NOS NieuwsAangepast

Feesten kan weer, clubs gooien vanavond meteen de deuren open

Maandenlang zijn ze dicht geweest, de nachtclubs en feestcafés, maar ze zijn van plan om dubbel en dwars in te halen wat er door de coronapandemie gemist is. Daarom gaan veel kroegen en discotheken om middernacht al open voor feestvierders.

Zoals Feestcafé Klein Amsterdam in Groningen, waar ze een feest verwachten zoals dat alleen op Koningsdag wordt gevierd. Daarom zijn ze aan het opschalen met personeel. "Vrijdag mogen we eindelijk open. En die nacht staat de nachtburgemeester meteen biertjes te tappen", vertelt eigenaar Marcel Levee.

Bij Ocean 41 in Groningen openen ze ook om middernacht de deuren. Zonder tafeltjes, zonder 1,5 meter, en met testen. "Ik verwacht dat het best druk gaat worden. Het is één ruimte met normaal plek voor 300 tot 350 mensen. Dat gaan we nog niet doen. Dat is gelijk wel heel erg heftig. We hopen minimaal op 75 procent", zegt Rianne van Ocean 41.

Laagdrempeliger

De eigenaren hebben ervoor gekozen om niet aan kaartverkoop te doen. "We dachten eerst: dat kan nog wel eens lastig gaan worden, want hoeveel kan er getest worden?" Maar die angst was ongegrond. "De testcapaciteit is aardig groot."

Beide locaties hopen wel dat er meer testcentra in het centrum van Groningen komen. "Er is maar één testlocatie die gekoppeld is aan QR-codes en die is buiten het centrum. We lobbyen voor een testplek in het centrum", zegt bedrijfsleider Sibren.

"Hopelijk schakelt de gemeente hierin mee", zegt ook eigenaar Levee van Klein Amsterdam. "We hopen dat er geschoven wordt met de testlocatie, want dan wordt het testen laagdrempeliger."


Ook in Alkmaar heeft de horeca lang niet voldoende personeel om te kunnen profiteren van de ruimere openingstijden.

Horeca mag weer verder open, maar kan dan soms niet vanwege personeelstekort

Meerdere clubs die wel voor een kaartverkoop dit weekend kiezen zien nu al een stormloop, zo vertelt Mart, die samen met collega's de opening voorbereidt van de clubs Annabel en Perron in Rotterdam. De tickets voor beide locaties voor vrijdag en zaterdag zijn uitverkocht. "De meeste kaarten waren al binnen een paar uur weg, meteen na de persconferentie."

Dat is een fijne bevestiging, gaat hij verder. "Want dat testen is toch wel gedoe. Het is fijn om te zien dat mensen ondanks dat testen toch zin hebben om te komen."

En de kaartjes zijn goed voor honderden gasten, in meerdere zalen. De voorbereiding was daarom wel even aanpoten, vertelt hij. "Het was een chaotische week, al zijn we heel blij. Maar personeel regelen voor 100 man terras is toch wel anders dan personeel voor 500 man binnen."

Toch wilden de locaties allebei graag al op vrijdag open. "Liever vandaag dan morgen! Als het meteen kan, dan doen we dat ook. Iedereen zit erop te wachten. Niet alleen wij, ook het publiek."

Even wennen aan de app

Overigens openen niet overal de nachtclubs met toegangstesten. De Regenboog in Eindhoven laat maximaal 100 mensen binnen en zet nog krukken en tafels neer. "Tot iedereen gewend is aan de CoronaCheck-app." De Regenboog opent vrijdag van 16.00 uur tot 22.00 uur, en gaat twee uur later om 00.01 uur opnieuw open. "Dan is het immers zaterdag en gelden de normale sluitingstijden weer, en mogen we dus open tot 04.00 uur."

Sommige plekken wilden wel open op vrijdag, maar konden niet alles op tijd geregeld krijgen. "Het lukte ons niet om een portier te regelen voor vrijdag. Maar goed, wij vinden het niet erg, we zijn al zo lang dicht dat een paar uur extra niet uitmaakt", vertelt Patrick Bouwhuijzen van karaokebar Ome Willem in Utrecht.

We wachten alleen nog op het bier. Dat komt morgen. En dan kunnen we weer helemaal uit ons dak.

Patrick Bouwhuijzen, karaokebar Ome Willem, Utrecht

Hij beheert samen met zijn vrouw Sonja Grip de bar en verwacht een bewogen weekend. "Het gaat voor ons echt emotioneel en euforisch zijn. Het moment dat we weer open kunnen, dat er weer bier vloeit, het weerzien met de mensen, dat ze weer blij zijn. Nu kunnen we eindelijk weer entertainen."

Het was deze week keihard werken, zegt Bouwhuijzen. "En natuurlijk ging er van alles mis. De apparatuur trekt het gewoon niet om een jaar niet gebruikt te worden. En de ijsblokjesmachine ging stuk." Maar gelukkig was hun personeel meteen daar om te helpen. "En nu vragen ze zelfs of ze alsjeblieft mógen komen werken. Dat is echt super."

Nu zijn ze er klaar voor. "We wachten alleen nog op het bier. Dat komt morgen. En dan kunnen we weer helemaal uit ons dak. We hebben zoveel behoefte aan een feestje."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl