NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

Duits vaccin CureVac maar voor 47 procent effectief • Meerdere testlocaties komende dagen eerder dicht

 • Welkom in het coronablog van woensdag 16 juni. Hier lees je het coronanieuws uit binnen- en buitenland.
 • Vanaf 23 juni kunnen 18-plussers een afspraak voor het Janssen-vaccin maken;
 • Haagse bronnen: anderhalve meter wordt leidend, mondkapjesplicht en thuiswerkadvies vervalt;
 • Gemiddeld aantal nieuwe besmettingen daalt verder, 13 miljoen prikken gezet;
 • Mensen geboren in 1997 en 1998 kunnen vaccinatieafspraak maken.
Liveblog gesloten
 • Duits vaccin CureVac maar voor 47 procent effectief

  Het coronavaccin van de Duitse farmaceut CureVac blijkt slechts voor 47 procent effectief te zijn tegen corona. Dat bleek uit de resultaten van in de laatste proef met het middel, liet het bedrijf woensdagavond weten. Daarmee voldoet het vaccin nog niet aan de geëiste criteria en komt de levering van miljoenen coronavaccins aan Europese lidstaten mogelijk in gevaar. Het bedrijf verwachtte in het vierde kwartaal vaccins te gaan leveren.

  De wereldgezondheidsorganisatie WHO ziet graag een effectiviteit van 70 procent voor een coronavaccin. De Europese Unie heeft een bestelling van 450 miljoen doses van het CureVac-vaccin uitstaan, mits dat wordt goedgekeurd. Daarvan zouden er ook een aantal naar Nederland gaan. Er werd de komende maanden op zo'n vier miljoen doses van het CureVac-vaccin gehoopt.

  Het vaccin met de naam CVnCoV is getest op ongeveer 40.000 proefpersonen in Europa en Latijns-Amerika. "In de ongekende context van ten minste 13 virusvarianten die circuleren binnen de onderzoekspopulatie, had CVnCoV een tussentijdse vaccineffectiviteit van 47 procent tegen de ziekte van Covid-19 voor alle varianten. Daarmee voldeed het niet aan de vooraf gespecificeerde succescriteria", aldus CureVac in een verklaring.

  Volgens het bedrijf vormen de nieuwe, besmettelijkere varianten van het coronavirus voor een uitdaging voor de effectiviteit van het vaccin. De oorspronkelijke variant van het coronavirus kwam nauwelijks voor onder de proefpersonen.

 • Vlaamse premier verwacht einde aan mondkapjes per 1 september

  Het normale leven in Vlaanderen moet op 1 september worden hervat. Op die datum moeten mondkapjes en afstandsregel verleden tijd zijn. Dat heeft de Vlaamse premier Jan Jambon gezegd na Kamervragen. Ook zouden alle maximumaantallen voor bezoekers van evenementen en binnenruimtes dan moeten vervallen.

  Mogelijk kunnen de regels al eerder geschrapt worden, zei Jambon. "Indien er voldaan wordt aan een aantal belangrijke voorwaarden, zoals het testen, ventileren of organiseren van crowdmanagement."

 • 'Bedrijven gaan niet in één klap weer volledig op kantoor werken'

  Ondanks de aankondiging dat het advies om thuis te werken zal vervallen per 26 juni, verwacht werkgeversorganisatie VNO-NCW niet dat werknemers direct weer op kantoor zullen werken. "Het ligt meer voor de hand dat bedrijven eerst groepen werknemers naar kantoor laten komen. Voor zover nodig zullen kantoren en bedrijven aanpassingen moeten doen om op anderhalve meter afstand van elkaar te kunnen werken", laat een woordvoerder van VNO-NCW weten.

  Wel vindt de werkgeversorganisatie de aankondiging goed nieuws, omdat het thuiswerken ook beperkingen heeft. "Mensen missen het sociale contact, overleggen zijn lastiger op afstand en lang niet iedereen heeft een goede werkplek thuis. Voor al die mensen zal het een zegen zijn dat er weer meer mogelijk wordt."

  En ook al mogen werknemers weer op kantoor werken, toch verwacht VNO-NCW dat meer thuis zal worden gewerkt dan voor corona het geval was. "Ondanks dat veel mensen het na ruim een jaar echt wel zat zijn, zien velen toch de voordelen van thuiswerken, zoals minder drukte op de weg."

 • Volgende week dankconcert voor de zorg

  Komende maandagavond wordt op NPO Radio 5 een speciaal concert uitgezonden om het zorgpersoneel te bedanken. Tijdens het concert treden onder anderen Sanne Wallis de Vries, Vera Mann, Yentl en De Boer, Ernst van der Pasch, Theo Nijland en Shirma Rouse op. KRO-NCRV en het Amsterdam Kleinkunst Festival zijn de organisatoren.

  Het dankconcert is gisteravond opgenomen. Daarbij waren zes 'zorghelden' aanwezig, die door de artiesten werden toegezongen met een persoonlijk voor hen gemaakt lied.

 • Ondernemers krijgen hun geld terug voor betaalde auteursrechten

  Winkeliers, restauranthouders en kroegbazen die verplicht dicht moesten door de lockdown krijgen hun geld terug voor betaalde auteursrechten. Voor die rechten moeten ondernemers betalen als zij bijvoorbeeld muziek draaien of de tv hebben aanstaan in de zaak. Maar voor de tot nu toe betaalde auteursrechten voor 2021 worden de ondernemers dus gecompenseerd door de auteursrechtenorganisaties. De compensatie geldt ook voor ondernemers waarvan maar één onderdeel verplicht moest sluiten en waarvoor toch auteursrechten zijn betaald.

  Die afspraken zijn gemaakt door werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland en de rechtenorganisaties Buma, Sena en Videma. De organisaties sloten vorig jaar ook al een akkoord hierover voor 2020.

 • 'EU-goedkeuring Spoetnik-vaccin uitgesteld door gebrek aan data'

  De beslissing van het Europees Medicijnagentschap (EMA) over goedkeuring van het Russische Spoetnik-vaccin wordt uitgesteld, meldt persbureau Reuters op basis van anonieme bronnen. Reden voor het uitstel zou het uitblijven zijn van cruciale gegevens over de klinische onderzoeksfase van het vaccin.

  Volgens een van de bronnen, een Duitse overheidsfunctionaris, wordt eventuele goedkeuring niet voor september verwacht. Het Russisch Investeringsfonds, dat de wereldwijde verkoop van het vaccin regelt, zegt tegenover Reuters dat het beoordelingsproces volgens schema loopt.

  Oorspronkelijk was het de bedoeling om de Europese beoordeling in mei of juni af te ronden. Hongarije heeft als enige EU-land het Spoetnik-vaccin zonder EMA-goedkeuring al toegelaten.

 • De Jonge: 13 miljoen prikken gezet

  In de aanpak van het coronavirus zijn naar schatting 13 miljoen prikken gezet. Dat meldt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid op Twitter. Inmiddels worden er een miljoen prikken per vier dagen gezet. Over de eerste miljoen prikken werd nog 45 dagen gedaan.

 • Eerste zeevarenden ingeënt: 'Een uitkomst, want tot nu mochten we nergens van boord'

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Eerste zeevarenden gevaccineerd in Nederlandse havens: 'Het is een ongelofelijke uitkomst'
 • Meerdere testlocaties komende dagen eerder dicht

 • Hongarije schrapt inreisbeperkingen voor Schengenlanden

  Hongarije schrapt per 24 juni de inreisbeperkingen voor inwoners van de Schengenzone. Sinds 1 september zijn niet-noodzakelijke reizen niet toegestaan, met uitzondering van mensen die het afgelopen half jaar het coronavirus hebben opgelopen en bezoekers van EK-wedstrijden in Boedapest. Vanaf volgende week is toerisme dus weer toegestaan.

  Het Nederlandse reisadvies voor Hongarije is geel, wat inhoudt dat bij terugkeer geen thuisquarantaine of testverplichting geldt.

 • Keuze voor Janssen-vaccin pas vanaf 23 juni

  Mensen die dat willen kunnen vanaf 23 juni een afspraak voor het Janssen-vaccin maken. Dat laat de GGD weten. Vorige week werd de datum van 21 juni genoemd, maar dat is volgens een woordvoerder een misverstand. Via een speciaal telefoonnummer kunnen mensen een prikafspraak maken of een bestaande afspraak voor Pfizer of Moderna omzetten.

  Waarschijnlijk worden de eerste prikken met het Janssen-vaccin eind volgende week gezet, maar dat is nog niet zeker. "We werken er hard aan", zegt de GGD. Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat het aanbod van Janssen-vaccins beperkt is: volgende week zo'n 75.000, de week daarna 125.000.

  Het Janssen-vaccin is grotendeels uit het vaccinatieprogramma geschrapt, maar is volgens minister De Jonge wel veilig en effectief. Omdat er maar één prik van nodig is, is het bijvoorbeeld handig voor mensen die nog niet gevaccineerd zijn en op vakantie willen.

 • Per 26 juni mag mondkapje af als 1,5 meter afstand kan worden gehouden

  Vanaf volgende week zaterdag verdwijnt de mondkapjesplicht en vervalt ook het advies om thuis te werken, mits er anderhalve meter afstand kan worden gehouden. Haagse bronnen melden dat aan de NOS. Dat betekent bijvoorbeeld dat de mondkapjes in het openbaar vervoer voorlopig blijven.

  Als er anderhalve meter afstand in acht kan worden genomen, kunnen de mondkapjes per eind volgende week dus af. Het kabinet wacht nog een advies van het Outbreak Management Team af over de de noodzaak van mondkapjes in supermarkten. Vrijdag wordt daarover de knoop doorgehakt.

  Ook bij het vervallen van het thuiswerkadvies speelt de anderhalve meter dus een beslissende rol: mensen die bijvoorbeeld op een kantoor werken, waar je anderhalve meter afstand kunt houden, kunnen weer naar het werk gaan. Waar je geen afstand kunt houden, blijft het devies: "Werk thuis."

  Regels als afstand houden en thuisblijven bij klachten blijven voorlopig nog van kracht.

 • 1040 nieuwe besmettingen, gemiddelde daalt verder

  Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 1040 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er 18 minder dan gisteren.

  Op woensdag en donderdag is het aantal positieve tests vrijwel altijd hoger dan in de rest van de week. Dat komt omdat mensen zich in het weekend minder laten testen en er in de loop van de week vervolgens een 'inhaaleffect' ontstaat.

  Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 1179 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 39 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

  NOS

  Bij het RIVM werden 4 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 3 doden per dag, tegen 8 doden per dag een week eerder.

  12,9 miljoen prikken gezet

  In de strijd tegen het coronavirus zijn naar schatting van het ministerie van Volksgezondheid 12,9 miljoen prikken gezet. Gisteren zijn er ruim 200.000 bijgekomen. Naar verwachting worden er deze week 1,5 miljoen prikken gezet.

  NOS
 • De Jonge: mondkapjesplicht vervalt mogelijk volgende week

  Het zou kunnen dat over een week de mondkapjesplicht verdwijnt. Dat zei minister De Jonge na overleg over de coronacrisis tussen de meest betrokken ministers.

  Volgens hem hakt het kabinet vrijdag de knoop door; in de avond is dan weer een persconferentie.

 • Ziekenhuisbezetting afgenomen: 605 patiënten ten opzichte van 645 gisteren

  In de ziekenhuizen nam de bezetting af. Er liggen nu 605 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 645), van wie 239 op de IC (gisteren: 250), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

  NOS