NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Nog 46.000 Janssen-prikken te verdelen • GGD schaalt bron- en contactonderzoek af

Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  We sluiten dit blog van donderdag 24 juni. Later vandaag wordt er een nieuwe liveblog opgestart.

 • Vaccinatiebewijs werkt niet voor iedereen

  Vandaag was de eerste dag dat Nederlanders hun vaccinatiebewijs konden ophalen in de CoronaCheck-app. Naar schatting hebben een miljoen Nederlanders dat ook gedaan. Maar niet iedereen die gevaccineerd is lukte het ook om een bewijs te maken. Dan gaat het vooral om mensen die niet door de GGD maar door de huisarts zijn geprikt.

  De minister wijst naar de huisartsen en de wijzen naar het ministerie en het RIVM. Huisarts Bart Bruijn uit Streefkerk: "We geven vaccinaties zoals de griepprik al jaren gewoon door aan het RIVM. Dat is nooit een probleem. Maar nu zijn ook van 60 tot 70 procent van mijn patiënten de gegevens niet meer terug te vinden bij het RIVM. Terwijl ik ze gewoon heb doorgegeven."

 • De Jonge wil anderhalve meter niet voor augustus loslaten

  Zeker tot half augustus moeten Nederlanders de anderhalvemeterregel nog volgen. In de Tweede Kamer riepen D66 en de PVV op deze basisregel eerder te schrappen, maar minister De Jonge vindt dat niet verstandig, tot er half augustus meer duidelijkheid is over de vaccinatiegraad en de verspreiding van de deltavariant.

  De minister zegt "bloedjefanatiek" te zijn om te zorgen dat zo veel mogelijk Nederlanders zich laten vaccineren. Ook wil hij dat iedereen die terugkomt van een zomervakantie in het buitenland zich laat testen. Het gaat volgens de minister mogelijk om een groep van tussen de 8 tot 9 miljoen vakantiegangers. Dat is een "absurde inspanning", dus wil de minister dat iedereen zo veel mogelijk zelftests afneemt. Hij wil die gratis thuis laten bezorgen. Jongeren worden extra opgeroepen op zich te laten testen.

 • Nog 46.000 Janssen-prikken over

  Nederlanders hebben na twee dagen in totaal 154.000 afspraken gemaakt voor een inenting met het Janssen-vaccin. Dat maakte demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid bekend op Twitter. Er zijn in eerste instantie 200.000 prikken beschikbaar van het vaccin, waarvan één dosis genoeg is. Nog 46.000 mensen kunnen dus een afspraak maken.

  De lijn van de GGD werd minder belast dan gisteren. Er kwamen vandaag 606.000 telefoontjes binnen van 103.000 bellers. Om 20.00 uur gingen de lijnen dicht.

 • Duitsers, Italianen en Oostenrijkers niet welkom op Wembley

  Slecht nieuws voor Duitse voetbalfans. Bij de achtstefinalewedstrijd op het EK voetbal tegen Engeland op Wembley mogen alleen inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Ierland op de tribune zitten. Dat meldt het persbureau DPA op basis van de Duitse voetbalbond. Voor juichende fans is Duitsland daardoor aangewezen op Duitsers die in het Verenigd Koninkrijk of Ierland wonen.

  Het VK heeft strikte regels voor inreizigers, die bij aankomst tien dagen in quarantaine moeten. Ook Italië en Oostenrijk spelen hun achtste finale op Wembley. Voor fans uit die landen gelden dezelfde regels.

  De capaciteit van Wembley was juist uitgebreid voor de knockoutfase van het EK. In de groepsfase mochten er 22.500 fans bij een wedstrijd zijn, in de achtste finale 45.000. Voor de halve finales en finale, die allemaal op Wembley gespeeld worden, gaat de capaciteit nog verder omhoog.

 • Restaurants kunnen amper personeel vinden

  Ondanks de coronacrisis zijn er meer horecagelegenheden bij gekomen, met name restaurants. Maar uitbaters kunnen maar met moeite personeel vinden. Ze doen een beroep op oud-medewerkers, zoals de 122.000 mensen die tijdens de coronacrisis hun baan verloren, maar velen onder hen hebben helemaal geen trek in een terugkeer naar de horeca.

  In Haarlem hebben gemeente, onderwijsinstellingen en UWV zich verenigd in de Haarlemsche Horeca Academie. Door een coöperatie mensen in dienst te laten nemen hopen ze horecapersoneel carrièreperspectief te bieden.

 • WHO: elk jaar 'booster'-vaccin voor kwetsbaren

  De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat kwetsbare mensen een jaarlijkse prik nodig zullen hebben tegen corona. Dat staat in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. De overige bevolking zou waarschijnlijk elke twee jaar zo'n booster moeten krijgen.

  Volgens het document zijn de herhaalprikken onder meer nodig om nieuwe varianten van het virus in toom te houden. Reuters schrijft dat het document een voorlopige versie is. Er worden verschillende scenario's in geschetst over de langetermijnontwikkelingen rondom het coronavirus. Het scenario met de jaarlijkse booster voor kwetsbaren is volgens de WHO het meest waarschijnlijk.

  Het document kijkt ook naar scenario's over de beschikbaarheid van vaccins. De WHO denkt dat er volgend jaar 12 miljard doses geproduceerd kunnen worden. Dit jaar zijn het er 11 miljard. Arme landen kunnen volgens de WHO opnieuw naast vaccins grijpen als in de praktijk ook blijkt dat herhaalprikken nodig zijn.

 • Bron- en contactonderzoek afgeschaald

  De GGD's schalen binnenkort het bron- en contactonderzoek af. Er wordt nog wel gezocht naar de mogelijke bron van een besmetting maar geïnfecteerden moeten zelf hun naaste kring informeren. Volgens het OMT is de beslissing verantwoord omdat door vaccinaties steeds meer mensen beschermd zijn tegen een ernstige corona-infectie. Daarnaast hoeven mensen die minstens twee weken eerder volledig gevaccineerd zijn niet meer in quarantaine als ze in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon. Waarschijnlijk gaat het nieuwe beleid eind komende week in.

 • Strengere maatregelen in Lissabon

  Inwoners en bezoekers van Lissabon moeten vanaf morgenmiddag tot maandagochtend een negatieve coronatest kunnen tonen om het gebied in of uit te gaan. Dat is een van de maatregelen die Portugal neemt in de hoop de opmars van deltavariant tegen te gaan. In het weekend moeten de horeca en alle winkels die geen levensmiddelen verkopen sluiten om 15.30 uur. Supermarkten mogen openblijven tot 19.00 uur.

  Het aantal nieuwe besmettingen lag vandaag op 1556. Dat is het hoogste aantal besmettingen sinds half februari. Volgens de Portugese minister van Staat Mariana Vieira da Silva bevindt Portugal zich nog "ver van de rode lijn maar er is wel sprake van een toename".

  De toegenomen besmettingen hebben vooral te maken met de deltavariant, afkomstig van Britse toeristen. Een maand geleden stelde Portugal zijn grenzen open voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels wordt de helft van de besmettingen in Lissabon veroorzaakt door de deltavariant.

 • Kamer: richt weer teststraat in op Schiphol

  Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er op Schiphol weer een teststraat komt voor reizigers die terugkomen van vakantie. De partijen willen zo voorkomen dat de deltavariant van het virus nog meer voet aan de grond krijgt in Nederland.

  De laatste tijd is die variant geconstateerd bij met name jongeren die terugkwamen uit Portugal. VVD, D66, CDA en SP willen daarom dat er op Schiphol weer een teststraat komt, die dit keer 24 uur per dag bemand is, en waar reizigers zich gratis kunnen laten testen. D66 zou het liefst willen dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn dan meteen een inenting kunnen krijgen. "Test, prik en go", noemde Kamerlid Paternotte dat.

  Zijn CDA-collega Van den Berg wil de test verplicht stellen voor iedereen die uit een geel gebied terugkomt, behalve dan voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn en een digitaal coronacertificaat hebben.

  Vorig jaar was er wel zo'n teststraat op Schiphol, maar die werd in het najaar gesloten wegens gebrek aan capaciteit.

 • Nederland niet langer rood op Europese kaart

  Het aantal besmettingen is dusdanig gedaald dat Nederland niet langer rood kleurt op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Friesland en Groningen bevinden zich in de groene zone, de rest van Nederland is nu oranje.

  De kaart wordt wekelijks bijgewerkt op basis van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de twee voorafgaande weken en het percentage positieve tests. Volgens de geldende signaalwaarden van het ECDC zijn in de EU alleen nog gebieden in Spanje rood, en de Franse overzeese gebieden Réunion en Frans-Guyana.

 • Bijna 70 procent bloeddonoren heeft antistoffen corona

  Het aantal Nederlanders met antistoffen tegen corona is flink gestegen door de vaccinatiecampagne. Van de donoren bij bloedbank Sanquin heeft nu 69,5 procent antistoffen. Een maand geleden was dat nog 54 procent.

  Sanquin kan via een test onderscheiden of de antistoffen gevormd zijn door een infectie of door een vaccinatie. Onder 70-plussers heeft 88 procent antistoffen door een vaccinatie en 10 procent door een infectie. Bij de jongste leeftijdscategorie, 18 tot 30 jaar, heeft 43 procent antistoffen, van wie de helft door een vaccinatie.

  De studie van Sanquin is een indicatie van de vaccinatiegraad in Nederland, maar geeft geen compleet beeld. Dat komt doordat alleen bloeddonoren deelnemen.

 • 716 nieuwe besmettingen

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 716 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 44 meer dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 711 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 35 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.

  Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder.

  NOS
 • VK overweegt soepelere reisregels

  Het Verenigd Koninkrijk kondigt mogelijk snel soepelere regels aan om naar het buitenland te reizen. Premier Johnson zegt dat er een "reële mogelijkheid is" om reizen helemaal vrij te geven voor volledige gevaccineerde Britten. De Britse regering staat onder druk van reisorganisaties om meer toe te staan.

  Op dit moment moeten Britten die terugkomen van een reis naar oranje gebied tien dagen in quarantaine en zelf betalen voor tests. Op een handjevol landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Israël na zijn alle landen op de Britse lijst oranje of rood. Volgens de BBC is de kans groot dat Malta, Ibiza, Mallorca en Menorca ook op de groene lijst komen. Dat zijn populaire Britse vakantiebestemmingen.

  Of het daarmee makkelijker wordt voor Britten om op vakantie te gaan, hangt ook af van de bestemmingen. Hoewel Australië en Israël groen zijn op de Britse lijst, laten die landen nog geen toeristen toe. De Duitse bondskanselier Merkel wil daarnaast dat Europese landen in navolging van Duitsland Britten bij aankomst verplichten om in quarantaine te gaan, om besmettingen met de deltavariant tegen te gaan die in het Verenigd Koninkrijk de overhand heeft.

 • Weer minder mensen met corona in het ziekenhuis

  De bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen is afgenomen. Er liggen nu 392 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 425), van wie 158 op de IC (gisteren: 170), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.

  NOS