Testen voor Toegang kwam door hack'

  Stichting Open Nederland zegt dat de vertragingen bij de teststraten van Testen voor Toegang "naar alle waarschijnlijkheid" veroorzaakt zijn door een hackpoging. Nadat op vrijdagochtend onregelmatigheden waren vastgesteld in het IT-systeem, zijn onmiddellijk maatregelen genomen om de systemen veilig te stellen en vergelijkbare hackpogingen uit te sluiten, zegt de stichting in een persbericht.

  Er zijn volgens de stichting geen aanwijzingen dat de aanvallers toegang hebben gekregen tot het systeem of data. Er ontstonden wel vertragingen in het verwerken van testuitslagen, waardoor bij meerdere locaties wachtrijen zijn ontstaan.

  Tom Middendorp van Stichting Open Nederland is teleurgesteld over de vermoedelijke hackpoging: "Duizenden mensen kijken ernaar uit om voor het eerst in maanden weer een avond te gaan stappen en veel testlocaties zijn vandaag volgeboekt. Het is dan ook zeer teleurstellend om te zien dat iemand dit van buitenaf probeert te verstoren."

  De stichting doet samen met externe partijen verder onderzoek naar de aanvalspoging.

 • 1 miljoen vaccinatiebewijzen, probleem met Janssen-vaccins opgelost

  Een dag nadat de nieuwe versie van de CoronaCheck-app is gelanceerd, zijn een miljoen vaccinatiebewijzen uitgegeven, meldt het ministerie van VWS. Nadat het mogelijk was geworden om een vaccinatiebewijs te downloaden, probeerden ruim 500.000 mensen per minuut hun gegevens op te halen. Dat aantal liep op piekmomenten op tot meer dan een miljoen. Volgens het ministerie is de toestroom inmiddels genormaliseerd. Veel mensen kunnen al bij de eerste poging hun gegevens ophalen.

  Op de eerste dag van de lancering bleek dat zo'n 300.000 mensen die een Janssen-prik hadden gekregen, geen vaccinatiebewijs konden ophalen. Dat probleem is volgens het ministerie inmiddels opgelost. Sommige mensen die een corona-infectie hebben gehad en één vaccinatie hebben gekregen kunnen ten onrechte nog geen vaccinatiebewijs krijgen. Verwacht wordt dat dat probleem de komende dagen wordt opgelost.

  Mensen die een prik hebben gehad bij de huisarts, een ziekenhuis of een zorginstelling en corona hebben gehad, kunnen naar verwachting vanaf 1 juli hun vaccinatiebewijs genereren, schrijft het ministerie.

 • Lang wachten op een test om te kunnen feesten: 'Maar we mogen weer'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Lang wachten op een test om te kunnen feesten: 'Maar we mogen weer en dat is het fijnst'
 • 'Storing bij Testen voor Toegang mogelijk door hack'

  De computerproblemen bij de stichting waar je je kunt laten testen op corona, zijn mogelijk veroorzaakt door een hack. De Stichting Open Nederland zegt dat dat wordt onderzocht, het is geen DDos-aanval geweest, zegt een woordvoerder: "Als het een DDoS-aanval was geweest, hadden we dat meteen geweten."

  Vanwege technische problemen zijn op meerdere plekken in het land flinke rijen ontstaan voor Testen voor Toegang. "Op sommige locaties is 100 procent van de testcapaciteit in gebruik en door vertraging in het IT-systeem kunnen de wachttijden oplopen. Wij vragen hiervoor begrip", laat de organisatie Stichting Open Nederland weten.

  Juist vandaag is er veel animo voor het Testen voor Toegang, omdat vannacht discotheken en nachtclubs weer opengaan, nadat ze lange tijd gesloten waren. Iedereen met een coronatoegangsbewijs mag vanaf 00.00 uur weer naar binnen.

 • Werk- en recreatieverkeer levert filerecord op

  Vandaag stond er rond 16.30 uur 623 km file op de Nederlandse wegen. Dat is sinds het begin van de coronapandemie niet meer voorgekomen. "In het pre-coronatijdperk was dit een normale spits, maar sinds corona is dit een nieuw record", zegt Dennis Mooij van de ANWB.

  De verkeersdrukte op de snelwegen wordt veroorzaakt door forensen, recreatieverkeer en omdat de A50 bij Apeldoorn een groot deel van de dag was afgesloten. Een vliegtuig maakte daar een noodlanding in de berm. Alleen dat al leverde tientallen kilometers file op.

 • Ontwikkeling varianten toegevoegd aan coronadashboard

  Vanaf vandaag kunnen ook de cijfers over de belangrijkste coronavarianten worden bekeken op het coronadashboard. Dit dashboard brengt allerlei gegevens over corona samen, maar cijfers over de circulatie van de virusvarianten ontbraken nog.

  Demissionair minister De Jonge vindt het belangrijk dat de varianten in de gaten worden gehouden. "We weten dat de deltavariant nu oprukt en deze zal de andere varianten op termijn waarschijnlijk verdrijven. Mooi dat deze toevoeging aan het dashboard ervoor zorgt dat we hier meer inzicht in krijgen."

  De cijfers worden wekelijks bijgewerkt en zijn verwerkt in een tabel en een grafiek. Hier is onder meer het verwachte aandeel van de varianten in het totaal aantal besmettingen in Nederland te zien en de mate waarin het aandeel van een variant ten opzichte van de vorige meting is gestegen, gedaald of gelijk gebleven.

 • IJsland zet streep door alle coronamaatregelen

  Vanaf morgen (26 juni) gelden voor de ruim 360.000 inwoners van IJsland geen coronamaatregelen meer. Afstand houden, het dragen van mondkapjes en andere voorschriften om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zijn vanaf zaterdag niet meer verplicht.

  Op het eiland zijn ruim een week geen nieuwe besmettingen gemeld. Ook het vaccinatieprogramma verloopt voorspoedig: er zijn 386.715 vaccindoses uitgedeeld en 177.540 IJslanders zijn volledig gevaccineerd.

 • Openbaar vervoer krijgt ook in 2022 steun: 140 miljoen

  Het openbaar vervoer krijgt ook in 2022 financiële steun van de overheid. Het kabinet heeft besloten dat de coronaregeling van vorig jaar en dit jaar in ieder geval wordt doorgetrokken tot september 2022. Voor die periode is een bedrag van 140 miljoen euro geraamd om 93 tot 95 procent van de vervoerderskosten te vergoeden, meldt het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

  Voor dit jaar is 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld. Voor de nieuwe periode is minder geld nodig, omdat verwacht wordt dat volgend jaar veel meer reizigers van het openbaar vervoer gebruik gaan maken.

  Het ov vervoert op dit moment iets meer dan 50 procent van het aantal reizigers van voor de coronapandemie. Op verzoek van de overheid wordt wel een vrijwel volledige dienstregeling gereden. Het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid verwacht dat volgend jaar het ov-gebruik nog 6 tot 14 procent onder het niveau van 2019 zal liggen, waardoor volgens het kabinet een financieel vangnet nodig blijft.

  Staatssecretaris Stientje van Veldhoven noemt de zogenoemde beschikbaarheidsvergoeding noodzakelijk voor zowel reizigers als de ov-sector. "Zo zorgen we ervoor dat reizigers van het openbaar vervoer gebruik kunnen blijven maken en er niet zwaar hoeft te worden gesneden in het aanbod of in de werkgelegenheid."

 • RIVM: 659 nieuwe besmettingen, cijfers blijven met een derde per week dalen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 659 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 47 minder dan gisteren en daarmee zet de daling dus door. Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 675 positieve tests per dag geregistreerd, 34 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  NOS

  Bij het RIVM werden 5 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 3 doden per dag, tegen 2 doden per dag een week eerder.

  Bekend is dat het werkelijke aantal overledenen hoger is, omdat niet iedere zieke is getest als hij overlijdt. De 'oversterfte'-cijfers van het CBS geven een realistischer beeld van de situatie. Vorige week was er opnieuw sprake van een hogere sterfte dan gebruikelijk in deze tijd van het jaar, maar dat verschil was zo klein, dat het ook om een toevallige fluctuatie kan gaan.

  CBS
 • Afspraak maken voor gratis coronatest kan vanaf 30 juni

  Mensen die een gratis coronatest willen voor ze op vakantie gaan, kunnen vanaf 30 juni een afspraak maken via de site testenvoorjereis.nl. Deze zomer kunnen Nederlanders zich tot en met 31 augustus gratis laten testen voor reizen. De negatieve testuitslagen kunnen worden gedownload of uitgeprint via CoronaCheck.nl. Hiermee kunnen reizigers vanuit Nederland aan boord gaan van een vliegtuig, trein, bus of boot en kunnen Nederlanders ook met de auto de grens over.

 • Rijen voor testcentra door technische problemen

  Vanwege technische problemen zijn op meerdere plekken in het land flinke rijen ontstaan voor Testen voor Toegang. "Op sommige locaties is 100 procent van de testcapaciteit in gebruik en door vertraging in het IT-systeem kunnen de wachttijden oplopen. Wij vragen hiervoor begrip", laat de organisatie Stichting Open Nederland weten.

  Juist vandaag is er veel animo voor het Testen voor Toegang, omdat vannacht discotheken en nachtclubs weer opengaan, nadat ze lange tijd gesloten waren. Iedereen met een coronatoegangsbewijs mag vanaf 00.00 uur weer naar binnen.

  Om het IT-probleem te verhelpen, is een technische aanpassing gedaan in het e-mailsysteem. Mensen die vanochtend zijn getest, krijgen hun testuitslag opnieuw via noreply@testenvoortoegang.org toegestuurd. Vanaf volgend weekend zijn er ook langere openingstijden waardoor volgens de organisatie de capaciteit met 50 procent toeneemt.

  Op verschillende plekken in het land zijn flinke rijen ontstaan voor testcentra, onder meer in Amsterdam en Rotterdam:

  Een flinke rij bij de Amsterdamse RAI Jacobine Odijk