Nog 46.000 Janssen-prikken te verdelen • GGD schaalt bron- en contactonderzoek af
- Welkom in het coronablog van donderdag 24 juni, hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
- 716 nieuwe coronabesmettingen, ziekenhuisbezetting onder de 400.
- GGD's gaan bron- en contactonderzoek afschalen.
- Nederland niet meer rood op ECDC-kaart.
- Afspraken voor helft van aantal beschikbare Janssen-prikken.
- Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de versoepelingen van komende zaterdag.
Liveblog gesloten
We sluiten dit blog van donderdag 24 juni. Later vandaag wordt er een nieuwe liveblog opgestart.
Vaccinatiebewijs werkt niet voor iedereen
Vandaag was de eerste dag dat Nederlanders hun vaccinatiebewijs konden ophalen in de CoronaCheck-app. Naar schatting hebben een miljoen Nederlanders dat ook gedaan. Maar niet iedereen die gevaccineerd is lukte het ook om een bewijs te maken. Dan gaat het vooral om mensen die niet door de GGD maar door de huisarts zijn geprikt.
De minister wijst naar de huisartsen en de wijzen naar het ministerie en het RIVM. Huisarts Bart Bruijn uit Streefkerk: "We geven vaccinaties zoals de griepprik al jaren gewoon door aan het RIVM. Dat is nooit een probleem. Maar nu zijn ook van 60 tot 70 procent van mijn patiënten de gegevens niet meer terug te vinden bij het RIVM. Terwijl ik ze gewoon heb doorgegeven."
De Jonge wil anderhalve meter niet voor augustus loslaten
Zeker tot half augustus moeten Nederlanders de anderhalvemeterregel nog volgen. In de Tweede Kamer riepen D66 en de PVV op deze basisregel eerder te schrappen, maar minister De Jonge vindt dat niet verstandig, tot er half augustus meer duidelijkheid is over de vaccinatiegraad en de verspreiding van de deltavariant.
De minister zegt "bloedjefanatiek" te zijn om te zorgen dat zo veel mogelijk Nederlanders zich laten vaccineren. Ook wil hij dat iedereen die terugkomt van een zomervakantie in het buitenland zich laat testen. Het gaat volgens de minister mogelijk om een groep van tussen de 8 tot 9 miljoen vakantiegangers. Dat is een "absurde inspanning", dus wil de minister dat iedereen zo veel mogelijk zelftests afneemt. Hij wil die gratis thuis laten bezorgen. Jongeren worden extra opgeroepen op zich te laten testen.
Nog 46.000 Janssen-prikken over
Nederlanders hebben na twee dagen in totaal 154.000 afspraken gemaakt voor een inenting met het Janssen-vaccin. Dat maakte demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid bekend op Twitter. Er zijn in eerste instantie 200.000 prikken beschikbaar van het vaccin, waarvan één dosis genoeg is. Nog 46.000 mensen kunnen dus een afspraak maken.
De lijn van de GGD werd minder belast dan gisteren. Er kwamen vandaag 606.000 telefoontjes binnen van 103.000 bellers. Om 20.00 uur gingen de lijnen dicht.
Duitsers, Italianen en Oostenrijkers niet welkom op Wembley
Slecht nieuws voor Duitse voetbalfans. Bij de achtstefinalewedstrijd op het EK voetbal tegen Engeland op Wembley mogen alleen inwoners van het Verenigd Koninkrijk en Ierland op de tribune zitten. Dat meldt het persbureau DPA op basis van de Duitse voetbalbond. Voor juichende fans is Duitsland daardoor aangewezen op Duitsers die in het Verenigd Koninkrijk of Ierland wonen.
Het VK heeft strikte regels voor inreizigers, die bij aankomst tien dagen in quarantaine moeten. Ook Italië en Oostenrijk spelen hun achtste finale op Wembley. Voor fans uit die landen gelden dezelfde regels.
De capaciteit van Wembley was juist uitgebreid voor de knockoutfase van het EK. In de groepsfase mochten er 22.500 fans bij een wedstrijd zijn, in de achtste finale 45.000. Voor de halve finales en finale, die allemaal op Wembley gespeeld worden, gaat de capaciteit nog verder omhoog.
Restaurants kunnen amper personeel vinden
Ondanks de coronacrisis zijn er meer horecagelegenheden bij gekomen, met name restaurants. Maar uitbaters kunnen maar met moeite personeel vinden. Ze doen een beroep op oud-medewerkers, zoals de 122.000 mensen die tijdens de coronacrisis hun baan verloren, maar velen onder hen hebben helemaal geen trek in een terugkeer naar de horeca.
In Haarlem hebben gemeente, onderwijsinstellingen en UWV zich verenigd in de Haarlemsche Horeca Academie. Door een coöperatie mensen in dienst te laten nemen hopen ze horecapersoneel carrièreperspectief te bieden.
WHO: elk jaar 'booster'-vaccin voor kwetsbaren
De Wereldgezondheidsorganisatie gaat ervan uit dat kwetsbare mensen een jaarlijkse prik nodig zullen hebben tegen corona. Dat staat in een intern document dat persbureau Reuters heeft ingezien. De overige bevolking zou waarschijnlijk elke twee jaar zo'n booster moeten krijgen.
Volgens het document zijn de herhaalprikken onder meer nodig om nieuwe varianten van het virus in toom te houden. Reuters schrijft dat het document een voorlopige versie is. Er worden verschillende scenario's in geschetst over de langetermijnontwikkelingen rondom het coronavirus. Het scenario met de jaarlijkse booster voor kwetsbaren is volgens de WHO het meest waarschijnlijk.
Het document kijkt ook naar scenario's over de beschikbaarheid van vaccins. De WHO denkt dat er volgend jaar 12 miljard doses geproduceerd kunnen worden. Dit jaar zijn het er 11 miljard. Arme landen kunnen volgens de WHO opnieuw naast vaccins grijpen als in de praktijk ook blijkt dat herhaalprikken nodig zijn.
Bron- en contactonderzoek afgeschaald
De GGD's schalen binnenkort het bron- en contactonderzoek af. Er wordt nog wel gezocht naar de mogelijke bron van een besmetting maar geïnfecteerden moeten zelf hun naaste kring informeren. Volgens het OMT is de beslissing verantwoord omdat door vaccinaties steeds meer mensen beschermd zijn tegen een ernstige corona-infectie. Daarnaast hoeven mensen die minstens twee weken eerder volledig gevaccineerd zijn niet meer in quarantaine als ze in aanraking zijn gekomen met een besmet persoon. Waarschijnlijk gaat het nieuwe beleid eind komende week in.
Strengere maatregelen in Lissabon
Inwoners en bezoekers van Lissabon moeten vanaf morgenmiddag tot maandagochtend een negatieve coronatest kunnen tonen om het gebied in of uit te gaan. Dat is een van de maatregelen die Portugal neemt in de hoop de opmars van deltavariant tegen te gaan. In het weekend moeten de horeca en alle winkels die geen levensmiddelen verkopen sluiten om 15.30 uur. Supermarkten mogen openblijven tot 19.00 uur.
Het aantal nieuwe besmettingen lag vandaag op 1556. Dat is het hoogste aantal besmettingen sinds half februari. Volgens de Portugese minister van Staat Mariana Vieira da Silva bevindt Portugal zich nog "ver van de rode lijn maar er is wel sprake van een toename".
De toegenomen besmettingen hebben vooral te maken met de deltavariant, afkomstig van Britse toeristen. Een maand geleden stelde Portugal zijn grenzen open voor toeristen uit de EU en het Verenigd Koninkrijk. Inmiddels wordt de helft van de besmettingen in Lissabon veroorzaakt door de deltavariant.
Kamer: richt weer teststraat in op Schiphol
Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat er op Schiphol weer een teststraat komt voor reizigers die terugkomen van vakantie. De partijen willen zo voorkomen dat de deltavariant van het virus nog meer voet aan de grond krijgt in Nederland.
De laatste tijd is die variant geconstateerd bij met name jongeren die terugkwamen uit Portugal. VVD, D66, CDA en SP willen daarom dat er op Schiphol weer een teststraat komt, die dit keer 24 uur per dag bemand is, en waar reizigers zich gratis kunnen laten testen. D66 zou het liefst willen dat mensen die nog niet gevaccineerd zijn dan meteen een inenting kunnen krijgen. "Test, prik en go", noemde Kamerlid Paternotte dat.
Zijn CDA-collega Van den Berg wil de test verplicht stellen voor iedereen die uit een geel gebied terugkomt, behalve dan voor mensen die al volledig gevaccineerd zijn en een digitaal coronacertificaat hebben.
Vorig jaar was er wel zo'n teststraat op Schiphol, maar die werd in het najaar gesloten wegens gebrek aan capaciteit.
Nederland niet langer rood op Europese kaart
Het aantal besmettingen is dusdanig gedaald dat Nederland niet langer rood kleurt op de kaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC). Friesland en Groningen bevinden zich in de groene zone, de rest van Nederland is nu oranje.
De kaart wordt wekelijks bijgewerkt op basis van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners in de twee voorafgaande weken en het percentage positieve tests. Volgens de geldende signaalwaarden van het ECDC zijn in de EU alleen nog gebieden in Spanje rood, en de Franse overzeese gebieden Réunion en Frans-Guyana.
Bijna 70 procent bloeddonoren heeft antistoffen corona
Het aantal Nederlanders met antistoffen tegen corona is flink gestegen door de vaccinatiecampagne. Van de donoren bij bloedbank Sanquin heeft nu 69,5 procent antistoffen. Een maand geleden was dat nog 54 procent.
Sanquin kan via een test onderscheiden of de antistoffen gevormd zijn door een infectie of door een vaccinatie. Onder 70-plussers heeft 88 procent antistoffen door een vaccinatie en 10 procent door een infectie. Bij de jongste leeftijdscategorie, 18 tot 30 jaar, heeft 43 procent antistoffen, van wie de helft door een vaccinatie.
De studie van Sanquin is een indicatie van de vaccinatiegraad in Nederland, maar geeft geen compleet beeld. Dat komt doordat alleen bloeddonoren deelnemen.
716 nieuwe besmettingen
Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 716 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 44 meer dan gisteren.
Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt doordat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.
Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 711 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 35 procent minder dan in de zeven dagen daarvoor.
Bij het RIVM werd 1 overleden covid-patiënt gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 2 doden per dag, tegen 3 doden per dag een week eerder.
VK overweegt soepelere reisregels
Het Verenigd Koninkrijk kondigt mogelijk snel soepelere regels aan om naar het buitenland te reizen. Premier Johnson zegt dat er een "reële mogelijkheid is" om reizen helemaal vrij te geven voor volledige gevaccineerde Britten. De Britse regering staat onder druk van reisorganisaties om meer toe te staan.
Op dit moment moeten Britten die terugkomen van een reis naar oranje gebied tien dagen in quarantaine en zelf betalen voor tests. Op een handjevol landen zoals Australië, Nieuw-Zeeland en Israël na zijn alle landen op de Britse lijst oranje of rood. Volgens de BBC is de kans groot dat Malta, Ibiza, Mallorca en Menorca ook op de groene lijst komen. Dat zijn populaire Britse vakantiebestemmingen.
Of het daarmee makkelijker wordt voor Britten om op vakantie te gaan, hangt ook af van de bestemmingen. Hoewel Australië en Israël groen zijn op de Britse lijst, laten die landen nog geen toeristen toe. De Duitse bondskanselier Merkel wil daarnaast dat Europese landen in navolging van Duitsland Britten bij aankomst verplichten om in quarantaine te gaan, om besmettingen met de deltavariant tegen te gaan die in het Verenigd Koninkrijk de overhand heeft.
Weer minder mensen met corona in het ziekenhuis
De bezetting in de Nederlandse ziekenhuizen is afgenomen. Er liggen nu 392 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 425), van wie 158 op de IC (gisteren: 170), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding.
GGD: inmiddels 100.000 Janssen-afspraken gemaakt
Er zijn inmiddels 100.000 afspraken gemaakt voor een inenting met het Janssen-vaccin. Sinds gisteren kan iedereen die dat wil een speciaal nummer bellen om een prik te krijgen met het middel.
De GGD zegt tegen persbureau ANP dat vooral twintigers zich melden. Omdat van het Janssen-vaccin maar één prik nodig is in plaats van twee is het handig voor mensen die op korte termijn op vakantie gaan. In totaal zijn er 200.000 doses beschikbaar.
Er zitten 3500 mensen gereed om de bellers te helpen, maar tegen de ruim 5 miljoen telefoontjes van gisteren was ook dat grote aantal niet opgewassen, zei minister De Jonge vandaag. Hij begrijpt de animo volkomen: "Ze hebben zin in vakantie. Voor veel mensen is Janssen ook een prima optie." Hij vergeleek het maken van een prikafspraak met de pogingen om een kaartje te verwerven voor een populair festival. "Als je voor een festivalkaartje maar lang genoeg in de rij ligt, geniet je extra van het festival."
De Jonge: wacht nog even met downloaden CoronaCheck-app
Mensen die niet op korte termijn op reis gaan of naar een evenement willen, zouden voorlopig nog niet de nieuwe CoronaCheck-app moeten downloaden. Dat heeft demissionair minister De Jonge gezegd bij de presentatie van de nieuwe app, waarmee nu ook toegangsbewijzen op basis van volledige vaccinatie zijn aan te maken.
De Jonge wil op die manier voorkomen dat de servers overbelast raken. Waarschijnlijk is het wel mogelijk om de app te downloaden, maar bij het ophalen van de vaccinatiegegevens kan het fout gaan als te veel mensen dat tegelijkertijd doen.
Egypte laat volledig gevaccineerde toeristen toe
Egypte gaat volledig gevaccineerde toeristen toelaten zonder dat ze een negatieve PCR-test hoeven te laten zien. Dat zegt de minister van Volksgezondheid. Reizigers moeten een vaccinatiebewijs van minimaal twee weken oud kunnen tonen bij aankomst. Mensen uit gebieden waar virusvarianten in snel tempo toenemen, moeten bij aankomst een sneltest doen. Iedereen die niet (volledig) is ingeënt moet een negatieve PCR-test tonen.
In de afgelopen 24 uur zijn er 466 nieuwe besmettingen geregistreerd in Egypte. Het officiële totaal aantal meldingen is nu 278,761, maar het werkelijk aantal ligt waarschijnlijk veel hoger, omdat er niet veel wordt getest.
Egypte heeft aan het begin van de maand veel beperkingen opgeheven en hoopt dit jaar weer bezoekers te trekken. Het toerisme is doorgaans goed voor 15 procent van het bruto binnenlands product.
Samen zingen in katholieke kerk mag nog niet
Samen zingen in katholieke kerken mag ook na komende zaterdag, wanneer de versoepelingen ingaan, nog niet. Dat meldt de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland (RKK) in een update van het coronaprotocol voor kerkgangers.
In andere christelijke kerken en joodse gemeenschappen is het samen zingen wel weer toegestaan vanaf zaterdag. Maar dan moet er wel rekening worden gehouden met omvang en hoogte van de kerkruimte en de mogelijkheid tot ventileren, aldus het Interkerkelijk Contact in Overheidszaken (CIO).
In alle kerken is het vanaf komend weekend niet meer nodig om een mondkapje te dragen. Ook mogen alle zitplaatsen weer gebruikt worden, mits er 1,5 meter afstand gehouden kan worden.
Ook voetbalschermen op terrassen Utrecht, Rotterdam en Den Haag
Ook in horecazaken in Utrecht, Rotterdam en Den Haag mag de achtste finale van Oranje op het EK op schermen gekeken worden, meldt RTV Utrecht.
Gisteren kondigde Amsterdam al aan dat er op terrassen in de hoofdstad naar de wedstrijd gekeken mag worden. De schermen op de terrassen mogen niet zichtbaar zijn vanaf de openbare weg. Bezoekers moeten blijven zitten en 1,5 meter afstand houden van elkaar. Horecazaken hebben geen vergunning nodig voor de schermen.
Oranje voetbalt zondag vanaf 18.00 uur tegen Tsjechië om een plek in de kwartfinale.
Vorig jaar meer meldingen van discriminatie door corona
De coronapandemie is zichtbaar in de discriminatiemeldingen van vorig jaar, zegt Frederique Janss, voorzitter van Discriminatie.nl in het NOS Radio 1 Journaal. "Denk daarbij aan mensen met een handicap die geen mondkapje kunnen dragen en de toegang werd ontzegd in winkels, maar ook aan Aziatische Nederlanders die werden uitgescholden en nageroepen op straat."
Het aantal meldingen nam vorig jaar sterk toe. Niet alleen vanwege corona, maar ook vanwege grote Black Lives Matter-demonstraties.
'Overzicht vaccinatie-incidenten niet op orde'
Nederland blijft achter bij het centraal verzamelen van incidenten bij vaccinatiecampagnes, zegt het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM). Volgens het instituut is er geen goed overzicht van zaken die misgaan bij het inenten. Terwijl dat wel belangrijk is om de veiligheid van vaccinaties te vergroten, zegt het IVM. "Fouten voorkom je ook door te leren van de fouten die anderen gemaakt hebben", legt directeur Ruud Coolen van Brakel uit.
"In Nederland zijn we afhankelijk van toevalsbevindingen die naar buiten worden gebracht. De aanleiding voor de incidenten wordt niet geanalyseerd en er kan daarmee ook nauwelijks worden voorkomen dat dezelfde fouten zich op andere locaties of bij andere zorgverleners herhalen."
Het IVM wijst bijvoorbeeld op berichtgeving over relatief kleine incidenten. Zo werd in februari een onbekend aantal mensen met overgewicht met een te korte naald gevaccineerd, waardoor een extra prik nodig was. In april kregen mensen in Alphen aan den Rijn per ongeluk een dubbele dosis van het vaccin van AstraZeneca en eind mei kregen in Zwolle enkele mensen per ongeluk het verkeerde vaccin toegediend.
Het RIVM laat aan persbureau ANP weten dat het geen overzicht heeft van vaccinatiefouten. Het instituut wijst erop dat het ook niet wettelijk verplicht is die centraal bij te houden.
Afsprakenlijn voor Janssen-vaccin ook vandaag moeilijk bereikbaar
Ook vandaag is het voor mensen die een afspraak willen maken voor een inenting met het Janssen-vaccin moeilijk om er telefonisch doorheen te komen. Het afsprakennummer is sinds gisteren 10.00 uur in de lucht en was vrijwel meteen overbelast.
Op sociale media wordt ook vandaag weer geklaagd over de slechte bereikbaarheid van het nummer. GGD GHOR Nederland raadt aan om het te blijven proberen.
Gisteren werd 5,3 miljoen keer geprobeerd te bellen door 222.000 bellers. Er werden 78.000 afspraken gemaakt. Dat betekent dat er nog zo'n 122.000 prikken beschikbaar zijn. De eerste mensen die een afspraak hebben gemaakt, worden morgen gevaccineerd.
Erasmus MC: coronavirus kan hersencellen infecteren
Het coronavirus kan hersencellen infecteren, maar de overdracht van het virus tussen de cellen stopt snel waardoor de schade beperkt blijft. Niettemin leidt de infectie tot een ontstekingsreactie die mogelijk bijdraagt aan de neurologische en psychische klachten waarmee veel mensen kampen die corona hebben (gehad). Dat meldt het Erasmus MC, dat er onderzoek naar heeft gedaan.
Dat het virus invloed heeft op het geheugen is al wel bekend. Ook krijgen patiënten last van hoofdpijn en soms zelfs van psychoses en ontsteking van het hersenweefsel. Daarnaast melden patiënten vaak dat ze minder ruiken na een besmetting.
De onderzoekers zagen dat de infectie leidt tot een reactie van de cytokines, de boodschappers tussen de afweercellen. Die kunnen een rol spelen bij lokale ontstekingen. "Het feit dat SARS-CoV-2 mogelijk wel de hersenen kan binnendringen via de reukzenuw en lokaal cellen kan infecteren wat weer leidt tot een ontstekingsreactie, kan zeker bijdragen aan neurologische klachten", zegt Debby van Riel van de afdeling Virologie van het Erasmus MC.
Het ziekenhuis sluit niet uit dat het immuunsysteem een rol speelt bij hersengerelateerde klachten. Om daarachter te komen is meer onderzoek nodig, zegt onderzoeker Femke de Vrij van de afdeling Psychiatrie. "We hebben het virus nu gevolgd in de cellen over een korte periode. Ook hebben we alleen gekeken naar een beperkt aantal soorten hersencellen."
Loket voor ondernemerssteun na vertraging morgen open
Ondernemers kunnen vanaf morgen 8.00 uur steun aanvragen voor het betalen van hun vaste lasten over het tweede kwartaal. Het loket zou al halverwege mei opengaan, maar vanwege aanpassing van de systemen en nieuwe goedkeuring van de Europese Commissie was er vertraging.
Het gaat om de regeling Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL). De regeling is voor het tweede kwartaal aangepast, waardoor uitvoeringsinstantie RVO aanpassingen aan de systemen moest doen om het loket te kunnen openen. Dat heeft te maken met de referentieperiode. Ondernemers kunnen nu kiezen welke periode als referentie dient om de steun te berekenen. Dat kan het tweede kwartaal van 2019 zijn of het derde kwartaal van 2020. Voorheen was die keuze er niet.
Voor de nieuwe regeling is het subsidiepercentage verhoogd van 85 naar 100 procent. Ook is het maximumbedrag voor grote bedrijven verdubbeld naar 1,2 miljoen euro. De TVL is een van de belangrijkste steunmaatregelen voor ondernemers die geraakt zijn door de coronacrisis. Sinds de invoering vorig jaar zomer is er meer dan 4 miljard euro aan steun gegeven via de TVL. In het eerste kwartaal van dit jaar deden 113.000 ondernemers een beroep op de regeling.
Japanse keizer bezorgd om uitbraak tijdens Spelen
Het lijkt erop dat de Japanse keizer Naruhito bezorgd is dat het aantal coronagevallen in zijn land zal toenemen vanwege de Olympische Spelen. In de Japanse krant Kyodo News zegt het hoofd van de keizerlijke hofhouding dat hij gelooft dat de keizer zich zorgen maakt "dat het houden van deze gebeurtenissen kan leiden tot de uitbreiding van infecties".
Om het virus onder controle te houden zijn buitenlandse toeschouwers niet welkom tijdens de Spelen. Een beperkt aantal Japanse toeschouwers is wel welkom. Vorige week is de noodtoestand onder meer in de hoofdstad Tokio opgeheven. Die werd de afgelopen maanden meerdere keren verlengd. Het aantal besmettingen in Japan neemt af nu zeker 15 procent van de Japanners een eerste vaccinatie heeft gehad.
Studenten kunnen tot eind juli gratis zelftesten aanvragen via speciale site
Studenten uit het hoger onderwijs kunnen nog tot eind juli gratis zelftesten bestellen op de website zelftestonderwijs.nl. Dat schrijft minister van Onderwijs Van Engelshoven in een brief aan de Tweede Kamer. Daarna kan het niet meer, omdat het contract met de website-aanbieder afloopt, zegt een woordvoerder.
Tot en met 31 juli worden aanvragen voor testen nog geaccepteerd. Studenten kunnen tot die tijd testen aanvragen om te gebruiken tot twee weken na de eerste studiedag.
De website is een samenwerking tussen het hoger onderwijs, het ministerie van OCW en het landelijke SURF-portaal. Bij de lancering riep Van Engelshoven studenten op om er zoveel mogelijk gebruik van te maken.
Ook nu wil de minister nog dat studenten, zeker na de vakantie, zichzelf laten testen. In de brief roept ze onderwijsinstellingen op om zelftesten beschikbaar te stellen voor de studenten. "Zij kunnen hiervoor gebruik maken van de eerder door de instelling aangevraagde zelftesten."
Totaal aantal horecavestigingen ondanks corona toegenomen, wel minder cafés
Het aantal horecavestigingen is vorig jaar met 5 procent toegenomen ondanks de coronacrisis. Daaronder vallen ook de evenementencatering (15 procent) en de vakantiehuisjesverhuur (10 procent) die relatief het meest stegen. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
Het aantal cafés daalde met 3 procent. Daardoor zijn er voor het eerst sinds 2007, sinds het CBS cijfers bijhoudt, minder dan 10.000 cafés in Nederland. Met name cafés met minder dan vijf mensen in dienst sloten de deuren. Het aantal hotels steeg met 8 procent en het aantal eetgelegenheden, waaronder restaurants, met 3 procent.
Kamer bespreekt aanstaande versoepelingen
De Tweede Kamer debatteert vandaag over de versoepelingen die zaterdag ingaan. Bijna alle beperkingen gaan van tafel vanwege het dalende aantal besmettingen.
Tegelijkertijd maken partijen zich zorgen over de oprukkende Delta-variant. Ze willen dat het demissionaire kabinet deze zomer alert blijft op de ontwikkelingen met het virus.
Inentingsbewijs vanaf vandaag in CoronaCheck-app te laden
Vanaf vandaag kunnen mensen die gevaccineerd zijn een inentingsbewijs in de CoronaCheck-app laden. De update die daarvoor nodig is, wordt in de loop van de dag in de diverse appstores gezet.
In de app kunnen twee QR-codes worden geladen, een voor toegang tot binnenlandse evenementen en een voor reizen naar landen van de Europese Unie. Die tweede QR-code is overigens pas vanaf 1 juli beschikbaar.
Welkom!
Welkom! In dit blog houden we je op de hoogte van het laatste coronanieuws uit binnen- en buitenland van donderdag 24 juni. Voor het coronanieuws van gisteren, klik hier.